Změna potenciometru na kytaře, aneb jak zesílit signál...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tonda píše:Je spíš divný, že nedávaj 500 k humbuckerům rovnou v továrně...

Jinak k tomu původnímu problému - ten tahle výměna asi nevyřeší,
problém je v tom, že zrovna Marshall (stejně jako Dunlop a řada dalších)
není "true" bypass.. To sice píšou prodejci, ale výrobci to mlží pojmama
jako hardwired bypass atd., a není to totéž, signál prostě neobchází
efektovou část úplně.

ProCo jsou TB.

Schválně to zkus jen s jednou a pak druhou krabkou zvlášť - jestli v tom
bude rozdíl..
Nevěřím, že by byl slyšitelný rozdíl mezi 4 a 7 m kabelu.
no to jsem vsechno testoval :) a kdyz pripojim krabku k 4,5m kablu a 15cm propojce, tak je to lepsi, nez kdyz tam hodim misto te propojky 3m kabl (vse stejna rada Planet Wawes, stejny drat, stejne jacky). jinak jsem neslysel mezi Marshallem a Ratem vubec zadny rozdil... vim, ze Marshall sve efekty neinzeruje jako TB, ale rozdil jsem mezi tim jejich resenim a TB nenasel a to si myslim, ze mam celkem citlivy sluch (alespon neco, kdyz h***o hraju :) ) nejaky signal samozdrejme sezerou samotne jacky u kablu a taky prepinac a samice v krabkach, takze ikdyz je to true bypass, tak je to nahouby... a do drazsich kablu uz fakt investovat nehodlam. jen ty debilni propojky me staly 750 Kc.

no vymenim potaky na kytare uz kvuli tomu, ze ikdyz to mam pres 3m kabl, tak ten zvuk neni ono a vsude jsem se docetl, ze se zvuk po vymene potaku na 500K moc moc zlepsi a nikdo nechape, proc tam fender dal 250K :-/ kdyz v puvodnim Tele Deluxe byly dokonce 1M potenciometry! zatim jedu na mezipolohu, ktera je docela v poho, ale krkovy snimac je absolutne nepouzitelny kdyz prepnu jen na nej, kobylkovy je docela v poho, ale mozna by jeste snesl trochu vice "presence". kytara hraje na mezipolohu docela slusne, da se s tim zit, ale chci neco vic.

ten utlum chci resit tim ekvalizerem, nic jineho me zatim nenapadlo. samozdrejme vim, ze vymena potaku nic nezmuze. ted u mel byl kamos se americkym stratem a utlum mel taky... objednal jsem tedy MXR 6-ti pasmovy eq, dle recenzi co jsem cetl by mohl byt ok. me kombo ma navic jen korekce vysek a basu a to jeste spis stredobasu a stredovysek, takze eq. by urcite bodl. mozna se pletu, ale doufam, ez to funguje tak, ze eq signal zesili na nejakou vyssi uroven, ktera pak snadneji projde pres kabl... (???), takze ho kupuji hlavne kvuli tomuhle - doufam, ze me to nejak moc neovlivni signal z kytary, kdyz budu mit korekce rovne (???), hrani si s korekcema bude jakysi bonus, urcite ale neminim nastavovat nejake "vecko" na metal, chci to jen na velmi jemne doladeni a hlavne na zesileni signalu. kdyz se me to nebude libit, tak to vratim a zkusim nejaky jiny figl, zatim me ale vubec nenapada jaky :-/ no uvidime.

pak sem samozdrejme napisu a podelim se se zkusenostma... ono ale asi chvilku potrva nez mi z kytar poslou origo fender potaky, protoze je nemaji vubec skladem a taky jsem zvedavy, jak to tam zvladnu napajet, kdyz jsem zatim pajel tak akorat prepinac snimacu a odpajel dva snimace z affinity stratocasteru :-/ kablu je tam totiz jak nasr.... takze jsem docela zvedavy jak to provedu. kytararum moc neverim, po zkusenostech mych kamosu uz ke kytare nepustim nikoho, vsechno si delam sam.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Přesunul jsem to. Dle mýho najde tento thread místo spíš tady než v el. kytarách...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Oltec

Příspěvek od Oltec »

--
Naposledy upravil(a) Oltec dne 15.01.2008 16:55, celkem upraveno 3 x.
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

hele, když už se tu řešej poťáky, zkoušl někdo vyházet poťáky úplně, že by se do obvodu jenom přidal kondík? Jako myslim, že na těle by byl akorát přepínač a volume a tone poťáky by zmizely...
Protože oba mám vždycky úplně vpravo a tím pádem nejsou potřeba...
Die Hard or Die Home
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Oltec píše:Kdybys bydlel někde v Brně nebo okolí, tak bych ti Bossáckej ekvalizér půjčil, abys sis to mohl vyzkoušet jestli ti to pomůže. Používám taky jenom kabely a propojky PW a popisovaný závady jsem subjektivně nepoznal,(sice ses tady do mě jednou pěkně vobul, ale to přežiju).
dikas za nabidku a sorac za zdrb. ja nekdy umim byt i protivny, kdyz mam blbou naladu. omlouvam se. jinak zkusim ten vercajk co mi dojde a kdyz se me nebude libit, tak ho muzu docela jednoduse do mesice vratit. uz sem to tak jednou udelal.

no ten mrx by mel dojet docela brzo, protoze ho maji skladam, takze az se zacne trochu pracovat, tak mi ho snad ppl doveze - pak poreferuju jak se me to osvedcilo.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Trao: být tebou tak to nedělám - btw. co máš za apec?Na tranďáku sem taky míval vše na pravo,ale s příchodem lampy teprve poznáš možnosti clony a volume.Stáhneš volume a jde dolu gain což se dá využít.Řekneš si že je to k ničemu,ale příjdeš na to že není.A tone dost na lampě ovlivňuje zvuk a to maximálně.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

volume bych nehrotil, spíš mě zajímá to tone, protože volume mi ovlivní hlasitost minimálně (RP 80 má zesílení jak prase a když chci regulovat hlasitost, mám nohu, krom toho je ten zvuk při nízkym volume na kytaře takovej na nic...)
u toho tone nevim, prostě je pro mě všechno níž než úplně doprava takový málo pestrý, což je totálně proti mýmu záměru - chci, aby byl ten zvuk co nejbarevnější...
ono, zas na druhou stranu, přepájet se to dá vždycky a až já budu mít lampu , tak budu vypadat jak člen ZZtop (teď jsem nahladko oholen :-D)
jo, apec marshall mg15, ale prakticky tam jde jen o reprák, klidně můžu přepojit na line in a hrát to bude stejně... :-D
Die Hard or Die Home
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Já vám nevím, jsem amatér, kterej hraje na tranďák. Tone stále naplno, jinak se mi to vůbec nelíbí - od čeho mám přece jinak EQ na kombu... Plánuju při výměně snímačů obětovat tone za větši kombinaci cívkování, a vůbec mě to nežere...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
voytik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od voytik »

ja souhlasim s red bullem,na tranďáku sem nikdy na clonu ani nešáh,ale když teď mám možnost hrát na celolampu,tam se vyplatí občas šáhnout i na tu clonu..já mám nastavený takový poměrně ostrý crunch,stáhnu clonu asi na polovinu a mám pěkný kulatý zvuk(jakoby jazz/blues) 8)
PRS Singlecut Trem, One piece 10 Top, Rosewood neck, 57/08, PRS SE CU22, Cort M600, Cry Baby, TS9, EHX LPB-1, Z.VEX FUZZ FACTORY, Ibanez DE7,The Worm, Rockwell 50w,box 4x12 V30
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Pokud mte v plánu hrát celý život na tranďák tak tone objetujte ale při hraní na lampu to fakt nedoporučuju - změny díky tone sou ve zvuku proti tranďáku obrovské a máte větší možnost variací zvuků - třeba já na lampě už nemam clonu naplno páč mě to řeže hlavu ty vejšky - mam s tim docela problém,pč nemůžu najít ideální nastavení :wink: ,ale díky tone ho můžu najít bez něj asi těžko :idea:

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hmm... Ted sotjím před rozhodnutím jestli se zbavit tone nebo si nechat vrtat do kytary... :?

PetrPeter 1975 - 2008
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

A proč by ti měli vrtat do kytary?

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To je můj výmysl... Budu měnit snímače a trochu se porejpat v cívkování... Moje idea je na každej snímač 3-way toggle switch na přepínání HB seriově / HB paralelně / jedna cívka. Pak jeden 3-way toggle na kombinování neck / oba / bridge HB. Plus potřebuju volume a ted řešíme tone. Momentálně mám díru na switch a 3 díry na 3 potáky. To jsou 4 díry... No a ted budu potřebovat 3 díry na switche, 1 na volume a navíc jedna na tone, pokud ji budu chtít... To je o díru víc, než mám... :?

PetrPeter 1975 - 2008
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

Nero píše:To je můj výmysl... Budu měnit snímače a trochu se porejpat v cívkování... Moje idea je na každej snímač 3-way toggle switch na přepínání HB seriově / HB paralelně / jedna cívka. Pak jeden 3-way toggle na kombinování neck / oba / bridge HB. Plus potřebuju volume a ted řešíme tone. Momentálně mám díru na switch a 3 díry na 3 potáky. To jsou 4 díry... No a ted budu potřebovat 3 díry na switche, 1 na volume a navíc jedna na tone, pokud ji budu chtít... To je o díru víc, než mám... :?
já si myslim, že to, co si vymyslel je sice hezký, ale v praxi nepoužitelný...
budeš mít 15 kombinací na snímače + volume (+ tone)... to už je celkem dost a hlavně si myslim, že než se v těch togglech zorientuješ, tak z toho budeš tak hloupej, že si to přepájíš zpátky.... navíc mi neni moc jasná muzika, kde bys tohle celý využil...
BtW: a aby to chytlo teprv tu správnou barvitost, tak by byl fajn ještě mezi ty cífkový toggly a snímačovej toggle hodit pro každej snímač vlastní volume a tone a pak ještě udělat tzv. master volume :wink:
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No jasně, budu kytarista s nejvíc páčkama a poťákama na kytaře, ne? A to se vyplatí! :lol:

Ne, ještě nevím, možná oželím nějaký ty kombinace a nahradím toggle push/pull snímačem... Uvidím, času dost, než se mi dostanou snímače do ruky, tak to můžu vymyslet... :wink:

Asi bych nechal ten jeden toggle na přepínání kobylkovýho serie / paralel/ jedna cívka, u krkovýho nechám jen pull/push na serie/paralel... A nechám 2 volumáky...

Edit - prostě chci mít na kytaře víc než 3 možnosti přepínání a chci tam mít možnosti paralelního zapojení HB...

PetrPeter 1975 - 2008
Trao
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Jestli tu budeme závodit, kdo bude mít nejvíc poťáků, tak myslim, že jasnym vítězem je Ivan Mládek (jestli to, co má může bejt kytara...) :-D
EDIT: Nero, tak se vykašli na tolik čudlů a vyrob si vlastní, patnáctipolohovej přepínač a budeš v klidu... :-D
Die Hard or Die Home
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hele, bohužel nejsem natolik zručnej a nevyznám se v elektru, takže sei to musím nechat udělat... Jako teoreticky by se tam dal strčit třeba rotační přepínač co dávaj na PRS, ale nevím, jestli to je možný...

PetrPeter 1975 - 2008
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

neni jedinej důvod, proč by to možný bejt nemělo - víš, jak se to říká - za peníze v Praze dům....

ale jink ten otočnej přepínaš mi zatim přjde jako nejjednodušší řešení

ale stejně i neni jasný na co tolik kombinací..... (P.S.: přiznám ale, že na mojí nej kytaře se veškerá elektronika skládá z jednoho HB, volume a on/off switche)
Naposledy upravil(a) Jens Ludwig dne 28.12.2007 21:43, celkem upraveno 1 x.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To jo... Ted přemejšlím bud nad otočným přepínačem nebo 2 volume, kobylkovej přepínání switchem 3 možnosti a krkovej pomocí pull/push 2 možnosti...

PetrPeter 1975 - 2008
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

tak sem dnes asi tak na 3 minuty zkusil ten mrx eq (nemuzu vubec hrat :-/ )

je to naprosta bomba. ta vec uplne vytahla muj zvuk z bahna. tu krabku jsem jen soupl pred vsechny me krabky a vyrovnal na ni korekce a zvuk jak remen. parada :)

az bude moznost trochu hrat, tak napisu neco o sumu, o uzivani eq a o mem dalsim testovani. zatim jsem ale totalne happy :) cekal jsem nejake zlepsenicko, ale takovehle urcite ne.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“