Tune Bot ladička

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Tune Bot ladička

Příspěvek od Monikad »

Moleek píše: Tak tady se zrovna zeptám - Ani tak ne přímo kvůli ladičce, ale ladění obecně:
Na kytaře se struny povolují tak, že se povolí o více a opět dotáhnou (o míň, než o kolik se povolily). Má to své důvody kvůli stabilitě ladění. Dělá se toto i u bubnů?
Doplním kolegyni.... v praxi je běžné, tedy především při instalaci nové blány, nejprve křížem utáhnout všechny šrouby docela "na krev" a nechat pár hodin takhle napnuté. V bláně bude různě křupat (zvláště u produktů REMO) ale není to na škodu, jen si vše správně sedá a to křupání je nadbytečné lepidlo v bláně u toho hliníkového prstence.
Teprve pak se šrouby povolí a ladí se od ucha nebo podle ladičky (jak je komu libo) tak jak to popisuje Windy ;)

To úvodní "prokřupání" utažené blány se dělá právě pro budoucí stabilitu v držení požadovaného naladění... tak jak popisuješ na kytaře :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Windy

Příspěvek od Windy »

Chtěla bych sem hodit svůj nový postřeh ohledně ladičky.
Byla jsem se mrknout ve studiu na nahrávání a myslím že dobře připravené bicí ušetří hodně času.
Představme si situaci: bubeník - chystá se nahrávat a má plnou hlavu toho, co bude chtít předvést se najednou musí začít věnovat ladění... Ruku na srdce, kdo z vás má pokaždé na nahrávání bicí tip top, kdo z vás bubeníků si před koncíkem kontroluje jak mu to zní?
Já myslím, že časem se každý s laděním dostane od "systému" k "hraní na pocit", což je asi dobře (ano i já už tu a tam poopravím zvuk bicích i když se výpočet frekvence pro daný tom neshoduje s tím, jak to chci mít). Ale i tak pokaždé projedu ladičkou jestli je blána napnutá stejnoměrně. Jednak si tím šetřím blány ( delší životnost) a jednak si tím cvičím ucho a vím, že mě smysly neklamou.
Myslím, že ten kdo si cvičí ucho bez ladičky si nemůže být nikdy stoprocentně jist a pokud navíc ladí na pocit, pak se může stát že ve studiu bude sedět o půl hodiny nebo i víc déle a bude ladit proto, aby zvuk nepadal (stejnoměrně utažená blána je prostě důležitá).

Vím, že si říkáte, že zvukař si poradí se vším možným . Ale na druhou stranu - není to věcí cti bubeníka aby zahrál na nástroj co nejlépe? A druhá věc, pokud zvukař dostane dobrý základ, můžete na tom jedině vydělat 1) kvalitní nahrávku 2) nižší cenu za zpracování :-)

a teď do mě :-D :-P

Po nakouknutí zase o trošku víc pod pokličku hudebního hrnce prostě vidím ladičku čím dál jako smysluplnou věc i pro znalce i kdyby to mělo být jen do studia. :-)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Windy píše:........ Byla jsem se mrknout ve studiu na nahrávání a myslím že dobře připravené bicí ušetří hodně času.
Představme si situaci: bubeník - chystá se nahrávat a má plnou hlavu toho, co bude chtít předvést se najednou musí začít věnovat ladění... Ruku na srdce, kdo z vás má pokaždé na nahrávání bicí tip top, kdo z vás bubeníků si před koncíkem kontroluje jak mu to zní?
Já myslím, že časem se každý s laděním dostane od "systému" k "hraní na pocit", .......... Ale i tak pokaždé projedu ladičkou jestli je blána napnutá stejnoměrně. Jednak si tím šetřím blány ( delší životnost) a jednak si tím cvičím ucho a vím, že mě smysly neklamou.
............. ten kdo si cvičí ucho bez ladičky si nemůže být nikdy stoprocentně jist a pokud navíc ladí na pocit, pak se může stát že ve studiu bude sedět o půl hodiny nebo i víc déle a bude ladit proto, aby zvuk nepadal (stejnoměrně utažená blána je prostě důležitá).

Vím, že si říkáte, že zvukař si poradí se vším možným . Ale na druhou stranu - není to věcí cti bubeníka aby zahrál na nástroj co nejlépe? A druhá věc, pokud zvukař dostane dobrý základ, můžete na tom jedině vydělat 1) kvalitní nahrávku 2) nižší cenu za zpracování :-)....... Po nakouknutí zase o trošku víc pod pokličku hudebního hrnce prostě vidím ladičku čím dál jako smysluplnou věc i pro znalce i kdyby to mělo být jen do studia. :-)
je tady hodně myšlenek a popravdě řečeno jsem si myslela, že jak je Windy poznáváš, tak přijdeš na to jak je ladička pro déle hrajícího bubeníka zbytečná :wink:
naprosto s tebou souhlasím v tom, že do studia (ale samozřejmě i na koncert) musí jít hráč připraven, stejně jako samozřejmě i jeho nástroj. Stejně tak souhlasím s tím, že to šetří... čas, prachy i nervy.

osobně naopak vyvrátím tvůj mylný dojem v tom "kdo si před koncertem dola´duje a kontrolije zvuk nástroje.... to snad každý zodpovědný bubeník. On totiž každý buben zní jinak v různých teplotách, vlhkostech vzduchu i prostoru. Doladit si nástroj po přepravě (ať už na mrazu v zimě, či v hicu v létě, či v deštivém podzimu) je nejen základ ale i nutnost. jinak se takový buben bude chovat v nacvakaném sklepním hudebním klubu a jinak v poloprázdném kulturáku.... ano, rovnoměrně napnutá a naladěná blána je samozřejmost a základ........ a doladit si bubny na daný zvuk je také samozřejmou nutností.
A ve studiu je to ještě o moc zásadnější, neb ta nahrávka je určena k opakovanému poslouchání, ne jako na živém hraní. Zvukař si poradí s lecčím, ale neleze jej brát jako zachránce... naopak, je potřeba spolupracovat a často i hledat na různé songy různé polohy zvuku toho samého bubnu. A v tom všem nějaké teoretické frekvence bubnu přenesené ladičkou nehrají skoro žádnou roli.... naopak je to velice kontraprosduktivní. je ideální, když hráč i zvukař (případně producent alba) má už zkušeně jasnou představu jak má požadovaný zvuk nástroje vypadat a je na hráči a zvukaři, jak jsou zkušení a zběhlí toho v krátkém čase dosáhnout. Mít dobré ucho a jasnou znalost možností svého nástroje v různé škále ladění je nejdůležitější.
Otázku osobitosti ve stylu i zvuku... to už pak je další velké téma k diskuzi.... nechtěla bych se dožít doby, kdy by všichni bubeníci měli stejný a stejně naladěný nástroj podle přednastavených frekvencí bubenické ladičky ;)

Sorry, fakt na top koukám jinak 8)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Windy

Příspěvek od Windy »

Močo, v pohodě. od toho je diskuse. Nicméně, asi jsi nepochopila k čemu jsem psala, že se ladička hodí rozhodně. Proto aby urychlila ladění a zpřesnila. Nicméně chápu že je ti proti srsti, stejně jako jsou některým jiným lidem proti srsti třeba zámečky. Nic ve zlém. Je to zkrátka jako "kůže nebo textil" případně "Canon nebo Nikon" :-D
Napsala jsem jak to vidím já a ladička mi prostě naopak nepřipadá vůbec zbytečná. Baví mě naopak čím dál víc jako další hračka.
Ohledně toho zvuku v různých prostorách... myslím že jsi nepochopila co jsem měla na mysli. Psala jsem, že stejnoměrné dotažení šroubů se pomocí ladičky prověří rychleji a troufám si i říct, že přesněji než prostým uchem.
P.S. pohybuji se poslední dobou docela dost v zákulisí a ještě jsem neviděla jediného bubeníka, který by si tam bicí ladil ;-) maximálně si poslechl co mu zvukař sype do odposlechu.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Jasně Windy, v pohodě;)

V zákulisí si teda bubny taky neladím, ale na stage to přejedu a pokud je třeba, rychle dorovnám nesrovnalosti v ladění...... a vídám to tak i u kolegů docela často;) každopádně to chce trošku rychlost, neb třeba na festivalech na ty přestavby není nějak moc času. Ladička to asi dokáže přesněji než ucho, ale taky o dost déle... takže je potřeba volit mezi variantou 1) projet si ladičkou jen některé bubny, když všechny nestíhám... a nebo.... 2) uchem projet celou soupravu i s tím rizikem, že to není úplně dokonale přesně....... v praxi vítězí bohužel varianta 2.

O tom tu celou dobu píšu a to mi připadá že zase trošku nechápeš ty ;)

Každopádně nechci ani trošku zpochybňovat tuhle mašinku... určitě má mnoho fanoušků a spokojených uživatelů..... docela si dokážu představit, že mít klid a čas, tak bych se s tím někde ve zkušebně taky docela ráda vyblbnula, ale prostě jen v rámci objektivity chci napsat svůj názor, který myslím nemám zdaleka jen sama, že tahle věc taky může být považována za zbytečnou...
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Dámy, sleduju váš rozhovor a připojím se... :)
Ladičku jsem měl osobně v ruce jen jednou v životě a doteď to považuju za zbytečnost. Nicméně je to můj subjektivní pohled a chápu kolegy, kteří by bez ní nevyrazili z domu.
Snažím se ladit podle toho nejlepšího zvuku, který buben má. A ten má obyčejně jen v určitém rozmezí. Aby byl pro mě přijatelný sustain, aby se neztratila vřelost a osobitý sound toho kterého bubnu. Tomy ladím od prostředního (v mém případě 12") a pravě v tom rozmezí "nejlepšího zvuku" se zbytek snažím naladit do ovčáků. Snare a kopák na nejlepší zvuk. Výšku tónu neřeším.
Samozřejmostí je stejné ladění u všech šroubů. To se rádo změní při přepravě a při změně klimatu, a to třeba i v průběhu noci...
Jaksi automaticky pak člověk bubny "oťuká" a to, řekněme, pro ostatní téměř nezjistitelně. Než si kolega za mixem nastaví gejty a kompresory, než se brnkálisti nadrátují (protože oni mají vždycky čas), tak mám obyčejně hotovo. Na šavlích mám zamutováno, takže si toho nevšimne skoro nikdo. Ještě zkontroluju prostor a případné nechutnosti dořeším moon gelem.. To vyžaduje silnější údery a taky je to signál pro zvukaře, že mám připraveno a že může začít zvukovka. Do ladění už nehrabu.
Ladičku jsem nikdy nepotřeboval a asi už potřebovat nebudu. Nicméně to v žádném případě není míněno jako rada :D .

Windy, teď to prosím neber ode mně nijak zle... Zřejmě na rozdíl od některých z nás nemusíš ve svých začátcích řešit finance. A tak si můžeš dovolit prakticky cokoliv. Proto Ti ladička přišla do rukou tak brzy po startu.
My jsme spíš řešili, jestli za ty prachy , které se nám podařilo našetřit, koupit nové blány, paličky, nebo něco opravdu potřebného. Pak se i UCHO jaksi samo vycvičilo a člověk si dokázal naladit rychle a dobře i bez pomocníka.
Takže jsou dvě cesty. Důležitější je, aby obě přivedly bezpečně do cíle... :D
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Ano ZZBAR kolego, souhlas ve všech bodech tvého komentu ;)
SMECOHOLIK

Příspěvek od SMECOHOLIK »

Nevíte kde bych našel ty příklady ladění? Třebas na metal?
Windy

Příspěvek od Windy »

SMECOHOLIK píše:Nevíte kde bych našel ty příklady ladění? Třebas na metal?
obávám se, že to asi takhle nefunguje. :-)
Není ladění na jazz a na metal. Tedy kromě esáku. ten je možné pomocí hrací blány udělat jazzovější a nebo rockovější... volnější blána hodně pomáhá při víření, napnutá zase má průraznější zvuk. Frekvence ladění pomohou také k tomu, najít optimální kombinaci napětí hrací a rezoblány tak aby měl esák správný dozvuk a tak dál.
Ladicí frekvence jsou jakousi pomůckou k tomu, aby člověk neznalý zákonitostí ladění našel ty svoje tóny uměl si bicí "nazvučit dle svých představ".
Ladicí frekvence jsou hodně také o tom, jaké máš dřevo, jaké průměry tomů a kolik jich máš a jaké blány použiješ, zda máš raději horní blánu utaženější než rezo a nebo naopak.
Nicméně, několik příkladů a vysvětlení jak to celé funguje najdeš ve vlákně: bici-nastroje/frekvence-ladeni-tomu-pro ... 40640.html, je asi zbytečné to celé probírat znovu tady.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“