Kdesi jsem četl, že minihumbuckery a HB velikosti singlu by mohly hrát podobně, naproti tomu prý P-90 hraje ještě relativně agresivně. Možná jsou ptákoviny, ale aktuálně jiné reference, ani konkrétní zkušenosti pro lubovky nemám. Co do stylu a zvuku hraju podobně jako Petr Kružík z Priessnitz (tím teda nemyslím, že hraju tak dobře jako on
Singl, co zní co nejvíc jako humbucker, nebo naopak
Pravidla fóra
Singl, co zní co nejvíc jako humbucker, nebo naopak
Zabývám se přestavbou mojí lubovky (výměna kobylky, mechanik, přidání vibráta, změna snímačů, pár drobností jako knoby atd.) a právě řeším snímače. Aktuálně osazena 2xHB a na humbuckerech jsem vyrůstal, ale rád bych ji osadil něčím jiným. Něčím, co má podobný charakter, jako snímače na Jolaně Alexandra 3 - singly, které mi přijdou, že hrají úplně jinak, než to, co se rozumí pod pojmem singl. Krásně kulatý tón, která přitom nepostrádá jistou dravost. Není "štěkavý," ani "jedovatý." Mám jednu doma a hrát na ni sám v pokoji je radost. Vlastně bych klidně tu přestavovanou kytaru osadil přesně těmahle snímači, ale přijde mi, že jsou opravdu hodně slabé, taky poněkud nekonkrétní při hraní a zdá se mi, že postradají jistou pevnost. Do kapely bych to asi netahal.
Kdesi jsem četl, že minihumbuckery a HB velikosti singlu by mohly hrát podobně, naproti tomu prý P-90 hraje ještě relativně agresivně. Možná jsou ptákoviny, ale aktuálně jiné reference, ani konkrétní zkušenosti pro lubovky nemám. Co do stylu a zvuku hraju podobně jako Petr Kružík z Priessnitz (tím teda nemyslím, že hraju tak dobře jako on
), tož hledám něco uplatnitelného v tomhle stylu.
Re: Singl, co zní co nejvíc jako humbucker, nebo naopak
Z moji zkusenosti - Fender N3 Noiseless
Well, díval jsem se na nějaké ukázky na Youtube a neznělo to špatně (můžu-li tak soudit z videa na youtube...)
Co nějaký HB? Zajímá mě hlavně HB velikosti singlu...
Co nějaký HB? Zajímá mě hlavně HB velikosti singlu...
Já bych zkusil klasické minihumbuckery, buď přímo Gibson, nebo si je třeba nechat postavit od českého výrobce (Tůma, RM Pickups).
http://store.gibson.com/mini-humbucker-bridge-pickup/
http://store.gibson.com/mini-humbucker-bridge-pickup/
Já teď na jolanu namontoval 2x P90 (u krku klasický, ke kobyle jsem dal silnější s keramickým magnetem a zvukem posazeným více do výšek)... a řekl bych, že P90 je to, co hledáš. Ta u krku (kupovaná u RM) má krásný kulatý hutný tón, ale na rozdíl od humbuckeru má i náznak takové té jistky a dravosti singlu.
Možná by stálo za to vyzkoušet i humbucker s paralelně zapojenými cívkami. Oproti klasicky zapojenému humbuckeru má dost signlovitý charakter (ale postrádá takovou jiskrnost signlu - což mě vůbec nevadí a naopak se mi ten zvuk líbí) a navíc nechytá tolik bordelu jako single.
Možná by stálo za to vyzkoušet i humbucker s paralelně zapojenými cívkami. Oproti klasicky zapojenému humbuckeru má dost signlovitý charakter (ale postrádá takovou jiskrnost signlu - což mě vůbec nevadí a naopak se mi ten zvuk líbí) a navíc nechytá tolik bordelu jako single.
Ok, díky za názory. Vzhledem k dostupnosti zkusím nejprve HB s rozpojenou (resp. zkratovanou) jednou cívkou a na stejné kytaře i paralelní zapojení. Asi přidám do provizorního pickguardu díru na přepínač HB - vinutí sériově / jako singl / HB - vinutí paralelně aby se to dalo porovnat najednou. Mezitím se mi třeba podaří sehnat nějaký další z těch jmenovaných snímačů na další pokusy.
No, ono jestli je humbucker rozepnut / zapojen paralelně, není zvukově (alespoň pro mě na mojí kytaře) příliš slyšitelný rozdíl. Liší se zejména tím, že paralelní zapojení neprodukuje bordel a má krapet silnější výstup.
Když už si s tím budeš takhle hrát, zkus si snímače (humbuckery) zapojit paralelně, antiparalelně (to antiparalelní zapojení snímačů produkuje takovej navejškovanej jiskrnej zvuk). Případně můžeš zkusit i sériový a antisériový zapojení... nikdy jsem to nezkoušel, mohlo by o mít zajímavý zvuk... pak to případně popiš
.
Když už si s tím budeš takhle hrát, zkus si snímače (humbuckery) zapojit paralelně, antiparalelně (to antiparalelní zapojení snímačů produkuje takovej navejškovanej jiskrnej zvuk). Případně můžeš zkusit i sériový a antisériový zapojení... nikdy jsem to nezkoušel, mohlo by o mít zajímavý zvuk... pak to případně popiš