Volba a příprava bicích do studia

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Grazlll

Volba a příprava bicích do studia

Příspěvek od Grazlll »

Ahoj bubeníci,
řešim v současnosti velký dilema... Chystáme se vytvářet CD a náš bubeník disponuje sadou Tama Rockstar.. Neřikám, že jsou zvukově špatné, ale rád bych se zeptal jestli nevíte z jakého dřeva jsou vyrobený...
Já sám mam totiž doma bubny od drumcenter dělaný z břízy a rád bych porovnal vlastnosti břízy a materiálu na rockstary a podle toho vybral bicí pro nahrávku... Z mého pohledu znějí líp ty moje,ale bubeník je on a tak ho musim udloat argumentama :-D
Díky moc za rady :-)
Naposledy upravil(a) necibici dne 26.10.2014 11:44, celkem upraveno 4 x.
Důvod: Upraven název příspěvku dle pravidel fóra.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Re: Co je lepší :-D

Příspěvek od necibici »

Zdar,taky budem příští měsíc točit a jdu do toho se Superstarama, který jsou z břízy a lípy..
Na Rockstary jsem taky točil a musim říct žádná hitparáda, kopák jsme přesamplovávali, ale záleží jaký na nich má blány atd..Asi taky záleží hlavně na bicákovi a na co je zvyklej, ne? Hlavní je zvuk kopáku, to už si musíte rozhodnout sami, ale dobrej zvukař dokáže divy.. :lol:
Tady je ukázka.. :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=vmM-3nwFFNg
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Medák
Bandzone: http://bandzone.cz/prvnihore
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Medák »

Rockstary jsou z dřevin basswood/filipínský mahagon (luan) - 9mm, 7-vrstev. Starý Rockstary (z 90. let) zněly v nižším ladění velmi pěkně.
Být váma, vezmu do studia obě soupravy a zkusím porovnat. Jestli vám jde o hutnost, tak bych tipoval, že Rockstary vyhrají, jestli jde víc o barvu a sustain, tak budou asi lepší ty březový z Drumcentra (znám jen z videa). Jen odhad, záleží, co chcete :)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Ve studiu je dobré, že můžete vzít kopák z jedněch a zbytek klidně z druhých.
Na živo samozřejmě taky, ale tam by mi asi vadilo, že vypadá každý buben jinak
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
konar
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0

Příspěvek od konar »

necibici píše:Zdar,taky budem příští měsíc točit a jdu do toho se Superstarama, který jsou z břízy a lípy..
Jseš si jistej? Já jsem někde hledal, z jakého dřeva jsou vyrobený moje Superstary (abych byl v obraze v těch diskusích okolo vlivu materiálu na zvuk) a našel jsem, že Superstary se dělaly vždycky jenom z břízy. Tak by mě zajímalo, jak to teda je.

Jinak pro zajímavost - basswood = lípa.

A k tomu "co lépe zní" - jsem sice pořád ještě relativně začátečník a rozhodně vždycky budu amatér, ale mám dojem, že obrovskou roli hraje zvyk. Je-li bubeník zvyklý na svoje bicí, podá na nich pravděpodobně lepší výkon než na cizích. A po pravdě - zvuk (pokud to není vysloveně průser už od začátku) se dá ve studiu doladit. Špatně zahraný part těžko.
zzbar
Rádce

Re: Které bicí jsou lepší pro nahrávání?

Příspěvek od zzbar »

Kdysi jsem hrál na Rockstary (skoro před 20. lety :roll: ) a musím říct, že nehrály vůbec špatně. Byly vyrobené z lípy a mahagonu, virbl byl plechový. Největší předností byl kopák. Ten Tama prostě umí, ať se jedná o kteroukoliv řadu. Blány jsem tam měl Pws3 na kopáku, pinstripe na tomech, na virblu už si nejsem jistý... Bubny svým charakterem pasovaly spíš do bigbít, výrobce asi věděl, proč jim dává takový název :D . Nejlíp hrály při hlubším ladění a kopák, jak už jsem napsal, nebyl vůbec zlý. Odjezdily se mnou spoustu akcí a to i v době, kdy jsem hrál folk-rock a i tam se v pohodě uplatnily.
Chci tím říct, že ve studiu to nemusí být žádný průser. Záleží na blánách, ladění, mikrofonech, na hlavě a na rukách mistra bubeníka a zvukaře.
Moc nevíme o Tvých bubnech. Jen to, že jsou z břízy, což je dobrý materiál pro bubny, ale jenom to nestačí.
Docela by mě lákala možnost (jak psali Medák a Moleek), bicí ve studiu porovnat, kombinovat, prostě vybrat to nejlepší. Záleží ovšem, jak jste na tom s časem a co vám dovolí finance. Jestli to budete řešit home-made, jak jsi se vyptával na Zvukařině, tak rozhodně vyzkoušejte obě sady.
Nevidím problém v tom, že by si případně bubeník na Tvoje bicí nezvykl. Bude mít svůj HW a dostatek času si všechno naštelovat...
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

konar píše:
necibici píše:Zdar,taky budem příští měsíc točit a jdu do toho se Superstarama, který jsou z břízy a lípy..
Jseš si jistej? Já jsem někde hledal, z jakého dřeva jsou vyrobený moje Superstary (abych byl v obraze v těch diskusích okolo vlivu materiálu na zvuk) a našel jsem, že Superstary se dělaly vždycky jenom z břízy. Tak by mě zajímalo, jak to teda je.

Jinak pro zajímavost - basswood = lípa.
Taky jsem si to myslel, ale pak jsem někde četl, že ty klasický Superstary(ne hyperdrive) jsou míchaný a tady je myslim důkaz z Wiki..
Superstar Hyper-Drive — Tama's high-end line of semi-professional drums. These drums are made from 100% Birch shells (originally made from birch and basswood)
Tady je důkaz přímo od Tamy, bohužel je to tak.
http://www.tamadrum.co.jp/anniversary/e ... =145&now=7
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Teď trochu odbočím..
Máme jít nahrávat do menšího studia v Chebu a zvukař chce ty moje bicí "proklepnout" den,dva dopředu a poladit atd.. Co si o tom myslíte? Problém je, že mám zrovna ty dny noční od 18h.,takže tam nebudu s nim, jenom mu je tam hodim, nechali by jste mu je tam, když to ani není bubeník? Zvukař je to dobrej, tady je jeho zvučení live, který jsme ohodnotili s klukama jako nejlepší náš koncík.. :wink: Můj tu byl jenom virbl, jinak to byli Sonory 2...
https://www.youtube.com/watch?v=lPrLSC1eL7I
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Hmmm, tak to nevím. To jsem ještě neslyšel, aby si zvukař ladil bicí sám. Mně to nechávali ve studiu třeba do druhého dne kvůli aklimatizaci. Pak jsem si to poladil, zvukař si k tomu něco řekl a až jsme byli oba spokojení, tak se šlo na to. Teda zvukař sledoval hlavně to, co nelze zaslechnout od bicí soupravy. Nějaké nežádoucí rezonance, drnčení, a další různé pazvuky...
Kdybys byl nějaký začátečník, který tam přileze s totálním šrotem, nebo s rozladěnýma bubnama, tak bych to asi pochopil. Každému přece záleží na výsledku, zvukařovi určitě taky. Ale u tebe to nehrozí, takže je to na tobě, jestli ho k tomu pustíš :lol: .

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Grazlll

Příspěvek od Grazlll »

Kuví, díky moc za názory, ale ještě jeden dotaz... Pročetl jsem si vlastnosti březového dřeva ( u těch mojich DC) a teď k nim hledám ideální blány...
Prostě nevim jestli jednovrstvý nebo dvou a nemam zase tolik peněz abych mohl kupovat oboje....
Jako na FT určitě dvoj páč u toho mam rád když je opravdu basovej, ale dilema jsou TOMs a BD kde sám o sobě kopák dá basovej ton a pokud do toho promluví vyšší frekvence břízy tak proč ji ubíjet dvouvrstvou blánou...:-) Nicméně jsem pouze teoretik takže si rád nechám poradit...:-)
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Blány se tu řeší v jiném tématu, takže je možné, že to necibici přesune. Nicméně já mám taky březové bubny a blány používám k plné spokojenosti Evans ec2 a na kopák Emad. Ale nikde není psáno, že tobě by se líbil zvuk jiných blan. Záleží na stylu, na způsobu hraní atd... Nejde to takto generalizovat. Až do nedávna jsem při tom používal výhradně Pws3 + Pinstripe. Chtěl jsem prostě změnu :D . Já vím, je to otázka peněz a experimentovat bez nich nejde. Budeš se muset rozhodnout a pak se smířit s tím, že to s nima nějaký čas (rok?) budeš muset vydržet. Zatím sbírej informace a třeba si to tu pročti.
Doufám že to "Kuví" byl překlep :mrgreen: .

a spousta No name...
Grazlll

Příspěvek od Grazlll »

Samozřejmě kucíí, ne kuvi :-D
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Za mě jednoznačně dvouvrstvý, ale třeba Evans dělá sérii G Plus(Mad), který jsou jednovrstvý a hodně tlustý což taky stojí za úvahu a vyjdou levnějc. :)
P.S.: Jenom to zas přejmenuju. :wink:
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

zzbar píše:Blány se tu řeší v jiném tématu, takže je možné, že to necibici přesune. Nicméně já mám taky březové bubny a blány používám k plné spokojenosti Evans ec2 a na kopák Emad. Ale nikde není psáno, že tobě by se líbil zvuk jiných blan. Záleží na stylu, na způsobu hraní atd...
Přesně tak, sice se automaticky předpokládá, že budeš hrát něco tvrdšího, ale ne vždy jsou dvojitý a ještě přitlumený blány žádoucí, třeba vůbec tvrdě nehraješ. :) Proto jsem hledal nějaký dobrý videa srovnávající různý blány, viz téma Blány..
Ono se nedá takhle od boku říct, jaký blány budou nejlepší pro březový bicí, svojí roli hraje taky síla a hloubka korpusů a v neposlední řadě síla tvých úderů :wink:.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Volba a příprava bicích do studia

Příspěvek od pavlii »

Zpět k dotazu ohledně proklepnutí zvukařem: přijde mi to jako divný požadavek; jak maj hrát tvoje bicí víš přeci nejlíp ty sám a zvukař je prakticky jen od toho, aby ten požadovaný zvuk co nejlépe nahrál 8) takže třeba já osobně, pokud bych byl bubeník, bych k tomuhle zvukaře nepouštěl. Maximálně to, co napsal zzbar - to má logiku a smysl.

Každopádně legrace by byla, až bys naklusal do studia a zjistil, že se ti ten zvuk bicích naprosto nelíbí (zvukař se ovšem bude rozplývat, jak ti je vyladil a naladil a připravil) :-D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

pavlii píše:Zpět k dotazu ohledně proklepnutí zvukařem: přijde mi to jako divný požadavek; jak maj hrát tvoje bicí víš přeci nejlíp ty sám a zvukař je prakticky jen od toho, aby ten požadovaný zvuk co nejlépe nahrál............ bych k tomuhle zvukaře nepouštěl.......... P.
Přesně tak!! :wink:

O zvuku ve studiu obecně rozhoduje sám muzikant, přípasně ten kdo si muzikanta na tu práci najal, nebo producent alba.......... každopádně je názor zvukaře důležitý, ale spíše jako hlas poradní, nikoliv definitivní!!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Já ho chápu, že se bojí aby jsme se nezdržovali laděním bicích a chce si asi vyzkoušet nazvučení dopředu, ještě se s nim domluvim, ať mi je ale nepřelaďuje. :wink:
Mimochodem, jak se tu psalo o tý našponovaný bláně na kopáku, tak jsem zkusil malinko dotáhnul blánu, ale pak jsem hned naladil zpátky, prostě už jsem zvyklej na určitý tóny a zvuky, to samý tomy, ty si dolaďuju každou zkoušku a pak bych nechal, aby se mi v tom hrabal někdo cizí.. :?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

necibici píše:Já ho chápu, že se bojí aby jsme se nezdržovali laděním bicích a chce si asi vyzkoušet nazvučení dopředu...
Dost irelevantní; to jako si myslíš, že by vám ten strávený čas tímhle stylem nezaúčtoval? Je to sice možné, ale pak je sám proti sobě 8)

Nicméně samozřejmě, že to pak ušetří čas - ale jen vám ve smyslu přípravy na natáčení (zvukař už nebude obíhat bicmena s kabelama a mikrofonama).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Nebudem platit za čas, ale za skladbu(1k5). :lol:
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

necibici píše:Nebudem platit za čas, ale za skladbu(1k5). :lol:
Zvláštní... :shock: 8)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“