Zajímavé (a nepoškozující) vylepšení akustických kytar

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Zajímavé (a nepoškozující) vylepšení akustických kytar

Příspěvek od Diogenes »

Tímhle topikem bych chtěl vytvořit prostor pro zajímavé nápady, tipy a vaše praktické zkušenosti.

Sám s tímhle skoro žádné zkušenosti nemám, ale v jiném vlákně jsem zahlédl nějaké pokusy s kovovými nultými pražci, destičkami pod kobylku, atd ...

Snad se nám podaří odfiltrovat naleštěné marketingové nesmysly a třeba společně objevíme něco, co má smysl a hodnotu a jenom to na chvíli někam zapadlo. :)

Edit: Pro větší srozumitelnost upraven název vlákna
Naposledy upravil(a) Diogenes dne 17.07.2015 14:20, celkem upraveno 4 x.
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
cherreda
Rádce

Re: Zajímavé úpravy akustických kytar

Příspěvek od cherreda »

Např. je tu téma o soundportech:
post683143.html?hilit=soundport#p683143

Mám na akustice zamykací Sperzely (na aku měním struny nejčastěji). Můžu jen doporučit, je to pohoda. Sperzely jsou na aku fajn, protože jsou lehké a nezatíží hlavu kytary a moc víc než obyč. mechaniky (jsou mnohem lehčí než zamykací Schaller či PW).
Přílohy
Akusedma hlava front.jpg
Akusedma hlava back.jpg
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

novy? patentovany? ... ani tady to nevidime poprve https://www.facebook.com/premierguitar/ ... =1&theater

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Vážím si všech příspěvků, ale moc se přimlouvám za používání zdravého selského rozumu. :wink:

Z tohoto pohledu mi ani zámky, ani "ergonomický" zkroucený krk moc smyslu nebo užitku nedávají ...

Chtělo by to nějakého muzikanta - praktika, který v průběhu své činnosti objevil nějakou vychytávku a zvukově nebo jinak opravdu vylepšil svůj hudební nástroj. Třeba se tu i takový najde... :wink:

Mír všem! :)
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

aha a v cem se teda lisi tyhle napady od kovovych nultych prazcu a desticek pod kobylkou?
v takovem ultrakonzervativnim segmentu jako sou akustiky, kde jakakoli zmena vyvola bouři nevole, sprostych nadavek a trapné pokusy o amaterskou psychoanalyzu.

soundport mas dokonale rozebrany v prislusnem tematu, jako praktik muzikant mi to prijde OK (spousta lidi mi za to nadavala do blbcu ;)
Zamykaci mechaniky jsou SUPER! jestli si nekdy menil struny, uz tezko pak chces neco jineho... atd.

Takze šťastný lov.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Určitě nejsme ve pří. :wink:

Jen jsem se chtěl přimluvit za to, aby ty nápady měly nějaký praktický smysl.

Je to samozřejmě věc názoru, ale když se na věc podívám z pohledu muzikanta, který si koupí drahý nástroj, tak mne žádná devastace nástroje ve smyslu soundportů nebo kroucených krkú moc oslovovat nebude.

Zámky chápu tak, že při ladění kytary musím zámek odemknout, naladit strunu a zámek zase zamknout. Když to porovnám s nějakou kvalitní ladící mechanikou, u které stačí jenom naladit a mechanika drží i bez nějakého zajišťovacího mechanizmu, tak i nějaká extra mechanika se zámkem v tomto případě postrádá jakýkoli smysl.

Zkrátka se chce na věci dívat z pohledu muzikanta (jestli mu bude daná věc k užitku) a ne z pohledu obchodníka, který chce jenom prodat nějaké zboží.

Možná i proto by byly zajímavější postřehy od někoho z praxe, ale určitě bych dopředu nezavrhoval vůbec nic. :wink:
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Diogenes píše: Zámky chápu tak,
...že nechápeš.

Napsat, že místo našich postřehů by byly lepší od někoho z praxe, to už je za hranicí nactiutrhání 8)
A devastace kytary? Uz se radsi pakuju.
juxxx

Příspěvek od juxxx »

Už ma prestalo baviť viazať struny klasickým spôsobom a pozerať sa ako mi to deformuje kobylku tak som si zadovážil tieto kamienky a je to paráda, jednoduchá manipulácia, redukujú problémy s ladením, a mám taký pocit že má Gitara jasnejší tón...

Pre Klasickú Gitaru (nylonové struny)
Pre Klasickú Gitaru (nylonové struny)
Naposledy upravil(a) juxxx dne 22.07.2015 9:28, celkem upraveno 3 x.
Takamine TC135SC, Ibanez AVN6-DTS Artwood Vintage + Fishman Matrix Infinity Narrow PRO-MAN, Phil Jones Bass AG 100 CUB, Phil Jones Bass BI 12,TC Electronic Arena Reverb, Rode M3.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Diogenes píše:Zámky chápu tak, že při ladění kytary musím zámek odemknout, naladit strunu a zámek zase zamknout. Když to porovnám s nějakou kvalitní ladící mechanikou, u které stačí jenom naladit a mechanika drží i bez nějakého zajišťovacího mechanizmu, tak i nějaká extra mechanika se zámkem v tomto případě postrádá jakýkoli smysl.
"Extra mechanika se zámkem" se snad odemkne jen při výměně strun, ne? Proč bych jí odemykal před laděním?
A pokud "zajímavou úpravou" myslíš nějaké samodomo dodělání,tak bych navrhoval tři věci:
1) tohle téma přesunout do samodomo sekce
2) koupit si lepší, hotovou kytaru a tu už neupravovat
3) veškeré úpravy (i ty hodně bláznivé a mršící zvuk) tu už mají svoje vlákna. Ale třeba se pletu a někdo přidělá na kytaru třeba solární panel na dobíjení telefonu nebo držák na plechovkové pivo.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Založil jsem topik na téma jak vylepšit stávající hudební nástroj bez toho aby se nástroj nějakým způsobem poškodil.

A uživatel juxxx zatím jako jediný toto zadání správně pochopil.
juxxx píše:Už ma prestalo baviť viazať struny klasickým spôsobom a pozerať sa ako mi to deformuje kobylku tak som si zadovážil tieto kamienky a je to paráda, jednoduchá manipulácia, redukujú problémy s ladením, a mám taký pocit že má Gitara jasnejší tón...

String Tie Classic Tiger Brown
String Tie Classic Tiger Brown.JPG
http://www.thomann.de/cz/search_dir.htm ... String+Tie+
Velice se přimlouvám za to, aby sem přispívali pouze lidé, kteří mají tohle téma čím obohatit.

Skrytá reklama, hloupé emotivní výkřiky ani nekonkrétní a spekulující příspěvky tohle téma nijak neobohatí a naopak mohou odradit někoho, kdo ví něco, co může být užitečné pro více lidí.

Mějte prosím respekt k práci druhých!

Díky! :)
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Diogenes píše: Mějte prosím respekt k práci druhých!
Přesně tak :!:
Neupravujte kytary, které někdo vyrobil a mějte prosím respekt k jeho práci. 8)
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

MilanT píše:
Diogenes píše: Mějte prosím respekt k práci druhých!
Přesně tak :!:
Neupravujte kytary, které někdo vyrobil a mějte prosím respekt k jeho práci. 8)
V tom případě se místním rádcům a bývalým moderátorum co nejsrdečněji onlouvám a slibuji, že už jim v jejich zábavě nebudu svými zkoumajícími příspěvky nikterak překážet. :)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:lol: :lol: :lol:
Hlavně nezamykat, prosím, vypadá to tady fakt nadějně. :roll: :wink:
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Diogenes píše:Založil jsem topik na téma jak vylepšit stávající hudební nástroj bez toho aby se nástroj nějakým způsobem poškodil.

A uživatel juxxx zatím jako jediný toto zadání správně pochopil.
juxxx píše:Už ma prestalo baviť viazať struny klasickým spôsobom a pozerať sa ako mi to deformuje kobylku tak som si zadovážil tieto kamienky a je to paráda, jednoduchá manipulácia, redukujú problémy s ladením, a mám taký pocit že má Gitara jasnejší tón...
Abych řekl pravdu, víc bych se bál té juxxxovy úpravy kobylky než profesionálního vytvoření soundportu (a natož pak v porovnání se zcela vratným procesem výměny mechanik). Nejsem fyzik, ale takhle uchycené struny pravděpodobně mění směry sil, které v kobylce a na přední desku působí, a asi bych se bál, aby to kobylku neurvalo.

A rada na závěr - trochu bych se uklidnil. K nekonkrétním, spekulujícím a emotivním příspěvkům mají nejblíž ty, co se obávají skryté reklamy (od koho, pro boha?) nebo tvrdí, že lidi, co mají zkušenost s úpravou akustických kytar (třeba do ní řízli soundport nebo vyměnili mechaniky a narozdíl od tazatele ví, jak fungují), nemají tomuto tématu co dál.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
juxxx

Příspěvek od juxxx »

Nero píše: Nejsem fyzik, ale takhle uchycené struny pravděpodobně mění směry sil, které v kobylce a na přední desku působí, a asi bych se bál, aby to kobylku neurvalo.
Stať sa môže všeličo, ale silne pochybujem že by nylonové struny pri ich ťahu aké majú že by utrhli kobylku, teda ak sa nebavíme o Gitare za pár stovák.
Takamine TC135SC, Ibanez AVN6-DTS Artwood Vintage + Fishman Matrix Infinity Narrow PRO-MAN, Phil Jones Bass AG 100 CUB, Phil Jones Bass BI 12,TC Electronic Arena Reverb, Rode M3.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jasně, u nylonek je to asi v klidu, bral jsem to všeobecně - udělat tohle na kytaře, kam někdo tahá 12 nebo 13 kovové struny, bál bych se :) U levné a možná snad i víc drahé kytary...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Nero píše:

Abych řekl pravdu, víc bych se bál té juxxxovy úpravy kobylky než profesionálního vytvoření soundportu (a natož pak v porovnání se zcela vratným procesem výměny mechanik). Nejsem fyzik, ale takhle uchycené struny pravděpodobně mění směry sil, které v kobylce a na přední desku působí, a asi bych se bál, aby to kobylku neurvalo.
Tak to úplně nechápu. Montáží těchto "korálků,kamenů"(nevím jak to nazvat) přece kobylku nijak neupravuje. Nebo se mýlím a něco jsem přehlédl? Lze koupit "nylonky" s klasickými "korálky" na konci... Ty přece také nebudu vázat,jen je prostrčím otvory v kobyle.
A moc si nedokážu představit proč bych na 12",13" strunách odstraňoval korálky a navazoval na nějaký ekvivalent... :roll:
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Nero píše:A rada na závěr - trochu bych se uklidnil.
To bys měl! :)
Nero píše:K nekonkrétním, spekulujícím a emotivním příspěvkům mají nejblíž ty, co se obávají skryté reklamy (od koho, pro boha?) ...
Já jsem tuhle část tvého příspěvku identifikoval jako reklamu.

Velmi špatnou reklamu pro jeden nejmenovaný eshop. Signál o tom jak by se tam ke mě možná chovali, kdybych si tam něco koupil a musel jsem tam třeba reklamovat zboží.

A samozřejmě je to také reklama Nera od Nera ...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Diogenes: nemáš dojem, že to trochu přeháníš? Asi nemá smysl se tu snažit se rozporovat paranoidní teorie, pro ostatní můžu říct jen to, že již téměř rok nejsem s žádným e-shopem jakkoli spojen a reklamu na sebe tady dělat opravdu nepotřebuju, protože profesně se pohybuju v úplně jiných vodách.

Zkus ještě jednou vyhodnotit úroveň konkrétnosti, spekulativnosti a emocionální zabarvenosti jedntlivých postů v tomto threadu... Třeba to pomůže tomu, aby se zde opravdu řešily úpravy akustik.

Pokud by ses chtěl místo toho držet linie stížnosti na mě jako admina, hyenika jako rádce a MilanaT jako uživatele, zkus to v relevantním threadu, rád se ti tam budu dále věnovat: hudebniforum-cz/stiznosti-na-admina-mod ... t9256.html
Tengli píše: Tak to úplně nechápu. Montáží těchto "korálků,kamenů"(nevím jak to nazvat) přece kobylku nijak neupravuje. Nebo se mýlím a něco jsem přehlédl? Lze koupit "nylonky" s klasickými "korálky" na konci... Ty přece také nebudu vázat,jen je prostrčím otvory v kobyle.
A moc si nedokážu představit proč bych na 12",13" strunách odstraňoval korálky a navazoval na nějaký ekvivalent... :roll:
Moje chyba - nekoukal jsem na obrázek dostatečně podrobně a nabyl jsem dojmu, že jde o kytaru s kovovými strunami skrz přední desku, které byla upravena kobylka, aby šly struny ukotvit přímo v ní. To je tak, když člověk myslí na 5 dalších věcí a ani jednu neudělá pořádně - s omluvou beru zpět :)

PetrPeter 1975 - 2008
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Nero píše:Diogenes: ... Zkus ještě jednou vyhodnotit úroveň konkrétnosti, spekulativnosti a emocionální zabarvenosti jedntlivých postů v tomto threadu... Třeba to pomůže tomu, aby se zde opravdu řešily úpravy akustik.
...vyhodnoceno ... Sám sis našel odpověď.
Nero píše: ... Moje chyba - nekoukal jsem na obrázek dostatečně podrobně a nabyl jsem dojmu, že ...
Pro jistotu jsem upřesnil název vlákna a prosím jen o neemocionální, nespekulativní a konkrétní zkušenosti. :wink:

Pokud bude někdo ze znalejších chtít odstranit mou neznalost principu ladících mechanik se zámky, budu taky rád. :)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“