100k nahrávací studio

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Marylin

Re: 100k nahrávací studio

Příspěvek od Marylin »

Já bych se toho nebál... S trochou štěstí a nelpěním na nových věcech, by sis mohl za ty prachy udělat slušný základ...

1) Na Mac bych se vyprdl a koupil normální PC se srdcem od Intelu... 15-20tis. Dále si frčel na Cubase, je prkotina se učit nový DAW. Jedinou výjimku bych snad udělal u Reaperu :), ale obecně práci s midi má asi líp zmáklou Steinberg...

2) Zvukovka - pořídil bych Focusrite Scarlett 18i20, 8 vstupů, možnost rozšířit do budoucna o dalších 8... Dobrý zaklad, poslouží i jako monitor controler, šahání na reálné knoflíky je při práci velmi příjemné. 13500,-Kč.

3) Monitory bych bez remcání vzal tyto - Sonodyne SM 100 AK. Již zmiňovaný Ivo Sedláček je prodával za velmi slušnou cenu... 21000Kč.

5) Koupil bych 5 až 6 jetých SM57 (anebo i v kombinaci s jinými pracanty) - cca 10000,-Kč. Pak bych koupil pár levných ribbonů, které by se mohly šiknout i na některé vokály... O overheadech na téměř cokoliv nemluvě... Třeba pár Cascade Fat Head II za cca 10000,-Kč.

6) Na zpěv bych vzal Golden Age FC 1 za 3000,-Kč.

7) Jako fanoušek lunchboxů bych pořídil LINDELL AUDIO 506 Power a k tomu jeden preamp - třeba Golden Age Project Pre-573 - "Neve" zvuk jak z praku, cca 18000,-Kč. Možnost rozšíření do budoucna.

8 ) Bicí bych neprodával, to je blbost... Do budoucna bych zvážil dokoupit nějaký lepší virbl, pokud není stávající vyhovující, což u "základních" sad většinou nebývá.

9) Kabely, stojany, vicoustic paravan za mikrofon, atd .... cca zbývajících 14.500,-Kč.

A jsme na 100tisících. Pěkné domácí studijko, z kterého by se dalo i se stock pluginy s trochou znalostí vyždímat mnoho... :-)

M.
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Jan Lejsek by měl v první řadě pouvažovat o tom, jestli to celé jeho počínání má nějaký smysl.

Jestli má tak úžasné nápady, které stojí za budování 100k studia a nebo jestli v jeho okolí existuje poptávka po takovéto službě ...

Třeba tenhle pohled někomu pomůže ušetřit peníze a případné zklamání při střetu s realitou. :wink:
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Smysl, nesmysl, pokud ho to baví a je ochoten do toho vrazit prachy, tak proč ne... Já jsem do toho šel na začátku taky tak trošku "bezhlavě" a nelituji ničeho... Chlap potřebuje hračky a pokud se nemusí na nikoho/nic ohlížet... :)
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Hračky jsou pro děti. Dospělí chlapi potřebují něco jiného ... :)
Peace! :)
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

co?
Hodně budem někde...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Není důvod Honzu Lejska odrazovat, kdyby nechtěl začít, tak sem nejspíš ani nepíše. A že má nějaké představy, které se mazákům můžou zdát naivní? No bóže. To neznamená NIC.
Za 100 litrů lze sestavit parádní homestudio. Komerční ne, ale to už jistě pochopil. Ale JE to dost slušný začátek.
Např. to co vypsal Marylin má určitě hlavu a patu.
A jak dobré by s tím byly výsledky, to už je Honzy boj. :)

:wink: A pro představu můj tklivý příběh:
Pro mě byl naprosto zásadní impuls, když jsme s kapelou před 15+ lety nechali ve studiu přes 70.000 a i tak bylo na všechno málo času - pro výsledek, jaký jsme si představovali bychom tam museli nechat 200k. :)
Tak jsem si řekl, že ty prachy příště radši vrazím do vybavení a začal jsem s podstatně nižším budgetem než je 100.000, dneska v tom jsem samozřejmě za víc, ale nelituju ani koruny a ani času, který mě to stálo. Zabývám se od začátku pouze záznamem, na ten jsem se vybavil dejme tomu v kvalitě "středně drahého" studia a vše je v pořádku, funguje to. Co se týká bicích, tam jsem naštěstí našel spřízněnou duši v našem současném bubeníkovi, který se na nahrávání bicích zaměřil a postupně se taky dovybavil na dost slušnou úroveň. Co se týká zkušeností - jakmile člověk jednou začne vážněji, přicházejí ze všech stran, chce to jen používat selský rozum.
Vůbec se nazabývám mixem a masterem, protože abych na tomhle poli dosáhnul výsledků, které si představuju, tak to je věnovačka jako prase a musel bych neakceptovatelně krást z toho relativně mála času, který mám na muziku. Takže míchat dáváme lidem, kteří to umí a zaplatíme to.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No paráda - moc hezký příklad, ulehčuje se tak položkám v rozpočtu, jako jsou monitory (20k+) například. Hodně toho říká třeba i informace o důvodu - vy jste si to vybavovali pro sebe, čili nemuseli jste řešit konkurenční vybavení HW 8) neb jste neplánovali natáčet kohokoli jiného. To je taky docela ukazatel na směr, kam se pak mají věci ubírat - už jsem to myslím psal, dneska moc nelze nenabízet něco extra (zde ve formě vybavení), protože SM57 má "skoro každý" plnou tašku. Nicméně větší misku na vahách má rozhodně know-how a cit pro muziku a audio materiál vůbec, protože i se střední třídou HW se dá udělat špičkový výsledek (naopak to rozhodně nefunguje, pokud na to člověk nemá - a teď nemyslím finance).

Ne-úplně-mainstream-HW určitě zlepší možnosti postavení na trhu nabídek/poptávek, obzvlášť, budou-li kvalitativně nadprůměrné ukázky práce.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Diogenes píše:Jan Lejsek by měl v první řadě pouvažovat o tom, jestli to celé jeho počínání má nějaký smysl.

Jestli má tak úžasné nápady, které stojí za budování 100k studia a nebo jestli v jeho okolí existuje poptávka po takovéto službě ...

Třeba tenhle pohled někomu pomůže ušetřit peníze a případné zklamání při střetu s realitou. :wink:
100k není žádná dramatická suma, za to koupíš třeba kolo nebo lyže, ale na spoustu koníčků to jako entry investice nestačí, a to nemluvím o ročních nákladech. Pokud rozumně koupí, jsou to věci na léta, s možností kdykoliv rozprodat - narozdíl třeba od NTB za 80k a jiných nesmyslů.
Nakonec přece napsal " bussines " v uvozovkách, tak předpokládám, že to má jako koníčka ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“