oprava nultého pražce

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Jimmi

Re: oprava nultého pražce

Příspěvek od Jimmi »

džetro píše: ...výška strun nad 1. pražcem,tak podle původního nuláku nebo podle uvážení, bacha ať to nemáš moc nízko bude to drnčet o první pražec...
To je právě ten údaj, který mi připadá ne zcela dokonalý. Jasně, zkušeňák opravující pět kytar denně by se tomu vysmál, ale nějaké pravidlo přeci být musí ne...?
Kdyby ta věc byla štelovací šroubovákem, tak to budu ladit, dokud to nesedne. Ale napevno to není jen tak. A spoléhat se na údaje z demontovaného pražce také není to pravé, protože jinak bych ho přeci neměnil 8)
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Tady není třeba moc přemýšlet, výška je obtížně měřitelná, zhruba jako když zmáčkneš strunu v prvním poli tak výšku nad druhým pražcem použij pro první. Každopádně u basových strun to má být výš nad strunami (kvůli kmitu)
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

džetro píše: ...zhruba jako když zmáčkneš strunu v prvním poli tak výšku nad druhým pražcem použij pro první...
Dobře, vezmu to podle pravítka podle ostatních pražců 8)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Jimmi píše:
džetro píše: ...zhruba jako když zmáčkneš strunu v prvním poli tak výšku nad druhým pražcem použij pro první...
Dobře, vezmu to podle pravítka podle ostatních pražců 8)
Přesně. Ideální výška ořechu je stejná jako všech ostatních pražců, což je nakonec zřejmé u kytar s nultým pražcem.
Vyšší rozkmit silných strun se zanedbává (rozdíl je na 1. pražci minimální) - ostatně pražce také nejsou nahoře vyšší, ani ten nultý pokud ho kytara má.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Čavli píše: ...což je nakonec zřejmé u kytar s nultým pražcem...
Tp mě taky nakonec napadlo.
Horší to bude s tou správnou vzdáleností, zkusím to vzít podle vrcholu pražce k hraně nultého, ale nevím, nevím.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Jimmi píše:
Čavli píše: ...což je nakonec zřejmé u kytar s nultým pražcem...
Tp mě taky nakonec napadlo.
Horší to bude s tou správnou vzdáleností, zkusím to vzít podle vrcholu pražce k hraně nultého, ale nevím, nevím.
Nevím jestli si rozumíme.
Z pohledu hráče (tabulatury, diagramy ...) je nultý pražec podpěra prázdné struny, a je jedno jak je technicky tohle vyřešeno (nultý pražec, ořech).
Z pohledu konstrukce kytary je ale 0. pražec a ořech něco jiného, a kytara může mít obojí naráz, nebo jen ořech.

Vzdálenost můžeš spočítat podle menzury, nebo změřit na nástroji se stejnou menzurou, nebo použít nějakou web apku.

http://www.harpkit.com/category/fretcalc.html
http://liutaiomottola.com/formulae/fret.htm

Menzura je vzdálenost nuláku na oktávu, krát 2.
Žádný problém v tom není.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tak hlavně vzdálenost ořechu je daná. Buďto tam končí hmatník nebo je tam drážka, takže tam bych asi moc nespekuloval, jen je potřeba, aby ten nulák skutečně dosedal na hranu hmatníku a nezůstala tam mezera. Jinak, co se týče výšky, tak někdo to seřizuje tak, že nechává 0,8mm mezeru nad 1. pražcem. Jednoduchá měrka na to je proužek z kreditky nebo karty zdravotního pojištění. Mně těch 0,8mm přijde dost a nechávám tam kolem 0,5mm.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

J.J. píše:Tak hlavně vzdálenost ořechu je daná. Buďto tam končí hmatník nebo je tam drážka, takže tam bych asi moc nespekuloval, jen je potřeba, aby ten nulák skutečně dosedal na hranu hmatníku a nezůstala tam mezera. Jinak, co se týče výšky, tak někdo to seřizuje tak, že nechává 0,8mm mezeru nad 1. pražcem. Jednoduchá měrka na to je proužek z kreditky nebo karty zdravotního pojištění. Mně těch 0,8mm přijde dost a nechávám tam kolem 0,5mm.
Vzdálenost ořechu nemusí být vždy daná, některé ořechy mají "nos", který sahá až nad hmatník, případně tam mohl být kompenzák a hmatník mohl někdo zkrátit apod. a nebo kytara kvůli ořechu neladí a řeší se právě kvůli tomu nový ořech atd. Prostě důvodů pro vyměření je dost.

Co se výšky nad 1. pražcem týká, je to dáno výškou na oktávě - pokud dodržím výšku jako u ostatních pražců, výška se nastaví sama podle dohmatu, a navíc nehrozí že to bude drnčet až si třeba někdo sníží dohmat, nebo dá jinou sílu strun.
Prostě když zmáčkneš strunu za 2. pražcem, měla by se na 1. pražci lehce dotknout, nebo téměř dotknout.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Čavli píše:
Vzdálenost ořechu nemusí být vždy daná, některé ořechy mají "nos", který sahá až nad hmatník, případně tam mohl být kompenzák a hmatník mohl někdo zkrátit apod. a nebo kytara kvůli ořechu neladí a řeší se právě kvůli tomu nový ořech atd. Prostě důvodů pro vyměření je dost.
O ničem takovým v původním příspěvku nebyla řeč a není to zrovna dvakrát běžná situace. Pokud by byl skutečně zkrácenej hmatník, tak to bude doměřovat dost složitě, protože se nedoměří ani skutečný menzury. Tak leda odměřit vzdálenost od 1. pražce k dvanáctýmu a dopočítat, o kterou menzuru se jedná a pak podle toho odměřit vzdálenost k ořechu. Podle kobyly se řídit nedá, protože se kvůli kompenzaci umísťuje dál než je vyměřená menzura.
Čavli píše:Co se výšky nad 1. pražcem týká, je to dáno výškou na oktávě - pokud dodržím výšku jako u ostatních pražců, výška se nastaví sama podle dohmatu, a navíc nehrozí že to bude drnčet až si třeba někdo sníží dohmat, nebo dá jinou sílu strun.
Prostě když zmáčkneš strunu za 2. pražcem, měla by se na 1. pražci lehce dotknout, nebo téměř dotknout.
Nechápu, jak je dána výška struny nad 1. pražcem výškou na oktávě a jak se nastaví sama podle dohmatu, to už vůbec ne. Když vyrábím nulák a pár jsem jich už vyrobil, tak se musím něčeno chytit jinak bych to dělal metodou pokus omyl několik dní, takže si výšku drážek načrtnu podle výšky 1. pražce a k tomu přidám pár desetin, který pak případně ubírám odbrušováním spodku ořechu, tak aby to bylo pohodlný, ladilo to a nedrnčelo to. Ladit výšku strun na nultým pražci podle zmáčknutýho 2. pražce a výšky struny nad 1. pražcem o tom jsem taky ještě neslyšel a nevím k čemu by to bylo dobrý.
Jinak použitelnej návod na výrobu nuláku je na stránkách Stewmac http://www.stewmac.com/How-To/Online_Re ... Setup.html
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

J.J. píše:
Čavli píše:

Pokud by byl skutečně zkrácenej hmatník, tak to bude doměřovat dost složitě, protože se nedoměří ani skutečný menzury ...
Vzdálenost 5. a 12. pražec x4. To je teda hrozně složitý.
Pokud chci mít kontrolu, zadám výsledek do nějaké té webappky, a zkontroluju si vzdálenost 1. a třeba 20. pražce.
J.J. píše:
Čavli píše:Co se výšky nad 1. pražcem týká, je to dáno výškou na oktávě - pokud dodržím výšku jako u ostatních pražců, výška se nastaví sama podle dohmatu, a navíc nehrozí že to bude drnčet až si třeba někdo sníží dohmat, nebo dá jinou sílu strun.
Nechápu, jak je dána výška struny nad 1. pražcem výškou na oktávě a jak se nastaví sama podle dohmatu, to už vůbec ne. Když vyrábím nulák a pár jsem jich už vyrobil, tak se musím něčeno chytit jinak bych to dělal metodou pokus omyl několik dní, takže si výšku drážek načrtnu podle výšky 1. pražce a k tomu přidám pár desetin, který pak případně ubírám odbrušováním spodku ořechu, tak aby to bylo pohodlný, ladilo to a nedrnčelo to. Ladit výšku strun na nultým pražci podle zmáčknutýho 2. pražce a výšky struny nad 1. pražcem o tom jsem taky ještě neslyšel a nevím k čemu by to bylo dobrý.
Jinak použitelnej návod na výrobu nuláku je na stránkách Stewmac http://www.stewmac.com/How-To/Online_Re ... Setup.html
Výška na oktávě ovlivňuje výšku strun na všech pražcích. Na 1. to je zhruba 10:1. Takže při možném nastavení dohmatu +- 1,5mm (na akustikách se občas nastavujou vysoké dohmaty), to udělá možný rozdíl nad 1. pražcem 0,3mm, a to není málo. Pokud udělám ořech do roviny s pražci, výška nad 1. se mi ukáže "sama", podle dohmatu na oktávě. Buď tedy vyšší nebo nižší, ale vždy správná, odpovídající ostatním pražcům.

Pokud bys nastavil dolní hranici při vysokém dohmatu, může to po nižším seřízení drnčet na 1.pražci, tzn. nebude možné seřízení bez výměny nuláku. A to je špatně.

Já udělám ořech na hrubo (mírně vyšší), potom zmáčknu strunu za 2. pražcem né na 2. pražci, změřím spáru na 1. pražci, výsledek vynásobím 2, a vyjde o kolik přesně potřebuju snížit ořech. Resp. nastavuju nepatrně výš.
Na vše stačí dobrá šuplera a spárové měrky.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Funny

Příspěvek od Funny »

Dobrý den.
Prosím poraďte, nemáte někdo nějaký trik, jak moc mají být drážky hluboké?
Dají se drážky brousit samotnými strunami?
Děkuji moc za odpovědi.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Drážky stačí mělké, nakresli si tužkou čáru tak 1 mm od horního okraje přes celou délku nuláku, na tu čáru si propiluj drážky. Celkovou výšku nuláku už brousíš odspodu, položíš smirek na rovnou podložku a brousíš. Pokud máš pásovou nebo vibrační brusku usnadníš si práci. Samozřejmě opatrně, co ubrousíš nevrátíš.
U opředených strun jde drážka vybrousit strunou, dokonce je to ideální dělat příslušnou strunou, struna pak perfektně kopíruje drážku (nebo drážka strunu :D )
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Funny

Příspěvek od Funny »

Ano děkuji to chápu ale struny musí být od prvního pražce vzdáleny na určitou hodnotu aby to ladilo. Já jsem myslel nějaký trik jak výříznou drážky aby to ladilo. A jak ten pražec má být vysoký? Viděl jsem ze někdo položil tužku na první pražec a tou tužkou kopíroval rádius pražce a ten rádius obkreslí na ten nulťak.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Funny píše:Ano děkuji to chápu ale struny musí být od prvního pražce vzdáleny na určitou hodnotu aby to ladilo. Já jsem myslel nějaký trik jak výříznou drážky aby to ladilo. A jak ten pražec má být vysoký? Viděl jsem ze někdo položil tužku na první pražec a tou tužkou kopíroval rádius pražce a ten rádius obkreslí na ten nulťak.
Struny musí ležet na konci nuláku (hrana nuláku směrem k hmatníku musí být nejvyšší bod drážky) vzdálenost nuláku od prvního pražce je daná, nulák usadíš na konec krku, výška strun nad prvním pražcem zhruba stejná jako nad druhým když zmáčkneš strunu na prvním.
Z čeho děláš? Kost?
Funny

Příspěvek od Funny »

no.... dneska se do toho chci poprvé pustit,ale nejvíce mě děsí aby to ladilo.
Ani moc nevím jak to mám vlastně udělat ale koukal jsem na nějaký videa tak to snad zvládnu :)
Děkuji za tvé odpovědi džetro....
Funny

Příspěvek od Funny »

Dobrý den.
Poradíte mi prosím čím pilovat drážky na nultém pražci.Profi pilníky nemám a potřebuji nějakou náhradu.
Vím že to de strunou ale myslím si že spodní struny se budou tavit.
Děkuji předem.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Dvě tenké lupínkovým plátkem, další se dají udělat, pilkou na železo s co nejmenším "šrankem" kdyžtak si kousek plátku ulom a zbrus zuby z obou boků plátku. Řež opatrně :D
Funny

Příspěvek od Funny »

Děkuju moc.... :D
Funny

Příspěvek od Funny »

Tak, konečně hotovo :D
Přílohy
DSC_0003.JPG
faki

Příspěvek od faki »

Funny píše:Tak, konečně hotovo :D
Ladí? :wink:
FENDER AM Perf Strat HSS RW 3STB, CORT M520 tab, CORT X11 blb, Oscar Schmidt OG8ceB, MARRIS LesPaul, Marshall VM 2266C, Tuner, Dunlop CryBaby Original, Mooer Hustle Drive, FRIEDMAN Dirty Shirley, FX~EHX-SmallStone, JT-AMPS Clean/Boost, MOOER Ensemble King, TCE AnalogDelay, JT-AMPS TBloop, Digitech RP-350
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“