Jak poznat ohraný reprobox?
Pravidla fóra
-
cherokee156
Jak poznat ohraný reprobox?
Po sluchu samozřejmě. Ale co když se snažíte koupit jednoduché kombo z druhé ruky, jste začátečník, zvuk nepoznáte a nechcete naleťet? samozřejmě, vyptat se na historii a zahrát si na to, ale jsou nějaké zjevné známky ohraného reproboxu, pro ty co to nepoznají?
Re: Jak poznat ohraný reprobox?
Jednoduchá rada: vem si s sebou zkušeného muzikanta (učitel, kytarový idol, kamarád z kapely, i prodavač z hudebního shopu se za pivo mrkne a zhodnotí).
Nemá to drnčet, bzučet a vydávat různé zvuky, které tam nepatří. Konstrukčně musí být v pořádku, vše dobře utažené, nic poškozené, ulomené a hlodavci ohlodané. Třeba se také podívat na stav reproduktoru (pokud je součásti nákupu). Nic protrženého, prokopnutého, a mrknout se na jeho specifikaci na štítku atd.
Nemá to drnčet, bzučet a vydávat různé zvuky, které tam nepatří. Konstrukčně musí být v pořádku, vše dobře utažené, nic poškozené, ulomené a hlodavci ohlodané. Třeba se také podívat na stav reproduktoru (pokud je součásti nákupu). Nic protrženého, prokopnutého, a mrknout se na jeho specifikaci na štítku atd.
některé repra mají nějaký problém s upevněním membrány - projeví se to když brnkneš tón na čistej zvuk a necháš doznívat, místo ztišení se zažne objevovat takové drnčení, bzučení.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
No ono taky v prvé řadě, co rozumíš pod pojmem "ohraný reprobox"? Proč se ptám? Osobně vnímám vyhrávání/ohrávání reproboxu jako proces, který dělím na dvě větve:
Větev 1: Reprobox (nebo kombo) je levný/é = použitý reproduktor je levný a nekvalitní = zvukově horší. Tady se časem podle mě děje to, že zvuk dále degraduje a hovořil bych tedy o tom, že se "ohrává".
Větev 2: Reprobox je drahý a kvalitní = kvalitní repro, které se časem zvukově posouvá klepšímu, zde bych hovořil o tom že se reprobox vyhrává. Jak? Mizí syčivé nepříjemné výšky, přibývá pocitový objem zvuku a výsledek je pro ucho "jemnější". Proč? Těžko říct, nekdo říká, že musí povolit membrány atd. atd.
Větev 1 jsem zažil, klasické Kustom Quad záležitosti, levné komba atd, po čase ještě horší než na startu. Větev 2 také, osobně, i z referencí ostatních. Tady se to týká většinou masově používaných Celestion V30, u kterých si hodně lidí stěžuje, že jsou ze startu hodně syčivé a agresivní a časem se tak nějak uklidní a zvukově zakulatí k lepšímu. Můj velký Orange reprobox, který má nalítáno přes 13 let je toho také příkladem, a právě proto bych jej nikdy neprodal. Celé to ale subjektivně záleží na tom, jestli se ti zvuk komba v daném čase líbí. Pokud tam nebude šitovní reprák, tak se asi není čeho bát ani do budoucna.
Větev 1: Reprobox (nebo kombo) je levný/é = použitý reproduktor je levný a nekvalitní = zvukově horší. Tady se časem podle mě děje to, že zvuk dále degraduje a hovořil bych tedy o tom, že se "ohrává".
Větev 2: Reprobox je drahý a kvalitní = kvalitní repro, které se časem zvukově posouvá klepšímu, zde bych hovořil o tom že se reprobox vyhrává. Jak? Mizí syčivé nepříjemné výšky, přibývá pocitový objem zvuku a výsledek je pro ucho "jemnější". Proč? Těžko říct, nekdo říká, že musí povolit membrány atd. atd.
Větev 1 jsem zažil, klasické Kustom Quad záležitosti, levné komba atd, po čase ještě horší než na startu. Větev 2 také, osobně, i z referencí ostatních. Tady se to týká většinou masově používaných Celestion V30, u kterých si hodně lidí stěžuje, že jsou ze startu hodně syčivé a agresivní a časem se tak nějak uklidní a zvukově zakulatí k lepšímu. Můj velký Orange reprobox, který má nalítáno přes 13 let je toho také příkladem, a právě proto bych jej nikdy neprodal. Celé to ale subjektivně záleží na tom, jestli se ti zvuk komba v daném čase líbí. Pokud tam nebude šitovní reprák, tak se asi není čeho bát ani do budoucna.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
vyhrávání V30 : Mám a měl jsem nové číny a staré Anglie. Ty CH byly i po letech nic moc, jedovaté, placaté, kdežto EN byly a jsou barevné, zpěvné, prokreslené.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pozor na nálepky. Koupil jsem box a za nálepkou (naivně považovanou za snadno odstranitelnou kosmetickou vadu) se dobře skrývala protržená membrána. Byl to 412 box s england greenbackama, škoda veliká. A to jsem si před koupí vše prohlédl, proměřil každý reprák multimetrem, a tohle přehlédl.
-
cherokee156
Takže při koupi desetiletého deville by jste řekli že se to vyhrává a nebo ohrává? Prý na něj ale moc hráno nebylo a většinu života ležel... Jinak díky, díky moc za odpovědi!!