sborový zpěv
Pravidla fóra
sborový zpěv
Nechal jsem se "na starý kolena" ukecat do tenoru ve sboru. V životě jsem nezpíval podle not, což už teda jakž takž zvládám. Ale hlavně jsem nikdy moc nezvládal vícehlas a nějak se mi to zvládnout ani teď nedaří. Když se stane že jsem na zkoušce v tenoru sám, tak skladby který nemám dobře zvládnutý nedávám. Vždycky ujedu k jinýmu hlasu, většinou k sopránu o oktávu níž. Dá se to naučit, nebo mi prostě nebylo dáno? A případně jak?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: sborový zpěv
Asi je to o cviku, naučit se to dá. Je jasné, že pokud nemáš ten svůj part dobře naučený, pak tě ty jiné hlasy můžou strhnout k sobě.
K učení svého hlasu můžeš doma použít např. nějaký free notační software, kam svůj hlas naklikáš nebo ještě lépe si jej naimportuješ v midi formátu (v případě známé skladby). Pak se můžeš učit nejdříve zpívat jen svůj hlas a až jej budeš umět, můžeš si k němu pustit ostatní hlasy. Nakonec ten svůj hlas z doprovodu vypneš a hned zjistíš, zda jej umíš a udržíš se.
Free SW pro zápis not a přehrávání je např. http://www.finalemusic.com/products/finale-notepad/.
Knihovna sborových a chorálních skladeb s možností stažení midi souborů (více než 17tis. skladeb) http://www0.cpdl.org/wiki/index.php/Main_Page.
K učení svého hlasu můžeš doma použít např. nějaký free notační software, kam svůj hlas naklikáš nebo ještě lépe si jej naimportuješ v midi formátu (v případě známé skladby). Pak se můžeš učit nejdříve zpívat jen svůj hlas a až jej budeš umět, můžeš si k němu pustit ostatní hlasy. Nakonec ten svůj hlas z doprovodu vypneš a hned zjistíš, zda jej umíš a udržíš se.
Free SW pro zápis not a přehrávání je např. http://www.finalemusic.com/products/finale-notepad/.
Knihovna sborových a chorálních skladeb s možností stažení midi souborů (více než 17tis. skladeb) http://www0.cpdl.org/wiki/index.php/Main_Page.
Ja si to pisu do Guitar Pro. Sice je to opruz psat do toho v notach, neni to na to primo urceny, ale staci to. Problem ale je v kontextu s ostatnima hlasama. Zacal jsem to resit zpevem s nahravkou do ktery si hraju "kontrolni" noty na kytaru. A nebo si napisu v GP i ostatni hlasy a pak ten svuj postupne stahuju. Ale stejne to tak nedostanu uplne "do ucha". Kratsi skladby este jo, ale treba s Rybovkou jsem mel problem. Ale asi to pujde. Poprvy jsem ji slysel v pondeli a vcera v nedeli jsem zvlad koncert. Sice s chybama, ale prej nebyly slyset
Vyhoda sboru
Zda se ze to bude proste makacka, jako jakakoliv jina muzika. Resil jsem to s kolegama co delaj sbor i "popovej" zpev a rikaj ze to jsou dve uplne rozdilny veci. Takze se to holt budu muset naucit.
Dik za ty odkazy, to se hodi.
Zda se ze to bude proste makacka, jako jakakoliv jina muzika. Resil jsem to s kolegama co delaj sbor i "popovej" zpev a rikaj ze to jsou dve uplne rozdilny veci. Takze se to holt budu muset naucit.
Dik za ty odkazy, to se hodi.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Guitar Pro je v pohodě a když už v něm umíš, tak používej jej. Midi do něj naimportovat není problém.
Navíc se ti bude lépe pracovat s jednotlivými hlasy (volume jednotlivých stop, mute, panování do sterea, atd.).
Navíc se ti bude lépe pracovat s jednotlivými hlasy (volume jednotlivých stop, mute, panování do sterea, atd.).
ted jsem si stah Dvorakovu Stabat Mater a otevrel to v GP. Parada 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě tak napadlo, využíváš k zápisu not klávesnici? Jestli to klikáš myší, pak je to pochopitelně zdlouhavé, ale zadání z klávesnice (numerické) je velmi rychlé a nevidím v tomto ohledu ze strany GP žádné překážky.Davy píše:Ja si to pisu do Guitar Pro. Sice je to opruz psat do toho v notach, neni to na to primo urceny, ale staci to.
Pisu to z klavesnice, ale uplne mi to nesedi. Vadi mi ze treba teckovani se nevypne kdyz prejdu na dalsi notu. Nebo zmena delky noty klavesama +-, este k tomu obracene, + notu zkracuje. Zapis typu pulova s teckou, dve osminy .... je v tom systemu na palici. Kdyz si pisu neco co me napadne na kytare, tak pisu tab v cislech a delky upravuju dodatecne, tam to ma svou logiku. Ale to prepisovani not trosku kulha.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Spíš je to o zvyku. Obrácená délka not u + a - má taky logiku. Nekoukám na klávesnici a horní klávesa notu prodlužuje (-), dolní zkracuje(+). Ale to už odbíháme od tématu.
Pokračování ohledně GP kdyžtak v hrani-na-kytaru-tabulatury/guitar-pro-5-t15300.html, případně hrani-na-kytaru-tabulatury/guitar-pro-6-t14626.html.
Pokračování ohledně GP kdyžtak v hrani-na-kytaru-tabulatury/guitar-pro-5-t15300.html, případně hrani-na-kytaru-tabulatury/guitar-pro-6-t14626.html.
Zdravím,
tak taky začínám teď ve sboru. Doteď jsem byl spíše táborákový kytarista a hlas jsem moc neřešil (prostě co jsem nevyzpíval, tak to jsem buď zpíval níže nebo transponoval).
Z not už jsem se trochu zpívat naučil, doma cvičím právě tak, že si to zapíšu do Guitar Pro.
Otázka: jak na ten zpěv?
Jsem teda v tenoru, rozsah mám od F (to je tón na který došáhnu, ale zpěvově nepoužitelný) k... to se blbě určuje, když pořádně nevím jak to zpívat. E je moje oblíbené, F, Fis, G jsou tak napůl falzet a napůl hrudní hlas a dále jen falzet.
Spíše řeším to, jak vlastně zpívat - nějak najít barvu hlavně spodního hlasu, jak to je s hlasitostí (když na to trochu přitlačím tak začnu cítit škrábání v krku což dobrý předpokládám není a tedy hledám vlastně jak zpívat ten spodek.
Moje oblíbené videa jsou na YT od Ch.Jaklina - https://www.youtube.com/watch?v=p2Y_9PK438Y. Měl bych mít podobný hlasový rozsah jako on a hodně se mi libí jeho zpěv. Jak tady zrovna v tom videu ukazuje ty kroky tak nevím jak na ten hlas po hmmm AAAA ve Step 1 jakože abych to dělal technicky správně...
Zeptám se i sbormistryně, ale kdyby někdo měl nějaké tipy nebo rady tak jsem jedno ucho a moc to oceňím.
Díky Kuba
pozn. na učitele nemám peníze (a nekouřím ani skoro vůbec nepiju, takže není kde šetřit)
tak taky začínám teď ve sboru. Doteď jsem byl spíše táborákový kytarista a hlas jsem moc neřešil (prostě co jsem nevyzpíval, tak to jsem buď zpíval níže nebo transponoval).
Z not už jsem se trochu zpívat naučil, doma cvičím právě tak, že si to zapíšu do Guitar Pro.
Otázka: jak na ten zpěv?
Jsem teda v tenoru, rozsah mám od F (to je tón na který došáhnu, ale zpěvově nepoužitelný) k... to se blbě určuje, když pořádně nevím jak to zpívat. E je moje oblíbené, F, Fis, G jsou tak napůl falzet a napůl hrudní hlas a dále jen falzet.
Spíše řeším to, jak vlastně zpívat - nějak najít barvu hlavně spodního hlasu, jak to je s hlasitostí (když na to trochu přitlačím tak začnu cítit škrábání v krku což dobrý předpokládám není a tedy hledám vlastně jak zpívat ten spodek.
Moje oblíbené videa jsou na YT od Ch.Jaklina - https://www.youtube.com/watch?v=p2Y_9PK438Y. Měl bych mít podobný hlasový rozsah jako on a hodně se mi libí jeho zpěv. Jak tady zrovna v tom videu ukazuje ty kroky tak nevím jak na ten hlas po hmmm AAAA ve Step 1 jakože abych to dělal technicky správně...
Zeptám se i sbormistryně, ale kdyby někdo měl nějaké tipy nebo rady tak jsem jedno ucho a moc to oceňím.
Díky Kuba
pozn. na učitele nemám peníze (a nekouřím ani skoro vůbec nepiju, takže není kde šetřit)