YAMAHA YDP 162 vs KAWAI CN 25?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
hlavek
Nový uživatel

YAMAHA YDP 162 vs KAWAI CN 25?

Příspěvek od hlavek »

Rád bych si koupil digitální piano. Rozhoduji se mezi Yamaha YDP 162 a Kawai CN 25.

Již jsem si je obě důkladně vyzkoušel v jedné prodejně a moje prvotní dojmy jsou následující:

Yamaha YDP 162
==============
+ lepší zvuk (podle mě je to rozdíl třídy, z čehož jsem byl nejvíce zaskočený - možná je to subjektivní a mě se prostě více líbí zvuk Yamahy)

+ nižší cena (o cca 7 tis. Kč), ale to bych u tohoto Kawai dokázal i překousnout

Kawai CN 25
===========
+ lepší klaviatura (hlavně ten povrch kláves, který je takový matný, je velmi příjemný a i samotný stisk je méně tužší než u Yamahy a více mi připomíná akustický klavír)

+ intuitivněji se ovládá a nastavuje (obě dvě nemají display, ale Kawai při změně nástroje vyloudí nějaký zvuk, takže přesně víte, že jste něco nastavili (Yamaha mlčí...) a Kawai má také funkci voice assistant, který říká, co jednotlivé klávesy vlastně nastavují a pak to celkové nastavení stačí jenom potvrdit) - tato funkce je využitelná i pro lidi, kteří snadno nepřečtou v návodě, co jednotlivé klávesy nastavují (třeba ze zdravotních důvodů) nebo to prostě v návodě nechtějí hledat

+ Kawai je méně hlubší (Yamaha 42cm vs Kawai 30cm) - to může být i důvod toho horšího zvuku

+ celkově má Kawai asi hezčí a modernější design

Nejvíce mně vadí ten rozdíl ve zvuku. Moc tomu zase nerozumím, ale zvuk Kawaie mi přijde takový plochý a nevýrazný. I ta barva tónu Kawaie mě moc nenadchla (spíše na první dojem zklamala). Je to poznat, i když hraju na sluchátka. Přes reproduktory mi ten rozdíl přijde ještě větší. Takže i když mi klaviatura Kawaie přijde lepší, tak více zatím tíhnu k té Yamaze, protože rozdíl ve zvuku (ve prospěch Yamahy) je větší než rozdíl v klaviatuře (v neprospěch Yamahy). Kdyby Kawai měl stejný nebo podobný zvuk jako Yamaha, tak nic neřeším a už mám Kawai CN 25. Slyšel jsem, že zvuk lze vylepšit pomocí počítače, ale zatím jsem tuto možnost nestudoval a také mi to nepřijde moc praktické, protože chci si sednout za klavír a hrát a ne pouštět počítač a začít něco nastavovat... A také to těžko před koupí porovnám a posoudím, jak by Kawai zněl přes počítač. Nebo to funguje jinak?

Dodatečné info:
Jsem začátečník. Doma máme akustické pianino (repasovaný Petrof ze 30. let). Dcera se učí hrát klavír prvním rokem, takže chci hrát také a trochu s ní udržet krok... :) Přes den toho moc nenahraju (práce, jiné povinnosti a menší klid na trénování), takže bych chtěl trochu potrénovat po večerech a po nocích, když se už na akustické pianino hrát bohužel nedá, protože bych vzbudil půlku baráku...

Díky moc za Vaše názory, doporučení, rady a zkušenosti.
Tube Guru
Odborník

Re: YAMAHA YDP 162 vs KAWAI CN 25?

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, šel bych po zvuku. Co víš jak budou klávesy vypadat po roce. Je to otázka zvyku, ty "vymoženosti", které zapůsobí při prvním seznámení se s nástrojem nemusí být po nějaké době až tak důležité :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Pokud se vám líbí více Yamaha, určitě si kupte Yamahu - jde přece hlavně o to, jak se nástroj líbí tomu, kdo na něj chce hrát. :-)
hlavek píše: Díky moc za Vaše názory, doporučení, rady a zkušenosti.
Já jejich srovnámí vidím subjektivně asi takhle:

Klaviatura: povrch je mně osobně dost jedno. Je to hodně o zvyku.

Mnohem důležitější IMHO je, jak se klávesy chovají - zde je opravdu hodně lepší Kawai. Také to zmiňujete. Klávesy na klaviatuře GH Yamahy mají (v porovnání s KAWAI a akustickými klavíry) malou setrvačnost, a tak to dohánějí nesmyslně velkým odporem, navíc hned na začátku chodu. Kawai má rozumný odpor a větší setrvačnost.

U mne to dopadlo tak, že jsem si po dvou letech hraní jsem si vybral úspory až do mínusu, abych mohl upgradovat z předchůdce YDP162 na Kawai (ale dražší model) - na Yamaze jsem vůbec nebyl schopen provádět to, co mě učitel učil na kvalitním křídle - uvolněný úhoz, noření prstů do kláves, atd.

Zvuk: pro mne osobně je to tak nastejno. Každé zní jinak, to je normální. Prostě hodně záleží na osobních preferencích a jaký repertoár hrajete.

Reproduktory - moc se o reproduktory nezajímám, ale nesouhlasím, že by u Yamahy byly moc lepší. Hodně záleží na poloze piána v místnosti, co je umístěno hned za ním a na zvolené hlasitosti.

Použití zvuku přes počítač - určitě si kupte piáno, které vám zní dobře tak, jak je. Přes počítač to IMHO má cenu kromě nejlevnějších a zastaralých modelů v případě, že člověk hraje hodně a normální digitál mu přestane stačit.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
hlavek
Nový uživatel

Příspěvek od hlavek »

Díky moc za vaše odpovědi a názory. Někdo se možná nachází v podobné situaci, takže dokončím svůj příběh a zároveň mám na závěr opět malé dilema...

Kawai CN25
==========
Nakonec jsem koupil Kawai CN25, protože po druhém vyzkoušení mi už ten zvuk CN25 o tolik horší oproti té Yamaha YDP 162 nepřišel. Přivezl jsem Kawai CN25 domů, sestavil a začal trénovat. Nicméně začal mi celkem dost vadit hluk klaviatury. Nikoliv při stisku klávesy dolů, ale při jejím návratu nahoru, kdy každá klávesa se při návratu do původní polohy ještě jednou odrazí dolů a až při druhém návratu se ustálí. Takže ten hluk je tou malou vibrací ještě zesílený a hluk je slyšitelný i přes uzavřená sluchátka nebo když člověk hraje jenom jednou rukou. Nemyslím si, že se jedná o charakteristiku konkrétního kusu CN25, protože pak jsem se na toto zaměřil i u jiných kusů CN25 a je to stejné u všech. Zejména je to paradoxně nějvíce slyšet u kláves ve dvoučárkované oktávě a výše. V přirozeném prostředí/hluku to člověk tolik nevnímá a někdo je na to citlivější více než ostatní.

Možná někomu přijde, že mi už trochu hrabe, ale tento problém je i popsaný na pianoworld a jsou tam i odkazy na youtube. Vím, že každé digitální piano “klape”, ale Kawai CN25 mi ve výše uvedeném směru přijde, že klape o trochu více, než jeho přímá konkurence. Ale je to všechno hodně subjektivní, takže komu toto zase tolik nevadí (narozdíl ode mne), tak Kawai CN25 je velmi dobré digitální piano. Podle mě lepší než Yamaha YDP 162. Pouze je důležité vědět, na co všechno je důležité se při výběru zaměřit. Každopádně já jsem CN25 vrátil a byl jsem zase zpátky u výběru... :)

Kawai CA65/CA67
===============
Začal jsem se klonit k Yamaha CLP 535 (díky své neznalosti jsem na Kawai trochu "zanevřel"), ale pak jsem měl možnost úplně náhodou vyzkoušet Kawai CA65 a pochopil jsem, o čem ta/ten PTJaa tady a ostatní uživatelé na pianoworld vlastně píší... :)

Klaviatura CA65 mi přišla mnohem lepší než u konurence (zejména Clavinova od Yamahy). CA65 má krásný, lehký a velmi tichý stisk kláves. Dokonce i ten návrat kláves do původní polohy je téměř neslyšitelný a u CA65 jsem nezaznamenal to zavibrování klávesy při návratu do původní polohy jako to bylo u CN25. Ale to nelze porovnávat, protože obě dvě piána mají úplně jiný typ klaviatury. CN25 má Responsive Hammer (RH) III a CA65 má Grand Feel (GF). A také cenově jsme už trochu někde jinde.

Zároveň se mi i u CA65 velmi líbil zvuk. Fakt velký rozdíl oproti CN25 i oproti CN35 nebo oproti Yamaze CLP535. Opět může být subjektivní. Pro mě zatím nejlepší digitální piano, které jsem měl možnost naživo slyšet. Ala zase na druhou stranu já nejsem žádné měřítko nebo benchmark trhu...

Nicméně nějak se mi už nechce dělat komporomisy. Takže teď přemýšlím, zda koupit ve výprodeji zlevněný poslední kus CA65 (který stojí na prodejně cca 5 měsíců – prach, různí lidé na tom zkoušejí, co to umí atd.) nebo ještě pošetřit a koupit už rovnou nový CA67, který by měl mít oproti CA65 mimo jiné ještě vylepšený zvuk (více reproduktorů a více nasamplovaných klavírů). Viz informce od PTJaa na tomto fóru nebo informace na Pianoworld.

Nicméně se trochu bojím toho vylepšení klaviatury u CA67 (GF II) oproti CA65 (GF). Zejména jejího hluku a celkového pocitu. Ze zkušeností vím, že každé vylepšení nemusí být ve finále skutečně vylepšení a také nevím, kde CA67 vyzkoušet naživo. Nevíte, kde v Praze je možné CA67 vyzkoušet naživo?

Prosím PTJaa a ostatní jaké máte reálné (na vlastní ruce) srovnání obou Kawaií (CA67 a CA65)? Zdejší forum i pianoworld jsem již na toto téma pročetl snad celé pročetl. Díky za Vaše názory a doporučení.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Zlevněného modelu bych se nebál, u náruživého pianisty by piano dostalo zabrat řádově více (a je na to dělané). Osobně bych i jako malou výhodu bral, že si můžu důkladně otestovat, že je všechno v pořádku (žádné divné zvuky u kláves, nikde o sebe klávesy nedrhnou, nikde nic nerezonuje apod.)

CA67 jsem si bohužel ještě naživo nevyzkoušel, hlavním lákadlem nového modelu by pro mne jen dle zpráv byly nové zvuky. Trochu se dají zkusit na ES8, které je má a které mají třeba v Music City taky.

Zkusil sis taky Rolandy? V téhle cenové relaci mají taky hezké modely - kupříkladu HP 603 s novým plně modelovaným zvukem.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
MartasK

Příspěvek od MartasK »

@hlavek: Včera jsem viděl CA65 v Music City s cedulkou PRODÁNO. Tak pokud je vaše, gratuluji k nákupu, a bylo by skvělé kdybyste napsal svoje hodnocení a dojmy. (podle Heureky to byl poslední kus v Čechách.)
hlavek
Nový uživatel

Příspěvek od hlavek »

@MartaSK: Tak bohužel tento kousek není pro mě. Ale přesně tuhle CA65 jsem měl vyhlídnutou. Trochu jsem zaváhal. Nevadí. Budu muset ještě trochu pošetřit a asi si koupím novou CA67. Pouze u CA67 mě trochu odrazuje možnost, že při mém štěstí padnu na kousek jako TomasB z pianoworld (http://www.pianoworld.com/forum/ubbthre ... _keys.html), kdy si objednal CA67 a 2 klávesy C (tuším c a c1) vydávaly při stisku jiný druh kliknutí než ostatní klávesy (nikoliv tlumený, ale naopak pronikavý). Vyměnil jeden kus za druhý, ale obdobná vada se údajně vyskytla zase u jiných kláves. Konec příběhu zatím neznám, protože to teď stále řeší. Vím, že to lze řešit vrácením zboží v zákonné 14-denní lhůtě, ale už se mi moc nechce smontovávat a rozmontovávat další piano... :) Toto se pochopitelně může stát i u jiných značek. Je to pravděpodobně způsobeno přepravou konkrétní dodávky. Koho to zajímá více, tak si to může přečíst celé přečíst na pianoworld a pustit na youtube.

@PTJaa: Díky moc za názor. Bohužel jsem to trochu odkládal déle, než bylo potřeba... :) Takže asi je mi souzena ta CA67. Ještě trochu pošilhávám po CA97 se soundboardem, ale to už si říkám, že je to fakt za DP hodně. Navíc CA97 nejde ani rozložit. Já to DP budu mít hlavně na sluchátka a na večerní trénování/hraní.

Rolandy jsem zkoušel v cenové hladině 30 tis. Kč (asi to byl model F-140), ve které jsem chtěl původně DP kupovat, ale zvukově mi přišel takovej nevýraznej a i povrch kláves mi moc neseděl, ale je to pochopitelně velmi subjektivní a někomu jinému Rolandy můžou připadat super. Dražší modely Rolandů jsem nezkoušel. Svého favorita jsem snad našel (pozn. pořád předpokládám, že klaviatura CA67 oproti CA65 byla ve všech ohledně snad jenom vylepšena a zvukově to také nebude horší). Z CA65 jsem byl opravdu nadšený a alespoň mně osobně bylo hned jasné, za co těch dalších 30 tis. Kč (např. oproti CN25) zákazník platí.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“