Ladění flažoletem
Pravidla fóra
- Younghendrix
Ladění flažoletem
Zdravím,
v poslední době hodně ladím pomocí flažoletů (např. 5. D a 7. G), jenže mám takový problém. Víte někdo prosím, jak ladit flažoletem spodní strunu, když má být podlazená? Např. ehgdad nebo dafcgc. Děkuji všem předem a předem se omlouvám, jestli to patří to jiného fóra.
v poslední době hodně ladím pomocí flažoletů (např. 5. D a 7. G), jenže mám takový problém. Víte někdo prosím, jak ladit flažoletem spodní strunu, když má být podlazená? Např. ehgdad nebo dafcgc. Děkuji všem předem a předem se omlouvám, jestli to patří to jiného fóra.
Re: Ladění flažoletem
Ddrop (tedy ehgdad) ladím přes oktávu s 4. strunou (ehdDaD) . V tvém případě by mohl posloužit flažolet na 12. pražci 4. a 6. struny , zkrátka D s D .
Totéž lze provést u druhého zmíněného případu. Asi to bude chtít trochu lépe poslouchat a víc točit než u flažoletů na 5. a 7. pražci .
Jinak se omlouvám, nejsem si úplně jistý jak se struny číslují, tak se omlouvám, jestli to čísluji špatně. Snad mě pochopíš .
Totéž lze provést u druhého zmíněného případu. Asi to bude chtít trochu lépe poslouchat a víc točit než u flažoletů na 5. a 7. pražci .
Jinak se omlouvám, nejsem si úplně jistý jak se struny číslují, tak se omlouvám, jestli to čísluji špatně. Snad mě pochopíš .
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
- Younghendrix
Díky, chápu přesně
Takže není cesta, jak ladit úplně stejným tónem? Musím přes oktávu (nebo co to je
)?
Takže není cesta, jak ladit úplně stejným tónem? Musím přes oktávu (nebo co to je
Flažolet na D struně (6. struna) na 12. pražci je tón stejné výšky jako prázdná D struna (4. struna).Younghendrix píše:Musím přes oktávu (nebo co to je)?
Jestli chceš mermomocí ladit vše přes flažolety, tak flažolet na D struně (6. struna) na 5. pražci je tón stejné výšky jako flažolet na 12. pražci D struny (4. struna).
Stejný tón (stejnou výšku tónu) bys dostal pravděpodobně flažoletem na 12. pražci podladěné D struny (6.) a 4. struny bez flažoletu. V obou případech by se mělo jednat o D3, pokud mě nešálí mé vědomosti
.
Druhá možnost je flažolet na 4. D struně na 12. pražci a na 6. podladěné D struně na 5. pražci. Tam by se mělo jednat v obou případech zase o D4.
Ale já si myslím, že tahle cesta je zbytečná. Naladíš to i podle sluchu, pouhým brknutí 4. a 6. struny, kdy pak druhou jmenovanou podladíš na D , ty oktávy jsou podle mě celkem zřetelně slyšitelné (i když sám mám zkušenosti s tím, že musím na zkušebně točit kolíkem 8let hrajícímu kytaristovi, který to prostě neslyší). Při nejhorším to zkontroluj ladičkou, ale já věřím, že to půjde
.
Vše, co jsem napsal platí i pro Cdrop, jen je místo D Céčko .
EDIT: Moc dlouho kontroluju pravopisné chyby
.
Druhá možnost je flažolet na 4. D struně na 12. pražci a na 6. podladěné D struně na 5. pražci. Tam by se mělo jednat v obou případech zase o D4.
Ale já si myslím, že tahle cesta je zbytečná. Naladíš to i podle sluchu, pouhým brknutí 4. a 6. struny, kdy pak druhou jmenovanou podladíš na D , ty oktávy jsou podle mě celkem zřetelně slyšitelné (i když sám mám zkušenosti s tím, že musím na zkušebně točit kolíkem 8let hrajícímu kytaristovi, který to prostě neslyší). Při nejhorším to zkontroluj ladičkou, ale já věřím, že to půjde
Vše, co jsem napsal platí i pro Cdrop, jen je místo D Céčko .
EDIT: Moc dlouho kontroluju pravopisné chyby
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Umět relativně naladit kytaru "na ucho" je samozřejmě základ, já bych ale stejně ladil ladičkou. Absolutně naladěná kytara je důležitá k vyhrávání - na 10+ let starém nástroji je to hodně poznat.
Navíc my co hrajem s kapelou jinak ani nemůžeme a už bych si nevzpomněl kdy jsem naposled ladil bez ladičky ...
Navíc my co hrajem s kapelou jinak ani nemůžeme a už bych si nevzpomněl kdy jsem naposled ladil bez ladičky ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
nejednodušší je snad flagg nad 7. pražcem struny D (6. struna) a nad 12 struny A, ne? Tedy obojí tón A znějící o oktávu výš. Nebo to už je uvedeno a přehlíd jsem?
Oni ty flagg nejsou moc spolehlivý, podladěná struna je měkčí a po domáčknutí na hmatník je tón trošku jinde. Stejně to pak chce chytnout ty kvarty, kvinty a poslechnou si, jestli nejsou šejdrem
Oni ty flagg nejsou moc spolehlivý, podladěná struna je měkčí a po domáčknutí na hmatník je tón trošku jinde. Stejně to pak chce chytnout ty kvarty, kvinty a poslechnou si, jestli nejsou šejdrem
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
- kelley
- Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
- Kontaktovat uživatele:
Pokud hraješ sám, tak je to OK. Ale v kapele by mohl být problém, že ladění flažoletem = přirozené ladění a při ladění ladičkou = temperované ladění. Může se to pak trochu rozcházet s ostatníma. Nehledě k tomu, že žádná kytara není ideální ani když si poctivě naladíš oktávy. Když ti to po naladění ve flažoletech bude znít dobře třeba v A, tak třeba v F už to může být úplně vedle... šejdrem, jak píše torst.
Blog: http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Ahoj, technický dotaz - projevuje se temperované ladění na kytaře tak, že je dobré podle ladičky zjistit "kde je možné záměrně připustit rozdíl"?
Jakože taky ladím flažoletama, ale nenaladim to samozřejmě nikdy s takovou do ideálu:-D. (ladim vždy 3 struny proti sobě, třeba tři fisy, pak zase áčka apod.) Ale pak to ještě srovnávám trošičku "za běhu" jen jeden tón proti jiným.. prostě pořád to je jak kdyby 95%, alé né 100..
Jakože taky ladím flažoletama, ale nenaladim to samozřejmě nikdy s takovou do ideálu:-D. (ladim vždy 3 struny proti sobě, třeba tři fisy, pak zase áčka apod.) Ale pak to ještě srovnávám trošičku "za běhu" jen jeden tón proti jiným.. prostě pořád to je jak kdyby 95%, alé né 100..
Výše psané (od jiných) je prostě nutno respektovat. Většina kapel ladí (a kvůlivá schopnostem svých členů a použitým nástrojům i musí ladit) dle ladičky. Takže doporučujeme.
Temperované ladění je sice ušitrhající kompromis, kdy neladí skoro nic s ničím, tedy nebudou ladit i nějaké flažolety mezi sebou, ale také hrajeme s jinými a pro jiné.
Nejlépe je ladit na každou skladbu zvlášť, dle použité stupnice, harmonie a také použitých nástrojů a také jejich ladění - kytara má mnoho možností.
Temperované ladění je sice ušitrhající kompromis, kdy neladí skoro nic s ničím, tedy nebudou ladit i nějaké flažolety mezi sebou, ale také hrajeme s jinými a pro jiné.
Nejlépe je ladit na každou skladbu zvlášť, dle použité stupnice, harmonie a také použitých nástrojů a také jejich ladění - kytara má mnoho možností.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A proto tisíce kytaristů od úplných amatérů po nejlepší profesionály ladí prostě eadghe podle natvrdo nastaveného referenčního A na ladičce a jsou v klidu. S nějakým trháním uší bych to opravdu nepřeháněl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Samozřejmě jsou zde ještě vyšší kategorie umělců v čele s martinou72, kteří zvládnou na pódiu, případně v lomozu zkušebny ladit podle ucha s aparátem naplno a před každou písničkou, lépe než kdejaká ladička. A dělají to nejen "podle použité stupnice", ale dokonce "podle harmonie". Tihle profíci mají totiž speciální kytary s posuvnými pražci, které jim to umožní, takže nic pro běžného smrtelníka.Nero píše:tisíce kytaristů od úplných amatérů po nejlepší profesionály
Ale ale ale, nikdy jsem neříkal, že na podiu (na koncertě) ladím dle ucha s vytaveným aparátem. Naopak jsem ladičku (a ladění potichu) doporučil. O posuvné pražce nejde, jde o kobylkové kameny a hlavně o ladicí mechaniky, nějak jsme na ně zapomněli
. Ty, nyvzdory pražcům, umožní leccos. Mimochodem, nejsme tu jen kytaristé, jsou strunné mástroje, které mají pražce pro každou strunu (či dvojici strun) zvlášť, v jiné poloze, také jsou nástroje s plně pohyblivými a štelovatelnými pražci. A od kytar se zas tak dramaticky neliší, mnozí kytaristé na ně hráli a hrají, jde o nástroje o hooodně moc starší než je kytara.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Ladění flažoletem
Jak máš dlouhý pauzy mezi jednotlivejma flákama, že máš čas dolaďovat kamenama? JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
lathur: tipuju, ze vzdycky par let, nez zase zapomenou...
Hodně budem někde...