Dotaz ohledně opravy digitálního piána

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Koudelnik

Dotaz ohledně opravy digitálního piána

Příspěvek od Koudelnik »

Zdravím všechny, poslední půl rok mi postupně přestávají hrát tři klapky u digitálního piána (GEM RP800) a teď to pozoruju u čtvrté, jedna již nehraje skoro vůbec. Jsem myslím manuálně zdatný a technicky vzdělaný, tak jsem se dnes rozhodl zjistit v čem je problém. Po rozšroubování piána jsem zjistil, že funguje na principu membránové klávesnice, takže jsem problém identifikoval nejpravděpodobněji jako opotřebení uhlíkové vrstvy na membránách (piáno je v provozu poměrně často, prakticky každý den a mám ho cca 7 let). Ještě než budu otravovat výrobce, tak se chci zeptat zde, jestli je nějaká možnost, jak uhlíkové vrstvy na membránách vyčistit nebo renovovat?
Díky všem za čas a za radu
Koudelnik

Re: Dotaz ohledně opravy digitálního piána

Příspěvek od Koudelnik »

Tak je to na sto procent ono, protože jsem teď jednu část membrány prohodil s jinou (jen dělená na stejné části) a klapky, co nehrály, normálně hrají a problém se přesunul s přesunutím membrány na jiné klapky ...
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Nemám s tím vlastní zkušenost, ale co lidé podle diskuzí s nefunkčními kontakty dělávají:
1, zkusí vyčistit membránu alkoholem na vatové tyčince (nutno počkat, až uschne před sestavením)
2, pokud se kontakt nepodařilo vyčistit alkoholem, četl jsem i o opatrném "gumování" kontaktu gumou - jen pokud tam zbývají nečistoty (asi spíš při rozlití něčeho do klaviatury než opotřebení)
3, přímo na opravu opotřebovaných/přerušených kontaktů existují přípravky - něco jako tohle (kde sehnat u nás nevím, ani nakolik trvalá by to byla oprava).
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Koudelnik

Příspěvek od Koudelnik »

Díky, už jsem také něco našel i na youtube. Na gumu jsem si netroufl, abych to nepoškodil. Alkohol jsem zkoušel, vyčištění nepomohlo, takže je asi opravdu ta uhlíková vrstva opotřebená. No a něco podobného jako ten přípravek by se mi celkem hodilo, ale také to tu u nás zatím hledám marně :) Našel jsem ale pro případ nouze jednoduchý návod, jak to umíchat ručně doma :) Každopádně výsledek sem napíšu, třeba to někomu k něčemu bude.
Koudelnik

Příspěvek od Koudelnik »

Omlouvám se, že probouzím vlákno rok a půl staré, ale chtěl bych se podělit o výsledek, třeba to někomu pomůže.

Už na to piano nešlo moc dobře hrát, tak jsem se na to vrhnul na samoopravu. U výrobce jsem nepochodil, náhradní díly na tohle piano nejdou sehnat a ani v servisu (kde jsem piano kupoval) se k tomu moc nechtěli už znát. Pokud někdo bude kupovat nové digitální piano, doporučuji tedy nějakou v Čechách zavedenější firmu.

A jelikož jsem neměl co ztratit, tak jsem nakonec koupil Graphit 33 (sprej), nastříkal jsem ze spreje do kalíšku a malým štětečkem jsem nanesl novou vodivou vrstvu. Vše jsem smontoval a vše kupodivu hrálo jako nové, takže super. Vše provedl ještě jednou "pro jistotu" a u všech kláves, byla to docela piplačka, to jako jo, ale vyplatila se. Výsledek je super, snad už to vydrží a můžu klidně spát :)

Toť vše. Konec.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“