Výměna poťáku

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
dadanek1999

Výměna poťáku

Příspěvek od dadanek1999 »

Ahoj. Poslední dobou jsem si všiml, že když při hře otáčím poťákem Volume, začíná celkem nepříjemně šumět a "prskat". Děje se to hlavně při zeslabování a zrovna moc se to nehodí. Mimoto začíná šumět i "sám od sebe", při úplně zavřené pozici je v pohodě, při úplně otevřené taky v poho, ale okolo středu dráhy prostě chytá nějaký šumící pazvuky, jak kdyby už byla vyježděná drážka, nebo něco takovýho, ale dřív to zatím nedělalo (nebo jsem si toho snad jen nevšiml?). Každopádně bych ho chtěl vyměnit, jen si nejsem jistý, který potenciometr by tam měl jít. Ty současný jsou Alpha 500kΩ (jak volume, tak tone). Každopádně nevím, jestli se nějak liší to, co prodává například Bach za 70 - 200Kč, anebo to, co seženu v GME za 15Kč (např. tento). Tak co? Mám objednat nějaký "spešl", nebo mi stačí zaběhnout do GME a problem solved? :)

Mimoto by mě taky zajímalo, jaký vliv na zvuk může mít takto zapájený potenciometr? (právě volume na mé X2) :roll: Obrázek

Edit: Tak podařilo se mi sehnat pěknej zapouzdřenej (zalitý pryskyřicí - prachotěsnej, minimální životnost 100 000 cyklů), 500k i se správnou dýlkou závitu a hladkou hřídelkou :) Už jen dokoupit knoby... :D
Naposledy upravil(a) dadanek1999 dne 23.01.2014 17:03, celkem upraveno 2 x.
Cort X-2 BM, D'addario EXP110 (010-046), Tortex Sharp
Zoom G3x, Genius SW-HF6000
Recording King RD-10
Tube Guru
Odborník

Re: Výměna poťáku

Příspěvek od Tube Guru »

Pozdrav všem, bez výčitek svědomí kup ten levný, je stejně dobrý/špatný jako ten předražený. I výrobce bude velmi pravděpodobně stejný. Pro okamžitou resuscitaci toho "šustícího" můžeš zkusit vstříknout dovnitř injekční jehlou nějaký kontox, pegomin nebo jak se ty zázraky jmenovaly. V tomto případě ale méně znamená více, takže jen kapku. Když ten původní vypájíš, rozebereš a vyčistíš odporovou dráhu a sběrač hadříkem namočeným v denaturovaném lihu, bude to mnohem lepší než je ten pouhý vstřik. Máš-li někde starou leštěnku na nábytek (jmenovala se Diava a byla červená) můžeš ten poťák "vykoupat" za divokého otáčení hřídelkou celý, když to nepomůže, tak zbývá už jen výměna. Při koupi nového se zaměř na to, aby po dráze jezdil uhlíkový kontakt a ne kov, ten ji opět velmi rychle poškodí - vydře.
Z toho obr. není vidět jak je zapájený vlastní potenciometr, pouze jakési ne moc kvalitní připájení stínění ke krytu - vypadá to na studený spoj. Na tohle je potřeba použít výkonnější páječku s větší tepelnou kapacitou než na ty vývody potenciometru. Vyhovět by mohla nějaká min. 50W na 230V.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
dadanek1999

Takhle je to právě pájené z výroby. Doma mám obyčku pájecí stanici, 48W až na 450°C, takže to vidím spíš tak, že pokud ten poťák z GME vyhovuje tak se tam stavím pro novej a přepájím to... Každopádně díky :)
Recording King RD-10
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Microdesignum »

Rozdíl v kvalitě mezi různými výrobci asi trochu bude spíše v počtu cyklů - běžně se udává životnost potenciometru v řádu třeba 1000 - 10000 cyklů, tj. přejetí dráhy jedním směrem. Nicméně můžeš vyzkoušet ten z GME, tím se nic nezkazí. Ale překvapuje mě, že má mít tak velký odpor. Obecně platí, že čím větší odpor, tím víc to šumí. Na 500 kOhm se musí indukovat obrovský šum, zvláště když se stínění možná nějak přerušilo. Zkus tam dát něco kolem 50 kOhm, max. 100 kOhm. Když to nebude mít vliv na celkový zvuk kytary a nebude to ovlivňovat zvuk z ostatních snímačů, tak ho tam nech.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Microdesignum píše: Zkus tam dát něco kolem 50 kOhm, max. 100 kOhm.
Řekl bych, že tím totálně potlačí nejvyšší kmitočty a tu kytaru zahuhlá.
500 (nebo 300 u Gibsonů) kOhm jsou běžné a vyzkoušené hodnoty pro humbuckery. Ale experimentovat samozřejmě může.
dadanek1999

Co se týče toho množství přejetí drážky týče, to by mohl být problém. Kytaru mám sice zhruba půl roku, možná víc, ale pokud si dobře pamatuju, tak na štítku bylo razítko o provedení "inspekce" (ano, schválně v uvozovkách :D) z r. 2009, takže už by teoreticky mohl být trochu vyběhanej.
Ale rozhodně si nejsem jistý hodnotou potenciometrů, kterou zmiňuješ - prakticky všude, kde jsem četl se psalo, že se obvykle používají 500k pro humbuckery a 250k pro singlecoily (mimo hodnoty mezi, které údajně používá např. Gibson). Tak co, jak je to s těma hodnotama? :?
/edit: Pardon, nevšiml jsem si, že předemnou již bylo téma doplněno
Recording King RD-10
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Microdesignum »

Jo, tak to je možné. Tak asi raději nech těch 500 kOhm. Nicméně pokud by to šumělo i s dobře zapojeným stíněním, tak by se dalo experimentovat s menší hodnotou potenciometru, tím se určitě sníží ten šum, který vzniká samovolně bez pohybu potenciometru.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
jastud

Příspěvek od jastud »

Pokud koupis potenciometr v gesu tak bude mit dost mozna kratky zavit. Nejlip koupit ten potak u rmpickups.cz. kupoval jsem u nej tu levnejsj koreu a nejsou to spatny potencionetry. Cena je vcelku v pohode a doma byly za dva dny.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

S hodnotami potenciometrů bych "nehýbal" 250kΩ pro singly a 500kΩ pro humbuckery jsou léty ověřené hodnoty a těžko tam nalézt nějakou lepší kombinaci pro běžné značky a typy snímačů (Gibson, Fender, Seymour Duncan, RM). Změnou hodnoty (odporu) potenciometru se změní charakter zvuku ve smyslu jak to popsal Milan T. Snímač má převážně indukční charakter a spolu s potenciometrem tvoří frekvenčně závislý RL článek. Hodnotu zachovej, spíš se při výběru zaměř na to, aby měl běžec opravdu ten uhlíkový kuželík a ne jen prolis v plechu. Kdybys měl možnost použít potenciometry z bývalé Tesly typ TP 280, tak bys měl vystaráno. Jsou "bytelnější" než současná produkce, ale do hnízda se snad vejdou; další výhodou je, že se dají snadno demontovat šetrným odehnutím tří plechových paciček. Tím pádem se dají důkladně vyčistit a nakonzervovat. Na to byl moc dobrý přípravek Kontox 10. Po očistě se zase přihnutím paciček jednoduše složí. Nejdůležitější je, že mají podstatně delší životnost. A to, že větší odpor více šumí má sice Microdesignum pravdu, platí to pro termický šum, ale v tomto případě se o termický šum nejedná, je to šum špatného kontaktu, ať už běžec - odporová dráha nebo studený spoj na některém z vývodů potenciometru.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
dadanek1999

Dobře, všem díky za odpovědi :)
Recording King RD-10
MilanT

Příspěvek od MilanT »

dadanek1999 píše:Doma mám obyčku pájecí stanici, 48W až na 450°C,
Možná teď ponesu dříví do lesa (a budu OT, protože témat s tímto problémem je tu dost), ale bacha na tu teplotu.
Pokud máš zásobu starého dobrého cínu (37 % olova + 63 % cínu), tak tam je pájecí teplota kolem 183°C.
Tyhle pájky byly v 2006 zakázány. Pokud máš tedy "novou" pájku, tak tam potřebuješ teplotu cca 200 - 240°C. Určitě ne víc, protože bys to přepálil, okysličil, snížil smáčivost cínu a udělal bys nekvalitní spoj srovnatelný se studeným spojem. Nehledě ke zničení součástek citlivých na teplo. A taky bacha na zapínání a vypínání trafopáječky v těsné blízkosti magnetických snímačů.
lathur

Příspěvek od lathur »

MilanT píše:... a taky bacha na zapínání a vypínání trafopáječky v těsné blízkosti magnetických snímačů.
Sorry, že budu asi OT, ale co by se mohlo stát? Já mám pistolovku/trafopájku/ z asi sedmdesátých let a pájím s ní kdeco, dokonce i integráky atd., a nikdy by mě nenapadlo, že je to špatně...snímače s ní lepím, co chvila a ničeho jsem si nevšiml. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Třeba jsem zbytečně hysterický a snímači a polovodičům se nic nestane, ale je lepší být opatrný - http://et-pocitacovesystemy.wz.cz/elekt ... pajka.html
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Zdravim vsetkych, ja mam podobny problem na svojej Jacksonke DK2T. Potak chcem vymenit, ale zaroven som premyslal nad vymenou snimaca u kobylky - mam tam od vyroby Seymour Duncan JB SH4, ktory je hodne ostry/vyskovy (ako som sa docital v roznych recenziach tohoto modelu gitary, kombinacia olsoveho dreva s tymto snimacom sposobuje vyraznu ostrost zvuku). Uz sa nezameriavam vyhradne na metal brootlz ako kedysi a chcel by som ten zvuk trochu zjemnit a zaoblit. Na strankach Seymour duncan som sa docital ze ludia obcas kombinuju SH-4 s 250K potakmi na zjemnenie vysok - mate niekto skusenost s tymto? Je to poznat vobec? Ako snimac samotny hra pekne, na rytmiku u distortion aj jemneho crunch je super, reaguje na dynamiku ruky super...bol by som s nim spokojnejsi keby prestal byt tak vyskovy snad.

Na druhej strane, u krku mam SH2 Jazz a ten mi pride byt tak akurat zvukovo, ten potak by to mohol zase zmenit k horsiemu...
marshall

Příspěvek od marshall »

No takový malý problém u těch levných potenciometrů z gm/ges je že mají kontakty do plošného spoje na které je kvalitně bez studeňáku připájet kablík kumšt :lol: a nesmí se ty kontakty moc a dlouho zahřívat jinak se trochu uvolní z té pertinaxové destičky a pak chvíli fungujou a chvíli ne, zato ty s pájecími očky - tam stačí drátek zastrčit a zalít cínem :idea: .
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Ta očka jsou dobrá, když se ti klepou pastelky :)
Právě naopak, čím menší plocha kontaktu, tím menší odvod tepla a tím kratší doba nutná ke kvalitnímu prohřátí. Finální provedení kvalitního spoje s kvalitní přípravou a nářadím je pak otázkou maximálně sekundy.
marshall

Příspěvek od marshall »

když se klepu ruce tak to bez očka nejde a hlavně v kytaře je málo místa takže to chce celkem zručnost a kvalitní páječku...
ony zas ty očkový poťáky sou dělaný masivněji než ty nožkový takže se s tim větším nutným prohřátím počítá už při výrobě
dadanek1999

Doma mám starou pájku, jen tuším že je to Sn60Pb40 (ale úplně jistý si nejsem, každopádně stará je určitě), takže problém by být neměl - ta teplota v reálu odpovídá.
Scorstin píše:mam tam od vyroby Seymour Duncan JB SH4, ktory je hodne ostry/vyskovy (ako som sa docital v roznych recenziach tohoto modelu gitary, kombinacia olsoveho dreva s tymto snimacom sposobuje vyraznu ostrost zvuku).
Zkusil jsi nějak nakombinovat tónovku?
Recording King RD-10
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Jo skusal, ale ona ta tonovka mi pride ze cely zvuk akurat prikryje dekou, strati sa ten zvuk akoby celkove, nie len vyssie frekvencie...nepaci sa mi to moc potom. Pouzivate niekto tonovu clonu uspesne?

A s tym 250k potakom na humbucker nema niekto skusenost?
dadanek1999

Tak bylo zde naznačeno, že nižší hodnota odporu ti potlačí nejvyšší frekvence? Pokud s tím mělo problém víc lidí a napsali, že tohle pomáhá tak bych se toho nebál a vyzkoušel to. Pokud by ti to kazilo zvuk druhého snímače, jak jsi vyslovil svoje obavy - koneckonců, používáš tu tónovku hodně? Popřípadě by jsi ji mohl oddělat a používat 2x volume pro 2 snímače, 250k pro jeden a 500k pro druhej, čímž by se tvůj problém mohl vyřešit.
Recording King RD-10
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“