Yamaha P35

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Dosuki

Yamaha P35

Příspěvek od Dosuki »

Dobrý den.
Jaký máte názor na stage piano Yamaha p35, případně máte s ním někdo nějaké zkušenosti?
Jsem naprostý začátečník a chtěl bych se naučit hrát. Začínal jsem s představou kláves asi kolem 5 tisíc (yamaha psr e343 pak jsem to zvedl na e433). Na těch klávesách mi ale stále něco "nevonělo". Většina zvuků mi přišla zbytečná (hraní si s tím tak na hodinu než to omrzí) a doprovody mi připomínaly úroveň hraní v domově důchodců... (nechci se nikoho dotknout jen můj názor :) ) Jediné co bych asi využil by byla funkce grand piano, možnost nahrávat a někdy použít zvuky bicích nebo basy.
Každopádně abych to zkrátil, nakonec jsem došel k tomu že bych raději obyčejný zvuk piána, 88 kláves a nějakou použitelnou dynamiku úhozu protože podle mě se s tím dá stejně kouzlit nejvíc :D .

Jenže... peněz je málo a z původní představy 5 tisíc jsem teď někde na 11 tisících a to už je docela hranice co jsem pro první nástoj ochoten dát (musel bych šetřit a já už nechci čekat! :D ). Uvažuji tedy o Yamaze p35 protože co jsem si pouštěl na youtube tak zvuk se mi zdál příjemný a dynamiku by to mělo mít GHS což by mělo být v pohodě. Jinak polyfonie hlasů 32 doufám postačí ne? Jak už jsem psal jsem naprostý začátečník, učit se chci sám (kamarád hraje od dětství takže počítam že mě dá pár rad a trochu nasměruje správnou cestou ale k učitely chodit neplánuji).
V budoucnu bych se rád dostal na úrověn abych zvládl hrát covery rock,pop,metal, soundtracky nebo si zabrnkat i swing nebo jazz. Neočekávám že ze mě bude virtuóz, hrát chci hlavně pro sebe doma a počítám s tím že to nějaký čas zabere ale mám na to přeci jen celý zbytek života :) (Je mi 22 let).

Pro začátek mi to přijde jako dobrá volba. Zítra se asi zajdu kouknout jak to vypadá na živo ale přeci jen nejsem v tom znalec a můžu vybrat špatně, proto vás žádám o radu. Předem děkuji :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Yamaha P35

Příspěvek od pavlii »

Jen obecně podotknu, že nejvíc dá osobní dojem (čili ANO, jděte rozhodně "osahat") a pocity při hraní na té které klaviatuře; zvuky jsou svým způsobem podružné - ale záleží i na tom, k jakému účelu chce člověk nástroj pořizovat. Pokud je zamýšleno minimálně přiblížit se pocitově ke klasickému klavíru/pianinu, tak je zásadní pocit ze hry fyzický. Zvuková stránka se dá vždycky nějak "poštelovat", ale to, jak se bude klaviatura chovat, se nijak změnit nedá.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ahoj, byl sis P35 omrknout? Jak se ti nástroj líbil naživo?
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Dosuki

Příspěvek od Dosuki »

PtJaa píše:Ahoj, byl sis P35 omrknout? Jak se ti nástroj líbil naživo?
Zdravím. Na nástroj jsem se podívat byl, bohužel ho neměli skladem. Prohlížel jsem si ovšem typ p105 který by měl být dost podobný. Překvapila mě jeho velikost která byla příjemně malá a štíhlá. Opravdu kompaktní nástroj. Dále jsem věnoval pozornost klaviatuře. Tá má být (alespoň papírově) stejná. Jako amatér který nikdy na piáno nehrál ale několikrát se k němu i tak připletl, mi přišla dynamika podobná a nemyslím si že by učení se na ní jak se říká "ničilo techniku hry" do budoucna. Oproti akustice jsou klávesy trochu menší, ovšem nedokážu posuzovat jaké "následky" to má :) . Zvuk jsem nezkoušel protože má jiný.

Pan prodavač říkal že ty P35 už jsou na cestě a že se ozve až dorazí. Takže až budou, půjdu to ještě omrknout a pak napíšu dojmy přímo na Yamahu P35.

Ještě podotknu že v budoucnu plánuji zůstat u stage nebo digitalních pián takže nehledám přímo hardcore napodobeninu akustického piána protože na něj stejně hrát nebudu. Nicméně beru to tak, že nikdy nevíte kdy se k němu dostanete, takže proč se k němu nepřiblížit co nejvíce je za daných okolností možné... :)
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Menší klávesy myslím P105 nemá. Nikdy jsem na P105 moc nehrál, ale aspoň ze zběžného zkoušení jsem nic takového nepozoroval. Klaviatura je pro vážné klavírní hraní dost lehká a "nepiánová", ale pokud ti po vyzkoušení vyhovuje, tak je vše v pořádku.

Co se týká zvuku, uvidíš. P105 má kromě hodně lepšího generování zvuku lepší i reproduktory než P35.

Když si koupíš P35 a nebudeš spokojený s klavírním zvukem, dá se to dořešit i s využitím počítače - pokud máš poblíž (i starší) stolní počítač, dá se hodně dobrý zvuk klavíru pořídit i za méně než je rozdíl ceny P35 a P105 (Dobrá virtuální piána stojí 100-130E, midi/usb kabel ~500Kč a použitelná interní zvukovka na aukru ~400Kč. Nepočítám cenu sluchátek, případně reproduktorů). Takové řešení by zcela vyřešilo horší reproduktory, generování zvuku, i omezenou polyfonii P35, jediná nevýhoda je, že je to pak trošku komplikovanější celek.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Potok
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/potok01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Potok »

Postřeh starého muzikanta: Yamaha P35 je v dané cenové úrovni luxus.Pokud plánuješ naučit se a mít klaviaturu s hammer mechanikou s dobrým zvukem piána, nic lepšího asi neseženeš. Sám po ní pokukuji, ale pro moje hraní v kapelách mi přece jen vadí nepřítomnost MIDI konektoru, přes který bych mohl ovládat jiné expandery, které vlastním a více vestavěných zvuků. Ovšem pro tvůj zamýšlený účel bohatě postačuje.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

P35 ale má klasické MIDI In/Out, asi protože má starší elektroniku. P105 s novější elektronkou má místo toho USB-to-host (MIDI přes USB), což chápu, že může pro účely vystupování vadit.
tieu

Příspěvek od tieu »

omyl, P35 má horší klaviaturu, než P105 a určitě se ti vyplatí víc 105ka už jen kvůli tomu. že na ní jdou pedály:)
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Z čeho soudíš, že má P35 horší klaviaturu než P105? Obojí je GHS a pohmatem mi přijde stejná, např. když je nástroj vypnutý.

Máš pravdu, do P105 se dá připojit i trojpedál, zatímco do P35 jen jednopedál. Osobně ale trochu pochybuji, že další pedály jsou pro tazatele rozhodující, hádám, že většina lidí učících se na piáno ostatní pedály nepoužívají a ti, kteří ano, už většinou shánějí věrnější nástroj.
tieu

Příspěvek od tieu »

Mě zase právě v prodejně hmatově připadalo, že P105 má lepší. Ono už GHS není jako GHS. Jinak už jen to, že je v 105 daleko lepší zvukový čip, usb výstup a jak jsem již zmiňoval pedály je veliký+, proč si připlatit.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Hmm, pravdu o GHS ví asi jen někdo se servisním manuálem, kde jsou čísla dílů. To, že GHS v P105 nebo P35 je na pohmat tvrdší třeba než to bláto, které je v starších DGX..., jsem si také párkrát říkal. Pořád si ale myslím, že klaviatury v P105 a P35 jsou stejné.

USB to Host v P105 není výhoda, spíš naopak (viz příspěvek Potoka výše), spíš bych řekl, že to je pro výrobce způsob, jak ušetřit.

V jiném threadu jsi napsal, že sis koupil YDP142, které má podobné specifkace jako P105. Podle tvé chvály P105 soudím, že jsi spokojený. Gratuluji! :)
tieu

Příspěvek od tieu »

Děkuju :). Jak již jsem řekl, jsem v této branži nováček a při výběru nástroje mi pomohli přátelé, kteří už hrají nějakou tu dobu.

Co se týče P35, tak určitě za ten peníz není špatný koupě, ale při srovnávání doopravdy mi připadalo, že těch pár tisíc se vyplatí připlatit si za 105. Sám jsem o ní uvažoval, ale dal jsem přednost 142, protože když jsem si to vypočítal, tak kdybych k 105 přikoupil originální stojan, trojpedál, tak by to vyšlo asi jen o tisíc levněji, než 142.
tom15

Příspěvek od tom15 »

Dobrý den, už delší dobu hraju na kytaru a zvažuji, že bych se začal učit na klavír, z finančních důvodů pokukuji po přenosných digitálních pianech, chtěl jsem se zeptat, jestli ta Yamaha P35 má možnost připojení třeba do klávesového komba, kdybych ji někdy potřeboval pustit víc nahlas, předpokládám, že vestavěné reproduktory nebudou žádná sláva.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Připojit se ale do klávesového komba dá. Trošku omezení ale je, že má pouze sluchátkový výstup (6mm jack).
Ivan

Re: Yamaha P35/P45

Příspěvek od Ivan »

Ahoj, je tu nejaký majiteľ piana Yamaha P35 alebo P45 ??? Rád by som sa opýtal na isté technické záležitosti. Hlavne ma zaujíma dojem zo zvuku repra, nakoľko som nejaké referencie zatiaľ nenašiel. Oba typy ich majú zospodu, čo je pre mňa dosť nepochopiteľné... Tak len že ako to vlastne v priestore vôbec znie?
Vďaka
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“