Ladění flažoletem

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Younghendrix

Ladění flažoletem

Příspěvek od Younghendrix »

Zdravím,
v poslední době hodně ladím pomocí flažoletů (např. 5. D a 7. G), jenže mám takový problém. Víte někdo prosím, jak ladit flažoletem spodní strunu, když má být podlazená? Např. ehgdad nebo dafcgc. Děkuji všem předem a předem se omlouvám, jestli to patří to jiného fóra.
Radagabi

Re: Ladění flažoletem

Příspěvek od Radagabi »

Ddrop (tedy ehgdad) ladím přes oktávu s 4. strunou (ehdDaD) . V tvém případě by mohl posloužit flažolet na 12. pražci 4. a 6. struny , zkrátka D s D . :)

Totéž lze provést u druhého zmíněného případu. Asi to bude chtít trochu lépe poslouchat a víc točit než u flažoletů na 5. a 7. pražci .

Jinak se omlouvám, nejsem si úplně jistý jak se struny číslují, tak se omlouvám, jestli to čísluji špatně. Snad mě pochopíš .
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Younghendrix

Příspěvek od Younghendrix »

Díky, chápu přesně :D
Takže není cesta, jak ladit úplně stejným tónem? Musím přes oktávu (nebo co to je :D )?
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Younghendrix píše:Musím přes oktávu (nebo co to je :D )?
Flažolet na D struně (6. struna) na 12. pražci je tón stejné výšky jako prázdná D struna (4. struna).

Jestli chceš mermomocí ladit vše přes flažolety, tak flažolet na D struně (6. struna) na 5. pražci je tón stejné výšky jako flažolet na 12. pražci D struny (4. struna).
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Stejný tón (stejnou výšku tónu) bys dostal pravděpodobně flažoletem na 12. pražci podladěné D struny (6.) a 4. struny bez flažoletu. V obou případech by se mělo jednat o D3, pokud mě nešálí mé vědomosti :) .

Druhá možnost je flažolet na 4. D struně na 12. pražci a na 6. podladěné D struně na 5. pražci. Tam by se mělo jednat v obou případech zase o D4.

Ale já si myslím, že tahle cesta je zbytečná. Naladíš to i podle sluchu, pouhým brknutí 4. a 6. struny, kdy pak druhou jmenovanou podladíš na D , ty oktávy jsou podle mě celkem zřetelně slyšitelné (i když sám mám zkušenosti s tím, že musím na zkušebně točit kolíkem 8let hrajícímu kytaristovi, který to prostě neslyší). Při nejhorším to zkontroluj ladičkou, ale já věřím, že to půjde :) .

Vše, co jsem napsal platí i pro Cdrop, jen je místo D Céčko .

EDIT: Moc dlouho kontroluju pravopisné chyby :lol: .
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Umět relativně naladit kytaru "na ucho" je samozřejmě základ, já bych ale stejně ladil ladičkou. Absolutně naladěná kytara je důležitá k vyhrávání - na 10+ let starém nástroji je to hodně poznat.
Navíc my co hrajem s kapelou jinak ani nemůžeme a už bych si nevzpomněl kdy jsem naposled ladil bez ladičky ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
torst

Příspěvek od torst »

nejednodušší je snad flagg nad 7. pražcem struny D (6. struna) a nad 12 struny A, ne? Tedy obojí tón A znějící o oktávu výš. Nebo to už je uvedeno a přehlíd jsem?
Oni ty flagg nejsou moc spolehlivý, podladěná struna je měkčí a po domáčknutí na hmatník je tón trošku jinde. Stejně to pak chce chytnout ty kvarty, kvinty a poslechnou si, jestli nejsou šejdrem
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Pokud hraješ sám, tak je to OK. Ale v kapele by mohl být problém, že ladění flažoletem = přirozené ladění a při ladění ladičkou = temperované ladění. Může se to pak trochu rozcházet s ostatníma. Nehledě k tomu, že žádná kytara není ideální ani když si poctivě naladíš oktávy. Když ti to po naladění ve flažoletech bude znít dobře třeba v A, tak třeba v F už to může být úplně vedle... šejdrem, jak píše torst.
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Ahoj, technický dotaz - projevuje se temperované ladění na kytaře tak, že je dobré podle ladičky zjistit "kde je možné záměrně připustit rozdíl"?

Jakože taky ladím flažoletama, ale nenaladim to samozřejmě nikdy s takovou do ideálu:-D. (ladim vždy 3 struny proti sobě, třeba tři fisy, pak zase áčka apod.) Ale pak to ještě srovnávám trošičku "za běhu" jen jeden tón proti jiným.. prostě pořád to je jak kdyby 95%, alé né 100.. :D
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Výše psané (od jiných) je prostě nutno respektovat. Většina kapel ladí (a kvůlivá schopnostem svých členů a použitým nástrojům i musí ladit) dle ladičky. Takže doporučujeme.
Temperované ladění je sice ušitrhající kompromis, kdy neladí skoro nic s ničím, tedy nebudou ladit i nějaké flažolety mezi sebou, ale také hrajeme s jinými a pro jiné.
Nejlépe je ladit na každou skladbu zvlášť, dle použité stupnice, harmonie a také použitých nástrojů a také jejich ladění - kytara má mnoho možností.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

A proto tisíce kytaristů od úplných amatérů po nejlepší profesionály ladí prostě eadghe podle natvrdo nastaveného referenčního A na ladičce a jsou v klidu. S nějakým trháním uší bych to opravdu nepřeháněl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Nero píše:tisíce kytaristů od úplných amatérů po nejlepší profesionály
Samozřejmě jsou zde ještě vyšší kategorie umělců v čele s martinou72, kteří zvládnou na pódiu, případně v lomozu zkušebny ladit podle ucha s aparátem naplno a před každou písničkou, lépe než kdejaká ladička. A dělají to nejen "podle použité stupnice", ale dokonce "podle harmonie". Tihle profíci mají totiž speciální kytary s posuvnými pražci, které jim to umožní, takže nic pro běžného smrtelníka.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Ale ale ale, nikdy jsem neříkal, že na podiu (na koncertě) ladím dle ucha s vytaveným aparátem. Naopak jsem ladičku (a ladění potichu) doporučil. O posuvné pražce nejde, jde o kobylkové kameny a hlavně o ladicí mechaniky, nějak jsme na ně zapomněli :). Ty, nyvzdory pražcům, umožní leccos. Mimochodem, nejsme tu jen kytaristé, jsou strunné mástroje, které mají pražce pro každou strunu (či dvojici strun) zvlášť, v jiné poloze, také jsou nástroje s plně pohyblivými a štelovatelnými pražci. A od kytar se zas tak dramaticky neliší, mnozí kytaristé na ně hráli a hrají, jde o nástroje o hooodně moc starší než je kytara.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
lathur

Příspěvek od lathur »

Jak máš dlouhý pauzy mezi jednotlivejma flákama, že máš čas dolaďovat kamenama? JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

lathur: tipuju, ze vzdycky par let, nez zase zapomenou...
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“