Jakou lampu do JCM 900 100W ??
Pravidla fóra
Re: Jakou lampu do JCM 900 100W ??
Tak jsem chlapi asi blázen, že jsem se kdysi nějakými zvukovými rozdíly u preampovek vůbec zabýval. Rozhodně nemám vědomosti jako TG nebo mmjuz, ale tak nějak jsem si myslel, že rozdíly ve značkách jsou a stále v to věřím. Doma mám teď například asi 15 starých RCA z padesátých let, jak je pak možné, že jakákoli lampa z těch 15 je zvukově naprosto odlišná třeba od Tung-Sol, JJ nebo Sovtek? Třeba zkreslení JJ bezpečně poznám, stejně jako zkreslení té RCA. Pro mě tam jsou rozdíly v basech, středech, výškách a v charakteru zkreslení. A jak srovnávám? Nedávno jsem vybíral preampovky do Orange. Mám dvě naprosto stejné komba. Dal jsem si je vedle sebe a přepínal mezi něma AB switchem. Kytarové káblíky, reproduktory (a jejich stáří a vyhrání) a vůbec vše bylo stejné. Pokud jsem do aparátů dal elektronky stejného výrobce, rozdíl ve zvuku byl minimální - musel jsem třeba někde trochu přidat hlasitost nebo gain, ale vždy jsem se dostal na zvuky velmi podobné. Pokud jsem zkoušel lampy různých výrobců (např. v jednom jsem měl RCA a ve druhém Tung-Sol), tak byl zvuk naprosto odlišný, prostě bych nevěřil, že přepínám mezi dvěma stejnýma aparátama - opět jsem se snažil vše vyladit tak, aby to bylo podobné, ale nešlo to - charakter zkreslení byl prostě jiný.
Dneska to budu konzultovat s panem Prochazkou, tak sem hodim poznatky. Treba se to nekdy nekomu bude hodit. Videl bych to na klasickej prelamp, a ja si pak jen pohraju s preampem. Lehce to nakopnout treba prave tung solem, ktery se zda byt bohaty.
Kytara: ESP VIPER CAMO, LTD 600 VIPER
Aparat: EVH 5150 III 100W, Mesa Boogie oversized 4x12
Efekty: ???
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Mám tu čerstvě dokončené kombo 18W. K tomu ECC83 / 12AX7 různých výrobců. Když to tak bezpěčně poznáš, přijeď a můžeš hádat. Pokud uhádneš, dám Ti kombo zdarma. Neuhádneš-li, požádáš Nera, aby Tě zařadil do skupiny přispívatelů k Martině 72. Nabídka férová, zas tak moc neriskuješ.qwer píše:Tak jsem chlapi asi blázen, že jsem se kdysi nějakými zvukovými rozdíly u preampovek vůbec zabýval. Rozhodně nemám vědomosti jako TG nebo mmjuz, ale tak nějak jsem si myslel, že rozdíly ve značkách jsou a stále v to věřím. Doma mám teď například asi 15 starých RCA z padesátých let, jak je pak možné, že jakákoli lampa z těch 15 je zvukově naprosto odlišná třeba od Tung-Sol, JJ nebo Sovtek? Třeba zkreslení JJ bezpečně poznám, stejně jako zkreslení té RCA. Pro mě tam jsou rozdíly v basech, středech, výškách a v charakteru zkreslení. A jak srovnávám? Nedávno jsem vybíral preampovky do Orange. Mám dvě naprosto stejné komba. Dal jsem si je vedle sebe a přepínal mezi něma AB switchem. Kytarové káblíky, reproduktory (a jejich stáří a vyhrání) a vůbec vše bylo stejné. Pokud jsem do aparátů dal elektronky stejného výrobce, rozdíl ve zvuku byl minimální - musel jsem třeba někde trochu přidat hlasitost nebo gain, ale vždy jsem se dostal na zvuky velmi podobné. Pokud jsem zkoušel lampy různých výrobců (např. v jednom jsem měl RCA a ve druhém Tung-Sol), tak byl zvuk naprosto odlišný, prostě bych nevěřil, že přepínám mezi dvěma stejnýma aparátama - opět jsem se snažil vše vyladit tak, aby to bylo podobné, ale nešlo to - charakter zkreslení byl prostě jiný.
znam lidi, kteri na ruzne znacky elektronek prisahaji - nekdo nenavidi EHX a naopak doporucuje tung-sol, dalsi zas nadavaji na sovtek (ja jsem se sovtekem nikdy nemel problem). ja tam ty rozdily nevnimam, spis vnimam jestli je lampa uz na konci zivotnosti a vymenim ji za novou - zvuk se pak vzdy zlepsi
) rozdil jsem poznal pouze jednou a to se jednalo o starou lampu od RFT - s kamaradem jsme z hecu zkouseli nekolik lamp ruznych vyrobcu na prvni pozici v m/b single rectu a u tehle jedine byl zvuk jiny (vic gainu), vsechny ostatni (ehx, sovtek, tung-sol) hraly stejne.
Milane, to já klidně někdy dojedu, ale bude to asi tak v roce 2015, protože jsem na tom s časem teď docela blbě a nezvládám ani dojet 20km ke kamarádovi, který mi chce ukázat aparát, co si nechal postavit někdy v září. Jinak ta sázka nezní vůbec špatně, jen mi přijde nefér, že bych si měl odvážet v případě "výhry" kombo, které tě stálo nemálo prostředků, a já bych dával v sázku pouze status u uživatelského jména, na kterém mi ale opravdu vůbec nezáleží a ať mi tam toho žvanila dá Nero klidně hned.
Samozřejmě jsme s kámošem mnohokrát dělali různé testy na slepo a rozdíl mezi základní preampovkou od JJ, starou RCA a Tungsolem jsme poznali oba bezpečně, těch 12ax7 jsme zkoušeli několik a každý výrobce měl jinou charakteristiku. Možná je pravda na obou stranách barikády - některý výrobce to prostě seká s takovými parametry, jiný zase s jinýma, pak třeba může docházet k těm rozdílům ve zvuku. Kdybych si ty rozdíly vymýšlel, tak teď nemám v obou Orange kombech RCA s dlouho mřížkou - tyhle lampy jsou mikrofonické jako svině a navíc při vyšším gainu napískávají. Z 15 lamp jsem měl problém vybrat dvě trojice, které by byla alespoň trochu stabilní. Kdybych tam ten rozdíl neslyšel, tak si tam narvu třeba JJ, které mám někde doma v krabici taky.
Samozřejmě jsme s kámošem mnohokrát dělali různé testy na slepo a rozdíl mezi základní preampovkou od JJ, starou RCA a Tungsolem jsme poznali oba bezpečně, těch 12ax7 jsme zkoušeli několik a každý výrobce měl jinou charakteristiku. Možná je pravda na obou stranách barikády - některý výrobce to prostě seká s takovými parametry, jiný zase s jinýma, pak třeba může docházet k těm rozdílům ve zvuku. Kdybych si ty rozdíly vymýšlel, tak teď nemám v obou Orange kombech RCA s dlouho mřížkou - tyhle lampy jsou mikrofonické jako svině a navíc při vyšším gainu napískávají. Z 15 lamp jsem měl problém vybrat dvě trojice, které by byla alespoň trochu stabilní. Kdybych tam ten rozdíl neslyšel, tak si tam narvu třeba JJ, které mám někde doma v krabici taky.
Tak pan Prochazka nezklamal, nez sem stacil vyhrknout svoje kriteria. Uz je na me vyhrkl on. Pohraje si s tim, o preampech sme se nebavili. To si stejne budu ja zkouset potom sam. On ma svoji vizi na kterou jsem zvedavej. Padlo slovo o koncakach a to by meli byt slovenske Sovteky. Ale uvidi se. V pondeli si pro to du. Kazdopadne milionovej chlap.
Na Slovensku se dělají JJ, ne? Sovteky jsou ruský.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Me presvedcoval ze ma slovensky Sovteky a ze se nejvic blizej tem teslackejm. Ale hodne mluvil, mohl sem se zavarit a vsecko pomichat, ale jakoby sem si jistej ze mi todle rikal x)
protoze jsem mu rikal, ze mam ruske Sovteky a on ze ma radsi slovensky a ted teda jestli rekl JJ a nebo Sovtek a oboji tam padlo slovo. Nechi dezinformovat, predem se omlouvam.
protoze jsem mu rikal, ze mam ruske Sovteky a on ze ma radsi slovensky a ted teda jestli rekl JJ a nebo Sovtek a oboji tam padlo slovo. Nechi dezinformovat, predem se omlouvam.
- Alternátor
To spíš myslel JJ. Osobně bych asi o trochu víc věřil Sovtekům, ale mám teď pár JJ v preampu a nemyslím si, že by ten zvuk mrvily.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Petře, slibuji, že se k tomuto tématu ještě vrátím, když bude zájem. Teď musím kurýrovat manželku. Hoří horečkou.
Každopádně pokud chci určitým způsobem posunout zvuk aparátu, tak na to jdu úplně jiným způsobem, než přepichováním malých lamp. Mimochodem, jednou jsem takhle rozbil luxusní E80F od Siemens. Ještě teď bych vzteknul.
Ano! Přesně tak to bývá, jenže na tomhle se dá stavět pravidlo pouze v případě používání v jednom konkretním zapojení. A on co aparát, to jiné provozní podmínky. Nicméně, i já jsem párkrát měnil a měnil. V jednom případě se mi podařilo najít jednu EF86, která měla větší zesílení, než ostatní. Celkem to bylo snad deset kousků Telefunken, RFT A Tesla. Ale zbývající byly úplně stejné. S ECC83 mám podobné zkušenosti. Prakticky jsem se dopátral nějakých rozdílů asi tak stejně jako Kinx.qwer píše: - některý výrobce to prostě seká s takovými parametry, jiný zase s jinýma, pak třeba může docházet k těm rozdílům ve zvuku. .
Každopádně pokud chci určitým způsobem posunout zvuk aparátu, tak na to jdu úplně jiným způsobem, než přepichováním malých lamp. Mimochodem, jednou jsem takhle rozbil luxusní E80F od Siemens. Ještě teď bych vzteknul.
Tak se ozyvam s radostnou zpravou, ze vymena probehla uspesne. Rad bych napsal par poznatku. Dostal jsem kompletni set JJ, co se tyce zvuku. Ten zustal proste marshallsky, jen jemne rozdily, ktere stejne jen tak nepoznate. Vykon sel nahoru, jak kdyz sundate deku. Poznal jsem vetsi zabarvenost a rozmanitost, je tomu vice rozumet. Tam kde jsem si dovolil jit za trictvrte s gainem, tak ted teda ani nahodou, sem za pulkou a zda se mi to moc. Musim vyzdvihnout silu aparatu, ktery me doslova sokoval, myslim ze bude na miste sehnat nakou varovnou ceduli s napisem nestat pred reproduktorem, hrozi ztrata sluchu. Urcite bych si chtel pohrat s preampem abych tomu zvuku dodal trosku konkretnost. Mam jiste obavy ze proste ty EMGcka k tomu marshallu nepasujou, ten aparat je tak krasnej, ale nevim jestli todle je ta spravna chemie. Kazdopadne jsem spokojeny, a panu Prochazkovu patri me velke diky.
Zaverem bych chtel snad jeste napsat, ze ty aparaty jsou jako zeny. Mate ji, jste spokojeni, ale stejne koukate po jinych. A popravde dostal jsem zalusk na Peavey 5150, 6505+ ci Mesu. Takze proste jednou prijde cas a zmenim to. Ted jsem, ale spokojen a usmivam se od ucha k uchu
Zaverem bych chtel snad jeste napsat, ze ty aparaty jsou jako zeny. Mate ji, jste spokojeni, ale stejne koukate po jinych. A popravde dostal jsem zalusk na Peavey 5150, 6505+ ci Mesu. Takze proste jednou prijde cas a zmenim to. Ted jsem, ale spokojen a usmivam se od ucha k uchu
Zajímavé, jeden z prvních příspěvků vlákna tvrdí, že JJ mají zastřenější zvuk a majitel po výměně za JJ shazuje deky a jásá, takže dvě stránky vlákna celkem k ničemu... MM a TG měli zase pravdu
Nicméně bych taky přidal svou praktickou zkušenost s tím, že lampy různých výrobců mají různý zvuk a lampy jednoho výrobce bych od sebe nepoznal byť mají parametry v jistém rozmezí. Rozdílná výrobí linka prostě udělá své. MM i TG ale stavějí zesilovače a ví, že třeba výměna některého odporu v ceně 0,2Kč za jinou hodnotu udělá se zvukem víc než celé přelampování NOS lampama za 3 tisíce. Lidi kteří tomu vnitřku nerozumí a jediné co o lampáči ví, je že se tam dají vyměnit lampy, tak se to snaží udělat co nejlépe a tady je obrovský prostor pro marketingové žvásty o teplém zvuku a shazování deky. Jediné o čem bych při výběru lamp polemizoval je jejich životnost (jak rychle bude zvuk degradovat). To je ale stejně těžko měřitelné jako teplé zvuky, takže to neřeším a kupuju JJ nebo EHX, protože jsou pro mě dobře dostupné. Jestli se zvukem JCM900 nejsi spokojený a chceš jiný, tak nepotřebuješ jiné lampy, ale jiné zapojení = jinou hlavu.
Nicméně bych taky přidal svou praktickou zkušenost s tím, že lampy různých výrobců mají různý zvuk a lampy jednoho výrobce bych od sebe nepoznal byť mají parametry v jistém rozmezí. Rozdílná výrobí linka prostě udělá své. MM i TG ale stavějí zesilovače a ví, že třeba výměna některého odporu v ceně 0,2Kč za jinou hodnotu udělá se zvukem víc než celé přelampování NOS lampama za 3 tisíce. Lidi kteří tomu vnitřku nerozumí a jediné co o lampáči ví, je že se tam dají vyměnit lampy, tak se to snaží udělat co nejlépe a tady je obrovský prostor pro marketingové žvásty o teplém zvuku a shazování deky. Jediné o čem bych při výběru lamp polemizoval je jejich životnost (jak rychle bude zvuk degradovat). To je ale stejně těžko měřitelné jako teplé zvuky, takže to neřeším a kupuju JJ nebo EHX, protože jsou pro mě dobře dostupné. Jestli se zvukem JCM900 nejsi spokojený a chceš jiný, tak nepotřebuješ jiné lampy, ale jiné zapojení = jinou hlavu.
Byvale lampy jsem mel hodne vydrancovane, to proniknuti zvuku by bylo znat tak jako tak, i kdyby tam dal jinej set. Nemuzes rict ze to vlakno je k nicemu. Kazdej ma jine ucho a kazdy ma jiny pozadavek. Kdo si to neozkousi sam tak ti prece nemuze ukazat prstem ze todle je lepsi.
Me se JCM 900 libi a moc, ale tak urcite budu chtit zkusit neco jineho.
Me se JCM 900 libi a moc, ale tak urcite budu chtit zkusit neco jineho.
Možná ne k ničemu, ale minimálně o ničem, posuď sám svá poslední slova:
1) jemne rozdily, ktere stejne jen tak nepoznate
2) Poznal jsem vetsi zabarvenost a rozmanitost, je tomu vice rozumet
3) Urcite bych si chtel pohrat s preampem abych tomu zvuku dodal trosku konkretnost
Tyhle 3 výroky jdou podle mě všechny proti sobě, tak který z nich si má čtenář vybrat? Tímhle způsobem to popisují všichni a za nima jsou další, kteří to pak berou vážně, jak psal nahoře mmjuz. Tobě to připadá užitečné?
3) Urcite bych si chtel pohrat s preampem abych tomu zvuku dodal trosku konkretnost
Tyhle 3 výroky jdou podle mě všechny proti sobě, tak který z nich si má čtenář vybrat? Tímhle způsobem to popisují všichni a za nima jsou další, kteří to pak berou vážně, jak psal nahoře mmjuz. Tobě to připadá užitečné?
Jestli reaguješ na mě, tak věz, že já mluvil o preampovkách.simiruz píše:že JJ mají zastřenější zvuk a majitel po výměně za JJ shazuje deky a jásá, takže dvě stránky vlákna celkem k ničemu... MM a TG měli zase pravdu
Bummer píše:Ono je to těžké takhle bez poslechu doporučovat, ale obecně se říká, že 12AX7 do preampu mají ostrý, tenčí zvuk Sovteky, Tung-Sol hrají poměrně bohatě jak nahoru tak dolů a JJ mají zvuk kulatější, zastřenější.
A v konci je to stejně asi celkem jedno. Větší změnu udělá to, že jsou nové.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
1) Kdyz das vedle sebe moje JCM a nekoho jineho, hledej rozdil.simiruz píše:Možná ne k ničemu, ale minimálně o ničem, posuď sám svá poslední slova:
2) Lampy byly vydrancovae, pan Prochazka rikal ze jedna koncova byla uplne v haji, ze tam nameril opravdu hodne male parametry. Tim padem prelampovanim ten zvuk dostal novou silu a proto mi prijde barevnejsi a mnohem mnohem silnejsi.
3) Mam sve pozadavky a chtel bych to ozkouset co to udela, pokus omyl.
Tyhel 3 vyroky jsou podle me uplne v poradku, jen se v tom musi clovek orientovat.
Bummere souhlasím s tím že tam rozdíly jsou ale evidentně konktrétní ucho vyhodnotí lampu v konkrétním zapojení jinak, takže nemá smysl to zobecňovat.
Skypasi, chápu, že jsi to nějak myslel a nějak napsal, chtěl jsem poukázat na to, že si z toho každý mohl vybrat něco jiného...
1) Teď fakt nevím co chceš slyšet
"Nic nepoznáš, tvoje snaha vybírat lampy je marná bude to pořád to samé" nebo "Přeosazením za JJ vznikne spíše JCM800 a přeosazením EXH vzniká JCM2000". Určitě najdeme zastánce obého. Já říkám, že rozdíly jsou, ale jsou malé a vzhledem k vynaložené snaze a financím to postrádá logiku. V některém aparátu bude JJ zastřenější než EHX a v jiném naopak. Pokud chceš výrazně změnit zvuk, změň zapojení / kytaru / reprák / efekt , tohle smysl má.
Ani my kytaristi se nemůžem shodnout jestli tam rozdíly jsou a jaké. Kdo z posluchačů tohle vnímá?
Skypasi, chápu, že jsi to nějak myslel a nějak napsal, chtěl jsem poukázat na to, že si z toho každý mohl vybrat něco jiného...
1) Teď fakt nevím co chceš slyšet
Ani my kytaristi se nemůžem shodnout jestli tam rozdíly jsou a jaké. Kdo z posluchačů tohle vnímá?
Já to taky nezobecňoval. Tazatel se ptal a já odpověděl: "Ono je to těžké takhle bez poslechu doporučovat, ale obecně se říká..." Jestli tomu bude věřit nebo ne, je jeho věc. Ono se to opravdu říká a říkají to i lidé, co se tím zabývají. A jiní zas tvrdí, že je to blbost.