2x12 nebo 4x12

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
cherreda
Rádce

Re: 2x12 nebo 4x12

Příspěvek od cherreda »

eLGI píše: půjdu do komba Mark IV s repro EVM 12L a k tomu si postavím ještě Thiele (jedno EVM 12L už mám doma). Jenže když ten aparát postavim a podívám se na něj, zase mě to vždycky znejistí - když on je tak kráásnej :)
Ale prostě změna je to nutná...
:) No... a už jsi to kombo nesl? 100W lampáč s 9 kg reprákem? To je totiž skoro stejně příšerné jako ten 4x12" box. Viz. můj předchozí příspěvek... prostě kup si hlavu a boxy. Veřejně a s rozmyslem prohlašuju, že komba o těchto hmotnostech jsou nepromyšlená zhovadilost a pokud promyšlená, tak je to pomsta výrobců všem kytaristům.
Edit: ...a ještě na to ta hovada většinou dají jedno ucho. To už pokládám za záměrný výsměch.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, téměř všechny "výhody" komba zde už byly zmíněny. Můj názor je, že kombo ano, ale takové, které lze vzít do jedné ruky. To však nestačí každému, možná nějakému folkaři nebo bluesmannovi. Tzv. tvrdší odnože rocku vyžadují něco jiného. Hlava s výkonem do 50W a bedna "212" mi připadá jako moc dobrá volba jak z hlediska váhy, tak zvuku a taky životnosti. U komb je životnost snížena už samotnou konstrukcí, protože až na několik málo vyjímek jsou elektronky "hlavou dolů" a veškeré teplo stoupá k šasi kde jsou součástky které teplo rády nemají. Kromě lamp které ho produkují snižuje životnost všech pasivních součástek.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
reason

Příspěvek od reason »

přešel jsem ze 412 na 212. spokojenost. váha i objem bedny šly o něco dolů, ale hlavně (jak bylo řečeno někde výše) nejdu slyšet jenom já a můžu před boxem i stát :mrgreen: to jen tak na okraj...

nebudu tu rozepisovat to bláznění, které kolem mé 212 a jejího výběru panovalo. každopádně po několika zkušenostech s boxy ala marshall 1936 apod. jsem si nakonec nechal bednu postavit u headway a jsem spokojený jak zvukově, tak opticky. člověk by mohl říct, že to nebude nic moc, ale co se týká 212 boxů v ceně do 12 tis. s požadavkem na celestion heritage, nenašel jsem pro svou jcm 800 lepší variantu (víc peněz už jsem investovat nemohl). nicméně při tom bláznění a hledání jsem onehdá narazil na tyto ČR výrobce beden, kteří mají podle dostupných referencí vynikající ohlasy. cenově jsou myslím dražší než zmíněný headway, ale mám takový pocit, že by se mohlo jednat o špičkovou práci. bohužel přímá zkušenost chybí, takže z mé strany se jedná o pouhý tip:

http://www.hardbox.cz/cz/produkty.php

http://www.vlasaandblack.com/onas.phtml

drobný dodatek: kamarád nedávno koupil vertikal engl 212 s v3O. skvělá bedna.
eLGI

Příspěvek od eLGI »

No, máte pravdu no :) to kombo jsem ještě nenesl ale vzhledem k tomu, že jsem se tu 50 kg bednu natahal až dost, tak si myslím, že tahat něco, co bude o cca 13 Kg lehčí a navíc menší takže se s tím bude líp manipulovat (cca 50x50x30 cm) by neměl být takový problém. Můžu si zaparkovat rovnou u baráku a u zkušebny taky, takže jde spíš o tahání z auta do budov a zpátky :)
Je pravda i to s visícíma lampama, ale konkrétně Marky to tak mají i hlavy, mají to vyřešené větrákem a myslím, že životnost Marků je v pohodě, viz hodně staré modely, které pořád fungují. I u nejnovějšího Mark V jsou visí lampy směrem dolů.
Kombo už jsem měl, i když jen 30W a to se nouzově dalo tahat v jedné ruce, a v druhé kytara ale jak říkám, teď momentálně to není nějaké dlouhé nošení a ty komba mi tak nějak víc vyhovují.
Když bych to hodně potřeboval, dá se udělat kopie šasi hlavy a ten zesilovač z komba do toho přendat - to už jsem právě taky měl u toho prvního komba, nestojí to skoro nic a hned je z toho hlava (kopie šasi Mark IV není nic složitého), ke které se dá sehnat nebo nechat postavit pěkná 2x12 bedna - viz příspěvek od reasona. I když tu bych si asi postavil taky sám protože to mě hodně baví :)
A taky souhlasím, že 2x12 bedny jsou lepší volba než 4x12, do té bych šel znovu jen kdybych byl profík a měl na to lidi a skladovací prostory :D
Hans118
Bandzone: http://bandzone.cz/majkysmonkeys

Příspěvek od Hans118 »

Zdravim, ja jsem dilema beden vyresil koupi dvou 2x12. Je to flexibilni, clovek se muze rozhodnout, zda s sebou vezme jednu nebo obe))
Gibson Les Paul Studio Faded 2016 T Satin Fireburst, Gibson Les Paul special faded yellow, Laney LC 15, H&K Tubemeister 36, ESH 2000 HG100/2, Marshall 1960AV, H&K TM 112, Boss PH 2, Boss CH 1, Boss TU 2, DUNLOP CryBaby Mini Wah CBM95
bambas

Příspěvek od bambas »

Ja jsem take uvazoval o 4x12, ale je to proste velky, neskladny, blbe se to prepravuje. Tak si rikam, pujdu do 2x12, ale nastojato! Nicmene po navsteve ESH jsem rozhodnut pro tohle: http://www.eshamp.com/EN/GX112-70.html
S tim, ze si nejrdive obednam dva, budu mit tak 2x12 a pozdeji dalsi dva, takze 4x12. Ma to vyhodu, ze kazde repro je zvlast v bedne (s bassreflexem), takze si to muzete rozestavit jak chcete a mate pekne prostorovy zvuk. Snadno se to prenasi, neni to tezke. Navic, pokud se rozhodnu si vzit hlavu domu, staci si vzit jednu bednu abych mel na co hrat :) Prijde mi to jako super reseni.
torst

Příspěvek od torst »

Pár postřehů:
Měl jsem dlouho 1960A a je to zvukový ideál, nic lepšího asi na kytaru nevymyslíš. Ale stěhování bylo peklo, spoluhráči brblali. Přešel jsem na 2x12 vertical od Rockwell (melé áčko, kopie Mesa) a jsem naprosto spokojenej. Při porovnání s 4x12 rozdíl samozřejmě je, spíš celkové hlasitosti, ten charakter je + - totožnej. Při studiovém sejmutí už je rozdíl větší, ta litráž je znát, to neokecáš. Ale co slyšim ukázky s Mesa 212 horizont, naprostá bomba, důležitá je i konstrukce.
212 vertical je fajn, že vypadá pořád jako stack, stojí na podlaze a je slyšet i pro stojícího člověka. jednu 212 horizont asi dáš na židli, abys jí slyšel, ale tím přijdeš o basy, to je vyzkoušené.
Teď je móda dvě 1x12, viděl jsem u J. Gabriela i dalšího, zvuk je překvapivě "plnej", ale bedýnky VŽDY stojí na zemi.
dvě 2x12 jsou samozřejmě parádní věc, dáš je na sebe a skvělý. Líp se nesou, ale v kufru nebo v dodávce ve výsledku zaberou víc než jedna 412. Z těch bassreflexů jsem měl strach, že to udělá basy ven, na pódium, ale při sejmutí mikrákem z blízka se to nepozná (hraje jen reprák a vnitřek bedny) a do PA půjde tenkej zvuk. Ale jak je vidět, i ty hle boxy hrajou dobře do PA, jsou asi dobře vymyšlený. Viz ty 2dvě 112.
Osobně by mě zajímal ještě ten Genz Benz 212, má ho Mach z Arakainu a chválí ...
Shrnuto - 2x12 vertical je ideální kompromis.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

Takže prakticky mi k 1936ce stačí přikoupit ještě jedna a vyřešeno? (Pokuď se nestarám o místo a chtěl bych větší apec, ať to nemusím mít tak na zemi), ale hádám, že pak se to podepíše zas ve studiu ... ale zas 1936ky (teda alespoň starší) mi příjdou objemnější než kde jaká 2x12"
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“