Nevím, jak věrohodný bude test na rozdílných aparátech. Leda by měli v těch prodejnách stejné.
Edit: Nero rychlejší
boost/jump na zkreslený kanál
Pravidla fóra
Re: boost/jump na zkreslený kanál
Jak komu. To téma (tip) je už dle názvu (narozdíl od tohotoRadagabi píše:Děkuji za typ, nicméně tam jde uživateli spíše o zkreslení, mě jde o nakopnutí.
Nicméně se mi líbí myšlenky prostého zesílení a ne zkreslení.
Zkreslení tam lidi řeší proto, že máš 2 možnosti zapojení a oboje se chová dost odlišně:
1) Před preamp, resp. mezi kytaru a vstup zesiku - toto ti zvuk tzv. NAKOPNE, resp. zkreslí - čím zkreslenější máš primární zvuk na zesiku, tím méně výrazné je skutečné zvýšení hlasitosti a při už tak dost šumícím zkreslení výrazně zvedne i hladinu šumu - např. při nižším rockovém zkreslení můžeš nakopnout zvuk na sóla.
2) Do smyčky zesiku - jsi mezi preampem a koncákem, takže všechny zvuky "pouze" skokově ZESÍLÍ - už malé zesílení třeba jen o 2-3 dB je pro hru v kapele dostatečné na zvýraznění sól.
Jsou boosty zcela lineární (jako MXR MC-401), s nastavitelným EQ (jako T-Rex Twinboost, Visualsound Truetone) a nebo s pevně nastaveným filtrem pro zvýraznění třeba vyšších středů (např. Xotic EP booster má uvnitř miniswitche s aktivováním bright, SeymourDuncan SFX má filtry, které simulují singl na humbucker atd.). Ne každý boost šlape od 0 dB (SD SFX od 6 dB), což pak může být nepoužitelné ve smyčce.
Takže je dobré si ujasnit, čeho přesně chceš docílit, zatím mi připadáš trochu zmatený (bez urážky).
A k výše zmiňovaným krabkám:
MXR CAE MC401 doporučuju vždy a na cokoli, je hodně dobrý, čistý. Občas se objeví i na bazaru nebo zkus ebay, s cenou cca 1500-2000 (dle stavu) bych neměl problém.
EHX LPB-1 dost šumí a trochu frekvenčně "mrví" zvuk. Pro zesílení akustické kytary bych ho nechtěl ani náhodou, ale pro nakopnutí lampáče před vstupem je za tu cenu fajn a svou páci odvede.
(Ty boosty jsem zatím vždy testoval v tzv. studiovém setupu s akustickou kytarou a zajímá mě "prosté zesílení"
Edit:
Ještě mě napadl tip
Ale upozorňuju, že sekce "overdrive" ve skutečnosti není overdrive, ale fuzz, takže něco dost jiného - čertví, proč to nazvali OD, je to silně zavádějící.
| Cruel YT | Cruel sptf
Jo, jen jsem si nebyl úplně jistý, jestli když to tam chce uživatel dávat do smyčky, budou ty efekty stejně dobry i před lampucherreda píše:Jak komu. To téma (tip) je už dle názvu (narozdíl od tohotoRadagabi píše:Děkuji za typ, nicméně tam jde uživateli spíše o zkreslení, mě jde o nakopnutí.
Nicméně se mi líbí myšlenky prostého zesílení a ne zkreslení.) o clean boostech, což jsou čistá lineární nakopávadla bez zkreslení. Nezaměňovat s dřív často používaným názvem "booster", kterým se mezi kytaráky označoval spíš overdrive/distortion.
Zkreslení tam lidi řeší proto, že máš 2 možnosti zapojení a oboje se chová dost odlišně:
1) Před preamp, resp. mezi kytaru a vstup zesiku - toto ti zvuk tzv. NAKOPNE, resp. zkreslí - čím zkreslenější máš primární zvuk na zesiku, tím méně výrazné je skutečné zvýšení hlasitosti a při už tak dost šumícím zkreslení výrazně zvedne i hladinu šumu - např. při nižším rockovém zkreslení můžeš nakopnout zvuk na sóla.
2) Do smyčky zesiku - jsi mezi preampem a koncákem, takže všechny zvuky "pouze" skokově ZESÍLÍ - už malé zesílení třeba jen o 2-3 dB je pro hru v kapele dostatečné na zvýraznění sól.
Jsou boosty zcela lineární (jako MXR MC-401), s nastavitelným EQ (jako T-Rex Twinboost, Visualsound Truetone) a nebo s pevně nastaveným filtrem pro zvýraznění třeba vyšších středů (např. Xotic EP booster má uvnitř miniswitche s aktivováním bright, SeymourDuncan SFX má filtry, které simulují singl na humbucker atd.). Ne každý boost šlape od 0 dB (SD SFX od 6 dB), což pak může být nepoužitelné ve smyčce.
Takže je dobré si ujasnit, čeho přesně chceš docílit, zatím mi připadáš trochu zmatený (bez urážky).![]()
A k výše zmiňovaným krabkám:
MXR CAE MC401 doporučuju vždy a na cokoli, je hodně dobrý, čistý. Občas se objeví i na bazaru nebo zkus ebay, s cenou cca 1500-2000 (dle stavu) bych neměl problém.
EHX LPB-1 dost šumí a trochu frekvenčně "mrví" zvuk. Pro zesílení akustické kytary bych ho nechtěl ani náhodou, ale pro nakopnutí lampáče před vstupem je za tu cenu fajn a svou páci odvede.
(Ty boosty jsem zatím vždy testoval v tzv. studiovém setupu s akustickou kytarou a zajímá mě "prosté zesílení", takže řeším čistotu a (bez)šum.)
Edit:
Ještě mě napadl tip- pokud se Ti zalíbil MC401, vyzkoušej duální MC402, v Muzikeru ho mají za vcelku rozumnou cenu http://kytary.muziker.cz/kytarove-efekt ... -OVERDRIVE a na bazaru už jsem ho párkrát viděl kolem 2500.
Ale upozorňuju, že sekce "overdrive" ve skutečnosti není overdrive, ale fuzz, takže něco dost jiného - čertví, proč to nazvali OD, je to silně zavádějící.![]()
Sekce "boost" je identická s MC401.
Jinak děkuji moc za komentář a za typy, hodně mi pomáhají, moc si toho cením. Já vím co chci, ale jsem z toho takovej ještě trochu v rozpacích.
P.S: Ta MC402 se mi moc líbí, mohl bych tím zabít více much jednou ranou. Děkuji.
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Co se týče clean boostů, já mám (už podruhé) TC spark booster. Ve smyčce. Mimo jiné, krom hlasitosti můžeš ovlivnit úroveň gainu, dál EQ (výšky, basy) a dále má tří polohový přepínač (Clean/Mid/Fat). Co se týče clean módu, tak když se nebude hrát s gainem a EQ, zachová to původní zvuk a jen zesílí. Dělá to výborně, dle mého.
Mám jej podruhé, protože jsem jej kdysi prodal (chyba
) a co jsem si pořídil fender strata, tak jsme hned pocítil, že Mid/Fat nastavení mi hodně chybí. Takže jsme koupil znovu a velmi spokojen, PRSko mi to jen nakopne (clean), občas použiji mid (fat mi přijde s humbuckerama trochu nekonkrétní) , strata nakopne a ztlustí (fat nebo mid) 
Mám jej podruhé, protože jsem jej kdysi prodal (chyba
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
Poraďte, potřeboval bych prodloužit sustain při sólové hře na hi-gain kanálu. Doprovod mi vyhovuje s méně gainu, ale sóla se hrajou blbě, zvuk mi mizí pod rukou
Přemýšlím co je lepší, dokopnout to nějakým overdrivem, nebo by byl lepší compressor/sustainer?
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Podle me by byl nejlepsi clean boost, proste linearni nezkreslujici zesilovac v krabicce. Ale s nejakym brutalnim higainem jsem to nezkousel, na normalni hardrockovy zkresleni to funguje skvele.
Hraju výhradně na šrot.
Fungovat samozřejmě budou všechny možnosti - comp i OD i clean boost - ale s každou krabičkou bude výsledek trochu jiný a subjektivní. Takže ti zde každý můžeme cpát "to svoje" a bude to taková marná snaha. Třeba já bych preferoval kvalitní kompresor (ne sustainer), jehož gain funguje při stažené kompresi i jako clean boost, protože mám jinak zkreslení ažaž a nechci měnit frekvenční charakter. Když tam zapojíš OD, můžeš si třeba i posadit středy trochu jinam a přidat zkreslení, mně už by se to hltilo.
Fakt ti v tomto nezbývá, než si popůjčovat nějaké krabky od známých a vyzkoušet je.
Fakt ti v tomto nezbývá, než si popůjčovat nějaké krabky od známých a vyzkoušet je.
| Cruel YT | Cruel sptf