Vox AC 3OVR hraje moc ve výškách

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
eifel

Vox AC 3OVR hraje moc ve výškách

Příspěvek od eifel »

Ahoj, chci se zeptat,proč můj Vox AC 3O VR hraje příliš ve výškách na Clean kanál? Na korekcích mám basy naplno a výšky napůl a stejně je výsledný zvuk stále dost ve výškách. Pomohla by výměna lampy? Pokud ano, jakou mi doporučujete? / je tam 12AX7/
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: Vox AC 3OVR hraje moc ve výškách

Příspěvek od vasekh »

Prvně bych asi zkusil zjistit, jestli je s tímto konkrétním kombem nějaký problém anebo jestli se takhle chovají všechny. Každopádně výměna lampy obecně nic neřeší - leda by byla vyloženě vadná.
eifel

Příspěvek od eifel »

Vlastně hraje dost ve výškách i ve zkreslených kanálech OD1 i OD 2, ale v tom Clean je to asi nejmarkantnější.
Právě jsem si říkal, že sem napíšu, jestli ho někdo má a jaký s tím má zkušenosti. Já tady v okolí neznám nikoho, kdo by měl stejný kombo, abych to mohl porovnat. Když dám Tonecut na Master kanálu tak do třičtvrtě jeho otáčky není skoro žádná změna a potom už je to zase moc zahuhlaný :roll: Měl jsem předtím Hughes Kettner Matrix 100 a ten /i když tranzistor / hrál dost slušně a zvuk byl dost vyváženej. Ale chtěl jsem Voxe a ten zvuk mě dost zklamal. Na youtube když si pustím nějaký amat. nahrávky, tak i bez jakýkoliv krabičky je ten zvuk takovej hutnej, ale u toho mýho ne, tak si myslím, že je tam něco špatně......
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Kombo s reprama 2x12 by mělo rozhodně hrát hutně.
Odpověď bych tedy nehledal na internetu, ale u zkušenějšího kolegy muzikanta či zvukaře, případně v nejbližší prodejně nástrojů... apod.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, eifele nic špatně tam být nemusí. Voxy mají obecně oproti jiným zesilovačům "navýškovaný charakter". Není pravda, že by "Kombo s reprama 2x12 by mělo rozhodně hrát hutně". Když tam ty basy nejsou, tak ani 2 dvanáctipalcáky, dokonce ani "412" je nemohou vyzářit. Je to dáno nízkými vazebními kapacitami v signálové cestě. Ten Vox je taky tranzistor, jedna 12AX7 (ECC83) to nijak zásadně nezmění. Může mít vliv na zkreslení, určitě však ne na frekvenční odezvu. Záměna Hughes&Ketner Matrix 100 za Vox AC 30VR není podle mě krok vpřed, ale úkrok stranou. Kdo na Voxu začíná, zvykne si na tu "výškovost" a už ho ani nenapadne, že by to mohlo být jinak :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
eifel

Příspěvek od eifel »

Tube Guru, díky za objasnění problému :) Nevím, jestli jsem výměnou Voxe za Matrix chtěl udělat krok vpřed, spíše se snažím nalézt zvuk podobný B. Mayovi. Vím, že on používá Voxy AC 30 TB, což je celolampa a ještě /alespoň co jsem někde četl / trošku upravené, ale jednak moje finanční situace a jednak ani bydlení mi nedovoluje koupit třeba Vox AC 30 cc2, protože k dosažení toho správnýho zvuku je potřeba to "trošku" osolit a to si bohužel nemůžu - vzhledem k tomu, že bydlím v řadovce - dovolit, proto jsem zvolil tu lacinější variantu.
Ale i tady, když se Clean kanál přebudí naplno nebo skoro naplno, měl bych i podle manuálu získat "teplý" lampový zvuk, ale pořád to bohužel neodpovídá mým představám. :cry:
Třeba tenhle zvuk jako je v ukázce nemůžu dosáhnout, i když mám stejnou kytaru.....

https://www.youtube.com/watch?v=SkJzdwIwHiw
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Plně sdílím qwer(ův) názor na dělání nějakých závěrů na základě videa z YT :) . YT je nedůvěryhodný - každý tam může uploadnout jakýkoliv "fake", což se taky děje. Jestli-že jsi už investoval do Red Specialu a chceš se přiblížit zvuku Briana Maye, můžeš si pořídit opravdu celolampový zesilovač slabší než AC 30. AC 15 je úplně stejné kombo jako AC 30 jediné v čem se liší je, že má v koncovém zesilovači "jen" dvě EL84 namísto čtyř u AC 30 a má jeden reproduktor namísto dvou u AC 30. Obvodově i vzhledově jsou stejné. Pokud si hraješ jen doma a nemíníš prudit sousedy, existuje ještě menší Voxík AC 4. I ten je však na doma příliš hlasitý, jisté však je, že bude o hodně blíž zvuku AC 30 než ten tranďák AC 30VR. Ty starší mají taky vzhled jako AC 30:
http://www.ampspecs.com/amplifiers/vox-ac-4/
Novější už vypadají jinak: http://www.voxamps.com/ac4tv
Nevěř marketingovým blábolům o teplém "lampovém" zvuku z tranzistorového komba, byť obsahuje jednu lampičku. :) Časem až budeš bohatý kytarista, koupíš si "opravdickou" AC 30 z předkrizového období; od 80. let jde kvalita aparatur vlivem katování kostů (snižování nákladů) dolů :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Qwer svuj post smazal, protoze ho podobne yt videa dokazi docela vytocit, pak pise sproste a je hruby :evil:

Pokud bys prechazel na lampoveho voxe, tak urcite zajdi nekam na prodejnu a vsechno vyzkousej. On se silny lampovy aparat chova dost jinak nez nejaky levny trandak/digital/hybrid. Ja to pred mnoha lety mastil na 40w marshall valvestate (trandak) a prvni setkani s poradnou lampou me spis vydesilo :D ten tlak, hlasitost atd.

Taky to proste nazivo hraje (nebo to spis clovek jinak vnima) odlisne od nejake nahravky, dobre by bylo, kdybys navstivil treba nekoho s ac30 a slysel ten aparat nazivo.
eifel

Příspěvek od eifel »

Pánové, díky moc za vaše rady a náměty. Je pravda, že jsem nikdy neměl možnost hrát na lampové kombo a samozřejmě jsem slyšel o rozdílech ve zvuku mezi lampou a tranzistorem. Určitě to tedy budu muset vyzkoušet a potom se rozhodnout co dál...... :wink:
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Tube Guru: neber si to zle, ale napsat sedm řádků, aniž bys evidentně to kombo někdy slyšel... no nic.
Kdyby hrál AC30 výškově a úplně bez basů, tak by se to zřejmě těžko stalo takovou legendou. To kombo je těžké jako kráva a to, že tam jsou dva repráky, má důvod. Samozřejmě se bavíme o nějakém moderním klonu, ale co jsem měl možnost zkusit, nějak ZÁSADNĚ jinak by ty "katované" nové verze hrát neměly.
eifel: nenech se zmást rádoby složitými teoriemi. Je to v principu jednoduché. Na každém kombu bys měl být schopen +/- naladit zvuk, který odpovídá konstrukci a dané "litráži" a ZEJMÉNA s ohledem na typ reproduktoru.
Spíš mě napadlo, že možná to zkoušíš doma na malinkatou hlasitost - u lampy se může stát, že to nehraje standardně, určitá minimální hlasitost je potřeba. Tak to trochu ohul a jestli problém přetrvává, fakt se spoj s někým zkušenějším. Tohle se na fóru nevyřeší.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Jenze on nema lampu, ale trandak.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jo, jasně, to jsem si neuvědomil, jak jsem to psal.
https://www.youtube.com/watch?v=Ne-kr1VSxPM
Tady je porovnání lampáče s tím hybridem - charakter je jinej, ale nezdá se, že by VR-ko mělo hrát nějak zásadně okleštěně ve smyslu frekvenčního rozsahu.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, vasekh napsal jsem někde, že AC30 hraje výškově a úplně bez basů? Já o tom nevím a i po několikerém přečtení příspěvků jsem nenašel nic, co bych chtěl změnit. Všimnul sis, že vlákno není o AC30, nýbrž o AC30VR? Abych Tě trochu poškádlil, důvěrně Ti sdělím, že na AC30 jsem si dokonce i zahrál (cca v r. 1976) :) a AC30VR jsem in natura ani neviděl.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Možná napsal, možná ne, ale to není podstatné. Nechci prudit, jen mi přijde jako špatná cesta zase mudrovat na fóru o věcech, které se mají řešit v reálném životě. Jestli kombo hraje výškově nebo ne, je subjektivní vjem. Eifel je z toho zklamanej, ale nedokáže zřejmě jasně posoudit, v čem je chyba. Takže je potřeba to nějak porovnat, zhodnotit se zkušenějším. Ne řešit lampy a obvody. Toť vše, mír a respekt ke starším :-)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“