J.J. píše:Čavli píše:
Vzdálenost ořechu nemusí být vždy daná, některé ořechy mají "nos", který sahá až nad hmatník, případně tam mohl být kompenzák a hmatník mohl někdo zkrátit apod. a nebo kytara kvůli ořechu neladí a řeší se právě kvůli tomu nový ořech atd. Prostě důvodů pro vyměření je dost.
Pokud by byl skutečně zkrácenej hmatník, tak to bude doměřovat dost složitě, protože se nedoměří ani skutečný menzury ...
Vzdálenost 5. a 12. pražec x4. To je teda hrozně složitý.
Pokud chci mít kontrolu, zadám výsledek do nějaké té webappky, a zkontroluju si vzdálenost 1. a třeba 20. pražce.
J.J. píše:Čavli píše:Co se výšky nad 1. pražcem týká, je to dáno výškou na oktávě - pokud dodržím výšku jako u ostatních pražců, výška se nastaví sama podle dohmatu, a navíc nehrozí že to bude drnčet až si třeba někdo sníží dohmat, nebo dá jinou sílu strun.
Prostě když zmáčkneš strunu za 2. pražcem, měla by se na 1. pražci lehce dotknout, nebo téměř dotknout.
Nechápu, jak je dána výška struny nad 1. pražcem výškou na oktávě a jak se nastaví sama podle dohmatu, to už vůbec ne. Když vyrábím nulák a pár jsem jich už vyrobil, tak se musím něčeno chytit jinak bych to dělal metodou pokus omyl několik dní, takže si výšku drážek načrtnu podle výšky 1. pražce a k tomu přidám pár desetin, který pak případně ubírám odbrušováním spodku ořechu, tak aby to bylo pohodlný, ladilo to a nedrnčelo to. Ladit výšku strun na nultým pražci podle zmáčknutýho 2. pražce a výšky struny nad 1. pražcem o tom jsem taky ještě neslyšel a nevím k čemu by to bylo dobrý.
Jinak použitelnej návod na výrobu nuláku je na stránkách Stewmac
http://www.stewmac.com/How-To/Online_Re ... Setup.html
Výška na oktávě ovlivňuje výšku strun na všech pražcích. Na 1. to je zhruba 10:1. Takže při možném nastavení dohmatu +- 1,5mm (na akustikách se občas nastavujou vysoké dohmaty), to udělá možný rozdíl nad 1. pražcem 0,3mm, a to není málo. Pokud udělám ořech do roviny s pražci, výška nad 1. se mi ukáže "sama", podle dohmatu na oktávě. Buď tedy vyšší nebo nižší, ale vždy správná, odpovídající ostatním pražcům.
Pokud bys nastavil dolní hranici při vysokém dohmatu, může to po nižším seřízení drnčet na 1.pražci, tzn. nebude možné seřízení bez výměny nuláku. A to je špatně.
Já udělám ořech na hrubo (mírně vyšší), potom zmáčknu strunu
za 2. pražcem né na 2. pražci, změřím spáru na 1. pražci, výsledek vynásobím 2, a vyjde o kolik přesně potřebuju snížit ořech. Resp. nastavuju nepatrně výš.
Na vše stačí dobrá šuplera a spárové měrky.