ZOOM H1

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Mikrofon na zpěv+ akustická kytara do 2000

Příspěvek od Hendrek »

ZOPO H1 nic není. A jestli myslíš ZOOM H1, pak to není mikrofon, ale recorder. Ale pro tvé účely bude IMHO stačit.
Zkus si o tom nejdřív něco načíst, buď v tomto threadu, nebo přímo ve vlákně ZOOM H1.
Crossmelmen

Příspěvek od Crossmelmen »

Sorry spletl jsem se, opravil jsem to ;-)
"Život je krásný, né že by byl, ale já ho tak vidím!"
Crossmelmen

Re: ZOOM H1

Chlapi jde nahrávat se ZOOM H1 přímo do PC? nebo jen na kartu a pak se to musí přetáhnout. Nabíjí se při propojení s PC z USB? A umí nahrávat dejme tomu zpěv přes MIC a současně přes LINE-IN hudební doprovod z PC? Díkes :-)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Crossmelmen píše:Chlapi jde nahrávat se ZOOM H1 přímo do PC?
Ano. Po připojení k PC se chová buď jako "flash disk" nebo jako zvukovka. Do PC navíc můžeš nahrávat dvěma způsoby:
1) použiješ ho jako zvukovku
2) zapojíš výstup z H1 do zvukovky
Crossmelmen píše:Nabíjí se při propojení s PC z USB?
Ne. H1 se nabíjí pomocí jedné AA baterky. Po připojení k PC se ale může napájet z USB.
Crossmelmen píše:A umí nahrávat dejme tomu zpěv přes MIC a současně přes LINE-IN hudební doprovod z PC? Díkes :-)
Pokud se nepletu, tak ne.
Crossmelmen

SUPER, díky Ti za info! :wink:
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Hendrek píše:ZOPO H1 nic není. A jestli myslíš ZOOM H1, pak to není mikrofon, ale recorder. Ale pro tvé účely bude IMHO stačit.
Zkus si o tom nejdřív něco načíst, buď v tomto threadu, nebo přímo ve vlákně ZOOM H1.
Trochu off-topic, ale mohu poprosit o definici slova „mikrofon" ? Zoom H1 totiž po všech směrech mikrofonem je a právě možnost jej použít jako rekordér (samostatně, na baterii + micro SD kartu) z něj dělá také rekordér a ne jen obyčejný mikrofon mikrofon :) Navíc dokáže od klasického mikrofonu či rekordéru fungovat jako samostatná zvuková karta a když už člověk neví co s roupy, může jej kabelem připojit k mobilu a použít jako (byť hodně nekvalitní) reproduktor :-) Tak či onak, mikrofon to je ... a neříkám to jen proto, že je tento pojem v poměrně stručném manuálu výrobce uveden asi 100x :)
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Mobil je také mikrofon, jelikož umí nahrávat? IMHO ne. ZOOM H1 je rekordér a jeho součástí jsou dva mikrofony pro stereo záznam. Pod pojmem mikrofon bych rozuměl spíš čistě převodník akustického signálu na elektrický ve své holé podstatě: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrofon.
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Čekal jsem trochu praktičtější odpověď a zakončenou jinak než odkazem na wikipedii, ale jak říkám ... je to off-topic a jen mě to zaujalo :) Zpět k tématu, sorry.
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Sektor píše:
Hendrek píše:ZOPO H1 nic není. A jestli myslíš ZOOM H1, pak to není mikrofon, ale recorder. Ale pro tvé účely bude IMHO stačit.
Trochu off-topic, ale mohu poprosit o definici slova „mikrofon" ? Zoom H1 totiž po všech směrech mikrofonem je a právě možnost jej použít jako rekordér (samostatně, na baterii + micro SD kartu) z něj dělá také rekordér a ne jen obyčejný mikrofon mikrofon :) Navíc dokáže od klasického mikrofonu či rekordéru fungovat jako samostatná zvuková karta a když už člověk neví co s roupy, může jej kabelem připojit k mobilu a použít jako (byť hodně nekvalitní) reproduktor :-) Tak či onak, mikrofon to je ... a neříkám to jen proto, že je tento pojem v poměrně stručném manuálu výrobce uveden asi 100x :)
Mikrofon je zařízení, měnící akustický tlak na elektrický signál. Je proto nezbytnou součástí různých recordérů, diktafonů, telefonů, vysílaček atd., kde je potřeba tento převod.

Říci, že ZOOM H1 je mikrofon je tudíž naprostá blbost, protože microfon je pouze jednou jeho součástí. Navíc recordér většinou umí nahrávat i linku, a k tomu mikrofon vůbec nepotřebuje.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Mi zase přijde naprostá blbost formulovat větu ve smyslu, že Zoom H1 (h2, h4, ...) není mikrofon. Pokud ze Zoom H1 odeberu funkci rekordéru, což je otázka asi 5 min v úpravě firmware, bude to tedy co? Jen kus plastu? Ze mého pohledu to totiž bude přesně to samé, co je v tomto odkazu. A pokud ani zařízení v odkazu nepovažujete za mikrofony, pak už fakt nevím :)

http://kytary.cz/zvuk/mikrofony/usb-mikrofony/

Chápu váš pohled že je to rekordér ... ale tím pádem asi i výše uvedené nemůžete vnímat jako mikrofony. A pokud jo (protože nemají navíc právě tu funkci rekordéru), pak je to z mého pohledu docela diskriminace. A o to mi jde :)

ps: Asi napíšu na podporu Windows, Cubase atp., že Zoom H1 prostě není mikrofon. Stejně tak na Nikon a Canon, protože vždy když k zrcadlovce Zoom připojím, napíše mi to „externí mikrofon připojen". Páni, to bude revoluce ... přepsat všechna hlášení moderní digitální techniky na světě ... a těch peněz co to bude stát :D :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Rozdíl mezi USB mikrofonem a mikrofonem je myslím patrný. "USB mikrofon" je marketingové označení výrobku, který obsahuje mikrofon, A/D převodník a s PC komunikuje pomocí USB rozhraní. Nikde jsem neviděl marketingové označení ZOOMa jakožto "mikrofon". Je to rekordér. To, že součástí rekordéru je mikrofon je přece samozřejmé. A to, že Win píšou, že se připojil externí mikrofon je nepodstatné (prostě se rekordér po připojení přes USB dá použít jako mikrofon). Ve své podstatě tu nejde o víc, než o slovíčkaření. Ale snažíme se na hudebním fóru být technicky přesní, tak používejme správné technické výrazy.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše:Rozdíl mezi USB mikrofonem a mikrofonem je myslím patrný. "USB mikrofon" je marketingové označení výrobku, který obsahuje mikrofon, A/D převodník a s PC komunikuje pomocí USB rozhraní.
Přesně, USB mikrofon pouze převádí signál pro jiné zařízení, takže funkčně je to "mikrofon - USB PC periferie" a pro IT je to prostě tedy USB mikrofon.
Přesto "USB mikrofon" obecně vzato není zcela korektní označení. Přesnější by bylo "mikrofon s integrovanou zvukovou kartou", nebo možná "zvuková karta s integrovaným mikrofonem".
Sektor píše:Pokud ze Zoom H1 odeberu funkci rekordéru, což je otázka asi 5 min v úpravě firmware, bude to tedy co?
Bude to pořád recorder.
Když vypnu u auta motor, je to pořád auto, a né nádrž na naftu.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Jasně chlapi, jde jen o slovíčkaření .... jenže záleží, z jakého úhlu pohledu na to člověk kouká. Já vnímám Zoom H1 jako mikrofon s možnostmi rekordéru, zvukové karty a současně reproduktoru atp. Technicky je to totiž stejné, jako výše odkazované USB Mikrofony (+ něco navíc)... a u těch na pojem mikrofon prakticky nikdo nenaráží :)

Pokud jde o příklad auta, čistě teoreticky ... Když autu ubereš 2 kola a střechu, budeš mít motorku. Tak či onak z toho nesundáš definici motorového vozidla. Tím to bude stále, nebo ne? Stejně tak u Zoomu nesundáš nálepku mikrofonu. Motorce totiž můžeš sundat motor a bude z toho třeba kolo ... to už tedy motorové vozidlo není. Jenže když u Zoom H1 odebereš funkci rekordéru (nebo ji jednoduše nebudeš jako já nikdy používat), prostě a jednoduše zůstane mikrofon a ne kus černé plastové krabičky :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sektor píše:Když autu ubereš 2 kola a střechu, budeš mít motorku.
Ne, nebudu. Bude to pořád auto, byť jízda v něm v podstatě nebude možná.
Sektor píše:Motorce totiž můžeš sundat motor a bude z toho třeba kolo
Ee, bude to motorka bez motoru.
Jak říkáš, je to o úhlu pohledu.
Sektor

Příspěvek od Sektor »

Hendrek píše: ....

Jak říkáš, je to o úhlu pohledu.
Asi jo, tak ještě jednou pardon za off-topic a hezký den :-)
Jinak, pro majitele Zoom H1 (pokud zde v záplavě tagů „Zoom H1" dorazí). Nedávno vyšla verze FW 2.1 a již testujeme verzi 2.2, která se objeví v průběhu léta či začátkem podzimu. Stejně tak se bude aktualizovat H4n. Omrkněte tedy jednou za čas stránky výrobce, už jen kvůli aktuální verzi ovladačů pro Windows se to vyplatí.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Sektor píše: Já vnímám Zoom H1 jako mikrofon s možnostmi rekordéru, zvukové karty a současně reproduktoru atp.
A Ford Tranzit je sedačka s možností přepravy 2 palet banánů ...

Jak píšeš, je to jen tvoje osobní vnímání.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
oximoxi

Domácí "studio"

Příspěvek od oximoxi »

Zdravím!

Chtěl bych si doma vytvořit pár zkušebních nahrávek o více stopách. K dispozici mám ZOOM - H1, který v případě, že nahrávám do jeho paměti a následně si nahrávku přetáhnu do PC nahrává velice slušně. Pokud jej ale připojím k PC, ať už přímo jackem, nebo přes USB a chci si nahrát stopu v editačním programu, kvalita je velmi ubohá. Jako řešení se nabízí nahrát každou stopu zvlášť a poté přetáhnout do PC a editovat zpětně. To je ale velmi nešikovné řešení.

Mám k dispozici ještě malý mix XENYX 502 od Behringeru. Chtěl jsem se zeptat,jak H1 zapojit, abych z něj dostával kvalitní nahrávky v reálněm čase přímo do editoru. Díky.
Pawlik

Re: Domácí "studio"

Příspěvek od Pawlik »

oximoxi píše:Chtěl bych si doma vytvořit pár zkušebních nahrávek o více stopách....
Mám k dispozici ještě malý mix XENYX 502 od Behringeru....
Se Zoomem zkušenosti nemám, ale jestli máš ten Behr X502 ve verzi USB, což je kombinace nic moc mixu (mno, spíš preampu) s nic moc zvukovkou (ale lepší než v noťasu) tak pro domácí blbnutí IMHO stačí. Pokud se tedy nebereš zbytečně vážně a nemáš profi ambice :D
Sám používám X Q502 jako doplněk, jako "hlavní" mám Xenyx Q802USB, protože má dva mike vstupy s kompresory (pomůže našlapat nahrávku hutně a bez klipů) a 3 pásmovými korekcemi (na které ovšem šahám až případě totální nouze), FX loop který se dá použít jako monitorová sběrnice a celkově mi z těch Xenyxů připadá že má nejlepší poměr výkon /cena.
Nejčastěji používám oba mic in, jeden s dynamickým mic na kontakt, druhý s kondíkem dál z druhé strany nebo na room/odraz od stěny a nahrávám do Reapera stereo stopy, jeden mic vlevo druhý vpravo. Při míchačce pošlu jak je potřeba.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
oximoxi

Re: Domácí "studio"

Příspěvek od oximoxi »

Bohužel nemám verzi USB, ale tu starší. Problém je v tom, že nemám žádný pořádný mikrofon, jen H1čku, takže bych chtěl přijít na způsob, jak nahrávat pomocí ní v reálném čase. Kdybych měl druhý kvalitní mikrovfon, H1 mi může posloužit jako zvukovka, ale nechtěl jsem utrácet když vím, že mikrofony v H1 jsou víc než dostatečné.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud ZOOM nefunguje jako audio interface dobře, je třeba přijít na to proč. Nemyslím, že by měl poskytnout jiný výsledek při nahrávání do PC než při nahrávání na SD.
1) aktualizuj firmware na verzi 2.10
2) nainstaluj poslední verzi H series ASIO driver
3) pro využití H1 jako audio interface postupuj dle manuálu (vložená strana bez číslování mezi str. 6 a 7).
Vše nalezneš na webu ZOOM.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“