Zrychlení pomalu nahrané stopy

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
DaveMurray

Zrychlení pomalu nahrané stopy

Příspěvek od DaveMurray »

Dobrý den :-D Slyšel jsem, že když něco nejde nahrát rychle, tak to ten muzikant nahraje pomalu a pak se stopa zrychlí. Zajímalo by mne, jestli to v praxi může fungovat? Tímto zrychlením utrpí zvuk na kvalitě? Čím větší je rozdíl v bpm mezi pomalou a rychlou stopou, tím víc se zvuk poničí? Jedná se o zvýšení rychlosti bez ovlivnění výšky tónů.

Dodatečný řádek: Zrychlením utrpí zvuk méně než zpomalením? Při zpomalení se trhá.

Hmm 8)
billie.raf

Re: Zrychlení pomalu nahrané stopy

Příspěvek od billie.raf »

DaveMurray píše:Dobrý den :-D Slyšel jsem, že když něco nejde nahrát rychle, tak to ten muzikant nahraje pomalu a pak se stopa zrychlí. Zajímalo by mne, jestli to v praxi může fungovat? Tímto zrychlením utrpí zvuk na kvalitě? Čím větší je rozdíl v bpm mezi pomalou a rychlou stopou, tím víc se zvuk poničí? Jedná se o zvýšení rychlosti bez ovlivnění výšky tónů.

Dodatečný řádek: Zrychlením utrpí zvuk méně než zpomalením? Při zpomalení se trhá.

Hmm 8)
Teď sme akorát nahrávali a jelikož mi něco nešlo zahrát rychle, tak sem to chtěl vyřešit stejně elegantnim způsobem :D no, poslal mě s tim někam a že když to nezahraju v normální rychlosti, tak to tam prostě nebude... S tou kvalitou se určitě něco stane, ale do jaký míry nevim, jelikož sem to ani nemoh zkusit. Každopádně to důvod asi má, když mě to nenechal udělat :wink:
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Z principu stojím za zvukařem ;-) co se týče teorie, tak míra "poničení" zvuku bude teoreticky stejná bez ohledu na směr (zrychlení/zpomalení). Je to vždy otázka použitého algoritmu a rozdílu (nebo spíš násobku) změny. Výsledky mohou být dobré i horší, to se dopředu nedá nikdy říct - a záleží i na charakteru materiálu.

Obávám se, že právě ta míra nejednoznačnosti kvality výsledku, která se nedá předem určit, je jeden z důvodů, proč to nedělat.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Tak muzes na to jit matematicky a zahrat to v takovym tempu a natolik podladene, aby nasledne zrychleni prineslo efekt naladeni na spravnou frekvenci (nejjednoduseji napriklad hrat to v polovicnim tempu a o oktavu nize). Pak kvalita zvuku utrpi akorat podivnym pomerem harmonickych, takze to bude nejspis znit trosku neprirozene. A taky ponekud neprirozene budou znit veskery pazvuky (divnej attack, skrabani o struny bude o oktavu vyssi). Pak to taky trosku vylepsi rytmicky nepresnosti.

Druhou moznosti je ten pitch shifting, ale to zni hnusne (viz autotune).

Kazdopadne, spravni borci nahravaji s kapodastrem na 12. prazci 2x rychleji a pak zpomaluji :D

Pokud to nezvladas, poprosil bych nekoho, kdo to zvladne :)
Hodně budem někde...
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

DaveMurray píše:Dobrý den :-D Slyšel jsem, že když něco nejde nahrát rychle, tak to ten muzikant nahraje pomalu a pak se stopa zrychlí. Zajímalo by mne, jestli to v praxi může fungovat? Tímto zrychlením utrpí zvuk na kvalitě? Čím větší je rozdíl v bpm mezi pomalou a rychlou stopou, tím víc se zvuk poničí? Jedná se o zvýšení rychlosti bez ovlivnění výšky tónů.

Hmm 8)
Zpomalení či zrychlení bez destrukce harmonie je vyřešeno již dávno. Ovšem zničí se "hudba", feeling. To technika prostě nezvládne. Celý proces je umožněn "digitalisací", tedy destrukcí původního signálu a jeho přepočtením do nějakého kódu, tedy nevratnou změnou již na počátku nahrávání. Pak se s tím samozřejmě dá dál dělat cokoliv, tedy to vše zvyšovat, snižovat, zpomalovat, zrychlovat atd. Zvuk se neponičí víc nebo míň. Je zničen již na počátku, definitivně a nevratně. To ostatní je dáno již jen "kvalitou" dalšího procesu, použitými programy a vyspělostí či prostě požadavky, směřováním a zacílením uživatele.
P.S. při zrychlení se trhá taky, to je dáno principem věci :)

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Teda... Uvažoval jsi někdy o kariéře politika? Půlka příspěvku bez obsahu a půlka špatně.

Při zrychlení se musí původní signál přesamplovat, tj. dopočítat nové vzorky ze vzorků původních. Původního tam tedy nezbyde nic (čistě teoreticky by mohlo jen u přesně dvojnásobného zrychlení při vynechání každého druhého vzorku). Resampling vnese do zvuku více nebo méně slyšitelné změny (které by v analogu nevznikly), ale vždycky tam budou. No a to, co píše SUK, mi přijde jako dost dobrý důvod to nedělat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Kluci nejblíž byl SUK.
Vzhledem k mému oboru na VŠ jsme manuálně v Matlabu počítali všechny uvedené problémy (samozřejmě šlo o princip, ne o vyladěný algoritmus jako mají komerční produkty).

Martina kecá jako obvykle vcelku nesmysly. Problém není ta digitalizace (Které se nevyhne u ničeho, pakliže nevlastní master tejpy a mašinu na pásky (Případně z těchto zhotovené vinyly), což samozřejmě vlastní, protože to je martina72). Problém je v těch úpravách.

Na to abych něco zrychlil či zpomalil BEZ ZMĚNY LADĚNÍ potřebuju ze segmentu signálu určit jeho frekvenční složení a pak kusy signálu buď useknout nebo přidat tak, aby se spektrum nezměnilo. Což je samozřejmě u harmonicky bohatého zvuku kytary dost náročné a proto to dělá ten bordel spojený se segmentizací signálu.

Sukova metoda kromě zmíněných (hudebních) chyb bude mít problém jen s resamplingem, protože pokud ten poměr nebude třeba polovina rychlosti (Což je zbytečně hodně), tak ty poměry nebudou ideální. Nicméně tohle se dá kompenzovat tím, že to nahraju ve vysoké vzorkovačce a bitovém rozlišení (192kHz/24bit) a pak mě ten resampling zas tak nemusí trápit, protože se to pak ve zbytku kapely ztratí ta trocha zkreslení tím vzniklá. Na rozdíl od složitější změny pouze tempa tady s tím signálem nepotřebuju nijak operovat, prostě ho jenom natáhnu/smrsknu a převzorkuju.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“