Jak poznat ohraný reprobox?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
cherokee156

Jak poznat ohraný reprobox?

Příspěvek od cherokee156 »

Po sluchu samozřejmě. Ale co když se snažíte koupit jednoduché kombo z druhé ruky, jste začátečník, zvuk nepoznáte a nechcete naleťet? samozřejmě, vyptat se na historii a zahrát si na to, ale jsou nějaké zjevné známky ohraného reproboxu, pro ty co to nepoznají?
wikxzen
Rádce

Re: Jak poznat ohraný reprobox?

Příspěvek od wikxzen »

Jednoduchá rada: vem si s sebou zkušeného muzikanta (učitel, kytarový idol, kamarád z kapely, i prodavač z hudebního shopu se za pivo mrkne a zhodnotí).
Nemá to drnčet, bzučet a vydávat různé zvuky, které tam nepatří. Konstrukčně musí být v pořádku, vše dobře utažené, nic poškozené, ulomené a hlodavci ohlodané. Třeba se také podívat na stav reproduktoru (pokud je součásti nákupu). Nic protrženého, prokopnutého, a mrknout se na jeho specifikaci na štítku atd.
torst

Příspěvek od torst »

některé repra mají nějaký problém s upevněním membrány - projeví se to když brnkneš tón na čistej zvuk a necháš doznívat, místo ztišení se zažne objevovat takové drnčení, bzučení.
Říkají, že se mýlím. Kéž by měli pravdu. To, co je před námi, je strašné. Já to nezpůsobil. Jen jsem před tím nezavíral oči. Boha se nedovolávejte. (torst, 2026)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

No ono taky v prvé řadě, co rozumíš pod pojmem "ohraný reprobox"? Proč se ptám? Osobně vnímám vyhrávání/ohrávání reproboxu jako proces, který dělím na dvě větve:

Větev 1: Reprobox (nebo kombo) je levný/é = použitý reproduktor je levný a nekvalitní = zvukově horší. Tady se časem podle mě děje to, že zvuk dále degraduje a hovořil bych tedy o tom, že se "ohrává".

Větev 2: Reprobox je drahý a kvalitní = kvalitní repro, které se časem zvukově posouvá klepšímu, zde bych hovořil o tom že se reprobox vyhrává. Jak? Mizí syčivé nepříjemné výšky, přibývá pocitový objem zvuku a výsledek je pro ucho "jemnější". Proč? Těžko říct, nekdo říká, že musí povolit membrány atd. atd.

Větev 1 jsem zažil, klasické Kustom Quad záležitosti, levné komba atd, po čase ještě horší než na startu. Větev 2 také, osobně, i z referencí ostatních. Tady se to týká většinou masově používaných Celestion V30, u kterých si hodně lidí stěžuje, že jsou ze startu hodně syčivé a agresivní a časem se tak nějak uklidní a zvukově zakulatí k lepšímu. Můj velký Orange reprobox, který má nalítáno přes 13 let je toho také příkladem, a právě proto bych jej nikdy neprodal. Celé to ale subjektivně záleží na tom, jestli se ti zvuk komba v daném čase líbí. Pokud tam nebude šitovní reprák, tak se asi není čeho bát ani do budoucna.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
torst

Příspěvek od torst »

vyhrávání V30 : Mám a měl jsem nové číny a staré Anglie. Ty CH byly i po letech nic moc, jedovaté, placaté, kdežto EN byly a jsou barevné, zpěvné, prokreslené.
Říkají, že se mýlím. Kéž by měli pravdu. To, co je před námi, je strašné. Já to nezpůsobil. Jen jsem před tím nezavíral oči. Boha se nedovolávejte. (torst, 2026)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pozor na nálepky. Koupil jsem box a za nálepkou (naivně považovanou za snadno odstranitelnou kosmetickou vadu) se dobře skrývala protržená membrána. Byl to 412 box s england greenbackama, škoda veliká. A to jsem si před koupí vše prohlédl, proměřil každý reprák multimetrem, a tohle přehlédl.
cherokee156

Příspěvek od cherokee156 »

Takže při koupi desetiletého deville by jste řekli že se to vyhrává a nebo ohrává? Prý na něj ale moc hráno nebylo a většinu života ležel... Jinak díky, díky moc za odpovědi!!
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“