snížení výkonu lampy?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
OndrejCvrk

Re: snížení výkonu lampy?

Příspěvek od OndrejCvrk »

mmjuz píše:Současné Pro Juniory neznám. Ale ty původní Blackface s 10´´ vyráběné v druhé polovině 90.let tedy kreslí hodně brzy. V rukou šikovného muzikanta z něho lze dostat poměrně hezký starý zvuk, ač je to dost moderně pojatá koncepce s tvrdým polovodičovým zdrojem a koncem v AB třídě. Hlasitostně je to tak ......
Je to Pro Junior právě z 90. let a kreslí celkem brzo, ale prostě hlasitost toho nakoplého cleanu už fakt s*re každého zvukaře i na větších pódiích, jak jsem už psal. Kombo začíná mít ten zvuk tak na 2,5 a to mám ještě navíc vintage output u singlů a prostě to ten zvuk jinak nemá, řeči typu:"Ztlum to, já ti to šoupnu do odposlechu simtě...", to mě fakt vytáčí...

Co si myslíte o takových těch plexi-sklech, co se dávají před kombo?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Plexisklo používá třeba Radim Hladík a někde jsem s ním četl rozhovor, že je to dost efektivní. Jinak na pódiu máš většinou možnost dát si kombo z boku, aby nešlo do předního prostoru. Anebo ho dát na zem a naklopit, vychytat úhel, pod kterým bude mířit na tebe, ale místo do sálu už spíš výš, ke stropu. To zvukaře většinou uspokojí. Dá se i otočit ke stěně a nechat se pustit do odposlechu (což já osobně moc rád nemám, většinou tam zvukař vyrobí nějaké dodatečné zkreslení nebo to nějak frekvenčně zk...í), ale pokud máš kombo otevřené, zas tak moc to nepomůže. Ve zkušebně, pokud je malá, je to horší, nalézt si pozici, kde by to nepřeřvalo ostatní. Já jsem taky docela překvapený, jak moc udělá zvýšení citlivosti a velikost repra. Poté, co pouštím 15 W Fender SCXD do 1x12 boxu (otevř.) s Eminence Legend GB12A, který má něco přes 101 dB, tak se při zkoušce s bicími nemůžu dát víc jak na 3/10. Oproti Eminence Ragin Cajun, který mám v kombu (10", 100 dB), je to dost velký rozdíl. Ty to repro tak citlivé nemáš, ale asi je to dané těmi 15".
OndrejCvrk

S tím nakloněním ke stropu mě to nenapadlo, vyzkouším pak někde na akci. Jinak mám to kombo otevřené, takže je i dost slyšet otočené, když nejde do sálu. Jinak s tím plexisklem asi taky budu muset počítat s odposlechem, že?

Takže Fořte pořád hraješ se superchampem? :)

Je vtipné, že dřív jsem řešil, jestli 15W "uhraje" kapelu a koncerty a teďka řeším, jak to ztlumit. Nakonec jsem teda uvěřil, že to není jen o wattech.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Jasně, nedám na něj dopustit. Jen jsem změnil hlavní používaný model, už ne simulaci Fendera Blackface, ale Marshalla Plexi, protože zkoušíme revival Free & Bad Company. Mám ještě 5 W "plexinku", která by to ve zkušebně s bicími sice uhrála, ale je to už na hraně, a zkreslení koncových EL84 není přece jen totéž co EL34, je to už trochu moc chlupaté a ostré, zvlášt v použití s krabičkami, a to i s boostem na sóla. S těmi si SCXD rozumí líp.
OndrejCvrk

jojojo, ty el84 jsou pak takový chlupatý, když už kreslí dost :) Jaké máš zkušenosti na pódiu s tím superchampem, jak ho nastavuješ, jaké používáš repro (interní nebo ten ex.box?).

Mám teďka doma i Hot Roda deluxe, těch 40W je hlasitých, ale při připojení toho jensena 15" na něj, tak to je úplně jiná liga než ten special design 12", mnohem průraznější a barevnější zvuk, takže bych řekl, že budu muset naklopit repro směrem k nebesům a nebo tam dát to plexi sklo...
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Být tebou, vyzkouším i brzdu. Pro tvé účely (zkreslení při nižší hlasitosti, ale ne nijak silné tlumení) je to ideální řešení.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

OndrejCvrk píše:Jaké máš zkušenosti na pódiu s tím superchampem, jak ho nastavuješ, jaké používáš repro (interní nebo ten ex.box?).
Na pódiu zatím jen s interním repro. Dokud tam bylo původní Fender repro, stalo se mi párkrát, že jsem měl problém se slyšet a jel jsem tak na 8/10, což ten reprák už nestíhal a na čistém kanále už to kreslilo, ovšem tak nehezky, neprůrazně, takže jsem se stejně slyšel blbě. Myslím, že to byl fakt problém repra a ne koncových lamp, jsou tam 6V6. S výměnou za Ragin Cajun se to hodně zlepšilo, ty 2 dB navíc (orig. repro mělo mít snad 98 dB) byly dost znát a taky je RC asi vhodnější na zkreslené zvuky, byť to bylo trochu na úkor brilance čistých fenderovských zvuků (při nižší hlasitosti).
To jsem ale používal jako základní zvuk simulaci jemňounce nakresleného Blackface a kreslil (v podstatě jen na sóla, bylo to v revivalu K. Gotta) krabičkou (EHX Double Muff).
S externím repro mám zkušenost zatím jen ve zkušebně, ale myslím, že na pódiu nebude problém. Naopak mě stejně jako tebe štve, že ve zkušebně to musím taky tlumit, protože nad 5/10 to začíná hrát mnohem líp. A nejde o zkreslení konce, spíš jen o větší kompresi, chová se to úplně opačně, než ta "plexinka", naopak zmizí "chlupatost", lépe to reaguje i na stahování hlasitosti na kytaře.
OndrejCvrk

Taky jsem měl zkušenost, že repro u komba Laney Cub12 bylo neprůrazné a tak chtělo taky vyměnit. Vyměnil jsem ho tam tehdy za nějaký fender/eminence design z tweed blues juniora a zvuk byl dravý a průrazný. Po roce jsem koupil hlavu a box, kombo prodal a musím říct, že jsem byl zklamaný z boxu, absolutně si neškrtnul, tak jsem to šoupnul pryč úplně. Občas ty původní repra jsou s kapelou nepoužitelný...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Elektronici/odborníci - pls, dává vám smysl výměna lamp kvůli snížení výkonu, kterou "odborně" :wink: popisuju vedle v tématu?
Věřím, že Fai. ví co dělá, ale není nad "víc hlav víc ví". :wink:
Napadají mě dotazy typu:
- Dělá se to?
- Nemůže se něco podělat?
- Dá se určit o kolik se prakticky snížil výkon?
- Máte k tomu řešení nějaké připomínky?

Díky.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Pro to, abys mohl lampy zaměnit je třeba dodržet pár věcí:
- velikost maximálního povoleného napětí u nových lamp (6v6 cca 300V, 6v6gt 500V),
- zatěžovací impedance Ra-a (4x6v6 cca 3,5-4,5 kOhm, 4x6L6 2-3 kOhm),
- samozřejmostí je nastavení správného biasu
+ je tam třeba i rozdíl v odběru proudu na žhavení, ale to není až tak podstatné (záleží na tvrdosti trafa, maximálně bude na těch 6v6 žhavení trochu výš).

Co se týče výkonu, datasheety uvádějí kolem 15W na lampu u 6v6gt, v té čtvečici bych to viděl na nějakých 50W (uvádí například orange u RV50 osazeném 4x6v6)

Tímto nechci pana Feireisela jakkoliv schazovat, sám se mám ještě co učit. Elektronky nejsou náchylné polovodiče, takže vydrží i pokud se s nimi nezachází zrovna v rukavičkách. Takže i když se může něco zdát jako ne úplně ideální, pokud to funguje moc bych to neřešil, pan F. určitě ví co dělá. Aparátu jako takovému to nejspíš neublíží (trafa jsou dělaná na 100W), jako největší problém bych viděl to, že nejspíš nesedí převod výstupáku - takže dostávají víc zabrat lampy a ve výsledku jde nejspíš do repra míň výkonu než by šlo kdyby byl převod ideální
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Takový Ruda Rožďalovský jde ještě dál. Klidně místo oktalových 6L6, nebo EL34 nainstaluje novalové EL84. Není třeba žádného nastavování, jen použití jeho RRRR redukce. A člověku se okamžitě otevřou nové obzory... http://www.rozdall.cz/index.php?akc=ruzne
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jo Milane, to už jsem viděl :D s tím mým výkladem souhlasíš?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Díky.
Shrnu si laicky pro sebe :) - není potřeba mít obavy z nějakého fatálu, ale lze očekávat kratší životnost 6V6?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Stanley06 píše:jo Milane, to už jsem viděl :D s tím mým výkladem souhlasíš?
Jasně. Ale osobně bych se na podobné úpravy vykašlal.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Neznám konkrétní situaci a jak jsi panu F. svůj problém popsal, ale když příjdeš k doktorovi s tím, že si myslíš, že jsi nachlazený, tak ti chytrý doktor udělá důkladnou prohlídku, předepíše 2-3 druhy léků a patřičně si to naúčtuje. Jiný doktor tě pošle domů ať to vyležíš, případně si koupíš hašlerky, ale příjde o kšeft... (Bráchu takhle doktor fakt poslal pro hašlerky, v době kdy se začlo ve všech dveřích platit 30Kč :lol: )
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“