snare - dlouhý dozvuk (zvonění)

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
humvee4
Nový uživatel

snare - dlouhý dozvuk (zvonění)

Příspěvek od humvee4 »

Ahoj lidi.
Předem se omlouvám za amatérský dotaz, ale nenašel jsem odpověď...

Pro úplný začátek jsem koupil jen snare buben, jedná se o Mapex MPX s blánami REMO UX.
A problém mám ten, že po úderu má buben strašný, dlouhý, kovový, zvonivý (nevím, jak to ještě nazvat) dozvuk. Zkoušel jsem spodní i vrchní blánu napínat a povolovat a napínat a povolovat......fuckt si nevím rady :(
Ten zvuk jde utlumit zatlačením na vrchní blánu, čili vibruje tato...ale proč a co s tím? Koupit jinou blánu?

Prosím poraďte...nerad bych skončil s bubnováním, když jsem ještě nezačal :)

moc díky
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Re: snare - dlouhý dozvuk (zvonění)

Příspěvek od necibici »

No, hodně dělá právě ta vrchní blána a Remo UT je taková lepší "převozka"(rozuměj blána k bubnu zdarma), takže pokud se ti nepodařilo dostat z bubnu slušný zvuk ani po našponování blány na doraz, bude to chtít jinou lepší blánu, což je normální.V zásadě platí, že čím levnější buben, tím lepší blána, aby se to srovnalo. :wink:
Doporučuju dírkovanou Evansku..
http://kytary.cz/evans-14-genera-dry-coated/HN131094/
nebo osvědčenou klasiku od Rema..
http://kytary.cz/remo-14-powerstroke-3-coated/HN021476/
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Kolega ti radil přeblanit na "opravdovou" blánu. Převozka opravdu není nic dobrého ku hraní.
Další věcí je že když se hrací blána napne tzv.: "na krev" má tendenci zvonit vždycky..... zvláště jde-li o bubínek Mapex MPX Steel, tedy kovovový bubínek.

Mám jej jako efekťák taky .... a to "útéčko" jsem nahradila k maximální spokojenosti pískovanou Ambassadorkou ;)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
humvee4
Nový uživatel

Příspěvek od humvee4 »

Moc díky za rady.
Jen ještě upřením...mám Mapex MPX maple, čili dřevo, ale to asi na věci nic nemění. Jsem netušil, že je ta UX (ne UT) blána jen taková jako panenská :) a k ničemu, tím spíš, že si na ní REMO, taková firma dá logo.

Každopádně blánu okamžitě měním...teď jen jakou z těch dvou vybrat? Volil bych asi tu Remo powerstroke 3, nebo bude líp tlumit vibrace ta evans?

ještě jednou moc díky
Sam Jr.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/samjr

Příspěvek od Sam Jr. »

zvonění odstraníš zatlumením - externím nebo interním (zabudovaným v bláně), já můžu doporučit gelový tlumítka moongel nebo podobný - přilepíš 1 polštářek ke kraji a je vystaráno, případně postaru gafa/kobercovka s varhánky nebo nalepeným kapesníčkem atd. :) Jestli by to to bylo málo, tak pak blánu s nějakým tlumícím prstencem, jak uvádějí kolegové.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Já bych začal tou Powerstroke 3 blanou, pak případně zkusil moongel. Víc už by ten buben podle mě dost zabilo...
Samozřejmost je mít buben dobře naladěný
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Windy

Příspěvek od Windy »

Ahoj, pokusím se taky přispět se svou torškou do mlýna.
Ohledně dlouhého dozvuku jsem docela hodně pokusovala a vyzkoušela jak ambasadorku tak Evans Genera dry.
Mám bubínek který má celkem dost zvučný hlas a dokáže opravdu dlouho znít, takže jsem řešila co šlo.
Moje postřehy:
1) obecně platí že čím větší v napětí mezi horní a dolní blánou, tím kratší dozvuk (dopplerův efekt)
2) čím volnější struník, tím delší dozvuk a "šustění"
3) čím tenčí blána, tím zvonivější

Takže moje doporučení:
1) Evans Genera dry - určitě nejtlumenější blána, nicméně na mém bubínku při hlubším ladění zní parádně.
(pokud máš ladičku, tak mrkni na moje vlákno ohledně ladění, ostatní prosím pokud budou za slovo ladička házet kameny, tak by na mě vybírali ty menší a nějaké měkčí :-D ) Mimochodem, co se týče pískování, mám dojem že drží o moc lépe naž na té ambasadorce co jsem měla předtím. PWS3 jsem zatím nevyzkoušela, s tou generou jsem max spokojená. Před Generou jsem měla normální Evansku a také zvonila.

A pěně naladit. Doporučuji spodní blánu utáhnout hodně a horní potom postupně napínat. Zhruba po čtvrt otáčce dokola. Pohrát, vyzkoušet a zase přitáhnout...

2) poladit struník - trošku dotáhnout
3) Pokud máš možnost, tak skvěle zkrátí dozvuk tlumící kroužky! Měla jsem jeden i na snare, než jsem vyměnila bubínek a naučila se ladit.
4) moon gel také hodně pomáhá, ale je to jen takový už jemný dodatek po ladění a změně blány.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Windy píše: 1) obecně platí že čím větší v napětí mezi horní a dolní blánou, tím kratší dozvuk (dopplerův efekt)
Nevím, co přesně je "napětí" mezi blanami a nejsem si jistý, že jde o dopplerův efekt, spíš prostě tam bude menší vzájemná rezonance, zbytek parádně rozepsán.
Super příspěvek - díky za něj :)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Windy

Příspěvek od Windy »

Moleek píše: Nevím, co přesně je "napětí" mezi blanami a nejsem si jistý, že jde o dopplerův efekt, spíš prostě tam bude menší vzájemná rezonance, zbytek parádně rozepsán.
Super příspěvek - díky za něj :)
Omlouvám se vypadlo mi tam slovíčko "rozdíl". Mělo to bý že čím větší rozdíl v napětí mezi blanami, tak tím kratší dozvuk, protože rozdílné napětí blan způsobujé rozdílné frekvence kmitání a tím pádem nedochází ke skládání a souzvuku, ale spíše k rozkladu. Prostě přesně jak jsi napsal, menší vzájemná rezonance.

Ohledně toho Dopplerova jevu: měla jsem na mysli, že pokud jsou blány stejně naladěné, běhá mezi nimi zvuk tam a zpět, odrazy a tak dál... ale asi bych to už dál nerozebírala, přiznávám, že jsem psala rychleji než myslela :-D
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tlumicí kroužek funguje na virbl skvěle, ale kromě zkrácení dozvuku zvuk zcela změní, pro někoho možná zcela zabije. Úplné zmizí "kovová" barva. Kdo má rád víc suchý "vintage" rockový zvuk á la 70. léta, kdy se to asi řešilo polepováním kobercovkou, popřípadě s kouskem přeložené pásky pod ní (viz video), tak může být spokojený. V moderních agresivnějších stylech by asi ten průrazný, kovově znělý virbl neprošel.
Máme v maličké zkušebně kroužky na všech bubnech, na tomy fungují taky skvěle (v podstatě se tím asi vyrobí podobný efekt jako tím vnitřním kroužkem na Pinstripech). Osobně se mi jejich efekt nejmíň líbí právě na virblu, tam už to vzalo opravdu hodně. Víc se mi líbil Moongel, ale bylo potřeba dát 2 čtverečky, s jedním to pomohlo jen částečně.
A to video (lepení kobercovky je tak od 7. minuty):

Jo, a k tomu Dopplerovi. Ten efekt by se objevil, kdyby se rozdíl v ladění obou blan průběžně měnil. Pokud se nepletu, tak se dá možná na virblu k němu přiblížit, když se při víření pohybuju po bláně mezi středem a okraji, tedy místy s různým napětím. A pak samozřejmě zefektováním nahraného zvuku, nejspíš flangerem, nejlépe ve stereu, to se dá na nahrávkách najít docela často.
Edit: flanger na bicích v akci
pehve

Příspěvek od pehve »

Fořt píše:.....Jo, a k tomu Dopplerovi. Ten efekt by se objevil, kdyby se rozdíl v ladění obou blan průběžně měnil. Pokud se nepletu, tak se dá možná na virblu k němu přiblížit, když se při víření pohybuju po bláně mezi středem a okraji, tedy místy s různým napětím.....
Ne, tak to není. Žádné průběžné ladění není potřeba. Dopplerův efekt se pozná tak že ton si po úderu neudrží svoji výšku a při dozvuku klesá. Dozvuk se zkracuje. je to způsobeno rozdílným laděním blan které spolu nerezonují a nerezonují ani s korpusem.Navzájem se vytlumí a způsobí ten klesající efekt.
Takto se ladily bubny v osmdesátých letech kdy to bylo v nějakých stylech moderní. Jednalo se o tomy a floory. Na snare to nemělo význam, tam se to nijak moc neprojevilo.
Pohyb paliček po bláně od středu ke kraji sice způsobí změnu zvuku ale není to Dopplerův efekt.

Windy píše:.....Moje postřehy:
1) obecně platí že čím větší v napětí mezi horní a dolní blánou, tím kratší dozvuk (dopplerův efekt)
.....
Nemusí být co největší rozdíl v ladění, stačí naladit blány mimo společnou rezonanci. Těchto poloh je v celém spektru možného ladění hodně, jsou to všechny mimo alikvoty rezonance. Všude tam objevíme, někdy více, někdy méně ale objevíme, Dopplerův efekt. Ne ve všech polohách je ale libozvučný takže se to musí umět.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“