Housle: Podivný pazvuk při důrazném hraní

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
MusicianDalibor

Housle: Podivný pazvuk při důrazném hraní

Příspěvek od MusicianDalibor »

Zdravím,
potřeboval bych pomoct s jedním pazvukem, který se objevuje zejména při hraní na struně E na houslích v nahrávce mikrofonem. Při živém hraní sice je slyšet méně, ale i nehudebník (pan otec :) ) mi řekl, že tam něco slyší. Pazvuk je slyšet při rychlé změně směru smyku a důrazném hraní. Zde je ukázka pazvuku:

http://php-stranka.php5.cz/sample.mp3
Nejvíc je slyšet ke konci od 26. sekundy. Máte někdo nějaký tip, jak by se dal pazvuk odstranit?
Mě napadlo několik věcí, co to může způsobovat:
1) způsob hraní - to je možné, ale na ostatních strunách se podobný zvuk při zahraných stejných not (samozřejmě o kvintu atd. níž) nevyskytuje nebo je téměř neznatelný, to i na nahrávce.
2) struny G, D, A mám Thomastik Superflexible a E je Piastro Tonica (původní Thomastik E prasklo a někdo měl s sebou sadu Piastro tak mi jí prodal) - ač je struna E nejnovější mohla se nějak už "ohrát"
3) použitá kalafuna - kupuji si v hudebninách tu nejlevnější za 150 Kč (Hidersine 3V- jantarová barva), tady je otázkou, zda je typ kalafuny příčinou pazvuku, nebo zda bych měl vyčistit žíně úplně a znovu nakalafunovat tou samou?
4) nebo je to normální? (to doufám ne)
Pokud jste v problémech se smyčcovými nástroji zběhlejší než já, budu moc rád za nějakou jakoukoli radu ať už zhodnocení mých nápadů nebo něco zcela jiného.
Děkuji
MusicianDalibor
kmoch123
Rádce

Re: Housle: Podivný pazvuk při důrazném hraní

Příspěvek od kmoch123 »

Já tam nic nenormálního neslyším, prostě na to trochu moc tlačíš :mrgreen: a jestli se nepletu, tak se ten zvuk ozývá hlavně když taháš od žabky ke špičce, že?

EDIT: teď jsem si to ještě jednou pustil a je to opravdu přetlačené, plus taháš křivě smyčcem, to může být hlavní důvod toho šustění. A navíc jsi u hraní trochu v křeči, uvolni se :wink:
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
MusicianDalibor

Re: Housle: Podivný pazvuk při důrazném hraní

Příspěvek od MusicianDalibor »

Ano, klapání je slyšet hlavně na začátku tahu smyčcem dolů. Pokusím se napravit směr a uvolnit se, díky, snad to vyjde.
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“