Už jsme hodně OT, takže ať je to alespoň trochu k tématu: můžu s klidem prohlásit, že žádné kombo na kytaru nebo zpěv nemá za normálních podmínek absolutní šanci rozbít okno (respektive skleněnou tabuli v okně...)Diogenes píše:Rozbitým oknem jsem mínil prasklé sklo v okně.
- tys to snad někdy zažil? A kde prosimtě? Za jakých podmínek?Diogenes píše: Nezpochybňuj něco, co jsi neviděl nebo to neznáš.
…naopak, festivaly jsem dal jenom jako jeden z případu - jaktože auta můžou být zaparkovaná přímo před PA a jejich oknům se nic nestane? Proč by festivalový areál měl být jiná situace? Vždyť jde přece o hladinu akustickýho tlaku u okenní tabule a jsem si jistej že na mnoha festivalech dosahuje hodně vysokých hodnot...Nebo snad můžeš vysvětlit jaké jiné vlivy než SPL v blízkosti okna o tom mají rozhodovat?Diogenes píše: Celou dobu tady řešíme odposlech do malého prostoru zkušebny.
Pokud sem pleteš venkovní festivaly, jenom to svědčí o tom, že jsi trochu mimo
[quote="Diogenes"
S kluby se nechám poučit. Ve kterých hudebních klubech (kde hrají hlasité kapely s tisíciwattovými aparáty
Tak třeba Kotelna Litomyšl - profi klub s profi zvukem, některý koncerty tam dovedou být opravdu hodně nahlas. Nemají tam sice přímo okno, ale zato dvě lednice s celoskleněnou přední stěnou a minimálně jednu klasickou skříňku s poličkama a celoskleněnýma dvířkama bez jakéhokoliv rámu - čoveče, za těch dvacet let jim to neprasklo ani jednou...
Batyskaf ve Žďáru nad Sázavou, tam maj přímo okna. Kulturní dům ve Žďáru nad Sázavou - okna hned vedle pódia, kapely typu Chinaski tam hrají s velkým zvukem. Kulturák v Herálci - dvojkoncert Dymytry a Arakainu taky docela skleněný výplně otestuje. Kulturáky v Dolním Újezdě, Horním Újezdě, Sebranicích - to jsou všechno místa, kde za ty roky bylo spousta punkových, hard corových a rockových akcí, někde tak šíleně přepálených, že se v sále nedalo vydržet a svetě div se - žádná tabulka nikdy nepraskla.
Zkus někdy rozbít zvukem třeba skleničku od vína - ta je proti oknu opravdu velmi křehká. Půjde to jen obtížně a to poměrně vysokým SPL a to ještě ten zvuk bude muset být přesně na vlastní frekvenci skleničky a relativně trvalý, krátký impuls nic neudělá.
Samozřejmě neříkám, že nikdy žádný okno prasknout nemohlo, ale musely to být naprosto výjimečný podmínky - to sklo muselo být výrazně předepjaté z výroby a montáže. Dá se říct, že takřka na hranici samovolného prasknutí a o tom jsem stejně nikdy neslyšel...
Ale dost tlachání - přijeď k nám do zkušebny, máme tam aktivky, které dávají špičkový výkon 1250 W, máme tam okno a pokud to okno dokážeš krátkým impulsem rozbít, věnuju ti fakt svoji vejplatu. Je to sice jen plat učitele fyziky na gymplu, ale něco přes dvacet tisíc ti to hodí. To tady klidně veřejně slibuju...
ale protože jenom planě plácáš aniž bys o tom něco věděl, tak se o svůj plat nebojím;-)