snížení výkonu lampy?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Kwjetaak
Kontaktovat uživatele:

Re: snížení výkonu lampy?

Příspěvek od Kwjetaak »

Zdar, nemá někdo zkušenosti s http://kytary.cz/widara-vykonova-brzda/HN133916/ ??? Pročetl jsem celý topic a chtěl bych se zeptat, zda se nějak technologie posunuli kupředu, nebo opravdu brzda stále poničí zvuk... Nechce se mi do Webera za +- 8000 Kč, to mi přijde dost drahé, ale od pana Widary je to cenově únosné a rád bych slyšel nějaké srovnání p. Widary a p. Horkého. Díky
Kytara: Squier Stagemaster (6-strunná), FloydRose
Snímače: u krku (HB) střed (S) mám tovární, vzadu DiMarzio
Aparát: Peavey ValveKing 212 (2xV30tky)
Kabely: Ibanezy
Struny: D´Addario 9-ky
Trclátka: teď sem se zasekl na Dunlop Jazz III se špicou
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Čau, Widaru jsem nezkoušel, ale chvíli jsem doma měl brzdu od pana Horkého. Provedení velice kvalitní, ale zvuk to mrvilo. Sežralo to výšky a část středů a veškerá čitelnost zvuku byla v tahu. Nakonec jsem došel k závěru, že lepší je přiškrtit master a přidat preamp, než to hnát skrze tyhle brzdy. Nevím, jak jsou na tom dražší s přídavnýma korekcema, ale tady je ta deformace zvuku až moc velká.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kwjetaak píše: zda se nějak technologie posunuli kupředu, nebo opravdu brzda stále poničí zvuk...
Technologie v tomto ohledu se moc neposunuly - ono jde totiž o podstatu toho, jak brzda funguje. Málo vybuzený reproduktor vždy bude znamenat újmu na zvuku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pepek
Bandzone: www.bandzone.cz/ametist

Příspěvek od pepek »

taky nevím,jak tenhle problém vyřešit..potřeboval bych výkon lampy z mých 120w,tak na 50w:-))120w nelze absolutně využít,ještě nikdy jsme neměl apec ani na půlku,nebylo by to fér vůči kolegům na podiu...zdá se řešení-koupit jinou,slabší hlavu
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Muzikanti zdar, nouzově si můžeš pomoci vytažením dvou koncových elektronek (podle typu aparátu EL34 nebo 6L6GC) z důvodů lepšího ochlazování lamp vyjmi lépe ty vnitřní ze čtveřice. Není to sice úplně košer, ale nic tím nepokazíš. Aby nebyly ty dvě elektronky přetížené, je třeba použít výstup pro reprobednu s nižší impedancí. Například máš bednu s impedancí 8Ω, tak po vytažení dvou lamp použiješ výstup ze zesilovače 4Ω namísto 8Ω, které používáš při provozu se 4 elektronkami.
Ještě poznámka, na hlasitosti to moc nepoznáš. Abys získal poloviční hlasitost přes stejnou reprobednu musel bys mít zesilovač o výkonu cca 10x nižším, čož je ve Tvém případě asi 10W až 15W. Tzv. "brzda" čili atenuátor je sice taky "jakési" řešení, ale velmi nešetrné k lampám.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tube Guru píše: Tzv. "brzda" čili atenuátor je sice taky "jakési" řešení, ale velmi nešetrné k lampám.
Znamená to, že hraní na stejný výkon ("stejnou pozici master volume") do repra je z nějakého důvodu k lampám příznivější než hraní přes brzdu? Proč?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý večer, Nero tak to myšleno nebylo. Je nešetrný k lampám z toho důvodu, že kytarista si podvědomě myslí, že když je hlasitost přijatelná, ani lampy nejsou přetěžovány. Jenže ty jedou s atenuátorem (podle jeho nastavení) na plný výkon, aby byl dosažen ten požadovaný zvuk. V "normálním" provozu bez atenuátoru (tzv. brzdy) by takhle nikdo soudný zesilovač neprovozoval, protože by se u takového "kytaristy" prosadil možná tak bubeník, basa už hůře o případných dalších nástrojích nemluvě. Shrnuto, to nebezpečí pro lampy je v tom, že jedou na doraz a není to slyšet :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Díky za vyjasnění - tohle je samozřejmě logické, z tvého původního vyjádření (mi) to vyznělo jinak :)
Nicméně snad většina takhle kytaristů nemyslí - atenuátor se pořizuje právě kvůli tomu, aby lampy mohly jet naplno a zvuk byl přitom rozumně hlasitý.

Když jsem doma provozoval Mesu F50 s THD brzdou, stejnak jsem nikdy teda volume nedal na hlasitost (polohu master volume), která by překračovala nastavení použitelné (a mnou používané) při živém hraní.

PetrPeter 1975 - 2008
OndrejCvrk

Příspěvek od OndrejCvrk »

Ahoj!!! :)

Mám menší problém, který je pro mě velice frustrující. Mám Fender Pro Junior (kabinet borovice, 15" jensen 96,8dB). Když hraji s kapelou, tak nemám fakt absolutně problém to uhrát a bubeník do toho taky občas řízne a já se neztratím ani vedle 100W aparátu s 4x12" repry. Doma mám nejradši s tímto kombem hrát opravdu na minimu, co to opravdu jde, ale na zkouškách s kapelou a na koncertech to vykroutím na úplný konec čistého až na počátek mírného zkreslení, takový nakoplý čistý zvuk. Když potřebuji vyloženě čistý, tak si stáhnu volume na kytaře nebo ubere o něco na dynamice, je to pro mě zvukově prostě ideální aparát.

A teďka k tomu problému. Tak, jak to mám rád ten zvuk, co jsem psal... tak se "nedá" používat, protože i ve větších klubech, venkovních akcí mi říkají, že mě nemusí ani zvučit, že to hrozně řve. A já říkám, jak tohle mám proboha ztlumit? Je to 15W lampa a já pak ten svůj zvuk mít nebudu! Ve zkušebně to samé, tam prostě to musím hrozně tlumit na takový ten čistý zvuk, kde prostě z nuly hýbnete snad ani o pár milimetrů a hrajete s tímto, na doma se to dá, ale s kapelou, když chcete hrát nějakej rock n roll, country, jížanskej rock, tak ani když toho říznete trsátkem, tak to prostě není ono, chybí tomu ta dynamika a hraje to jen čistě.

Nechci používat preampy, overdrivy, chci syrový zvuk lampy. Taky jsem četl něco o výkonových brzdách, ale nevím, výkonová brzda u 15W lampy na koncertech? Většinou jsem četl výkonovou brzdu u 100W na doma... Nechci nic na kombu měnit, mám ten zvuk rád, ale hledám nějaké řešení, jak vyhovět sobě i ostatním.

Děkuji všem
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tady je každá rada drahá :) . U 15W je to opravdu neobvyklé. Výkonovou brzdou bys sice zvuk zachoval, ale ničí se zbytečně koncové lampy. Jako nejschůdnější řešení bych viděl použití méně citlivého reproduktoru. Těch 96,8dB je docela dost, možná by Ti lépe vyhověl nějaký kvalitní reprák s citlivostí např. 91dB. To by však bylo nutné vyzkoušet.
Alternátor

Já teda provzoval brzdu s 15W lampou a bylo to k ničemu. Líp už to hrálo na triodový poloviční výkon. Pokud vezmu výkon s brzdou na clean kanálu, bylo to až moc potichu. Není to ono a nikdy nebude. Lampa bude buď vytavená a bude hrát skvěle, nebo potichu a nebude to ono. Nicméně radši lampu se staženým masterem, než vytavenou s brzdou. Brzdy prostě zvuk kazdej. Master volume to pouze ztiší, ale jinak nemrví.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Na mírné utlumení 15w lampy tak, aby ses dostal přes tu hranici nakreslení při menší hlasitosti je brzda naprosto ideální řešení. Na používání 100w lamp doma je naopak vcelku k ničemu :) Zrovna je na bazaru jeden weber, taky mám jednoho a je to třeba oproti HOT výrazně lepší, hlavně díky možnosti přidat výšky. Ale stejně bych overdrive vyzkoušel. Ono to není žádné zlo, které "ničí lampový zvuk". Stačí používat minimum vlastního zkreslení pedálu a použít ho tak jen k nakopnutí zkreslení, když se potřebuješ přehoupnout přes tu hranu čistého zvuku. Stačí použít i nějaký booster, který charakter zvuku zachová.

Guru: Ale vždyť on má zesilovač stejně nastavený na vysokou hlasitost právě kvůli barvě zvuku. Tak co mění brzda na opotřebení lamp? Vždyť hlasitost bude mít nastavenou pořád stejně, jenom bude hrát tišeji. A ještě čistě technická, u Aček stejně jede konec pořád naplno ne? Takže tam by použití brzdy na životnost stejně nemělo mít vliv. Teda to mi aspoň říkal včera Přemek Dofek, když jsem odvážel svého artisana :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Latam píše:u Aček stejně jede konec pořád naplno ne? :)
Že v áčku protéká lampami neustále nějaký minimální proud neznamená, že pořád jedou na plno. A už vůbec nechápu, co by tento jev měl mít společného s Pro Juniorem.

Navíc je to celé nějaké divné. Jeden 15´´ Jensen P15C ze 60.let jsem kdysi osadil do 18W komba, které tedy jelo ve skutečném áčku a jednalo se o 100% celolampu a rozhodně majitel žádné brzdy při hraní po brněnských klubech nepotřebuje. http://mmjuz.rajce.idnes.cz/Harlequyne#DSC01872.jpg

Mám pocit, že někteří lidé si prostě problémy tak trochu vymýšlí, nebo alespoň zveličují, jen aby mohli diskutovat.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

mmjuz píše:
Latam píše:u Aček stejně jede konec pořád naplno ne? :)
Že v áčku protéká lampami neustále nějaký minimální proud neznamená, že pořád jedou na plno. A už vůbec nechápu, co by tento jev měl mít společného s Pro Juniorem.
Jak píšu, čistě technická. Myšleno hlavně na můj aparát http://www.blackstaramps.com/products/artisan15/ Já to vždy chápal tak, že konec jede naplno a reguluje se pouze signál, který jde z preampu. Nicméně jsem technicky neznalý, proto to nikde neprezentuju jako fakt a raději se dotazuju technicky znalejších. Tzn. má u aparátu koncepce jako artisan vliv na životnost lamp to, na jakou hlasitost hraju?

Jinak co se týče toho, že i se silnějším aparátem někdo brzdu nepotřebuje - tahá zkreslení taky přímo z aparátu? Já mám 15w a je to tak akorát i se zkreslením, ale taky tam mám 96dB reprák. Takže mi nedělá problém uvěřit, že se 100dB 15 palcem to může být už moc. Obzvlášť, jestli ten pro junior kreslí pozděj, než třeba právě můj artisan (což bych tak tipoval, že ano).
Alternátor

Teď budu trochu OT. Na kolik musíš toho Artisana vytočit, aby to kreslilo? Sice mi je jasný, že potichu se z toho zkreslení nevytáhne. Asi jedinej důvod proč jsem si ho kdysi nekoupil, byla právě absence masteru.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Současné Pro Juniory neznám. Ale ty původní Blackface s 10´´ vyráběné v druhé polovině 90.let tedy kreslí hodně brzy. V rukou šikovného muzikanta z něho lze dostat poměrně hezký starý zvuk, ač je to dost moderně pojatá koncepce s tvrdým polovodičovým zdrojem a koncem v AB třídě. Hlasitostně je to tak akorát do klidné bluesové kapely. Jen pro zajímavost, Hoocchie Coochie Band natáčeli své CD Screamin The Blues tak, že bicí hrály bez nazvučení, kontrabas také a kytara se hnala právě přes Pro Juniora a foukací harmonika přes staré Masco. Zpěv opět bez ozvučení. To vše se nahrávalo jedním archaickým mikrofonem Neumann na Studera. Žádné brzdy nebylo potřeba. Jen se kytarista a harmonikář posunuli o pár kroků za zbytek kapely a vhodně natočili komba. Nahrávka zní velmi dobře.
jastud

Příspěvek od jastud »

mmjuz píše:Nahrávka zní velmi dobře.
To můžu potvrdit. Ta deska má zvuk jak víno.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Alternátor píše:Teď budu trochu OT. Na kolik musíš toho Artisana vytočit, aby to kreslilo? Sice mi je jasný, že potichu se z toho zkreslení nevytáhne. Asi jedinej důvod proč jsem si ho kdysi nekoupil, byla právě absence masteru.
Stačí někam ke třetině volume potu, nahlas je to dost, ale snesitelně (v kapele, ne doma :) ). EF kanál kreslí dřív a je saturovanější. Nicméně není problém aparátu pomoct nějakým nakopávadlem. Bez brzdy to ale na doma fakt není.

Mmjuzi či TG či někdo jiný - jak je to teda s opotřebením lamp v závislosti na nastavené hlasitosti u A či pseudo A zesilovačů? Díky.
Naposledy upravil(a) Latam dne 2.02.2014 13:46, celkem upraveno 1 x.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, Latame na podrobný výklad není zde na foru místo, tak pouze zjednodušeně: Protože u třídy A je nastaven klidový pracovní bod lampy doprostřed lineární části převodové charakteristiky a teče jí proud po celou periodu signálu, není její životnost nějak zvlášť závislá na "vyhulení" hlasitosti. Mnohem více se životnost s "vyhulením" snižuje u zesů třídy B (ty se však z důvodu vysokého přechodového zkreslení pro kytary téměř nepoužívají) a o něco méně než u B se při plném vybuzení sníží životnost lamp ve třídě AB (u kytarových zesilovačů nejběžnější). Jelikož má třída A nejnižší účinnost ze všech používaných tříd, lampy si celkem hodně topí průtokem poměrně vysokého anodového proudu, ať už jsou vybuzeny nebo ne. Životnost elektronky v běžném provozu je dána především tloušťkou a kvalitou emisní vrstvy katody, jakmile se vrstva vyčerpá je lampa k ničemu. Ještě pro upřesnění: Budu-li mít stejně kvalitní koncové lampy např. EL34 a osadím je do zesilovačů cca stejného výkonu tř. A a tř. AB, pak s velkou pravděpodobností blížící se jistotě bude mít ta ve třídě A vyčerpanou emisní vrstvu mnohem dřív než ve tř. AB. Čím vyšší anodový proud, tím dříve se vyčerpá emisní vrstva a přes to vlak nejede :) .
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

TG: Díky za technický výklad :) Takže můj předpoklad o nezávislosti (či malé závislosit) hlasitosti, tím i použití výkonové brzdy, na opotřebení lamp byl správný. O tom, že u Aček dochází k opotřebení víc než u AB jsem samozřejmě už nějaké povědomí měl :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“