Homemade akustická kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
J.J.
Rádce

Homemade akustická kytara

Příspěvek od J.J. »

IMG_5333.jpg
IMG_5335.jpg
IMG_5336.jpg
Pochlubím se "svojí" první španělou, kterou jsem včera dokončil. Doufám, že nevadí, že jsem založil nový téma, ale třeba tady budou ty akustiky přibývat. Je moje jen napůl, protože bych si úplně sám na první akustiku netroufnul. Začal jsem s ní na omidenním kurzu výroby akustické kytary pořádeném SUPŠ Hradec Králové pod vedením mistra Václava Hornycha. Po čtyřech dnech kurzu mi odešly záda a zbytek jsem strávil ve špitále na kapačkách. :D Nicméně mi Vašek nabídl, že si ji můžu u něho v dílně dodělávat po dopolednách, když bude mít trochu volněji, za což mu patří můj velký dík. Snažil jsem se maximum udělat doma, ale byly věci, na který jsem si sám netroufnul. Už před začátkem kurzu byla spousta věcí připravena a zhotovena Vaškem a šikovnými žáky školy. Takže byl slepený věnec a obě desky, do přední byla zafrézovaná a vlepená rozeta. Polotovary žeber byly předbroušeny na požadovaný vyklenutí obou desek. Krk byl předfrézovaný polotovar. Samotná stavba probíhala pod dohledem a s výraznou pomocí Vaška Hornycha a u nás španělkářů taky Petra Vančaty. Ze stavby nemám jedinou fotku, protože v Hradci na to nebyl čas a pak už to nemělo cenu. Materiál a hardware:
Model- Antonio de Torres
přední deska - masiv cedr
zadní deska a luby - masiv hrušen
krk - mahagon
hmatník a kobyla - eben (ozdobný plátek kobylky - hov. kost, vlnk. javor, eben :D )
pražce - Gotoh
ořech a kobylkový plátek - hovězí kost
mechaniky Schaller
povrchovka - šelak (žádný zázrak - moje první zkušenost s touto povrchovkou)

Kytara hraje, ladí a zatím drží pohromadě :D , takže zatím naprostá spokojenost, i když jsou tam vizuelní nedostatky, který by tam být nemusely, ale tak napoprvé nemůžu chtít zázraky.
Ještě jednou chci poděkovat Vaškovi Hornychovi za super přístup a jeho čas a trpělivost. Petru Vančatovi za totéž a Honzovi Fišerovi za to, že mě do toho kurzu uvrtal.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
J.J.
Rádce

Re: Homemade akustická kytara

Příspěvek od J.J. »

Tak ještě tři fotečky
IMG_5340.jpg
IMG_5339.jpg
IMG_5337.jpg
.... a teď ještě se na to naučit hrát
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Mastr

Příspěvek od Mastr »

co dodat... jsi prostě satan :D. Parádní práce. Občas tě zneužiju pro zisk nějakých zkušeností, co jsi získal na kurzu. Jestli teda budeš ochotný poradit :-)
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
lathur

Příspěvek od lathur »

Můžeš, prosím, dát i cenu kurzu a taky té kytary? Nepředpokládám totiž, že pan kytarář donesl hromadu přířezů s tím, že : "Děcka todle mi zbylo a topit je ještě brzo, tak postavíme kytaru... ". A stejně jako Mastr se přimlouvám o podělení se o zkušenosti. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

S dělením o zkušenosti jsem neměl nikdy problém, takže pokud potřebujete něco konkrétního, tak se na mě klidně obracejte, pokud to budu vědět, tak rád poradím.
lathur píše:Můžeš, prosím, dát i cenu kurzu a taky té kytary? Nepředpokládám totiž, že pan kytarář donesl hromadu přířezů s tím, že : "Děcka todle mi zbylo a topit je ještě brzo, tak postavíme kytaru... ".
Tak to skutečně nefunguje. Účelem kurzu není vyrobit něco podobnýho kytaře, co bude vydávat nějaký zvuk, vzdáleně připomínající zvuk hudebního nástroje hlavně, aby to moc nestálo, ale kvalitní nástroj, který bude mít hodnotu vložených prostředků. Všichni zúčastnění pro to taky dělali maximum. Každý den se začínalo v 8:00 a končilo se v pozdních odpoledních hodinách (občas i ve 22:00 hod.) Každýmu, kdo někdy něco podobnýho zkusil musí být jasný, že za 8 dní po 8 prac. hodinách by nebylo možný kompletní stavbu kytary stihnout, takže samotnýmu kurzu předchází asi měsíční přípravy materiálu, nářadí atd. tak, aby při kurzu už všechno odsejpalo, nemuselo se na nic čekat a byla šance to stihnout. Na tom všem se podílí spousta lidí, který se musí zaplatit, takový věci jako tloušťkování desek apod., který si i škola musí nechávat dělat, to taky musí někdo zaplatit. Nářadí, brusivo, lepidla, pásy do brusky, do pily atd. to taky něco stojí. Takže ta cena kurzu 4950 Kč skutečně není nijak vysoká. odkaz na kurzy http://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/pdf-workshop-2013.pdf
Materiál si člověk může předem zajistit svůj, ale škola nabízí kvalitní materiál za takovou cenu, za kterou ji běžný smrtelník bez kontaktů a zdrojů není schopen sehnat. Já jsem od nich kupoval cedr na předek za 500 Kč, hrušku sada luby záda za 550 Kč, krk mahagon polotovar za 400 Kč, rozeta žebra výložky špalky olubení dohromady asi za 500 Kč. Zbytek jsem měl svůj - eben na kobylku za 240 Kč, eben na hmatník cca 500 Kč, pražcový drát cca 100 Kč, šelak cca 100 Kč, mechaniky Schaller 1600 Kč. Takže materiál dohromady +- 4500 Kč. Škola nabízela za dobrý ceny, krom hardwaru i všechno ostatní, ale např. eben v nabídce nebyl a palisandr jsem nechtěl, takže ten jsem musel koupit jinde a výrazně dráž. Vybrat se dalo mezi smrkem a cedrem na předek. Javor, mahagon, hrušen na luby a záda. Krk mahagon nebo javor. Nabídka povrchovky PU lak.
Jaký budou ceny materiálu a kurzu v příštích ročnících to netuším, ale mě to vyšlo i s benzínem na každodenní dojíždění kolem 10 000 Kč. Zkušenosti k nezaplacení.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Parádní práce. O podobném kurzu jsem přemýšlel, když za mnou na vzdělání a řemesle, kde jsem vystavoval svoje toronado, přišli lidi z ISŠ Cheb a vyptávali se, jak jsem jí u dělal apod. a pak mi nabídli kurz, který v Chebu pořádají.

Bohužel jsem zatím nenašel dostatek peníze, abych se tam někdy vydal :D.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

já jsem uvažoval, že bych zkusil poprosit Standu Jurču jestli by mě nechtěl třeba o prázdninách vzít jako pomocnou sílu. :D
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

Parádní práce. Hrušeň na zádech a bocích vypadá krásně. Taky už nějakou dobu sjíždím videa s výrobou a doma mám starou španělu připravenou na rozebrání.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Díky chlapy, těší mě, že se líbí.
tomaskra píše:Parádní práce. Hrušeň na zádech a bocích vypadá krásně. Taky už nějakou dobu sjíždím videa s výrobou a doma mám starou španělu připravenou na rozebrání.
Tak pokud to je opravdová španěla od nějakýho kloudnýho kytaráře nebo výrobce, tak v pohodě. Rozebírat nějakou starou cremonu by nemělo moc smysl, tam člověk nic moc použitelnýho neokouká.
U těch akustik je hrozný, že na to člověk potřebuje spoustu různých přípravků, forem apod., který musí před stavbou buďto vyrobit nebo koupit a tím se to dost komplikuje a prodražuje. Stavba elektriky je v tomhle daleko jednodušší a člověk si vystačí pomalu jen s frézkou, pilkou, vrtačkou a nějakým tím brusivem.
glycerol

Příspěvek od glycerol »

Skvelá práca ,,,zaujímalo by ma či to osvedčenie o absolvovaní kurzu ti nejak pomôže ,napr. keby že si chceš založiť živnosť ?
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Nádhera. Vypadá to fakt pěkně. Co zvuk? Ctěl bych se taky už posunout dál :-)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

glycerol píše:Skvelá práca ,,,zaujímalo by ma či to osvedčenie o absolvovaní kurzu ti nejak pomôže ,napr. keby že si chceš založiť živnosť ?
Ne, je to jen o zkušenostech. Sice jsme dostali nějaký papír, ale to je jen taková upomínka.
Cremster píše:Nádhera. Vypadá to fakt pěkně. Co zvuk? Ctěl bych se taky už posunout dál :-)
Ze zvuku jsem nadšenej. Zase mě začlo bavit hrát na klasiku. Moje stará Admira už zněla hrozně a už moc neladila, takže jsem u toho trpěl. Tohle je zase vítr do plachet, horší je, že mě po těch pár hodinách vybrnkávání zas začínaj bolet šlachy, ale doufám, že když to nebudu přehánět, tak si časem zvyknou. Jestli zvládnu obstojně nacvičit nějakou skladbu a podaří se mi ji nahrát, tak sem hodím zvukovou ukázku.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Pochlubím se "svojí" první španělou, kterou jsem včera dokončil.
Palec nahoru :!: :!:
Ze zvuku jsem nadšenej. Zase mě začlo bavit hrát na klasiku. ..... Tohle je zase vítr do plachet, horší je, že mě po těch pár hodinách vybrnkávání zas začínaj bolet šlachy, ale doufám, že když to nebudu přehánět, tak si časem zvyknou.
Mám stejný problém, "na starý kolena" se učím od základů tapping na mém 11-strunném "sticku" a už se musím brzdit, aby ty šlachy měly čas na relaxaci. Hrát na vlastní dílo, to je droga :!: 8)
Takže ta cena kurzu 4950 Kč skutečně není nijak vysoká. odkaz na kurzy http://www.hnn.cz/kurzy-verejnost/pdf-workshop-2013.pdf
Díky za odkaz, můj "dvorní" doktor, violista, dostal chut postavit si housle, tak jsem mu to hned přeposlal :wink:
ahoj, kocour
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Už jsem dlouho žádným výtvorem nepřispěl, ale odkládal jsem to s tím, že až to bude k něčemu vypadat, tak to postnu, tak snad už to začíná trochu vypadat a začíná se to pomalu blížit doufám úspěšnýmu konci. Už jen nalepit kobylu, vypižlat nulák, nalakovat a vyrobit ebenový rondelky na mechaniky z Bach music místo celkem nehezké imitace perleti. Tentokrát je to už jen moje dílo bez cizího přispění. Spousta věcí na tom byla dělaná jako pokus, jestli to tak půjde, takže doufám, že se to po natažení strun nerozpadne a bude to trochu hrát. Vzhledem k tomu, že to je taková pokusná kytara, tak jsem docela šetřil i na materiálech. Krom ebenu na hmatník a kobylku je to dříví za pár stovek. Přední deska a žebra smrk 400 Kč, zadek luby olubení a krk ořech zadarmo z truhlárny, žebra zadní desky mahagon - odřezky 0 Kč, výložky lemovky rozeta cca 300 Kč z ebay (čína). Jinak víc fotek z výroby včetně výroby všemožných přípravků dodám až to bude hotový. (doufám)
Jinak skoro nejhorší ojeb na celý kytaře byla výroba toho ozdobnýho plátku kobylky, který se mi nakonec ani dvakrát moc nelíbí. :D
Přílohy
IMG_5470.jpg
IMG_5469.jpg
IMG_5468.jpg
lathur

Příspěvek od lathur »

Hellou, není ten korpus malej, nebo se mi to zdá? JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Zdar, to jsi mě zviklal, že jsem to šel poměřit se standartním Torresem a je to jak na délce tak na šířce v dolním oblouku o pár mm větší než Torres. Má to ale trochu odlišnej tvar, je to dělaný podle tohoto
Clipboard01.jpg
Možná to opticky zmenšujou ty široký obvodový výložky.
Lazako
Nový uživatel

Příspěvek od Lazako »

Ahoj, prosím o radu a zkušenosti... Muj muz casto mluvi o tom, jak chtel po zakladce studovat obor stavba hudebnich nastroju, ale rodice mu to nedovolili. A jak do ted touzi po vlastnorucne vyrobene kytare. Napadlo me dat mu tento kurz jako darek, nema vsak zadne extra zkusenosti s truhlarinou. myslite, ze je tento kurz vhodny i pro laika? Dekuji :-)
Lazako
Nový uživatel

Příspěvek od Lazako »

Dobrý den, mám dotaz k tomuto tématu... Můj muž často mluví o tom, jak chtěl jít studovat střední školu s oborem stavba hudebních nástrojů, ale rodiče mu to nedovolili, a dodnes sní o vlastnoručně vyrobené kytaře. Chtěla bych mu dát tento kurz jako dárek. Ač je šikovný, nemá žádné extra zkušenosti s truhlařinou nebo jemnou prací se dřevem. Můžete mi prosím poradit, zda je tento kurz vhodný i pro takového laika? Děkuji, Lazako
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Lazako píše:... Ač je šikovný, nemá žádné extra zkušenosti s truhlařinou nebo jemnou prací se dřevem. Můžete mi prosím poradit, zda je tento kurz vhodný i pro takového laika? Děkuji, Lazako
Kurz, kde by si on pod vedením kytaráře postavil kvalitní kytaru, stojí mimo čas kytaráře a režii dílny i materiál. A asi i ubytování, dopravu atd.
Jednodušší by bylo koupit stavebnici
http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/2 ... cke-kytary

a zde ve fóru řešit jak na to.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kdyby mi žena koupila tento kurs, hodně by si u mě šplhla. Lepší dárek si těžko představit.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“