Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
qwer
Odborník

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od qwer »

Nitrame, ted v tom mam trochu hokej.

Kdyz budu chtit pouzit 8 a 16ohm repro a repraky zapojim kazde do sve 4 ohm zdirky na aparatu, tak by melo dojit k obycejnemu paralelnimu zapojeni, kdy se ty repraky budou snad chovat jako nejaky "spolecny" odpor, ktery bude kolem 5ohm, coz by melo byt pro trafo, ktere pri tomto zapojeni ocekava 4 ohm, snesitelne. Pri tomto zapojeni snad zadne odbocky na trafu apod. zalezitosti do hry nevstupuji. Ale klidne me oprav, ja jsem pouze totalni amater, ktery nema v tomto smeru zadne vzdelani a spis to beru "z uzivatelskeho pohledu".

Edit: Ted jsem jeste zjistil, ze jsem v nejakem rozmaru blbe napsal impedance pro ty zdirky v predeslych postech ( :roll: ), coz jsem opravil.
nitram

Příspěvek od nitram »

jj dve zateze do jednoho vystupu, pokud to jaks taks odpovida ohmicky jsou z pohledu trafa OK (akorat asi bude trosku problem aby hraly stejne nahlas), ja reagoval na to soucasne pouziti dvou vystupu, zdalo se mi ze jsi uplne konkretne nespecifikoval v cem je to "nebezpecne" tak jem te chtel doplnit :-)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

JJ dikas za vysvetleni.
Ellorath
Nový uživatel

Příspěvek od Ellorath »

Zdravim, vystrachal jsem v jednom prijemnem bazaru v anglii reproduktory JVC blizsi specifikaci jsem dal jako prilohu fotku primo z beden, jelikoz jsem dost amater v tomto ohledu potreboval bych radu jake jsou moznosti zapojeni reproduktoru abych je posleze mohl pouzit na prehravani hudby, znamej mi poradil ze potrebuju zesilovac 15w se vstupem na kabel je i nejaka moznost bedny pripojit pres subac z 2.1 beden ? A kdyz ne mohli by jste mi primo poradit nejaky konkretni zesilovac ?
Přílohy
image.jpeg
image.jpeg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Máš aktivní subwoofer s výstupem na pasivní repro? Tak je tam píchni. O co jde?
Ellorath
Nový uživatel

Příspěvek od Ellorath »

Jde o to ze takovy subac nemam spis by me zajimalo jestli to jde nejak pridratovat ke konektoru a jak
RadiMusil

Zapojení zesilovače a 16 ohm reproboxu

Příspěvek od RadiMusil »

Zdravím,
pořídil jsem hlavu ENGL Savage 60. Ve zkušebně mám starší reprobox 4x12, který kdysi kdosi ručně postavil a mám ho na neurčito půjčený. Nikdo už ale neví, jakou má reprobox impedanci. Podíval jsem se teda dovnitř a na všech 4 reprácích je označení 16 ohm. Jedná se o můj první velký aparát, proto ještě nejsem moc zkušený, co se týče techniky aparátů. Chtěl bych se zeptat, jak tento reprobox propojit s ENGLEM. ENGL má dva výstupy - 8 a 16 ohm. Já bych ho logicky zapojil do 16 ohm výstupu, ale známej tvrdí, že by nerad riskoval zničení zesilovače. Možná je to "hloupá" otázka, ale radši se zeptat a mít jistotu, než něco pokazit. Díky :-)
krasty

Re: Zapojení zesilovače a 16 ohm reproboxu

Příspěvek od krasty »

Nejjednodušší je vzít měřák a změřit to na vstupu bedny.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Odpovědět nalezneš v tomto threadu: komba-zesilovace-reproboxy/zapojeni-rep ... t9439.html Záleží, jak máš ty repráky zapojené, zda sériově, nebo paralelně. Jinak známý měl pravdu, zkoušet zda ti sedí impedancí zesilovač a reprobox metodou pokus-omyl se skutečně nevyplácí :-D

Další odkaz:
http://celestion.com/speakerworld/guita ... gurations/
RadiMusil

Příspěvek od RadiMusil »

ajdam píše:Odpovědět nalezneš v tomto threadu: komba-zesilovace-reproboxy/zapojeni-rep ... t9439.html Záleží, jak máš ty repráky zapojené, zda sériově, nebo paralelně. Jinak známý měl pravdu, zkoušet zda ti sedí impedancí zesilovač a reprobox metodou pokus-omyl se skutečně nevyplácí :-D

Další odkaz:
http://celestion.com/speakerworld/guita ... gurations/

Díky :-) Samozřejmě, bych to tam sám od sebe necpal stylem pokus omyl :) akorát jsem si myslel, že, když jsou 16 ohm 4 repráky, tak to píchnu do 16 ohm výstupu ze zesilovače. Takže musím ještě zjistit, zda jsou zapojený sériově nebo paralelně. Jen mě zajímalo jak to je, hlavu jsem pořídil na koncerty a do budoucna stejně chystám nákup nové bedny, tak tam už budu vědět, jakou má impedanci.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Ještě bych podotkl, že exsituje i kombinace sériového a paralelního zapojení (viz ten odkaz na stránkách Celestion). Tipnul bych si, že to bude právě tvůj případ a že tedy výsledná impedance bude 16 ohm, ale nechci kecat. Nikdy jsem tohle zatím nemusel řešit...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Tak tak, čtyři 16Ohm repra se nejčastěji spojují serioparalelně, takže výsledek dá zase 16Ohm. Druhá méně běžná varianta je čistě paralelní zapojení všech čtyř repro, takže by z toho byla 4Ohm bedna.
Nejlepší je kouknout do bedny, překreslit si, kam který drát vede, a porovnat s dostupnými schematy.
RadiMusil

Příspěvek od RadiMusil »

kmensik píše:Tak tak, čtyři 16Ohm repra se nejčastěji spojují serioparalelně, takže výsledek dá zase 16Ohm. Druhá méně běžná varianta je čistě paralelní zapojení všech čtyř repro, takže by z toho byla 4Ohm bedna.
Nejlepší je kouknout do bedny, překreslit si, kam který drát vede, a porovnat s dostupnými schematy.
Takže s největší pravděpodobností to bude seriověparalelní zapojení čtyř 16 Ohm repráků. Zesilovač, který byl postaven zároveň s boxem a patří k sobě má přepínač 8/16 Ohm a dva speaker výstupy L a R.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To vypadá, že to bude ještě k tomu stereo, nebo aspoň možnost přepnutí na stereo (2 + 2 repráky).
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

To vypadá na Rožďáno. Dej foto.
RadiMusil

Příspěvek od RadiMusil »

kmensik píše:To vypadá na Rožďáno. Dej foto.
Máš pravdu kamaráde.
Přílohy
IMAG1695.jpg
RadiMusil

Příspěvek od RadiMusil »

foto 2
Přílohy
IMAG1702.jpg
RadiMusil

Příspěvek od RadiMusil »

RadiMusil píše:foto 2
foto3
Přílohy
IMAG1716.jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Takže jsou tam vždy 2 repro paralelně, tj. 16||16=8Ohm. Tuto bednu propojuješ dvěma silovými kabely, přepínač na ampu Rožďano na 8Ohm.
Hlavně nezapínej některou půlku bez zapojené bedny, odpálil bys trafo a koncové lampy. Můžeš jet jen na půl bedny, to jo, mít třeba zapnutý jen ten kanál, který se ti víc líbí. Nicméně kabely bych tam nechával vždy oba. On prý dělal jeden konec jako Marshall s EL34 a druhý jako Mesa s 6L6. Je poznat rozdíl?

K Englu:
Na bedně už další přepínač není? Jestli ne, můžeš teď hrát jen na půl bedny a propojit ji do 8Ohm výstupu Engla. Pokud bys chtěl hrát na celou bednu, musel by ji někdo (celkem snadno) předrátovat na mono vstup - tj. na 16Ohm.
RadiMusil

Příspěvek od RadiMusil »

kmensik píše:Takže jsou tam vždy 2 repro paralelně, tj. 16||16=8Ohm. Tuto bednu propojuješ dvěma silovými kabely, přepínač na ampu Rožďano na 8Ohm.
Hlavně nezapínej některou půlku bez zapojené bedny, odpálil bys trafo a koncové lampy. Můžeš jet jen na půl bedny, to jo, mít třeba zapnutý jen ten kanál, který se ti víc líbí. Nicméně kabely bych tam nechával vždy oba. On prý dělal jeden konec jako Marshall s EL34 a druhý jako Mesa s 6L6. Je poznat rozdíl?

K Englu:
Na bedně už další přepínač není? Jestli ne, můžeš teď hrát jen na půl bedny a propojit ji do 8Ohm výstupu Engla. Pokud bys chtěl hrát na celou bednu, musel by ji někdo (celkem snadno) předrátovat na mono vstup - tj. na 16Ohm.
Díky za odpověď.
Na bedně není žádnej přepínač. Jen dva vstupy na kabel. Já hraju na oba kanály. Rozdíl mezi něma je, ale není nijak razantní vzhledem ke stáří a stavu aparátu. Aparát už tam byl, když jsem přišel do kapely a do zkušebny, nikdo už ho nepoužíval a nepečoval o něj, tak jsem ho užíval a užívám já na zkouškách. Teď jsem si koupil Engla, abych měl svůj aparát a mohl ho brát na koncíky a ještě chci přikoupit novou reprobednu.

Takže, když budu chtít zapojit Engla (viz. foto) k tomu boxu, tak to propojím z 8ohm výstupu na Englovi do reproboxu a mělo by to sedět a hrát to bude na půl bedny?
Přílohy
IMAG1733.jpg
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“