Technicka příprava výroby

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Technicka příprava výroby

Příspěvek od kocour »

Mastr píše:Vlastníte někdo šablonu na klasické gibson SG? popř. CAD?
Hi, Mastr,
nedávno jsem si několik předloh porovnal a sestavil "ultimativní" šablonu SG. Je to sice v mém kachlíkovém rastru, ale přesnost "otisku" záleží jen na pilnosti :wink:
"Pracovní" šablona po vystřihnutí
"Pracovní" šablona po vystřihnutí
Polohy styčných bodů obrysu v rastru:
Souřadnice obrysu
Souřadnice obrysu
a jeden detail:
Detail
Detail
:?: -kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kocoure, dnes všichi pracují v CADu, mají doma tiskárny, mají za rohem planografii. Systém souřadnic je k nezaplacení třeba u vytyčování nullpunktu na těle, když to ve výkrese není, je velmi užitečné vědět nulu u různých typů kobylek apod. Na obrys těla je to opravdu jen orientační. Já bych chtěl mít celou křivku přesně, ne jen pár bodů. Pak je obrys nepřesný, hrbatý, hlavně není autentický, je to volná napodobenina s některými parametry stejnými. Proto co nejvíc věcí chci mít a dělat v CADu. Vyfocený rastr je anachronismus.
Naposledy upravil(a) kmensik dne 25.06.2014 15:44, celkem upraveno 1 x.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Dvířka ze sprcháče jako radius sanding block. Dá se na nich vykouzlit rádius v širokém rozsahu, nativní je kolem 16".
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

kmensik píše:Kocoure, dnes všichi pracují v CADu, mají doma tiskárny, mají za rohem planografii. Systém souřadnic je k nezaplacení třeba u vytyčování nullpunktu na těle, když to ve výkrese není, je velmi užitečné vědět nulu u různých typů kobylek apod. Na obrys těla je to opravdu jen orientační. Já bych chtěl mít celou křivku přesně, ne jen pár bodů. Pak je obrys nepřesný, hrbatý, hlavně není autentický, je to volná napodobenina s některými parametry stejnými. Proto co nejvíc věcí chci mít a dělat v CADu. Vyfocený rastr je anachronismus.
Nu, pracovat s výkresem v nějakém CADu je poměrně jednoduché, buď odměříš kóty čehokoliv nebo vytiskneš detaily 1:1. Záleží na tom, zda pak nalepíš papír na fošnu a krouháš to ručně, nebo to programuješ v mašině s tím, že pracuješ dle výkresu (přesného), ale dopouštíš se při programování chodu řezného nástroje jistých aproximací, dle typu a stáří a provedení stroje a softu, nebo máš nadstavbu CADu, která generuje přímo program pro řízení XYZ frézování. "Křivka přesně" neexistuje, každý výrobce třeba stratů, má poněkud jiné mašiny a jiný soft, a aproximace radiusů křivek je zákonitě jiná. Já ti teoreticky poskládám strata z libovolného počtu bodů a křivek, mezi nimi ovšem vždy naprogramujeme přechody, dle našeho algorimu, či podle algoritmu tvého. Ty se ale mohou lišit. Obecně je možno nekonečným množstvím bodů proložit nekonečně mnoho křivek (a ploch, jsem ve 3D), jejich analytickým zadání jest polynom. Aby bylo jasno i prostáčkům - jakékoliv množství přesně zadaných bodů jakékoliv křivky generuje vždy pro jednotlivý případ nekonečně mnoho polynomů, které dají ty výsledky. Takže neexistuje jednoznačné zadání. Existuje nekonečně mnoho tvarů strata, který přesně projde body, které přesně zadáš. I kdyby těch bodů bylo "velmi mnoho". Množina křivek strata a množina všech možných zadání pomocí bodů mají jinou mohutnost, tedy volání po jednoznačnosti je marné. Tolik ohavná (a pro někoho i třeba okouzlující teorie i praxe).

A tolik také řemeslník, který "to" raději dělá rukama, bez CADu a CNC, které/á má k disposici. :)

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kmensik píše:Kocoure, dnes všichi pracují v CADu, mají doma tiskárny, mají za rohem planografii. ....
Kmensiku, i já fandím CADU, zatím převážně 2D (ale už jsem si můj oblíbený TurboCAD updatoval i na 3D, versi 18.0). Když potřebuju tisknout, mám k tomu laser A4 a pak slepuju nad dm-rastrem. Planografií mám zde dost k dispozici, ale než se s nimi dohodnu, co chci a hlavně co nechci, to je stres. A za ty ceny si raději koupím něco do dílny.
Systém souřadnic je k nezaplacení třeba u vytyčování nullpunktu na těle, když to ve výkrese není, je velmi užitečné vědět nulu u různých typů kobylek apod. Na obrys těla je to opravdu jen orientační.
Právě, že většina výkresů ignoruje udávat kóty pro menzurovou kolmici ("scale virtual bridge line / point"). Myslím, že chybné umístění nulpunktu k obrysu, má funkčně horší následky než tolerance detailů v obrysu.
Já bych chtěl mít celou křivku přesně, ne jen pár bodů. Pak je obrys nepřesný, hrbatý, hlavně není autentický, je to volná napodobenina s některými parametry stejnými.
Autentický = plagiát :?: A co kreativita :?:
Vyfocený rastr je anachronismus.
[/quote]
To souhlasím, :roll: ten jsem sem dal jen pro forma, bohužel jsem nenašel původní .TCW předlohu.
:wink: -kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kmensik píše: Dvířka ze sprcháče jako radius sanding block. Dá se na nich vykouzlit rádius v širokém rozsahu, nativní je kolem 16".
:idea: Geniální nápad :idea: :idea:
Ale brousí se příčně, ne ? Už jsi to vyzkoušel ?
A ta prostorná dílna :shock:
:wink:
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nejvíc mi jde o plynulost křivek, kde je i půlmilimetrová odchylka fatální. Po netu běhají mraky nepoužitelně kostrbatých plánků. No a pak ten nullpunkt.

Sklo funguje fakt geniálně. Tahám krk většinou podélně, i kvůli letům dřeva, po pásu šmirglu nalepeném oboustrankou. Nejdřív šmirgl 60, pak šedý 100, pak 500 a je to nádhera. Stačí jet krkem kapku mimo osu a přitlačit na hranu a je z toho compound radius. Kdybych s ním lehce kolíbal, udělám i plynulý 7,5". A je to rovné jak z praku.
První pokus o předfrézování radiusu byl málem fatální. Tímto sprchovým šmirglem je to rychlé a bezpečné, přesné co do dodržení chtěného poloměru docela taky. Když jsem to viděl koukat z kontejneru na sklo, hned jsem věděl...
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kmensik píše:Nejvíc mi jde o plynulost křivek, kde je i půlmilimetrová odchylka fatální. Po netu běhají mraky nepoužitelně kostrbatých plánků. No a pak ten nullpunkt.....
Kostrbatost, ta podmilimetrová, se při ruční výrobě šablony dá lehce vyhladit a pokud ladí proporce obrysu, nevidím v tom nic osudového.
Naopak, když dá někdo do oběhu výkres obrysu těla, s dokonalými proporcemi a průběhy křivek a nenamáhá se přesně přikreslit podélnou osu od hmatníku a přesnou polohu nulového bodu menzury na této ose, máme na vybranou, jak šikmo a jak hluboko se krk na korpus má "naroubovat":
Obrys bcr mockingbird
Obrys bcr mockingbird
Tady to zrovna tak fatální není, ale před lety jsem si koupil od Rockingera plány 10 obrysů, na způsob krejčovských střihů a u Firebirda jsem kapituloval :evil:
:?:
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Jejda, to je věcička:

Obrázek
Obrázek

podrobnosti jsou zde:
http://www.gitarrebassbau.de/viewtopic.php?f=40&t=4592
:idea: :?:
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Něco takového rozhodně potřebuji. :idea: :D
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

IMG_20140805_212206.jpg
IMG_20140805_212243.jpg
IMG_20140805_212319.jpg
Tak jsem si zas po delší době udělal radost. Musel jsem slíbit, že přes léto dám s kytarama pokoj a budu se věnovat rodině a baráku, ale o přípravcích a vercajku nebyla řeč. :twisted:
Pilníky na srovnávání a broušení korunek pražců (hrubší a jemný) jsem obšlehnul od Crimson guitars a přípravek na broušení hran pražců a hmatníku jsem zas okoukal na kurzu, nicméně kvalita u nás běžně dostupných pilníků je tristní. Ani jeden pilník není dokonale rovný, tak jak by bylo na leveling pražců potřeba. Pilníky Proteco jsou na nějakou přesnou práci úplně nepoužitelný, ty jsou zvlněný jak záda Lochneský příšery. Ajax je jakštakš rovný, ale taky ne úplně. Našel jsem v dílně relativně rovný starší pilník neznámé značky, tak jsem místo toho Proteca použil ten.
Jinak dřevo buk, lepeno epoxidem.
Nemáte někdo tip na dostupný (čti levný), ale relativně kvalitní, jemný, plochý a hlavně skutečně rovný pilníky? Nějaký Grobety http://www.drevorezba.cz/detail.aspx?kategorie=3029 za 8 kil se mi nechce riskovat (nemám s nima zkušenost) a bohužel zatím nekradu. Nebo nemáte někdo zkušenost s těmi pilníky Grobet, jestli jsou za ty prachy aspoň fakt precizní?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ve Zlevněnce měli po 25 Kč nějaké staré zásoby extra jemných pilníků, vyhrabal jsem z té hromady jeden dost rovný. Jinak je to bída s nouzí. Na to se dá narazit jen náhodou, nebo za valuty.
pain2

Příspěvek od pain2 »

http://www.hosco.cz/hosco/eshop/5-1-Pra ... ani-prazcu já jsem si pořídil tento a je naprosto rovný :)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Dík za tip. Na fotce mi přijde docela hrubý. Jak po něm vypadaj pražce? Nebyla by detailní fotečka čerstvě přebroušených pražců?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
pain2

Příspěvek od pain2 »

J.J. píše:Dík za tip. Na fotce mi přijde docela hrubý. Jak po něm vypadaj pražce? Nebyla by detailní fotečka čerstvě přebroušených pražců?
Ono se to zdá, ale je docela jemný. Fotky můžu dát až budu dělat tu basu. Co jsem se díval, tak na Stewmac.com taky má obdobnou drsnost pilníku na zarovnání pražců.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

@ J.J. Nemáte někdo tip na dostupný (čti levný), ale relativně kvalitní, jemný, plochý a hlavně skutečně rovný pilníky?
Občas se v LIDLu a pod. objeví sada plochých diamantem povrstvených brousků s plastikovým nalepeným zesílením. Ten plastik jsem odloupnul a nahradil masivním dřevěným madlem. Nalepil jsem to epoxidem a až do vytvrdnutí fixoval v přesné rovině (ocelová deska s PE-folií)
Pro jemné dobroušení používám ALU-jekl s brusným papírem 600
Diamant-&-SiC_2428.jpg
8) :?:
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Pokud se nepletu, tímto srovnám výšku pražců, ale existuje nějaký jednoduchý fígl na sbroušení do kulata.
Placka pod strunou asi nebude ideální. Rovným pilníkem to jde dost blbě.
Btw. jako ochrana hmatníku při broušení se mi docela osvědčil obdélníček vystřižený z PET lahve s prosřihem pro pražec, který přichytím gumičkou. Myslím, že jsem něco podobného viděl u StewMac, ale z plechu a za jiný peníz.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Určitě jsi musel narazit na fret crown file, pilník s vydutou drážkou na vršek pražce. Je to o něco rychlejší než ručně obyčejným pilníkem. U thomanna ho mají za skvělou cenu. PET trik je dobrej. Párkrát jsem použil plech z plechovky od piva, když je ještě dělali ze železa. Hliník probrousíš hned.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Jo jasně, tvarovaný pilník. Myslel jsem nějaký "home made" trik.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Odpovědět

Zpět na „Nástroje“