Vox AC 3OVR hraje moc ve výškách
Pravidla fóra
Vox AC 3OVR hraje moc ve výškách
Ahoj, chci se zeptat,proč můj Vox AC 3O VR hraje příliš ve výškách na Clean kanál? Na korekcích mám basy naplno a výšky napůl a stejně je výsledný zvuk stále dost ve výškách. Pomohla by výměna lampy? Pokud ano, jakou mi doporučujete? / je tam 12AX7/
Re: Vox AC 3OVR hraje moc ve výškách
Prvně bych asi zkusil zjistit, jestli je s tímto konkrétním kombem nějaký problém anebo jestli se takhle chovají všechny. Každopádně výměna lampy obecně nic neřeší - leda by byla vyloženě vadná.
Vlastně hraje dost ve výškách i ve zkreslených kanálech OD1 i OD 2, ale v tom Clean je to asi nejmarkantnější.
Právě jsem si říkal, že sem napíšu, jestli ho někdo má a jaký s tím má zkušenosti. Já tady v okolí neznám nikoho, kdo by měl stejný kombo, abych to mohl porovnat. Když dám Tonecut na Master kanálu tak do třičtvrtě jeho otáčky není skoro žádná změna a potom už je to zase moc zahuhlaný
Měl jsem předtím Hughes Kettner Matrix 100 a ten /i když tranzistor / hrál dost slušně a zvuk byl dost vyváženej. Ale chtěl jsem Voxe a ten zvuk mě dost zklamal. Na youtube když si pustím nějaký amat. nahrávky, tak i bez jakýkoliv krabičky je ten zvuk takovej hutnej, ale u toho mýho ne, tak si myslím, že je tam něco špatně......
Právě jsem si říkal, že sem napíšu, jestli ho někdo má a jaký s tím má zkušenosti. Já tady v okolí neznám nikoho, kdo by měl stejný kombo, abych to mohl porovnat. Když dám Tonecut na Master kanálu tak do třičtvrtě jeho otáčky není skoro žádná změna a potom už je to zase moc zahuhlaný
Kombo s reprama 2x12 by mělo rozhodně hrát hutně.
Odpověď bych tedy nehledal na internetu, ale u zkušenějšího kolegy muzikanta či zvukaře, případně v nejbližší prodejně nástrojů... apod.
Odpověď bych tedy nehledal na internetu, ale u zkušenějšího kolegy muzikanta či zvukaře, případně v nejbližší prodejně nástrojů... apod.
Zdar, eifele nic špatně tam být nemusí. Voxy mají obecně oproti jiným zesilovačům "navýškovaný charakter". Není pravda, že by "Kombo s reprama 2x12 by mělo rozhodně hrát hutně". Když tam ty basy nejsou, tak ani 2 dvanáctipalcáky, dokonce ani "412" je nemohou vyzářit. Je to dáno nízkými vazebními kapacitami v signálové cestě. Ten Vox je taky tranzistor, jedna 12AX7 (ECC83) to nijak zásadně nezmění. Může mít vliv na zkreslení, určitě však ne na frekvenční odezvu. Záměna Hughes&Ketner Matrix 100 za Vox AC 30VR není podle mě krok vpřed, ale úkrok stranou. Kdo na Voxu začíná, zvykne si na tu "výškovost" a už ho ani nenapadne, že by to mohlo být jinak
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tube Guru, díky za objasnění problému
Nevím, jestli jsem výměnou Voxe za Matrix chtěl udělat krok vpřed, spíše se snažím nalézt zvuk podobný B. Mayovi. Vím, že on používá Voxy AC 30 TB, což je celolampa a ještě /alespoň co jsem někde četl / trošku upravené, ale jednak moje finanční situace a jednak ani bydlení mi nedovoluje koupit třeba Vox AC 30 cc2, protože k dosažení toho správnýho zvuku je potřeba to "trošku" osolit a to si bohužel nemůžu - vzhledem k tomu, že bydlím v řadovce - dovolit, proto jsem zvolil tu lacinější variantu.
Ale i tady, když se Clean kanál přebudí naplno nebo skoro naplno, měl bych i podle manuálu získat "teplý" lampový zvuk, ale pořád to bohužel neodpovídá mým představám.
Třeba tenhle zvuk jako je v ukázce nemůžu dosáhnout, i když mám stejnou kytaru.....
https://www.youtube.com/watch?v=SkJzdwIwHiw
Ale i tady, když se Clean kanál přebudí naplno nebo skoro naplno, měl bych i podle manuálu získat "teplý" lampový zvuk, ale pořád to bohužel neodpovídá mým představám.
Třeba tenhle zvuk jako je v ukázce nemůžu dosáhnout, i když mám stejnou kytaru.....
https://www.youtube.com/watch?v=SkJzdwIwHiw
Plně sdílím qwer(ův) názor na dělání nějakých závěrů na základě videa z YT
. YT je nedůvěryhodný - každý tam může uploadnout jakýkoliv "fake", což se taky děje. Jestli-že jsi už investoval do Red Specialu a chceš se přiblížit zvuku Briana Maye, můžeš si pořídit opravdu celolampový zesilovač slabší než AC 30. AC 15 je úplně stejné kombo jako AC 30 jediné v čem se liší je, že má v koncovém zesilovači "jen" dvě EL84 namísto čtyř u AC 30 a má jeden reproduktor namísto dvou u AC 30. Obvodově i vzhledově jsou stejné. Pokud si hraješ jen doma a nemíníš prudit sousedy, existuje ještě menší Voxík AC 4. I ten je však na doma příliš hlasitý, jisté však je, že bude o hodně blíž zvuku AC 30 než ten tranďák AC 30VR. Ty starší mají taky vzhled jako AC 30:
http://www.ampspecs.com/amplifiers/vox-ac-4/
Novější už vypadají jinak: http://www.voxamps.com/ac4tv
Nevěř marketingovým blábolům o teplém "lampovém" zvuku z tranzistorového komba, byť obsahuje jednu lampičku.
Časem až budeš bohatý kytarista, koupíš si "opravdickou" AC 30 z předkrizového období; od 80. let jde kvalita aparatur vlivem katování kostů (snižování nákladů) dolů
.
http://www.ampspecs.com/amplifiers/vox-ac-4/
Novější už vypadají jinak: http://www.voxamps.com/ac4tv
Nevěř marketingovým blábolům o teplém "lampovém" zvuku z tranzistorového komba, byť obsahuje jednu lampičku.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Qwer svuj post smazal, protoze ho podobne yt videa dokazi docela vytocit, pak pise sproste a je hruby
Pokud bys prechazel na lampoveho voxe, tak urcite zajdi nekam na prodejnu a vsechno vyzkousej. On se silny lampovy aparat chova dost jinak nez nejaky levny trandak/digital/hybrid. Ja to pred mnoha lety mastil na 40w marshall valvestate (trandak) a prvni setkani s poradnou lampou me spis vydesilo
ten tlak, hlasitost atd.
Taky to proste nazivo hraje (nebo to spis clovek jinak vnima) odlisne od nejake nahravky, dobre by bylo, kdybys navstivil treba nekoho s ac30 a slysel ten aparat nazivo.
Pokud bys prechazel na lampoveho voxe, tak urcite zajdi nekam na prodejnu a vsechno vyzkousej. On se silny lampovy aparat chova dost jinak nez nejaky levny trandak/digital/hybrid. Ja to pred mnoha lety mastil na 40w marshall valvestate (trandak) a prvni setkani s poradnou lampou me spis vydesilo
Taky to proste nazivo hraje (nebo to spis clovek jinak vnima) odlisne od nejake nahravky, dobre by bylo, kdybys navstivil treba nekoho s ac30 a slysel ten aparat nazivo.
Pánové, díky moc za vaše rady a náměty. Je pravda, že jsem nikdy neměl možnost hrát na lampové kombo a samozřejmě jsem slyšel o rozdílech ve zvuku mezi lampou a tranzistorem. Určitě to tedy budu muset vyzkoušet a potom se rozhodnout co dál...... 
Tube Guru: neber si to zle, ale napsat sedm řádků, aniž bys evidentně to kombo někdy slyšel... no nic.
Kdyby hrál AC30 výškově a úplně bez basů, tak by se to zřejmě těžko stalo takovou legendou. To kombo je těžké jako kráva a to, že tam jsou dva repráky, má důvod. Samozřejmě se bavíme o nějakém moderním klonu, ale co jsem měl možnost zkusit, nějak ZÁSADNĚ jinak by ty "katované" nové verze hrát neměly.
eifel: nenech se zmást rádoby složitými teoriemi. Je to v principu jednoduché. Na každém kombu bys měl být schopen +/- naladit zvuk, který odpovídá konstrukci a dané "litráži" a ZEJMÉNA s ohledem na typ reproduktoru.
Spíš mě napadlo, že možná to zkoušíš doma na malinkatou hlasitost - u lampy se může stát, že to nehraje standardně, určitá minimální hlasitost je potřeba. Tak to trochu ohul a jestli problém přetrvává, fakt se spoj s někým zkušenějším. Tohle se na fóru nevyřeší.
Kdyby hrál AC30 výškově a úplně bez basů, tak by se to zřejmě těžko stalo takovou legendou. To kombo je těžké jako kráva a to, že tam jsou dva repráky, má důvod. Samozřejmě se bavíme o nějakém moderním klonu, ale co jsem měl možnost zkusit, nějak ZÁSADNĚ jinak by ty "katované" nové verze hrát neměly.
eifel: nenech se zmást rádoby složitými teoriemi. Je to v principu jednoduché. Na každém kombu bys měl být schopen +/- naladit zvuk, který odpovídá konstrukci a dané "litráži" a ZEJMÉNA s ohledem na typ reproduktoru.
Spíš mě napadlo, že možná to zkoušíš doma na malinkatou hlasitost - u lampy se může stát, že to nehraje standardně, určitá minimální hlasitost je potřeba. Tak to trochu ohul a jestli problém přetrvává, fakt se spoj s někým zkušenějším. Tohle se na fóru nevyřeší.
Jenze on nema lampu, ale trandak.
Jo, jasně, to jsem si neuvědomil, jak jsem to psal.
https://www.youtube.com/watch?v=Ne-kr1VSxPM
Tady je porovnání lampáče s tím hybridem - charakter je jinej, ale nezdá se, že by VR-ko mělo hrát nějak zásadně okleštěně ve smyslu frekvenčního rozsahu.
https://www.youtube.com/watch?v=Ne-kr1VSxPM
Tady je porovnání lampáče s tím hybridem - charakter je jinej, ale nezdá se, že by VR-ko mělo hrát nějak zásadně okleštěně ve smyslu frekvenčního rozsahu.
Zdar, vasekh napsal jsem někde, že AC30 hraje výškově a úplně bez basů? Já o tom nevím a i po několikerém přečtení příspěvků jsem nenašel nic, co bych chtěl změnit. Všimnul sis, že vlákno není o AC30, nýbrž o AC30VR? Abych Tě trochu poškádlil, důvěrně Ti sdělím, že na AC30 jsem si dokonce i zahrál (cca v r. 1976)
a AC30VR jsem in natura ani neviděl.
Možná napsal, možná ne, ale to není podstatné. Nechci prudit, jen mi přijde jako špatná cesta zase mudrovat na fóru o věcech, které se mají řešit v reálném životě. Jestli kombo hraje výškově nebo ne, je subjektivní vjem. Eifel je z toho zklamanej, ale nedokáže zřejmě jasně posoudit, v čem je chyba. Takže je potřeba to nějak porovnat, zhodnotit se zkušenějším. Ne řešit lampy a obvody. Toť vše, mír a respekt ke starším