Snímač na Les Paul (P-90)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Snímač na Les Paul (P-90)

Příspěvek od hyenik »

mam presne dva takove od tumy nachystane na montaz do kytary.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
MIran

Příspěvek od MIran »

vojta ž. píše:Nakonec mi na tu otázku odpověděl pan Tůma od kterého si nakonec nechám snímač udělat. :-)
Kvalitativně si myslím že úroveň bude stejná ale vzhledově se mi jeho snímač líbil víc.
V podstatě to bude stejně vypadající snímač jako Phat Cat od Duncana.

Michal je výbornej !!! Já osobně bych mu poslal celou kytaru aby snímače i namontoval ,,,,,

Míra
vojta ž.

Příspěvek od vojta ž. »

Tak a teď zbývá už jen zjisti jak zapojit Humbacker se singlem. Prozézal jsem ty odkazy co jsou tady v topicu o zapojení snímačů, ale moudrý z toho nejsem. Potřeboval bych schéma. Neví někdo kde ho najít?
kunec

Příspěvek od kunec »

Jako v les Paulu jeden humbacker a singl od Tůmy (tedy P90 o velikosti HB)? Stejně, jako by jsi měl dva HB. Jenom možná dát k P90 poty 250k. Ale s 500 k. To bude fungovat taky, nejenom to bude mít víc výšek
vojta ž.

Příspěvek od vojta ž. »

Jasně...
Původně tam byly dva HB a teď zůstane u krku Hb a u kobylky bude P94 o Tůmy.
Chápu to tedy správně že snímač zapojím stejně jako původní HB? Z něho vede jednožilový kabel se stíněním. Z nového snímače vedou žíly dvě a stínění je už od pana Tůmy spojeno s jednou z nich.
Docela mě zaráží že původní HB má jen jednu fázi a zem. Jsou cívky uvnitř spojeny?

EDIT: už je mi to asi jasné. HB které má více vývodů je má proto aby šly cívky rozepínat. Že jo? :-)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ano jestli má humbucker jen dvouvodičový vývod jsou cívky spojeny už ve snímači. ...A snímač sám o sobě žádnou fázi nemá, má živý vodič a stínění. O fázi se dá hovořit až když máš snímačů víc, ty lze zapojit ve fázi nebo v protifázi. Inspirovat se můžeš např. tady:
http://www.riograndepickups.com/wiring.htm
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
vojta ž.

Příspěvek od vojta ž. »

Tak děcka, snímač je tam a kupodivu to i hraje :-D Většinou mi to napoprvé nevychází :-D
Nicméně mám i dvě nová zjištění.
Vysypal se mi poťák a kvůli tomu jsem zjistil že jje to ten spodní a tzn. že jsem si celou dobu co hraju, myslel že snímače jsou naojpak :-D U kobylky je to polohá páčky dole a i poťák je to ten spodní a zvuk ten výškovější :-D Holt pořád je se co učit.
JJeště mám tedy otázečku ohledně toho potenciometru. K singlu patří 250 k a k HB patří 500? Koupit v hudebninách nebo v elektru?
Ještě mě napadá doplňující dotaz. Máte to taky tak zapojeno? Že spodní poloha přepínače je kobylka? Teda ti co mají LP. Napadlo mně jjestli to není krpa už z fabriky. Logičtější by mi to přišlo naopak. Ale možná že už jsem tak jen navyklý.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, není to žádné dogma že k singlu patří pot 250kΩ a k humbuckeru 500kΩ. Je to tak ve Fenderech Telecasterech a v Gibsonech Les Paul. Může to být ale i jinak; čím vyšší odpor potenciometru hlasitosti, tím menší úbytek výšek ve zvuku a naopak. A přepínač snímačů je u LP standardně zapojen tak, že horní poloha = krkový snímač, střední pol. = oba snímače a spodní poloha kobylkový snímač. Máš to tedy správně. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
vojta ž.

Příspěvek od vojta ž. »

V tom případě už tedy vím všechno co jsem potřeboval vědět.
Teď už tedy zbývá jjen se začít opět zdokonalovat ve hře ať mi ten snímač k něčemu je :-D
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“