Pianino - ladění, ...
Pravidla fóra
Re: Pianino - ladění, ...
Možná zdánlivě hloupá otázka, ale.....
Když ladím piáno v rozsahu, kde se tóny skládají ze dvou nebo tří strun, naladím vždycky všechny struny od jednoho tónu a teprve pak jdu na další....?
Když ladím piáno v rozsahu, kde se tóny skládají ze dvou nebo tří strun, naladím vždycky všechny struny od jednoho tónu a teprve pak jdu na další....?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ač "neladič", tak odhaduju z technického i muzikálního principu, že ano. Potřebuješ naladit ten který tón, takže pokud by ve vzájemné souhře nebyly všechny jeho struny, nemůžeš jeho správné naladění nijak kontrolovat.
Schválně, jestli jsem se trefil
P.
Schválně, jestli jsem se trefil
P.
Ač jsem také nikdy neladil, myslím, že to tak je (ale třeba se ozve někdo zkušenější). Naladíš vždy jednu strunu, pak podle ní naladíš ostatní toho samého tónu a pak pokračuješ.
Zběžný návod na ladění (s použitím elektronické ladičky): zde.
Více informací je také možné se dočíst na pianoworldu ve fóru ladičů - odkaz na fórum je zde.
Pozn.: existují i ladičky (a aplikace na smartphony), s nimiž lze myslím ladit celé piano, tedy nejen 1 oktávu: ladička si poslechne všechny tóny a navrhne ladění, které piánu nejlépe odpovídá vzhledem k vyšším harmonickým frekvencím jeho strun. A po ručním doladění si umí výsledné ladění uložit a příště už bude vědět hned. Ale takové aplikace/přístroje jsou myslím celkem drahé. Ten návod myslím hezky odpovídá tomu, co čítávám, že lidé dělají.
Zběžný návod na ladění (s použitím elektronické ladičky): zde.
Více informací je také možné se dočíst na pianoworldu ve fóru ladičů - odkaz na fórum je zde.
Pozn.: existují i ladičky (a aplikace na smartphony), s nimiž lze myslím ladit celé piano, tedy nejen 1 oktávu: ladička si poslechne všechny tóny a navrhne ladění, které piánu nejlépe odpovídá vzhledem k vyšším harmonickým frekvencím jeho strun. A po ručním doladění si umí výsledné ladění uložit a příště už bude vědět hned. Ale takové aplikace/přístroje jsou myslím celkem drahé. Ten návod myslím hezky odpovídá tomu, co čítávám, že lidé dělají.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
PtJaa díky, prozkoumám.
Pavlii neblbni, ty tři struny se stejně ladí každá zvlášť s tím, že se ty ostatní dvě zatlumí.
Pavlii neblbni, ty tři struny se stejně ladí každá zvlášť s tím, že se ty ostatní dvě zatlumí.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No to sice ano, ale celkový tón je jejich souzvuk. Takže mám zato, že je třeba postupně naladit každou dvojici/trojici a "doštelovat" souzvuk. Ale jak jsem už předeslal, je to JEN můj tip, ladič byl u nás naposledy před 25-30 lety (když jsem ještě chodil do Lidušky) a aktuální pianino doma jsme ještě naladit nenechali...takže asi tak.
P.
P.
Z vlastní zkušenosti vím, že problém není u ladiče a je zapotřebí zamyslet se nad stavem piana!beruska_2009 píše:Přešla jsem z digitálního pianina na akustické, které mám doma cca půl roku. A poprvé jsem řešila ladění pianina. Pianino jsem nechala ve středu od ladiče naladit. Ten den bylo naladění OK ale ve čtvrtek došlo ke změně zvuku a dnes pianino zní hodně drnčivě a rozladěně - vůbec mě nebaví na něj hrát. Je možné, že ladění vydrží pouze 24 hodin? Můžu naladění reklamovat? Nebo se vše časem ustálí? Nějak se v tom nevyznám, prosím o rady.
Pokud jsi ho náhodou nestěhovala, jsou s největší pravděpodobností přeschlé kolíky (količníky) a je nutná oprava.
V lepším případě je chyba ve vás: Piano nebylo laděno několik desítek let a je nutné opakovat ladění několikrát po sobě až se struny a kolíky ustálí.
Ale tohle by měl každý ladič znát!!!
J
-
Veronika1993
- Nový uživatel
Učit se na nenaladěném?
Dobrý den,
začala jsem se učit hrát na pianino a abych mohla trénovat, pořídila jsem si jedno starší domů. Bude potřeba naladit a opravit. Ladič nám řekl, že jej máme nechat tři měsíce v místnosti, kde se na něj bude hrát- tzn. aby si nejdřív zvyklo na vlhkost apod. Proto se chci zeptat, zda zatím můžu ´´zkoušet´´ i na nenaladěném pianu.. Začínám opravdu od začátku, takže nevím, abych se pak něco nenaučila špatně. Moc díky za rady...
začala jsem se učit hrát na pianino a abych mohla trénovat, pořídila jsem si jedno starší domů. Bude potřeba naladit a opravit. Ladič nám řekl, že jej máme nechat tři měsíce v místnosti, kde se na něj bude hrát- tzn. aby si nejdřív zvyklo na vlhkost apod. Proto se chci zeptat, zda zatím můžu ´´zkoušet´´ i na nenaladěném pianu.. Začínám opravdu od začátku, takže nevím, abych se pak něco nenaučila špatně. Moc díky za rady...
Re: Učit se na nenaladěném?
Špatně se určitě nic nenaučíš, jen ten výsledný nenaladěný zvuk může tě trochu odradit. Určitě se ničeho neboj a hraj, sama uvidíš. Hodně štěstí!
P.S.: ..v akustikách se teda nevyznám, a hlavně nepíšeš JAK MOC je piano nenaladěné, ale trochu mne zaráží ty 3 měsíce. Představa, že si koupím piáno a pak budu čtvrt roku čekat, než mi to někdo naladí a bude se na to dát zahrát, mě hodně zaráží. Pokud ale piano jakžtakž ladí, pak je asi vše v pořádku.
P.S.: ..v akustikách se teda nevyznám, a hlavně nepíšeš JAK MOC je piano nenaladěné, ale trochu mne zaráží ty 3 měsíce. Představa, že si koupím piáno a pak budu čtvrt roku čekat, než mi to někdo naladí a bude se na to dát zahrát, mě hodně zaráží. Pokud ale piano jakžtakž ladí, pak je asi vše v pořádku.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Tři měsíce jsou nesmysl... Stačí týden a pokud je piano zanedbané, stejně se musí ladění několikrát opakovat, protože se konstrukce změnou tahu strun kroutí. Pokud je piáno podladěné napříkald o půltón a tónuje se zpět na 440 Hz, tak jde o zvýšení tahu cca o 3 tuny a chvíli trvá než se vše ustálí. V takových případech je obvyklé, že diskant je rozladěný už po pár hodinách a piáno celkově "tahá hnáty". To není ale chyba ladiče, ale zanedbané údržby - pravidelného ladění...
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
neibour to napsal jasně - každé ladění piano zatěžká nezvyklým, novým, tahem a hlavně krutem. Takže se zase rozladí. Je potřebí si uvědomit, že hudební nástroje se ladí ... a to pořád. Není možné to mít "naladěné z výroby" na věky.
Jiná věc jsou tvoje rozpaky ve smyslu tom, že přece nemůžeš asi hrát na rozladěné pianino, prý by sis osvojila nějaké špatné návyky a poškodila svůj hudební růst.
Můžeš a nepoškodíš.
Jiná věc jsou tvoje rozpaky ve smyslu tom, že přece nemůžeš asi hrát na rozladěné pianino, prý by sis osvojila nějaké špatné návyky a poškodila svůj hudební růst.
Můžeš a nepoškodíš.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Pianino - ladění, ...
Ale pokud se jedná o pravidelné ladění, tak k žádným velkým změnám nedochází a ustálené piáno se po jednom ladění nehýbe. Ladit alespoň jedenkrát ročně, nezáleží na tom, zda se na něj hraje nebo ne...
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II