Zdravím všechny, poslední půl rok mi postupně přestávají hrát tři klapky u digitálního piána (GEM RP800) a teď to pozoruju u čtvrté, jedna již nehraje skoro vůbec. Jsem myslím manuálně zdatný a technicky vzdělaný, tak jsem se dnes rozhodl zjistit v čem je problém. Po rozšroubování piána jsem zjistil, že funguje na principu membránové klávesnice, takže jsem problém identifikoval nejpravděpodobněji jako opotřebení uhlíkové vrstvy na membránách (piáno je v provozu poměrně často, prakticky každý den a mám ho cca 7 let). Ještě než budu otravovat výrobce, tak se chci zeptat zde, jestli je nějaká možnost, jak uhlíkové vrstvy na membránách vyčistit nebo renovovat?
Díky všem za čas a za radu
Dotaz ohledně opravy digitálního piána
Pravidla fóra
Re: Dotaz ohledně opravy digitálního piána
Tak je to na sto procent ono, protože jsem teď jednu část membrány prohodil s jinou (jen dělená na stejné části) a klapky, co nehrály, normálně hrají a problém se přesunul s přesunutím membrány na jiné klapky ...
Nemám s tím vlastní zkušenost, ale co lidé podle diskuzí s nefunkčními kontakty dělávají:
1, zkusí vyčistit membránu alkoholem na vatové tyčince (nutno počkat, až uschne před sestavením)
2, pokud se kontakt nepodařilo vyčistit alkoholem, četl jsem i o opatrném "gumování" kontaktu gumou - jen pokud tam zbývají nečistoty (asi spíš při rozlití něčeho do klaviatury než opotřebení)
3, přímo na opravu opotřebovaných/přerušených kontaktů existují přípravky - něco jako tohle (kde sehnat u nás nevím, ani nakolik trvalá by to byla oprava).
1, zkusí vyčistit membránu alkoholem na vatové tyčince (nutno počkat, až uschne před sestavením)
2, pokud se kontakt nepodařilo vyčistit alkoholem, četl jsem i o opatrném "gumování" kontaktu gumou - jen pokud tam zbývají nečistoty (asi spíš při rozlití něčeho do klaviatury než opotřebení)
3, přímo na opravu opotřebovaných/přerušených kontaktů existují přípravky - něco jako tohle (kde sehnat u nás nevím, ani nakolik trvalá by to byla oprava).
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Díky, už jsem také něco našel i na youtube. Na gumu jsem si netroufl, abych to nepoškodil. Alkohol jsem zkoušel, vyčištění nepomohlo, takže je asi opravdu ta uhlíková vrstva opotřebená. No a něco podobného jako ten přípravek by se mi celkem hodilo, ale také to tu u nás zatím hledám marně
Našel jsem ale pro případ nouze jednoduchý návod, jak to umíchat ručně doma
Každopádně výsledek sem napíšu, třeba to někomu k něčemu bude.
Omlouvám se, že probouzím vlákno rok a půl staré, ale chtěl bych se podělit o výsledek, třeba to někomu pomůže.
Už na to piano nešlo moc dobře hrát, tak jsem se na to vrhnul na samoopravu. U výrobce jsem nepochodil, náhradní díly na tohle piano nejdou sehnat a ani v servisu (kde jsem piano kupoval) se k tomu moc nechtěli už znát. Pokud někdo bude kupovat nové digitální piano, doporučuji tedy nějakou v Čechách zavedenější firmu.
A jelikož jsem neměl co ztratit, tak jsem nakonec koupil Graphit 33 (sprej), nastříkal jsem ze spreje do kalíšku a malým štětečkem jsem nanesl novou vodivou vrstvu. Vše jsem smontoval a vše kupodivu hrálo jako nové, takže super. Vše provedl ještě jednou "pro jistotu" a u všech kláves, byla to docela piplačka, to jako jo, ale vyplatila se. Výsledek je super, snad už to vydrží a můžu klidně spát
Toť vše. Konec.
Už na to piano nešlo moc dobře hrát, tak jsem se na to vrhnul na samoopravu. U výrobce jsem nepochodil, náhradní díly na tohle piano nejdou sehnat a ani v servisu (kde jsem piano kupoval) se k tomu moc nechtěli už znát. Pokud někdo bude kupovat nové digitální piano, doporučuji tedy nějakou v Čechách zavedenější firmu.
A jelikož jsem neměl co ztratit, tak jsem nakonec koupil Graphit 33 (sprej), nastříkal jsem ze spreje do kalíšku a malým štětečkem jsem nanesl novou vodivou vrstvu. Vše jsem smontoval a vše kupodivu hrálo jako nové, takže super. Vše provedl ještě jednou "pro jistotu" a u všech kláves, byla to docela piplačka, to jako jo, ale vyplatila se. Výsledek je super, snad už to vydrží a můžu klidně spát
Toť vše. Konec.