Co dělá zvuk strata stratem?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Co dělá zvuk strata stratem?

Příspěvek od Kinx »

cherreda píše:Mně přijde pro strat-sound zásadní typické osazení 3x singl.
Konstrukce? Nevím, myslím, že pokud daná kytara nějak extra neustřelí z "normálu", nepokládám konstrukci za až tak podstatnou.
Proč?
Protoč: vždycky jsem chtěl mít na nahrávání i Strata se třemi singly a po nějakém tom vybírání mám nakonec shodou náhod doma místo Stratocastera tuhle divnou Yamahu, kterou jsem kdysi objevil u kytaráře a nechal upgradovat. Několikrát už jsem ji s nějakými straty měl možnost porovnat a pominu-li jasné rozdíly mezi kytarama obecně, tak prim hrajou ty snímače.
Už jsem zažil větší rozdíly mezi samotnými Straty než mezi mojí (převážně olšovou - viz. foto) Yamahou se snímači od Turzy ála Texas Special a orig. olšovým Fender Stratem s orig. Texas Special. :)
A kupříkladu takový Stratocaster s humbuckerem u kobyly - to už snad ani Stratocaster není. :)
Ale možná kecám, bude to děsně subjektivní. :wink: Pro někoho může být zásadní i pocit, že drží Stratocastera a bude na něj pak hrát se "stratovským" feelingem. :wink:
a ja si prave myslim, ze i s hb bude strat hrat porad jako strat - ted mam treba na novym stratu u kobyly rails a stejne to je furt strat jak hovado, akorat to neni tak jedovate jako druhy strat se singlama, ma to vyssi vystup a trochu vic stredu.

specificke singly a jejich poloha ale udela taky hodne, diky tomu se da strat zvuku priblizit i v ramci jinejch materialu.

jinak ta yamaha je bozi, v mistnich hudebninach meli hrozne dlouho takovou zarive zlutou levnejsi verzi (ale jeste MIJ) s hb a jednim singlem - skoda, ze ta kytara nehrala, jinak ale vypadala hrozne dobre.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

prikladnim se k nazoru ze strato zvuk delaji predevsim 3xSC
HB bridge uz je odvozenina reflektujici nove skutecnosti, napr. ze v dobe vzniku strata neexistovalo zadne zkresleni 8)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
MIran

Příspěvek od MIran »

hyenik píše:prikladnim se k nazoru ze strato zvuk delaji predevsim 3xSC
HB bridge uz je odvozenina reflektujici nove skutecnosti, napr. ze v dobe vzniku strata neexistovalo zadne zkresleni 8)
Souhlasím, "klasický" Stratocaster je 3x singl a hlavně .....Singl Fender ( žádne SD apod......dokonce mi jeden kytarář řekl, že snímače všechny stejně vinuté ), dále materiál ( ta správná Olše a javor ) Soudný výrobce kytar na rovinu řekne, že i když vyrobí Stratocaster z tady dostupných správných materiálů, nikdy to nebude na 100% zvukově Fender Strat . Ale je pravda, že spousta lidí má jiné požadavky na zvuk a tak lidová tvořivost nezná hranic .
Nejsem velký znalec jako někteří tady, ale rád se ptám a vyzvídám ( kytaráři, výrobci snímačů ...)a tak jsem si to mohl vyzkoušet osobně.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

MIran píše:Souhlasím, "klasický" Stratocaster je 3x singl a hlavně .....Singl Fender
:?:
Z logiky věci mi pak vyplývá, že Fender straty, které se osazovaly v devadesátých letech Lace senzorama nebyly "klasické" straty...
Já bych v tomto přeci jen nechal Fenderovi (a ostatním výrobcům) volnější ruku a nechal je názvem Stratocaster označovat i kytary s drobnými odchylkami od 3x(Fender)SC.
MIran

Příspěvek od MIran »

Hendrek píše:
MIran píše:Souhlasím, "klasický" Stratocaster je 3x singl a hlavně .....Singl Fender
:?:
Z logiky věci mi pak vyplývá, že Fender straty, které se osazovaly v devadesátých letech Lace senzorama nebyly "klasické" straty...
Já bych v tomto přeci jen nechal Fenderovi (a ostatním výrobcům) volnější ruku a nechal je názvem Stratocaster označovat i kytary s drobnými odchylkami od 3x(Fender)SC.

Ale já vůbec nejsem proti různým odchylkám :-) Ale to už se bavíme o větší variabilitě zvuků, která není na škodu. Ale pak se už nelze jakkoli bavit o tom jak by měl zvu Strata správně vypadat. Bude vždy takový, jaký si přeje ten, kdo si ho koupí. Ten úplně tradiční ale zůstane :-).

Ještě doplním.....já mám své snímače jen díky tomu, že si Henry Toth kdysi namontoval na svého Relic 57´ Lace Sensory :-))
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

no a ten samotny "fender" zvuk..... ja jsem byl na testiku, kde meli tri originalni vybrane (ne levne) straty.
Vsechny tri hraly vyborne stratovsky a kazda pritom UPLNE jinak 8)
takze nad frazemi 100% fender sound se muzu tak pousmat.
Je to jako s barvama, modrá není vždy modrá stejně. On taky neni duvod aby pri dodrzeni materialu a technologie to hralo jinak, protoze to neni zadna magie.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Kinx píše:a ja si prave myslim, ze i s hb bude strat hrat porad jako strat - ted mam treba na novym stratu u kobyly rails a stejne to je furt strat jak hovado, akorat to neni tak jedovate jako druhy strat se singlama, ma to vyssi vystup a trochu vic stredu.
specificke singly a jejich poloha ale udela taky hodne, diky tomu se da strat zvuku priblizit i v ramci jinejch materialu.
No to je ta subjektivita, kterou mám na mysli - každý to bude bude vnímat jinak. Držel jsem v rukou bombírovaného telecastera z olše + javor. top + 3x singl a byl to podle mě strat jako prase. :) V obchodu jsem si brnknul na nějaký model levnějšího Parkera zvariovaného na strata, t.j. 3x singl + plastový pickguard (kupodivu vypadal docela pěkně) a v mých uších to prostě byl stratocaster.
Kinx píše:jinak ta yamaha je bozi, v mistnich hudebninach meli hrozne dlouho takovou zarive zlutou levnejsi verzi (ale jeste MIJ) s hb a jednim singlem - skoda, ze ta kytara nehrala, jinak ale vypadala hrozne dobre.
Děkuji. Je zajímavá, mně se tenkrát zalíbila hned, i když byla ve špatném stavu, hmatník byl jak lavor, musel se hodně zbrousit, snímače děs, dolámané plasty atd. Ale teď je fajn, hraje se na ni pěkně, tvar je příjemně ergonomický. Krk je trochu měkčí/pružnější než považuju za ideální (na což už jsem narazil u víc japonek z cca této doby), ale je to slušná kytara, žádný zázrak ani průšvih. Snímače jsou noiseless a Turza prý tuto sadu ladil charakterem podle Texas Special - v porovnání s orig. to tam vcelku bylo cítit, prostě mi přijdou jako takové příjemně tučnější singly, nevím jak to popsat. Ovšem jako u všech noiseless mají o kus horší zvuk v mezipolohách, tam orig. TS excelujou, občas mě to zamrzí, ale ten komfort bez brumu... těžko říct... čert to vem, už tam mám tyhle a tenkrát stály o 3 litry míň. :wink: Ještě jsem tam nechal šoupnout clean boost - takovou mrňavou krabičku na 9V baterku - Turza za ni tenkrát chtěl něco pod 1000, nevidím ji ani v nabídce. Dělá fixních 10dB, je fajn, ale chtělo by to mít možnost ubrat, trimr uvnitř by stačil a malý poťák na kytaře zepředu by byl boží.
MIran píše:Soudný výrobce kytar na rovinu řekne, že i když vyrobí Stratocaster z tady dostupných správných materiálů, nikdy to nebude na 100% zvukově Fender Strat .
Vzhledem k rozmanitosti už jen samotných orig. Fender Stratocasterů je cosi jako "100% zvuk strata" pojem s velmi plovoucím bitratem. :)
MIran

Příspěvek od MIran »

Zvuk bude mít vždy nekonečně mnoho barev, jde jen o charakter .....
jenyceg

Příspěvek od jenyceg »

Já jsem si šel koupit fendera strata (rozpočet jsem měl) a nakonec jsem si odnesl domů vintage v6 reissued, protože to byl mým uším nejstratovější strat...byl jsem tam půl dne a furt jsem se mezi těma fenderama snažil nají nějakýho, který by byl originál značkou fender a zvukem strat podle mých představ, ale prostě korejec v mých uších zvítězil. sice to nikdy dobře neprodám, protože to nemá tu správnou značku, ale zatím nemám důvod. Sedli jsme si.
Lorenzo

Příspěvek od Lorenzo »

Docela jsem se pobavil nad těma komentářema, že strata dělá stratem dřevo. To je naprostá blbost dřevo má pokuď vůbec, minimální vliv na zvuk elektrické kytary. Hlavní rozdíl vytváří snímače, elektronika a to čeho se dotýkají struny takže tremolo a pražce. To proč každý strat hraje jinak je způsobeno tím, že snímače, potenciometry a kapacitor nemají nikdy stejné hodnoty a pak taky seřízení kytary. Vždyky jsou tam odchylky, které se projeví na výsledném zvuku...
Diamant

Příspěvek od Diamant »

Lorenzo píše:Docela jsem se pobavil nad těma komentářema, že strata dělá stratem dřevo. Hlavní rozdíl vytváří snímače, elektronika a to čeho se dotýkají struny takže tremolo a pražce. To proč každý strat hraje jinak je způsobeno tím, že snímače, potenciometry a kapacitor nemají nikdy stejné hodnoty a pak taky seřízení kytary. Vždyky jsou tam odchylky, které se projeví na výsledném zvuku...
Já se zase docela bavím tvým komentářem: "To je naprostá blbost dřevo má pokuď vůbec, minimální vliv na zvuk elektrické kytary." Hmm....tak proč se nedělají kytary z dřevotřísky, když to stejnak nemá žádný vliv na kytaru....a ti všichni co mají mahagonové tělo, tak to mají jen pro pocit hezčího dřeva, ne? Samozřejmě, že zvuk kytary tvoří i hardware, ale to dřevo tam má taky svůj smysl...však až někdy začneš hrát na nějakou kytaru, tak poznáš :lol:
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Lorenzo píše:Docela jsem se pobavil nad těma komentářema, že strata dělá stratem dřevo. To je naprostá blbost dřevo má pokuď vůbec, minimální vliv na zvuk elektrické kytary. Hlavní rozdíl vytváří snímače, elektronika a to čeho se dotýkají struny takže tremolo a pražce. To proč každý strat hraje jinak je způsobeno tím, že snímače, potenciometry a kapacitor nemají nikdy stejné hodnoty a pak taky seřízení kytary. Vždyky jsou tam odchylky, které se projeví na výsledném zvuku...
:D Co přesně tě činí způsobilým tohle tvrdit se 100% jistotou? To ses někde dočetl nebo jsi k tomu došel nějakými myšlenkovými pochody nebo s tím máš dokonce nějaký zkušenosti? Chceš říct, že všichni kytaráři a fabriky, který dělaj kytary z vyzrálýho kvalitního dříví a taky si za to nechávaj patřičně zaplatit jsou vlastně podvodníci, protože přece dříví má minimální vliv na zvuk, takže kdyby to splácali z použitýho hajzlpapíru, tak je to vlastně jedno.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Diamant

Příspěvek od Diamant »

J.J. píše:
Lorenzo píše:Docela jsem se pobavil nad těma komentářema, že strata dělá stratem dřevo. To je naprostá blbost dřevo má pokuď vůbec, minimální vliv na zvuk elektrické kytary. Hlavní rozdíl vytváří snímače, elektronika a to čeho se dotýkají struny takže tremolo a pražce. To proč každý strat hraje jinak je způsobeno tím, že snímače, potenciometry a kapacitor nemají nikdy stejné hodnoty a pak taky seřízení kytary. Vždyky jsou tam odchylky, které se projeví na výsledném zvuku...
:D Co přesně tě činí způsobilým tohle tvrdit se 100% jistotou? To ses někde dočetl nebo jsi k tomu došel nějakými myšlenkovými pochody nebo s tím máš dokonce nějaký zkušenosti? Chceš říct, že všichni kytaráři a fabriky, který dělaj kytary z vyzrálýho kvalitního dříví a taky si za to nechávaj patřičně zaplatit jsou vlastně podvodníci, protože přece dříví má minimální vliv na zvuk, takže kdyby to splácali z použitýho hajzlpapíru, tak je to vlastně jedno.
Tyhle "odborníky" já prostě miluji...během několika vteřin dokážou odpovědět na otázky, nad kterými ostatní přemýšlejí roky... :?
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Obrázek
del

Příspěvek od del »

Tak jasně že u djentu nemá dřevo vliv na zvuk...
Lorenzo

Příspěvek od Lorenzo »

Nikdo nikdy nepozná rozdíl mezi mahagonem nebo dřevodříškou to je prostě fakt. Ani jedno nepřidá víc sustainu ani ničeho jiného. Můžete si to sami zkusit nebudu vám to vymlouvat. Věřte nebo ne, ale dělaji se dokonce i kytary z hlidníku nebo plastu a hrajou stejně tak dobře jako, kterékoliv jiné. Samozřejmě je důležité aby dřevo bylo dobře vyschlé aby se nekroutilo, ale zbytek je marketing. Stejné řeči se vedou kolem finiše. Zázračný nitrolak taky nic nepřidá (jsem fanda nitrolaků)...a teď do mě...
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

dřevo bude mít vliv na zvuk kytary vždycky, ať už u djentu, jazzu nebo čehokoliv jinýho. Jak jinak vysvětlit např. "vlky" na kytaře? Proč ho jedna kytara na nějakým tónu má a druhá naprosto obdobná kytara ho na tomtéž tónu nemá? Je to snímačema, elektronikou nebo pražcema? To, že se pak zvuk unifikuje zkreslením atd. to už je věc jiná. Proč některá elektrika na sucho "hraje" a jiná je tupá jak poleno? To není dřevem?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Lorenzo píše:Nikdo nikdy nepozná rozdíl mezi mahagonem nebo dřevodříškou to je prostě fakt.
To fakt není, a pokud hodláš zatvrzele tvrdit opak, tak diskuze postrádá smysl.

Jinak tebou zmíněné plastové nebo kovové kytary samozřejmě existují, ale pokud člověk není hluchý, musí slyšet, že hrají jinak.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Slyšel jsi někdy tu kytaru z hliníku? Asi ne, viď? To bys totiž nemohl tvrdit, že má stejný zvuk jako kytara ze dřeva. Slyšel jsem třeba kytaru s tělem z kamene a kupodivu to skutečně neznělo jako dřevo. Jinak překližkovou kytaru jsem vlastnil a to tělo ještě visí na zdi v kotelně. K tomu pocitu papundeklovýho zvuku bych se fakt vracet nechtěl, ale proti gustu... Ten zvuk se mi zhnusil ještě než jsem přišel na to, z čeho je to tělo vyrobený.
Diamant

Příspěvek od Diamant »

Nero! Mám tady jednoho kandidáta na Nedůvěryhodného žvanila nebo přímo na zablokování účtu....ty žvásty se mi už fakt nechce poslouchat.....Lorenzo, klidně si hraj na dřevotřísku (speciálně ty na dřevodříšku :D ), jestli máš pocit, že zní dobře, ale prosím tě nech si ty svoje názory pro sebe...stejnak jenom toužíš nás vyprovokovat...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“