Zajímavé (a nepoškozující) vylepšení akustických kytar

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
cherreda
Rádce

Re: Zajímavé nedestruktivní vylepšení akustických kytar

Příspěvek od cherreda »

Jester píše:Jestli u zamykacích mechanik praskají struny při přelaďování tak je to v dnešní době, kdy je módou vymyslet pro akustiku co nejkurioznější ladění, nepoužitelné.
To je dobrá připomínka a nejspíš je to zároveň i částečná odpověď na Diogenův dotaz.
Mě toto nenapadlo, protože alternativní ladění používám méně a pokud, tak v malém rozsahu (při tom mi struny nepraskají - předtím se hovořilo o úplném povolení při servisu).
Umím si představit, že kdybych přelaďoval často, tak v místě ostrého ohybu by struna častěji praskala. Nejspíš by se to dalo eliminovat omotáním kolem kolíku jako na normálních mechanikách, ale to je pak samozřejmě zbytečné mít zamykací.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jako druhý důvod bych viděl to, co už tady (nebo někde jinde), napsal hyenik - akustičtí hráči jsou konzervy.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Může to tak být ... :)

A co nějaké další vychytávky? Napadá vás něco? :wink:
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Zajímavé nedestruktivní vylepšení akustických kytar

Příspěvek od Kinx »

Ja na zamykaci mechaniky nedam dopustit, na PRS mam Phase II a ty jsou mym osobnim favoritem - nejradeji bych je strcil uplne na vsechno. Dle mych zkusenosti stabilitu ladeni ovlivnuje pocet otocek struny na mechanice, vetsina lidi na tyto mechaniky dava tak pul otocky (napr na Phase I kvuli principu zamku neni ani jina moznost), me se osvedcilo davat cca 1,5 . Nevzpominam si, ze by mi kdy u teto mechaniky rupla struna u strojku, pritom jsem nikdy ruznyma ladenima nesetril a cca rok v kuse jsem tu kytaru preladoval behem koncertu do tri ruznych ladeni. Praskani v strojku se mi naopak stava obcas treba na obyc gibsonackych tulipech ktere mam na flying V (tam pouzivam 99% casu jen jedno ladeni)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Luxi63k

Příspěvek od Luxi63k »

Zdravím,

chci se zeptat, jestli někdo máte zkušenost s mechanikami s "větším" přesnějším převodem, pokud se takové dělají. Mám na mysli možnost naladit kytaru co nejpřesněji, pootočení třeba jen o fous otáčky :-)

Omlouvám se, pokud se ptám ve špatné části, ale když už se tu řeší ty mechaniky...

Odesláno z mého HUAWEI Y330-U01 pomocí Tapatalk
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Mam zkusenost, jen kratkodobou, a nepozoroval jsem velky rozdil. Kdyz nema clovek drevene ruce (coz neni ku prospechu veci pri hrani na kytaru), tak tu kytaru naladi stejne dobre i u nechanik se strmnejsim prevodem.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Luxi63k píše:Zdravím,

chci se zeptat, jestli někdo máte zkušenost s mechanikami s "větším" přesnějším převodem, pokud se takové dělají. Mám na mysli možnost naladit kytaru co nejpřesněji, pootočení třeba jen o fous otáčky :-)

Omlouvám se, pokud se ptám ve špatné části, ale když už se tu řeší ty mechaniky...

Zde už se něco málo řešilo.
Kamarád má na kytaře něco jemnějšího a připadá nám to oběma vcelku fuk. :) Funguje to, víc se nakroutíš, nejde poznat, zda ladění drží nějak líp díky tomu převodu. Je možné, že přímo při ladění to pro nějaké volšové ruce může být lepší, ale kytaristi volšový ruce vesměs nemají. Žádný výrazný posun v kvalitě života nečekej. :)
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

V tomhle souhlasím s cherredou. Některé zkratky prostě nikam nevedou a obecně jsou dobré jenom k vytáhnutí peněz z kapes méně prozíravých (diplomatičtěji už to napsat nedokážu :wink: ) zákazníků ...

Konkurence je dneska nejen v téhle oblasti velká a kdyby měly zamykací mechaniky něco do sebe, tak by je výrobci kytar na svých nástrojích určitě používali.

Abychom se trochu posunuli dál, tak se zkusím zeptat na vaše zkušenosti s různými materiály ořechú (nultých pražců) a sedel (kobylkových plátků) ve smyslu porovnání: plast - tusq - kost.

Urřitě bych dal přednost nějakému racionálnímu zhodnocením muzikantů neobchodníků, ale obchodníci se mohou se svými zkušenostmi samozřejmě podělit také. :)
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Diogenes píše:Založil jsem topik na téma jak vylepšit stávající hudební nástroj bez toho aby se nástroj nějakým způsobem poškodil.
Výměna nultého pražce je IMHO destruktivní úprava jelikož tento je na kytaře přilepen. Nebo ne?
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Téma topiku je nedestruktivní vylepšení akustických kytar. Odlepení nultého pražce destruktivní není, protože se dá znovu zpět přilepit.

A pokud to bude významné vylepšení zvuku akustické kytary (což bych chtěl s vaší pomocí zjistit), tak proč ne? :wink:

EDIT: Opraven překlep
Naposledy upravil(a) Diogenes dne 15.07.2015 11:22, celkem upraveno 1 x.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Diogenes píše: Odlepení nultého pražce destruktivní není, protože se dá znovu zpět přilepit.
Což ostatně platí i pro krk, přední desku, hmatník, kobylku...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Na kytarách mám různé mechaniky s různým převodem a osobně dávám přednost těm s větším(?)/pomalejším(?) převodem právě kvůli pohodlnosti při ladění (nemusíš posouvat o milimetr sem a zase zpátky). I když se, jak píše cherreda, víc nakroutíš. Na svém telecastru a na Martinu (oboje vintage křidélka, otevřené mechaniky) bych ty mechaniky nejraději vyhodil.
Luxi63k

Příspěvek od Luxi63k »

Jester píše:
Na kytarách mám různé mechaniky s různým převodem a osobně dávám přednost těm s větším(?)/pomalejším(?) převodem právě kvůli pohodlnosti při ladění (nemusíš posouvat o milimetr sem a zase zpátky). I když se, jak píše cherreda, víc nakroutíš. Na svém telecastru a na Martinu (oboje vintage křidélka, otevřené mechaniky) bych ty mechaniky nejraději vyhodil.
Ahoj,

mohl by jsi mi prosim dat nejaky konkretni typ, prave na tyto mechaniky s "pomalejsim nabehem".

Diky Martin

Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Tip ti bohužel nedám, protože jsem žádné nikdy zvlášť nekupoval, vždy na kytarách nechávám, co tam je. Jenom ti můžu říct, že ty co mám na Tayloru od výroby, jsou v pohodě. Ty mají převodový poměr 14:1 (jestli si dobře pamatuju) a taky jsou uzavřené. Takže bych hledal nějaké s těmito parametry.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Diogenes píše:Založil jsem topik na téma jak vylepšit stávající hudební nástroj bez toho aby se nástroj nějakým způsobem poškodil.
Kdyby se ten nástroj poškodil, tak to by asi nebylo zrovna vylepšení ...
Slovo destrukce, tedy zničení, je použito v topicu trochu nešťastně.
Hendrek píše: Výměna nultého pražce je IMHO destruktivní úprava jelikož tento je na kytaře přilepen. Nebo ne?
Někdy přilepen je, někdy ne.
Ořech je spíš spotřební materiál - mění se při seřizování, většinou při přepražcování, někdy při změně síly strun, jindy jen kvůli jinému zvuku nástruje ...

Mám na každé kytaře několikátý ořech, a k žádné destrukci nástroje opravdu nedošlo.

Jak jsem psal slovo "destrukce" asi nevyjadřuje to, co autor myslel.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Jester píše:Jenom ti můžu říct, že ty co mám na Tayloru od výroby, jsou v pohodě. Ty mají převodový poměr 14:1 (jestli si dobře pamatuju) a taky jsou uzavřené.
Tak jsem pátral a je to převod 18:1, viz https://www.taylorguitars.com/taylorwar ... ard-tuners.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Čavli píše: Kdyby se ten nástroj poškodil, tak to by asi nebylo zrovna vylepšení ...
Slovo destrukce, tedy zničení, je použito v topicu trochu nešťastně.
Znovu jsem upravil název topiku. Uvidíme, jestli to bude inspirovat více přispěvovatelů s praktickými zkušenostmi v téhle oblasti. Zatím to tu s užitečnými, praktickými a konkrétními nápady (až na jednu světlou vyjímku) vypadá dost bledě ... :wink:
...EDGE...

Re: Zajímavé (a nepoškozující) vylepšení akustických kytar

Příspěvek od ...EDGE... »

Washburnku jsem "vylepsil" tim, ze jsem sundal pickguard. Subjektivne to diky odlehceni trochu zlepsilo zvuk, ale jestli bych to poznal naslepo, nevim... Kazdopadne se da sundat nebo vymenit za hezci nebo lehci...
Tonda

Re: Zajímavé (a nepoškozující) vylepšení akustických kytar

Příspěvek od Tonda »

...EDGE... píše:Washburnku jsem "vylepsil" tim, ze jsem sundal pickguard. Subjektivne to diky odlehceni trochu zlepsilo zvuk, ale jestli bych to poznal naslepo, nevim... Kazdopadne se da sundat nebo vymenit za hezci nebo lehci...
Tak zrovna tohle jsem chtěl napsat už včera. Pickguard určitě tlumí rezonanci desky, a kdo nevěří, ať položí dlaň na desku nad otvor naproti pickguardu a zahraje akord a pak jí sundá..a dá zpátky.. Je škoda mít dobrou kytaru a dusit jí tlumením rezonance desky.
Sundal jsem pickguard na martince 000-18 a na gibsonu J-185, a udělám to i na hummingbirdu a fenderu/guildu custom shop. Jediný, kde má smysl ho nechávat je, když někdo hraje agresivně trsátkem nebo prstýnkama, a jelikož hraju jen prstama, tak těch pár škrábanců nehtama za to stojí.
Jediný, kde je problém, je když je pickguard pod lakem, jako u Martin Authentic :lol: a to mě zatím netrápí.
I´m wheels... movin´wheels
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“