Hi, Mastr,Mastr píše:Vlastníte někdo šablonu na klasické gibson SG? popř. CAD?
nedávno jsem si několik předloh porovnal a sestavil "ultimativní" šablonu SG. Je to sice v mém kachlíkovém rastru, ale přesnost "otisku" záleží jen na pilnosti
Hi, Mastr,Mastr píše:Vlastníte někdo šablonu na klasické gibson SG? popř. CAD?

Nu, pracovat s výkresem v nějakém CADu je poměrně jednoduché, buď odměříš kóty čehokoliv nebo vytiskneš detaily 1:1. Záleží na tom, zda pak nalepíš papír na fošnu a krouháš to ručně, nebo to programuješ v mašině s tím, že pracuješ dle výkresu (přesného), ale dopouštíš se při programování chodu řezného nástroje jistých aproximací, dle typu a stáří a provedení stroje a softu, nebo máš nadstavbu CADu, která generuje přímo program pro řízení XYZ frézování. "Křivka přesně" neexistuje, každý výrobce třeba stratů, má poněkud jiné mašiny a jiný soft, a aproximace radiusů křivek je zákonitě jiná. Já ti teoreticky poskládám strata z libovolného počtu bodů a křivek, mezi nimi ovšem vždy naprogramujeme přechody, dle našeho algorimu, či podle algoritmu tvého. Ty se ale mohou lišit. Obecně je možno nekonečným množstvím bodů proložit nekonečně mnoho křivek (a ploch, jsem ve 3D), jejich analytickým zadání jest polynom. Aby bylo jasno i prostáčkům - jakékoliv množství přesně zadaných bodů jakékoliv křivky generuje vždy pro jednotlivý případ nekonečně mnoho polynomů, které dají ty výsledky. Takže neexistuje jednoznačné zadání. Existuje nekonečně mnoho tvarů strata, který přesně projde body, které přesně zadáš. I kdyby těch bodů bylo "velmi mnoho". Množina křivek strata a množina všech možných zadání pomocí bodů mají jinou mohutnost, tedy volání po jednoznačnosti je marné. Tolik ohavná (a pro někoho i třeba okouzlující teorie i praxe).kmensik píše:Kocoure, dnes všichi pracují v CADu, mají doma tiskárny, mají za rohem planografii. Systém souřadnic je k nezaplacení třeba u vytyčování nullpunktu na těle, když to ve výkrese není, je velmi užitečné vědět nulu u různých typů kobylek apod. Na obrys těla je to opravdu jen orientační. Já bych chtěl mít celou křivku přesně, ne jen pár bodů. Pak je obrys nepřesný, hrbatý, hlavně není autentický, je to volná napodobenina s některými parametry stejnými. Proto co nejvíc věcí chci mít a dělat v CADu. Vyfocený rastr je anachronismus.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Kmensiku, i já fandím CADU, zatím převážně 2D (ale už jsem si můj oblíbený TurboCAD updatoval i na 3D, versi 18.0). Když potřebuju tisknout, mám k tomu laser A4 a pak slepuju nad dm-rastrem. Planografií mám zde dost k dispozici, ale než se s nimi dohodnu, co chci a hlavně co nechci, to je stres. A za ty ceny si raději koupím něco do dílny.kmensik píše:Kocoure, dnes všichi pracují v CADu, mají doma tiskárny, mají za rohem planografii. ....
Právě, že většina výkresů ignoruje udávat kóty pro menzurovou kolmici ("scale virtual bridge line / point"). Myslím, že chybné umístění nulpunktu k obrysu, má funkčně horší následky než tolerance detailů v obrysu.Systém souřadnic je k nezaplacení třeba u vytyčování nullpunktu na těle, když to ve výkrese není, je velmi užitečné vědět nulu u různých typů kobylek apod. Na obrys těla je to opravdu jen orientační.
Autentický = plagiátJá bych chtěl mít celou křivku přesně, ne jen pár bodů. Pak je obrys nepřesný, hrbatý, hlavně není autentický, je to volná napodobenina s některými parametry stejnými.
[/quote]Vyfocený rastr je anachronismus.
kmensik píše: Dvířka ze sprcháče jako radius sanding block. Dá se na nich vykouzlit rádius v širokém rozsahu, nativní je kolem 16".
Kostrbatost, ta podmilimetrová, se při ruční výrobě šablony dá lehce vyhladit a pokud ladí proporce obrysu, nevidím v tom nic osudového.kmensik píše:Nejvíc mi jde o plynulost křivek, kde je i půlmilimetrová odchylka fatální. Po netu běhají mraky nepoužitelně kostrbatých plánků. No a pak ten nullpunkt.....
Ono se to zdá, ale je docela jemný. Fotky můžu dát až budu dělat tu basu. Co jsem se díval, tak na Stewmac.com taky má obdobnou drsnost pilníku na zarovnání pražců.J.J. píše:Dík za tip. Na fotce mi přijde docela hrubý. Jak po něm vypadaj pražce? Nebyla by detailní fotečka čerstvě přebroušených pražců?
Občas se v LIDLu a pod. objeví sada plochých diamantem povrstvených brousků s plastikovým nalepeným zesílením. Ten plastik jsem odloupnul a nahradil masivním dřevěným madlem. Nalepil jsem to epoxidem a až do vytvrdnutí fixoval v přesné rovině (ocelová deska s PE-folií)@ J.J. Nemáte někdo tip na dostupný (čti levný), ale relativně kvalitní, jemný, plochý a hlavně skutečně rovný pilníky?