Cvičení - Začátky

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Re: Cvičení - Začátky

Příspěvek od necibici »

pehve píše:
...jo, je to boj, ale my ho vyhrajeme, předpoklad je ovšem cvičit jedno a to samé roky a nečekat nějaký moc postup, to se člověk pohne za rok třeba jen o 4 na metru a více ani ťuk, a čekat na bod zlomu kdy to přijde a najednou jsi o 20-30 dál a otvírá se brána neskutečných rytmů a brejků :)
Hlavně to musí bavit, pokud se u toho člověk nekochá a otráveně se nutí tak to nemá smysl. Tohle není pro nedočkavce, tohle je boj na celý život.
Takže vydržet :!:
Začal jsem cvičit,nejdřív bez metra a pak si ho zapnul na nastavených 180-ti a kupodivu to bylo to samé tempo,takže teď pojedu touhle rychlostí pořád to cvičení s dvojkama akorát,že jsem si to prodloužil 2x,takže od každýho 2 takty,je to náročnější pro levou. :wink:
A sice to cvičim zatim krátce,ale už cejtim pokrok,fakt mě to baví! :lol:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Windy

Příspěvek od Windy »

necibici píše:Zdravé sebevědomí je dobré,ale nesmí se to přehánět.Určitě si najdi někoho zkušenějšího a nech si poradit,co děláš špatně atd..Fakt hodně dobrý je v duchu,nebo polohlasně si říkat doby: prv-ní,dru-há,tře-tí,čtvr-tá a samozřejmě zkoušet s metrem nějaký určitý tempo,třebas já měl hrozně dlouho oblíbený 130 :wink:.
Zkoušej nejdřív skladby v pomalejším tempu,tohle je moje srdcovka..
https://www.youtube.com/watch?v=1wQJiZoBNdY
Souhlas, počítání je dobrá věc. Hlavně proto, že se mozek naučí dělat dvě a víc věcí najednou ;-)
Já osobně mám oblíbené tempo 120 (i když šestnáctiny v klidu hraju 140 - vím nic moc, ale pokud se vezme v úvahu, že hraju 16měsíců, tak myslím že to není až tak zlé).
Mě pan učitel jako první skladbu dal na vyzkoušení hraní s hudbou tuhle: http://www.youtube.com/watch?v=7QU1nvuxaMA ale to samozřejmě není pro někoho kdo hraje 3 roky.

No a k hraní, musím říct, že ta cvičení co sem dal pehve jsou bezva, bohužel mi to ukázalo jak hrozné mám ruce :-( Na druhou stranu, psychicky mě moc podpořilo když vidím že i ostřílení hráči se tu přiznávají, že zrychlují jen pomalu. Takže moje trápení s koordinacemi a akcenty konečně dostalo trošku méně bolestný nádech, zpomalila jsem a v klidu týden pilovala. A kupodivu... pomohlo to :-)
ne že bych zrychlila, ale je to hraní takové jistější.

No a pokud bych mohla něco poradit i já, mám tip ohledně hraní z not.
Občas když se snažím pilovat něco jako ty akcenty, začne mě to nudit. Začnu u toho usínat. Takže jsem změnila taktiku.
Místo abych četla řádek po řádku, hraju třeba jen poslední dva takty každého řádku a beru je odzdola nahoru a potom zase zpět.
A potom když už mě nebaví ani takovýhle výběr, skáču očima náhodně na takty a snažím se to stíhat číst a správně hrát. Efekt je ten, že vydržím danou úlohu cvičit déle a víc se na to soustředím.

Zatím mě to sice u obou verzí akcentů donutilo zpomalit ale pokaždé to ve výsledku znamenalo zlepšení a navíc mě to bavilo. :D
pehve

Příspěvek od pehve »

přesně tak, nedržet se křečovitě zápisu ale vypíchnout si třeba jednotlivé takty a opakovat si je, třeba si je vložit do těch vzorců. Je třeba ale myslet na to že nakonec to cvičení se stejně musí přehrát plynule a bez přestávek a to 10x minimálně než si zvedneš o další kousek tempo.

jinak jsem rád že tu někdo cvičí a má radost z výsledků

pkunst píše:no skúsim niečo ale tak aj na Youtube sú skvelé videá :)
určitě zkus aspoň jednou přijít k někomu kdo umí zahrát i vysvětlit. Nejde až tak o to chodit do zušky každý týden na hodinu ale jít tehdy když něco nejde, když si nevíš rady.
Když si vzpomenu na mých 16 let tak to jsem měl za sebou 3 roky zušky a moje příprava byla mizerná - etudy jsem se učil po cestě na hodinu, doma jsem mlátil do muziky co jsem chtěl, takže ta pravidelná škola mi moc nedala, prostě jsem to flákal jako všechny školy :D V 17 jsem začal hrát po zábavách a učení šlo do kytek protože mi stačilo co jsem uměl :) A to je špatně protože když jsem si chtěl později zahrát v trochu lepší společnosti muzikantů nešlo to protože oni měli o bicích jinou představu, nešlapalo to. Tak bacha :wink:
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Tohle je velmi přínosná rada. Zároveň me napadly takový dvě situace. Začne se učit od piky a dřív než se vůbec dostane k nějakému hraní,tak ho to přestane bavit. Druhá je, že se rovnou pustí do soupravy, naučí se základní groovy a časem ho to chytne, ale díky už jen špatnému úchopu se těžko posunou dál. Omlouvám se je to napsaný laicky, jen taková má idea.
Každopádně by v 16 bylo škoda zůstat někde zaseknutej.
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
pkunst

Příspěvek od pkunst »

ďakujem vám za rady :) jasné že by to bolo lepšie s učiteľom len tu v našom meste nie sú až tak dobrý, lebo väčšinou učia deti od 6-14, tie výjdu zo ZUŠky a vedia len základy,preto ani ja nechodím nikde. Podľa nôt hrať absolútne neviem, ja si pozriem nejakú skladbu na YTB a podľa toho sa učím :) ale pýtal som sa viacerých bubeníkov a všetci povedali: Zober metronóm a učiť sa a učiť sa. To počítanie je výborná rada :) ZUŠ nie je zlá vec, no veľa bubeníkov sa naučilo hrať vďaka niekomu alebo ako samouci .. A v mojom veku sú oveľa lepší bubeníci ako ja no na druhej strane si myslím že tie základy už mám :)
Windy

Příspěvek od Windy »

pehve píše:přesně tak, nedržet se křečovitě zápisu ale vypíchnout si třeba jednotlivé takty a opakovat si je, třeba si je vložit do těch vzorců. Je třeba ale myslet na to že nakonec to cvičení se stejně musí přehrát plynule a bez přestávek a to 10x minimálně než si zvedneš o další kousek tempo.
jinak jsem rád že tu někdo cvičí a má radost z výsledků
To desetkrát přehrát bez chyby, je skvělý nápad. Děkuji moc :-)
Začala jsem to praktikovat a teprve zjistila, jak málo mám nacvičeno. A je pravda, že pokud něco přehraju pomalu bez chyby desetkrát, že po zrychlení to pořád funguje. Dřív jsem se snažila zrychlit kdykoliv se mi to povedlo jednou-dvakrát. A to je málo.

Mimochodem, co znamená zvednou tempo "o další kousek"? Po kolika zrychluješ?

Já skáču po deseti a začínám na tempu kdy zvládám hrát bez chyb - takže třeba dnes jsem se učila jeden z breaků - šestnástiny do soupravy - a nestyděla si pustit na metronomu 40 :oops: Vím že se tu asi lidi pousmějí, ale jsem začátečník a prostě mi to rychleji nešlo. Pletly se mi ruce! (musela jsem i vykoumat rukoklad a to byl panečku nejtěžší boj :-D)
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

To já teď zkoušim od Kajdy Garibaldiho groovy v triolách a to je masakr,hlavně nezvládám hajtkovou nohou šlapat jindy než na čtvrtky a taky si to musim nejdřív uvědomit v pooomalým tempu,ale tyhle šílenosti posunou člověka úplně jinam a pozoruju,že i občas něco použiju v tom našem metalu,začal jsem pomalu vylepšovat všechny skladby a víc mě to baví :wink: :lol:
pehve

Příspěvek od pehve »

Windy píše: To desetkrát přehrát bez chyby, je skvělý nápad. Děkuji moc :-)
Začala jsem to praktikovat a teprve zjistila, jak málo mám nacvičeno. A je pravda, že pokud něco přehraju pomalu bez chyby desetkrát, že po zrychlení to pořád funguje. Dřív jsem se snažila zrychlit kdykoliv se mi to povedlo jednou-dvakrát. A to je málo.

Mimochodem, co znamená zvednou tempo "o další kousek"? Po kolika zrychluješ?

Já skáču po deseti a začínám na tempu kdy zvládám hrát bez chyb - takže třeba dnes jsem se učila jeden z breaků - šestnástiny do soupravy - a nestyděla si pustit na metronomu 40 :oops: Vím že se tu asi lidi pousmějí, ale jsem začátečník a prostě mi to rychleji nešlo. Pletly se mi ruce! (musela jsem i vykoumat rukoklad a to byl panečku nejtěžší boj :-D)
10x plynule bez chyby je takový kompromis mezi 5x až 20x jak se doporučuje. To se mi nejvíce osvědčilo.
Zrychlení - na metru mám krok po 4 bpm tak si zrychluji o tento krok.
Hrát pomalu není ostuda ale nutnost, ostuda je neumět zahrát něco pomalu.

necibici naposlouchej si Tower Of Power, třeba Soul Vaccination, je to luxusní funkgroove v podání Garibaldi-Rocco, v tom ležím dost často. Nepřipadá mi to už tak nečitelné, potřeba to zažít do uší. Škola jde potom daleko lépe.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

pehve píše: necibici naposlouchej si Tower Of Power, třeba Soul Vaccination, je to luxusní funkgroove v podání Garibaldi-Rocco, v tom ležím dost často. Nepřipadá mi to už tak nečitelné, potřeba to zažít do uší. Škola jde potom daleko lépe.
Asi 3x jsem si poslechl jejich Best Of a líbí se mi ještě Down The Nightclub,What Is Hip, Only So Much Oil In The Ground a You're So Wonderful So Marvelous.Tu hajtku žeru.No,sice to není moje parketa,ale musim uznat,že je to fakt dobrý.
Dneska jsem v malýho notách objevil dobrej paradiddle,sice jsou to cvičení pro 2ruce 16-tek na hajtku,ale je to super zahrát jako fill na kopák a virbl..
RRLR-LLRL-RLRR-LRLL
K tomu mám otázečku,co je to přesně dvojitej paradiddle?
pehve

Příspěvek od pehve »

jednoduchý paradiddle:
LPLL PLPP
LPPL PLLP
LLPL PPLP

doubleparadiddle:
LPLPLL PLPLPP
+ kombinace jako výše

double v triolách:
LPL PLL PLP LPP
+kombinace

doubleparadiddlediddle:
LPLLPP PLPPLL
+ komb.

trojitý:
LPLPLPLL PLPLPLPP
+jejich kombinace

atd.

Využití spočívá např. ve vedení úderů na část setu v daný okamžik-když potřebujeme prostě prohodit ruce tak dáme dvojku a ruce jsou otočené, návrat zpět umožní zase dvojka.

PLPLPP LPLPLL

kdy P akcentuje do tomu a L do kotle
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Tohle je zajímavý..
double v triolách:
LPL PLL PLP LPP
a
doubleparadiddlediddle:
LPL LPP PLP PLL

Ten můj kombinovanej už jsem nadřel s nohama do 220bpm,ale dneska mě napadlo přehodit si ruce s nohama..tak to je totální masakr! Ty ruce jsou tak zblblý,že ty jednoduchý čtvrtky do toho prostě nedám.
pehve

Příspěvek od pehve »

to věřím ale vydrž, jdeš na to dobře, prokombinovat to je potřeba
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Další zajímavý triolový paradiddle,hrajte pořád dokola a postupně zvedejte tempo,já skončil u 140. :lol:
RLR LRL RRL LRR LRL RLR LLR RLL
Windy

Příspěvek od Windy »

Nemám sice žádný zajímavý paradiddle, nicméně mohla bych něco poradit lidem, kteří jsou úplní začátečníci - jak na tu pravidelnost.
Já měla potíže že se mi ty dvojky jakoby seskupovaly.
Nebylo to L L P P L L P P ale znělo to klopýtavě LL PP LL PP

Vím že řeknete, že to chce metronom, ale mě ani metro nepomáhalo. Ta levá prostě neposlouchala. No a už to mám :-)
Začala jsem to cviči oběma rukama, tak aby ta levá odposlouchala tempo. Ty dva řádky znamenají, že hraju současně levou a pravou...
a takhle se to něja srovnalo a pak už mi šly ty dvojky i samostatně bez kulhání. Vím, že tohle asi bude řešit jen opravdový začátečník, nicméně myslím že to sem také patří. A pokud je to příliš "hloupé" nebo triviální, můžete to smazat. ;-)
Přílohy
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG (1.72 KiB) Zobrazeno 2529 x
pehve

Příspěvek od pehve »

Windy píše:...a takhle se to něja srovnalo a pak už mi šly ty dvojky i samostatně bez kulhání. Vím, že tohle asi bude řešit jen opravdový začátečník, nicméně myslím že to sem také patří. A pokud je to příliš "hloupé" nebo triviální, můžete to smazat. ;-)
Ahoj Windy, to že ta lepší ruka dokáže pomoci té druhé je známá věc a ty jsi to potvrdila svojí praxí. Tvůj příspěvek má naprostý smysl, já takto cvičím už dlouho. Jediné co mi vadí že to všechno v poslední větě zpochybňuješ, ono to potom nepůsobí věrohodně.
Takže místo:
" A pokud je to příliš "hloupé" nebo triviální, můžete to smazat. ;-)"
příště napiš
" tohle je můj osvědčený skvělý postup výuky, kdo chcete, vyzkoušejte!"

Měla by sis více věřit, potom tvoje rada bude mít daleko větší váhu :)
Windy

Příspěvek od Windy »

V tom případě to všechno s dovolením uvedu na správnou míru:
tenhle postup se mi osvědčil, a vidím, že pomáhá i synovi.
Tomu totiž když něco nejde hned, ztrácí motivaci. Proto musím být ve střehu a neustále vymýšlet modifikace aby necvičil dokolečka totéž. :-) A děkuji Pehve za upozornění. Pokusím se příště tvářit sebejistěji :oops: :-D
Moleek

Příspěvek od Moleek »

pehve píše:Jediné co mi vadí že to všechno v poslední větě zpochybňuješ, ono to potom nepůsobí věrohodně.
Takže místo:
" A pokud je to příliš "hloupé" nebo triviální, můžete to smazat. ;-)"
příště napiš
" tohle je můj osvědčený skvělý postup výuky, kdo chcete, vyzkoušejte!"
Měla by sis více věřit, potom tvoje rada bude mít daleko větší váhu :)
Naprostý souhlas. Pokud to funguje pro tebe, tak to není hloupé a může to pomoci i ostatním :)

Jen jestli to chápu dobře: Cvičíš to na bubnu nebo na padu? Protože já z bubnu mám občas dojem, že se moc nekamarádí s dvěma současnými údery oběma paličkama
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Windy

Příspěvek od Windy »

tak jo tak jo, už mě nebijte :-D

Ale k tématu... cvičím to na bubínku (snare). A cvičím to i s různou dynamikou. Takže řekněme pět minut forte, pak mezzoforte, pak piano. Při cvičení na bubínku v pianu si dokonce trošku posunu hluchátka abych slyšela jestli to zní opravdu jen jako jeden úder.
Pad nepoužívám pokud to není nutné, mám raději bubínek. Co ale dělám je, že občas vypínám při cvičení struník abych si zvykla na to, že mi paličky dělají i jiné zvuky a zapamatovala si po sluchu správně dynamiky.
Pokud nemám po ruce bubínek, tak používám paličky a gumovou podložku pod myš s látkovým potahem (to mám v práci - když něco dělám v noci a dlouho to trvá, tak si u toho bubnuju :-D )
pehve

Příspěvek od pehve »

Mám jeden skvělý tip z Muzikusu na zpevnění úchopu paličky. Paličku potom budeme držet jistěji a nebude nám vypadávat, jak se někdy stává. Není to o tom že palička klouže ale o tom jak ji držíme. Je potřeba zapojit do úchopu všechny prsty ale ne tak abychom to drželi křečovitě ale aby prsty pouze přidržovaly a pracovaly.

Paličku chytneme pouze malíkem a prsteníkem, ty tři zbylé prsty necháme volně tak aby se nedotýkaly paličky a normálně cvičíme svoje etudy na malém bubínku.Zezačátku je to dost hrozný, nezvyklý pocit ale asi tak po týdnu nám to už nepřijde. Je to potřeba zkoušet při každém cvičení.
Časem si všimneme že paličku držíme - zajišťujeme všemi prsty a úchop je jistější. Cvičím 14 dní a už je to znát.

Nakonec přidám jeden zajímavý paradiddle, jako vždy ho nejdříve zabalím do singlů:

4/4
LLLLLLLL
RLRRLRLR
RRRRRRRR
LRLLRLRL

cvičíme nejdříve na snare nebo gumě, od obou rukou, pro rovnováhu.
Po zažití můžeme pokračovat, vynecháme singly a jdeme na beat. Spojíme 2 takty, hrajeme pouze od pravé, R na h.h., L na snare:

RLRRLRLR RLRRLRLR

přidáme akcenty, nejdříve h.h.

RLRRLRLR RLRRLRLR

dále snare:

RLRRLRLR RLRRLRLR
připomínám že akcenty jsou rány z děla, ostatní hrajeme ghousty (musí tam být ale jsou jen cítit!).
Nakonec nohy: kopák ve stylu songo (4.a7. osma), h.h.šlapeme na čtvrtky druhá a čtvrtá.
Vznikne nám z toho finální latin beat, konkrétně Cascara.
pkunst

Příspěvek od pkunst »

Môžete mi niekto poradiť, ako sa naučiť ten part ako hrá vo videu ? čas 3:13 https://www.youtube.com/watch?v=O-PpBpMyls8.. stále mi podľa nohy ide aj ruka.. neide vkuse tak ako by mala.. poraďte prosím :) dík :D
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“