Singl, co zní co nejvíc jako humbucker, nebo naopak

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Deofre

Singl, co zní co nejvíc jako humbucker, nebo naopak

Příspěvek od Deofre »

Zabývám se přestavbou mojí lubovky (výměna kobylky, mechanik, přidání vibráta, změna snímačů, pár drobností jako knoby atd.) a právě řeším snímače. Aktuálně osazena 2xHB a na humbuckerech jsem vyrůstal, ale rád bych ji osadil něčím jiným. Něčím, co má podobný charakter, jako snímače na Jolaně Alexandra 3 - singly, které mi přijdou, že hrají úplně jinak, než to, co se rozumí pod pojmem singl. Krásně kulatý tón, která přitom nepostrádá jistou dravost. Není "štěkavý," ani "jedovatý." Mám jednu doma a hrát na ni sám v pokoji je radost. Vlastně bych klidně tu přestavovanou kytaru osadil přesně těmahle snímači, ale přijde mi, že jsou opravdu hodně slabé, taky poněkud nekonkrétní při hraní a zdá se mi, že postradají jistou pevnost. Do kapely bych to asi netahal.
Kdesi jsem četl, že minihumbuckery a HB velikosti singlu by mohly hrát podobně, naproti tomu prý P-90 hraje ještě relativně agresivně. Možná jsou ptákoviny, ale aktuálně jiné reference, ani konkrétní zkušenosti pro lubovky nemám. Co do stylu a zvuku hraju podobně jako Petr Kružík z Priessnitz (tím teda nemyslím, že hraju tak dobře jako on :D), tož hledám něco uplatnitelného v tomhle stylu.
22frets

Re: Singl, co zní co nejvíc jako humbucker, nebo naopak

Příspěvek od 22frets »

Z moji zkusenosti - Fender N3 Noiseless
Deofre

Příspěvek od Deofre »

Well, díval jsem se na nějaké ukázky na Youtube a neznělo to špatně (můžu-li tak soudit z videa na youtube...)
Co nějaký HB? Zajímá mě hlavně HB velikosti singlu...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Já bych zkusil klasické minihumbuckery, buď přímo Gibson, nebo si je třeba nechat postavit od českého výrobce (Tůma, RM Pickups).
http://store.gibson.com/mini-humbucker-bridge-pickup/
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já teď na jolanu namontoval 2x P90 (u krku klasický, ke kobyle jsem dal silnější s keramickým magnetem a zvukem posazeným více do výšek)... a řekl bych, že P90 je to, co hledáš. Ta u krku (kupovaná u RM) má krásný kulatý hutný tón, ale na rozdíl od humbuckeru má i náznak takové té jistky a dravosti singlu.

Možná by stálo za to vyzkoušet i humbucker s paralelně zapojenými cívkami. Oproti klasicky zapojenému humbuckeru má dost signlovitý charakter (ale postrádá takovou jiskrnost signlu - což mě vůbec nevadí a naopak se mi ten zvuk líbí) a navíc nechytá tolik bordelu jako single.
Deofre

Příspěvek od Deofre »

Ok, díky za názory. Vzhledem k dostupnosti zkusím nejprve HB s rozpojenou (resp. zkratovanou) jednou cívkou a na stejné kytaře i paralelní zapojení. Asi přidám do provizorního pickguardu díru na přepínač HB - vinutí sériově / jako singl / HB - vinutí paralelně aby se to dalo porovnat najednou. Mezitím se mi třeba podaří sehnat nějaký další z těch jmenovaných snímačů na další pokusy.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

No, ono jestli je humbucker rozepnut / zapojen paralelně, není zvukově (alespoň pro mě na mojí kytaře) příliš slyšitelný rozdíl. Liší se zejména tím, že paralelní zapojení neprodukuje bordel a má krapet silnější výstup.

Když už si s tím budeš takhle hrát, zkus si snímače (humbuckery) zapojit paralelně, antiparalelně (to antiparalelní zapojení snímačů produkuje takovej navejškovanej jiskrnej zvuk). Případně můžeš zkusit i sériový a antisériový zapojení... nikdy jsem to nezkoušel, mohlo by o mít zajímavý zvuk... pak to případně popiš ;).
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“