Pianino - ladění, ...

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Jimmi

Re: Pianino - ladění, ...

Příspěvek od Jimmi »

Možná zdánlivě hloupá otázka, ale.....
Když ladím piáno v rozsahu, kde se tóny skládají ze dvou nebo tří strun, naladím vždycky všechny struny od jednoho tónu a teprve pak jdu na další....?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ač "neladič", tak odhaduju z technického i muzikálního principu, že ano. Potřebuješ naladit ten který tón, takže pokud by ve vzájemné souhře nebyly všechny jeho struny, nemůžeš jeho správné naladění nijak kontrolovat.

Schválně, jestli jsem se trefil :-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ač jsem také nikdy neladil, myslím, že to tak je (ale třeba se ozve někdo zkušenější). Naladíš vždy jednu strunu, pak podle ní naladíš ostatní toho samého tónu a pak pokračuješ.

Zběžný návod na ladění (s použitím elektronické ladičky): zde.
Více informací je také možné se dočíst na pianoworldu ve fóru ladičů - odkaz na fórum je zde.

Pozn.: existují i ladičky (a aplikace na smartphony), s nimiž lze myslím ladit celé piano, tedy nejen 1 oktávu: ladička si poslechne všechny tóny a navrhne ladění, které piánu nejlépe odpovídá vzhledem k vyšším harmonickým frekvencím jeho strun. A po ručním doladění si umí výsledné ladění uložit a příště už bude vědět hned. Ale takové aplikace/přístroje jsou myslím celkem drahé. Ten návod myslím hezky odpovídá tomu, co čítávám, že lidé dělají.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

PtJaa díky, prozkoumám.
Pavlii neblbni, ty tři struny se stejně ladí každá zvlášť s tím, že se ty ostatní dvě zatlumí.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No to sice ano, ale celkový tón je jejich souzvuk. Takže mám zato, že je třeba postupně naladit každou dvojici/trojici a "doštelovat" souzvuk. Ale jak jsem už předeslal, je to JEN můj tip, ladič byl u nás naposledy před 25-30 lety (když jsem ještě chodil do Lidušky) a aktuální pianino doma jsme ještě naladit nenechali...takže asi tak.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
jung

Příspěvek od jung »

beruska_2009 píše:Přešla jsem z digitálního pianina na akustické, které mám doma cca půl roku. A poprvé jsem řešila ladění pianina. Pianino jsem nechala ve středu od ladiče naladit. Ten den bylo naladění OK ale ve čtvrtek došlo ke změně zvuku a dnes pianino zní hodně drnčivě a rozladěně - vůbec mě nebaví na něj hrát. Je možné, že ladění vydrží pouze 24 hodin? Můžu naladění reklamovat? Nebo se vše časem ustálí? Nějak se v tom nevyznám :cry: , prosím o rady.
Z vlastní zkušenosti vím, že problém není u ladiče a je zapotřebí zamyslet se nad stavem piana!

Pokud jsi ho náhodou nestěhovala, jsou s největší pravděpodobností přeschlé kolíky (količníky) a je nutná oprava.

V lepším případě je chyba ve vás: Piano nebylo laděno několik desítek let a je nutné opakovat ladění několikrát po sobě až se struny a kolíky ustálí.

Ale tohle by měl každý ladič znát!!!

J
Veronika1993
Nový uživatel

Učit se na nenaladěném?

Příspěvek od Veronika1993 »

Dobrý den,
začala jsem se učit hrát na pianino a abych mohla trénovat, pořídila jsem si jedno starší domů. Bude potřeba naladit a opravit. Ladič nám řekl, že jej máme nechat tři měsíce v místnosti, kde se na něj bude hrát- tzn. aby si nejdřív zvyklo na vlhkost apod. Proto se chci zeptat, zda zatím můžu ´´zkoušet´´ i na nenaladěném pianu.. Začínám opravdu od začátku, takže nevím, abych se pak něco nenaučila špatně. Moc díky za rady...
PtJaa
Moderátor

Re: Učit se na nenaladěném?

Příspěvek od PtJaa »

Špatně se určitě nic nenaučíš, jen ten výsledný nenaladěný zvuk může tě trochu odradit. Určitě se ničeho neboj a hraj, sama uvidíš. Hodně štěstí!

P.S.: ..v akustikách se teda nevyznám, a hlavně nepíšeš JAK MOC je piano nenaladěné, ale trochu mne zaráží ty 3 měsíce. Představa, že si koupím piáno a pak budu čtvrt roku čekat, než mi to někdo naladí a bude se na to dát zahrát, mě hodně zaráží. Pokud ale piano jakžtakž ladí, pak je asi vše v pořádku.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
neibour

Příspěvek od neibour »

Tři měsíce jsou nesmysl... Stačí týden a pokud je piano zanedbané, stejně se musí ladění několikrát opakovat, protože se konstrukce změnou tahu strun kroutí. Pokud je piáno podladěné napříkald o půltón a tónuje se zpět na 440 Hz, tak jde o zvýšení tahu cca o 3 tuny a chvíli trvá než se vše ustálí. V takových případech je obvyklé, že diskant je rozladěný už po pár hodinách a piáno celkově "tahá hnáty". To není ale chyba ladiče, ale zanedbané údržby - pravidelného ladění...
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

neibour to napsal jasně - každé ladění piano zatěžká nezvyklým, novým, tahem a hlavně krutem. Takže se zase rozladí. Je potřebí si uvědomit, že hudební nástroje se ladí ... a to pořád. Není možné to mít "naladěné z výroby" na věky.
Jiná věc jsou tvoje rozpaky ve smyslu tom, že přece nemůžeš asi hrát na rozladěné pianino, prý by sis osvojila nějaké špatné návyky a poškodila svůj hudební růst.
Můžeš a nepoškodíš.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
neibour

Příspěvek od neibour »

Ale pokud se jedná o pravidelné ladění, tak k žádným velkým změnám nedochází a ustálené piáno se po jednom ladění nehýbe. Ladit alespoň jedenkrát ročně, nezáleží na tom, zda se na něj hraje nebo ne...
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“