Jaké digitální piáno pro začátečníka? (26 500kč)

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
kosan123

Jaké digitální piáno pro začátečníka? (26 500kč)

Příspěvek od kosan123 »

Zdravím,
moje sestra si chce pořídit piáno a jelikož má v pokoji málo prostoru, tak padla volba na digitální piáno.
Je to začátečník a bude se na něj teprve učit, ale určitě to piáno musí vydržet na dlouhou dobu. Cenové omezení je tak do 26 500kč. Bohužel nehodlá ustoupit od toho, aby bylo piáno bílé, takže barva musí být bezpodmínečně bílá :? . Zatím jsem se byl poradit v místním hudebním obchodu a tam mi řekli, abych vybíral mezi Casiem a Rollandem (zahrnul jsem i Casio, jelikož ho má můj známý).
Takže se rozhoduji mezi
YAMAHA YDP-S51 WH http://kytary.cz/yamaha-ydp-s51-wh/HN132902/
ROLAND F-120 WH http://kytary.cz/roland-f-120-wh/HN121854/
Casio PX850-WE Privia http://www.muziker.cz/klavesy/digitalni ... -WE-Privia
Zatím se mi nejvíce zamlouvá Yamaha, ale určitě si nechám poradit.
Takže otázka na Vás - Jaké jsou výhody nevýhody Yamahy/Rolandu/Casia? Jaké byste mi doporučili? Co je důležité resp. jaké parametry jsou hlavní?
Děkuji
P.S. Na foru jsem hledal, ale jelikož jse zde požadavek bílé barvy, tak mi to moc nepomohlo....
PtJaa
Moderátor

Re: Jaké digitální piáno pro začátečníka? (26 500kč)

Příspěvek od PtJaa »

Dobrý výběr, všechny uvedené modely dávají smysl. Osobně se mi z uvedených nejvíce líbí ta Yamaha a Casio.

Důležité parametry při výběru jsou kvalita klaviatury a zvuku (což je něco, co se nenajde ve specifikacích). Pokud není záměr/nutnost používat sluchátka, pak je důležitá kvalita ozvučení (počet, velikost a síla reproduktorů). Pokud naopak bude používat sluchátka, je dobré koupit nějaká dobrá. Někteří uživatelé mohou chtít používat doprovody, neklavírní zvuky apod, pro učení v ZUŠ apod. jsou ale na nic.

Klaviaturu má podle většiny lidí nejlepší asi Casio, pak hned Yamaha (je trochu tvrdší, bez Ivory povrchu, ale říká se, že velmi spolehlivá). U Rolandu, co jsem zkoušel, se mi zdály klávesy trochu "viklavé". To ale třeba Rolandi mohli od té doby zlepšit.

Co se týká zvuku, každý z uvedených zní jinak, neviděl bych přímé vítěze. Dá se poslechnout si zvuk na internetu, určitě se dá najít mnoho ukázek, nebo ještě mnohem lépe v nějaké prodejně. Roland má výhodu nejlepší dynamiky zvuku, protože je napůl modelovaný.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
kosan123

Příspěvek od kosan123 »

Určitě se bude učit v ZUŠce, takže neklavírní doprovody nejsou důležité. Jinak tady někde na foru někdo psal, že Ivory povrchy nejsou oproti klasickým klaviaturám nějaký velký rozdíl. Každopádně děkuji za reakci :). Určitě bych si někam šel na ty klavíry zahrát a vyzkoušet jejich zvuk.
kosan123

Příspěvek od kosan123 »

Pořád ale teda nevím, jestli je lepší Yamaha nebo Casi :oops: Takže nějaké návrhy?
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Byl jsem se nedávno ještě jednou podívat do obchodu, kde jsem mohl porovnat všechny uvedené modely (tedy Roland F-120, Casio PX850, místo Yamahy S51 tam měli trošku lepší model YDP-162), ze zvědavosti jsem strávil docela dost času jejich zkoušením.
Můj dojem byl v klaviatuře Casio > Yamaha > Roland, ve zvuku Roland > Yamaha > Casio (používal jsem ale sluchátka, nezkoušel jsem kvalitu reproduktorů).

Všechny 3 modely jsou rozumné volby, není se třeba si kvůli koupi dělat velké starosti, všechny tři prokážou dobrou službu. Pokud nemáš možnost si je zajít se sestrou vyzkoušet, shrnu ještě detailněji rozdíly, jak jsem si jich všiml, vyber si, co je pro tebe důležitější:

Yamaha:
- má docela tvrdou klaviaturu, například na moji 8 letou dceru neoplývající silou bych řekl moc tvrdou. (odpor je silný i při pomalém stisku, což ani typicky neodpovídá akustickým křídlům).
- Yamaha má trochu méně průrazný zvuk, dynamika plynule reaguje na úhoz (i když rozdíly ve zvuku by mohly být větší).
- Zvuk Yamahy si lze poslechnout např. zde nebo zde.
- Protože je to zavedená značka, s pověstí dobré spolehlivosti, může jít lépe po čase prodat.

Casio:
- IMHO má lepší klaviaturu, s přirozenějším odporem. Má dobrý Ivory/ebony povrch na bílých/černých klávesách. Na rozdíl od Yamahy má 3 senzory na každé klávese, pro začátečníka to ale není rozdíl.
- Má průraznější zvuk samplovaný ze Steinwaye, mně osobně se líbí, měl jsem malý problém s dynamikou, kde se mi ve zvuku mezi mf a f zdál nepřirozený přechod. Zkoušel jsem si upravit citlivost klaviatury, ale bez úspěchu (potřeboval bych mezistupeň mezi citlivostí 2 a 3). Tedy hodnotím Yamahácký zvuk lépe.
- Zvuk Casia si lze poslechnout např. zde nebo zde (nenašel jsem dobré ukázky PX-850, PX350 na ukázkách má mít podobný zvuk).
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
kosan123

Příspěvek od kosan123 »

Díky a ještě jednou díky :)
Zatim pro mě vypadá líp ta Yamaha, ale šel bych se na ně kouknout na živo.
Matyweb

Yamaha P 105/ Yamaha YDP 142/ Yamaha YDP 162/ Yamaha YDP S51

Příspěvek od Matyweb »

Dobrý den,
už dlouho si vybírám digitální piano pro své hraní (Učím se v ZUŠ klasickou hru na klavír a je požadováno digitální piano s klavírní mechanikou). Taková hranice je asi Yamaha YDP 162, která má poměrně vysokou cenu 27 000 Kč. Rád bych se Vás zeptal, co by byla nejvýhodnější koupě, s tím, že požaduji dobrou klaviaturu (YDP 162 a S51 jí mají lepší- GH) a dobrý klavírní zvuk. Rozhoduji se mezi Yamaha P 105 (nejlevnější), YDP 142 (stejné akorát se stojanem a pedály), YDP 162 (lepší klaviatura a reproduktory) a YDP S51 (vlastně stejná jako 162 akorát s jiným designem).
Předem děkuji za odpovědi
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 27.10.2013 17:47, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Netřeba zakládat nové téma.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

- YDP 162 má narozdíl od S51 Ivory povrch kláves (je otázka, jak velká výhoda to pro tebe je)

- Myslím, že sis to dobře rozebral, těžko k tomu něco dodat. Nejlépe si zajít do nějakého obchodu a zkusit, jak vnímáš rozdíl GHS/GH ty, a jestli ti stojí za rozdíl v ceně. Koneckonců, ty na něj budeš hrát, takže jen tvůj názor je důležitý.
johncreek

Elektrický klavír

Příspěvek od johncreek »

Dobrý den, jsem mírně pokročilý samouk a už nedokážu vydržet na 66 key klávesách. Chtěl bych si koupit elektrické piano s cenovou hranicí kolem 26 000 Kč.

Mým zatím bezkonkurenčním favoritem je Yahama DGX-660 B - https://kytary.cz/yamaha-dgx-660-b/HN16 ... 0wodEKkFtw
Rukou mi prošlo několik Yamaha produktů a vždy jsem byl extrémně spokojený s poměrem cena/výkon, proto bych rád setrval i nadále u Yamahy, ale pokud má někdo dobré zkušenosti s jinou značkou, určitě to budu zvažovat. Jeden (pravděpodobně) odborník, učitel ze ZUŠ mi o zmíněném modelu Yamaha DGX-660 řekl, že bude s největší pravděpodobností "klávesovitý" a to je jeden z důvodů, proč píšu sem. Ten stejný člověk mi doporučil tento model - https://kytary.cz/yamaha-clp-525-b/HN14 ... GwodwM0A2g. 35 000 Kč je už bohužel mimo mé finanční možnosti.

Pokud k tomu máte cokoliv co říct, prosím napište to sem, budu moc rád!
Díky
MartasK

Příspěvek od MartasK »

Jestli je vaše hlavní doména klasická hra, tak DGX není nejlepší volba - její GHS klaviatura je sice kladívková, ale mezi "entry level" je nejvíc klávesová, při každém přechodu na akustické piano jsem byl ztracen, každý přechod tam i zpět byl obtížný (jakožto pro začátečníka) . Sám jsem měl předchůdce DGX650 a z tohoto důvodu jsem ji vyměnil. Pokud chcete zůstat u Yamah, pak hledejte model s GH klaviaturou, takovou mám nyní a jsem spokojen, střídání s akustickým piánem mi nedělá problémy. V této ceně je myslím např. YDP-163. Bohužel stage piano s GH je až P-255 za úplně jiné peníze, takže pokud chcete stage verzi, pak je nutno hledat jinde.
Doporučeníhodné jsou značky Roland, Kawai a poslední modely CASIO, ale to je info z druhé ruky, nemám s nimi větší zkušenost než někde z prodejny. Hodně jsem zkoušel Kawai ES-100 (17 tis.) a ten by asi byl dobrý, měl jsem z něj podobný pocit jako z GH Yamahy. Ale je to jen pocit po asi 5-ti zkouškách na prodejně.
johncreek

Příspěvek od johncreek »

Díky za odpověď! Tak nějak mě hrozně táhne ta možnost nahrávat přímo do wavu na flashku a i ty všemožné efekty, co na DGX jsou. Na druhou stranu, priorita je pro mě zlepšení se ve hře a především zvuk. Jako hráči co používá klávesy jako náhražku za klavír mi vždy trvá půl hodiny hraní, než se na akustice aspoň trochu adaptuju.
MartasK

Příspěvek od MartasK »

Já to nemyslel jako kritiku DGX - ty možnosti jsou úžasné, pokud je člověk využije. A zvuk klavíru u Yamah je taky velmi dobrý, obzvlášť když se použije nastavení Dynamic v EQ, pak to má i patřičnou dynamiku. Jen ta klaviatura pokulhává. Kdyby dali do DGX klaviaturu GH, tak je to bomba.
johncreek

Příspěvek od johncreek »

Mě na tom DGX táhnou právě ty efekty.. tím nemyslí 500 nástrojů, to je zbytečný podle mě, ale všechny ty možný modulace.. Grand piano se zavřeným křídlem, s polo-otevřeným, se zcela otevřeným a další.. + nahrávání na flashku přímo do WAV taky zní fakt dobře.. Teď jsem docela zmatený, nevím co koupit.. Buď YDP 163 a nebo DGX :-\

Já se stále rozhoduji. Ty možnosti DGX pro mě byly velmi lákavé, ale čím dál víc mě táhne to YDP 163, přecejen kvalita zvuku + klaviatura >> efekty. Každopádně doufám, že se k tomu tady ještě někdo vyjádří, díky.
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 24.10.2016 9:15, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno více příspěvků do jednoho
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

JohneCreeku, byl sis DGX a alternativy někde dostatečně dlouho, vyzkoušet? Třeba zjistíš, že ti GHS klaviatura v DGX výborně sedne. Nebo že ti od Yamahy nesedne ani GH klaviatura a skončíš třeba u Kawai nebo Rolandu....

Dovolím si alternativní pohled: já bych se třeba v tvé situaci soustředil nejvíce na klaviaturu a základní zvuk - pokud ten se mi nelíbí, žádné efekty ani modulace to nespraví. A pokud tě na DGX táhnou ty možnosti modifikace klavírního zvuku, tak bych se taky určitě zamyslel nad připojením počítače, protože bohatost a variace klavírního zvuku, které se dají dostat třeba z Pianotequ, jsou úplně jinde, proti tomu je DGX sotva hračka (nemluvím ale o doprovodech a pod., aspoň mně to na počítači nikdy moc nefungovalo).
johncreek

Příspěvek od johncreek »

Ahoj, GHS jsem zkoušel a byl jsem nadšenej, nicméně já jsem nadšenej z čekoholiv, co nejsou moje klávesy :D Zcela s tebou souhlasím ohledně priority u klaviatury a zvuku. Jen jsem byl unešen všema těma možnostma DGX, ale čím víc nad tím přemýšlím, tím víc si uvědomuji, že je ty funkce jsou až druhořadý.

Každopádně, máte někdo tip, kde se toho dá co nejvíce vyzkoušet? Brzy pojedu do Prahy, tak nějaké prodejny v Praze?

Opět děkuji za váš čas!
MartasK

Příspěvek od MartasK »

Velký výběr mívají v kytary.cz, muziker.cz a music-city.cz. Adresu si najděte podle toho kde v Praze budete, mají více prodejen.
johncreek

Příspěvek od johncreek »

Dobře, stavím se v Kytarách :D pak sem napíšu své pocity pro budoucí hledače :D
johncreek

Příspěvek od johncreek »

Ještě jsem o tom něco studoval a četl a dočetl se, že GH3 klaviatura trpí na to, že se časem uvnitř něco ulomí a klávesy zůstanou "zamáčklé" a že se to stává celkem spolehlivě. Má s tím někdo zkušenost?
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Zkušenost s tím nemám, ale silně o tvrzení pochybuji. GH3 klaviatura je hodně stará, Yamaha ji dělá již opravdu mnoho let (v CLP) a prodala ve velmi mnoha klavírech. Kdyby byla poruchová, bylo by o tom třeba na Pianoworldu mnoho diskuzí, což se neděje.
Je moc dobře, že ji YDP163 má, bylo už rozhodně na čase, i když osobně velký rozdíl vůči GH nepozoruji.
johncreek

Příspěvek od johncreek »

klavesove-nastroje-syntezatory/propadle ... 43906.html

Teď jsem to tu náhodou našel, přesně na to jsem narážel. Pokud tomu rozumím dobře (jakože asi ne), tak YDP a Clavinova by měly používat stejnou klaviaturu (GH3).
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“