co vy na cikánské G?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

hrajete cikánské G, nebo "standard" jak je v učebnicích? a myslíte že je to zlozvyk?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

Tengli

Re: co vy na cikánské G?

Příspěvek od Tengli »

Eriku,"normálních" prstokladů je více. Takže nejdříve sem budeš muset ty Tvé postnout a pak Ti teprve někdo řekne jestli je některý z nich špatně.
lapuckire

Příspěvek od lapuckire »

Kód: Vybrat vše

E - - 3 - - prstenicek
H - - 0 - - prazdna struna
G - - 0 - - prazdna struna
D - - 0 - - prazdna struna
A - - 2 - - ukazovacek
E - - 3 - - prostrednicek

E - - 3 - - malicek
A - - 2 - - ukazovacek

E - - 3 - - malicek
A - - 2 - - prostrednicek
E - - 3 - - prstenicek

E - - 3 - - malicek
H - - 3 - - prstenicek
A - - 2 - - ukazovacek
Tohle všechno sem našel.
lapuckire

Příspěvek od lapuckire »

del

Příspěvek od del »

A já myslel, že cikánské géčko je úplně něco jiného, nesouvisejícího s hrou na kytaru... :mrgreen:
BestPlayers.cz

Příspěvek od BestPlayers.cz »

Já myslím, že cikánský Géčko je snad i líp znějící akord než normální "zpěvníková" verze s tou škaredou durovou tercií mezi E a A strunou. Ten druhej pražec na A v akordu G je něco, čemu bych se vyhýbal velkým obloukem.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Někdy používám verzi, kde nemačkam hubený ečko, jen tlustý, a prázdný a malíček na třetim na h. Jako tonika to neni ono, ale jako subdominanta, nebo jako druhej v emolu je fajn.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

BestPlayers.cz píše:tou škaredou durovou tercií mezi E a A strunou
Sice si tu a tam B/H zatlumim (kdyz nestiham nebo hraju zkreslene), ale ze by to bylo az tak hrozny? :D

Btw, hrajes i veskery jiny (kvint?)akordy bez tercii nebo jenom ty, co maj tercku v "basech" (tj treba jeste "klasickej" Cdur)?
Hodně budem někde...
BestPlayers.cz

Příspěvek od BestPlayers.cz »

SUK píše:Sice si tu a tam B/H zatlumim (kdyz nestiham nebo hraju zkreslene), ale ze by to bylo az tak hrozny? :D

Btw, hrajes i veskery jiny (kvint?)akordy bez tercii nebo jenom ty, co maj tercku v "basech" (tj treba jeste "klasickej" Cdur)?
Mě osobně vadí zvuk tercie v base nevíc u toho G akordu. U toho typickýho C je to úplně v pořádku (aspoň pro moje uši) a pro určitý situace je to ten nejvhodnější akord.
Ale je pravda, že určitě častěji sahám po sus verzích těchhle akordů.

Jinak samozřejmě to pohoršení nad tím zvukem je trošku s nadsázkou :) Ale je pravda, že u tohoto konkrétního akordu tu tercii nehraju nikdy.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

BestPlayers.cz píše:Já myslím, že cikánský Géčko je snad i líp znějící akord než normální "zpěvníková" verze s tou škaredou durovou tercií mezi E a A strunou. Ten druhej pražec na A v akordu G je něco, čemu bych se vyhýbal velkým obloukem.
To je dost radikální názor, který se mi nedaří pochopit :) Proč je tady tercie hrozná a jinde nevadí? V kvintakordech se prostě s tercií pracuje a pracovat musí...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

To jo, ale jako nejspodnější tón je lepší, když zní šistej interval, tj prima, nebo kvinta. Když třeba střídáš dva basy v rámci nějakýho mlejnku.
del

Příspěvek od del »

jeleniste píše:To jo, ale jako nejspodnější tón je lepší, když zní šistej interval, tj prima, nebo kvinta. Když třeba střídáš dva basy v rámci nějakýho mlejnku.
Zajímavá debata. To mi připomíná, nedávno sem zkoušel různý obraty dur nonakordu od E bas struny a nebyl sem schopnej najít nějakej, co by se mi líbil (v rámci mých prstů) a kterej by eventuelně končil primou nebo kvintou. Hádejte, co bylo možnou příčinou. Na A tercii nehraju. :D Nakonec mi vyšel akord s tercií na konci (http://i41.tinypic.com/1emo37.jpg) a zní pěkně, a to i bez kvinty. Vůbec, mám pocit, že je dobrý A strunu vynechávat častějc. :mrgreen:
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No, já myslel něco trochu jinýho, že neni pěkný, když je "rod" akordu určenej v basech, tj tercie, nebo septima se obvykle dává nahoru, je to i o tom, jak ten akord budeš vnímat, ale v obratech moc kovanej nejsem, to už se pouštim na tenkej led. Ale když vybrnkávam v G, tak obvykle střídam v basech G a D, to háčko nedávam, leda v rámci nějakýho postupu.
del

Příspěvek od del »

Aha, tak to sem tě špatně pochopil. Ty si psal nejspodnější a já to pochopil jako nejspodnější na hmatníku a ne výškově, pak je to jasný.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Tak, nejvejš, když to zjednodušim, jde o to, jak má ten akord znít. Když je tam oktáva, tak je průzračnej, uzavřenej, když jsou tam nadstavby, tak roste "napětí" čim jsou to větší divočiny, tj 3, 7, 9, případně 5+, 5-. Aspoň tak to působí na mě. Že ty čistý intervaly dělaj jakoby tóninu a ty velký/malý/zvětšený/zmenšený dělaj rod, tj. mol, dur, maj, dim, aug, což dělá nějakej charakter. Ale to hodně zjednodušuju a nerad bych to nějak pomotal, takže to ber, že to takhle chápu já, je dobrý si vo tom něco přečíst. Navíc nás s tim asi brzo někdo vykopne, že taháme hudební teorii do tabulatur.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“