Byl jsem se nedávno ještě jednou podívat do obchodu, kde jsem mohl porovnat všechny uvedené modely (tedy Roland F-120, Casio PX850, místo Yamahy S51 tam měli trošku lepší model YDP-162), ze zvědavosti jsem strávil docela dost času jejich zkoušením.
Můj dojem byl v klaviatuře Casio > Yamaha > Roland, ve zvuku Roland > Yamaha > Casio (používal jsem ale sluchátka, nezkoušel jsem kvalitu reproduktorů).
Všechny 3 modely jsou rozumné volby, není se třeba si kvůli koupi dělat velké starosti, všechny tři prokážou dobrou službu. Pokud nemáš možnost si je zajít se sestrou vyzkoušet, shrnu ještě detailněji rozdíly, jak jsem si jich všiml, vyber si, co je pro tebe důležitější:
Yamaha:
- má docela tvrdou klaviaturu, například na moji 8 letou dceru neoplývající silou bych řekl moc tvrdou. (odpor je silný i při pomalém stisku, což ani typicky neodpovídá akustickým křídlům).
- Yamaha má trochu méně průrazný zvuk, dynamika plynule reaguje na úhoz (i když rozdíly ve zvuku by mohly být větší).
- Zvuk Yamahy si lze poslechnout např.
zde nebo
zde.
- Protože je to zavedená značka, s pověstí dobré spolehlivosti, může jít lépe po čase prodat.
Casio:
- IMHO má lepší klaviaturu, s přirozenějším odporem. Má dobrý Ivory/ebony povrch na bílých/černých klávesách. Na rozdíl od Yamahy má 3 senzory na každé klávese, pro začátečníka to ale není rozdíl.
- Má průraznější zvuk samplovaný ze Steinwaye, mně osobně se líbí, měl jsem malý problém s dynamikou, kde se mi ve zvuku mezi mf a f zdál nepřirozený přechod. Zkoušel jsem si upravit citlivost klaviatury, ale bez úspěchu (potřeboval bych mezistupeň mezi citlivostí 2 a 3). Tedy hodnotím Yamahácký zvuk lépe.
- Zvuk Casia si lze poslechnout např.
zde nebo
zde (nenašel jsem dobré ukázky PX-850, PX350 na ukázkách má mít podobný zvuk).
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper