Blackstar ID Core

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
filo01

Blackstar ID Core

Příspěvek od filo01 »

Dneska mi přišel z Kytar Blackstar ID Core10 a jelikož jsem zatím asi jediný, kdo ho z fórařů vyzkoušel, tak tady jsou moje první dojmy. A taky bohužel poslední, protože ho vracím. Důvody jsou dva a jsou to jediné dva mínusy, které jsem na kombu našel, bohužel zrovna pro mě dost podstatné. Jeden může být vadou kusu (asi není, viz níže), druhý je pro mě tak zásadní (piezo), že se mi nevyplatí kombo doma držet, resp. vyměnit za to, co mám.
Co kombo umí a specifikaci si každý najde sám, takže přejdu rovnou k věci.

Mínusy:
  • Tohle se může týkat jen mého kusu (update: asi ne, viz tady), ale dejte si na to při koupi bacha: strčíte kytarový kabel nebo připojíte USB a i při nulovém volume a gainu je slyšet trvalý bílý šum. Seděl jsem od komba cca metr a vadilo mi to fest. Pro srovnání, Mobile Cube šumí tak třetinově (2x2,5W oproti 2x3W Core) a Yamaha VA-5 ještě míň. Osobně jsem nezkoušel, ale zkoušeli jiní: šumí to i při připojení kabelu do AUX.
  • Piezo (Parker P-44) zní jak přes Clean Warm, tak Clean Bright nepěkně, nedá se to ukorigovat ani interním EQ v Insideru. Hodně vyšších středů, žádné "cinkavé" výšky a trochu zkreslený projev. Zní to jako jiná varianta singlu.
Plusy:
  • Wide stereo - maníci z Blackstaru nekecali, je to fakt mazec! Seděl jsem metr od repráků a některé delaye jsem slyšel dobrých půl metru na každou stranu od komba. A co je super, wide stereo funguje i na AUX! Sice to neroztáhne signál tolik do stran jako kytarový vstup, ale slyšet to rozhodně je.
  • Clean kanály a "kompresor" - píšu v uvozovkách, protože to nikde neuvádí, ale při vzrůstajícím gainu jako by tam byl. Neobtěžuje, naopak se to příjemně poslouchá, jak trsátko, tak třeba chicken picking.
  • ISF - směrem doleva ubývá hutnosti, doprava naopak, užitečný doplněk k internímu EQ.
  • Kanály
    • Oba Cleany: spokojenost, Bright trochu víc šumí, ale dá se to. Při gainu na max moc pěkné nakreslení, parádně reaguje na volume poťák na kytaře
    • Crunch a Supercrunch: můžu potvrdit, že se liší jen množstvím gainu, jinak opět spokojenost
    • OD1, OD2 - taky spokojenost, palm muting pěkně odsekává. Noise gate se dá nastavit na off/low/high, zkoušel jsem i off a žádný extrémní brum, spíš to jen víc šumělo.
    Sumárum, myslím, že si většina najde svůj zvuk, od čistého, přes AC/DC až k metalu. Ukázek je na YT dost a zvukově to poměrně sedí. Co se týče kvality preampů, byl jsem naprosto spokojen.
  • AUX - opět nekecali, zkoušel jsem hrát do AUX přes BR-80 a G1XOn s bicím podkladem - PARÁDA! Kdyby prodávali jen bednu se samostatným stereo koncákem a tím wide rozšířením, tak už ji mám doma ;)
    Na AUX jsem si ověřil, že ač basy na normálním vstupu jsou jakž takž (EQ v Insideru tomu už moc nepomůže), tak bedna samotná má ještě rezervu, přes externí efekt už bych basy někde i ubral. To samé výšky, bedna je v pohodě zahraje (piezo přes BR-80), ale brzdí to interní simulátor na kytarovém vstupu. Hodně si slibuju od toho nového ampu, který představí na NAMM, ten už by měl mít i fullrange akustický model.
Poznámka k Insideru:
Na webu jsou hlášky uživatelů, kterým se kombo nespojilo se softwarem. Mám Win7 64bit, nainstaloval jsem Insider, spustil a až pak připojil kombo. Windowsy začly instalovat driver a trvalo to snad 5 minut. Proces má tři kroky, USB zařízení našel hned, pak hledal něco na Windows Update. nešahal jsem na to a nechal ho těch 5min bádat. Pak Insider detekoval kombo a všechno fungovalo OK

SHRNUTÍ
Pokud nepotřebujete piezo a trefíte na kus bez bílého šumu, tak na doma je to parádní kombo, určitě doporučuju vyzkoušet.
edit: netrefíte, neb Blackstar tento druh šumu považuje u fullrange repráků za normální, viz tady
Naposledy upravil(a) filo01 dne 1.04.2015 19:09, celkem upraveno 2 x.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Blackstar ID Core

Příspěvek od Kinx »

me tehlech komb proslo pod rukama celkem dost a zaznamenal jsem jedinou vadu, a to spatny adapter u jednoho kusu.

na akustiku to ale skutecne moc vhodne neni, jinak to hraje az prekvapive dobre :)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Mně ty ukázky z poslední doby taky docela navnadily. Asi to zní fakt pěkně.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Díky za hezký popis :) Netušíš jestli ten šum byl větší než třeba u Rolandů?
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
filo01

Příspěvek od filo01 »

No, na Cube15 už si nevzpomínám, ale přirovnal bych to k šumění mikrofonního vstupu na Cube Street. Tam se to ale dalo pozitivně ovlivnit nastavením volume na nulu a stažením Treble na minimum, tady to šumělo furt stejně.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
filo01

Re: Blackstar ID Core BEAM

Příspěvek od filo01 »

Tak už je venku Blackstar ID Core Beam, vypadá to, že rozšířili ID Core 10 (opět 2x3" repra), presetů je teď 12 a přibyly simulátory akustiky a akustické a basové modely. Plus to má už v teaseru avizovaný bluetooth.
FX loop ani interní looper to nemá, napájení jen ze sítě a odhadovaná cena 299$ viz link níže. Zatím těžko říct jestli je to street price. Zezadu má být díra pro footswitch - ovládání presetů (up/down, A/B) a vypínání/zapínání efektů.
http://www.musicradar.com/news/guitars/ ... amp-613539

Betks

Příspěvek od Betks »

Ahoj
Dá se přes to nahrávat kytara do pc?? Ale asi jo nee???
filo01

Příspěvek od filo01 »

Jo, u všech Core to jde. Dokonce umí i reamping, stejně jako "velká" komba z ID série.
vitalitask

Footswitch mod Blackstar ID Core 10

Příspěvek od vitalitask »

Ako rozšíriť Blackstar ID Core 10 o možnosť prepínať presety nohou - pomocou footswitchu?
Keď som otvoril ID Core 10 zistil som, že na plošnom spoji sú nechané nezapojené predvrtané otvory. Tieto podľa sú podľa mňa vo vyšších seriach ID 20 a ID 40 spojené s prepínačom presetov.
Vedel by mi nieto z vás pomôcť a odfotiť či je tomu tak, pokiaľ vlastníte ID Core 20, alebo ID Core 40? O čo mi ide, je lepšie vidieť z priloženého obrázku.
Ďakujem

https://lh3.googleusercontent.com/-GPn4 ... Core10.jpg
filo01

Příspěvek od filo01 »

Koukám, že někdo uvažoval stejně jako já, kdybych si Core10 nechal - tušil jsem, že to udělali univerzálně :-)
Těžko říct, jestli má FW v sobě nějaké diody jako třeba FS3X nebo jsou to jen spínače. Každopádně bych ze startu vyzkoušel postupně spojovat pozice mezi sebou, jestli to bude něco přepínat nebo ne.
vitalitask

Footswitch mod Blackstar ID Core 10

fs3x poznám, robil som to kamarátovi na TC Helicon.
Kým začnem laboravať, rozhodol som sa radšej poratiť, aby som to neodpalil.
Originál footswitch na ID Core FS-11 Footcontroller - má podľa fotografií klasický stereo jack. Na plošnom spoji ID Core 10 sú však nezapojené 4 otvory. Zrajme tam majú nejakú fintu. Nepodarilo za mi k tomu zohnať žiadné schémy.
filo01

Příspěvek od filo01 »

Zeptej se spíš na TGP fóru, tady podle mě nikdo ID Core nemá.
Odpálit tam podle mě nemáš co, jsou to jen spínače, ne audio. Ale je to tvoje kombo, chápu ;)
Mimochodem, co ten klidový šum, který jsem zmiňoval v úvodu (když zastrčíš jack nebo USB) ... máš ho tam taky? A ještě jedna prosba - mohl bys nafotit vnitřek, resp. změřit, kolik je tam místa na případnou baterku?
Core10 bere 6V, takže by to teoreticky šlo ...
vitalitask

foto Blackstar ID Core 10

Miesta na bateriu je tam na dosť. Plošák je pripojený na jednej doske s potenciometrami, spolu to má asi 2 cm. Reproduktory sú oddelené priečkou - asi má funciu nejekého basreflexu. Takže ako je vidieť z forografií - vodiče vedú len k napájaciemu konktoru a k reproduktorom.
https://lh5.googleusercontent.com/-EYAI ... ka%2B3.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-yHKL ... ka%2B4.JPG

Šum tam je, ale v takom rozsahu, že mi pri hraní nevadí.
To napájanie na 6V máš odskúšané? Originál napájač je 10V.
filo01

Příspěvek od filo01 »

Díky za fotky. Na IDCore jsem někde viděl 6V (přesněji 6,5V), ten 10V adaptér je společný pro Core10 i 20.
Jinak na Blackstar fóru se ptáš asi zbytečně, je tam poměrně mrtvo. S TGP máš větší šanci.
filo01

Příspěvek od filo01 »

Nevidím nic podstatného, co by stálo za řeč a moje THR10 tak může zůstat naprosto v klidu ;)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“