Přepražcování hmatníku - poraďte
Pravidla fóra
Re: Přepražcování hmatníku - poraďte
Má samé dobré recenze, tak je asi chyba v přenosu informací. Je docela možné, že už viděl, co vše je na té kytaře potřeba udělat, a podle toho to nacenil. Ono jen kytaru odstrojit a vyčistit je dost práce. Pražce na lemovaném hmatníku jsou taky o dost pracnější.
Teda taky jsem viděl, jak si servisák vzal 800 za výměnu strun. Jindy zase neviditelné seřízení a odstranění hromady malých problémů na zanedbaném nástroji zabere mnoho hodin práce.
Teda taky jsem viděl, jak si servisák vzal 800 za výměnu strun. Jindy zase neviditelné seřízení a odstranění hromady malých problémů na zanedbaném nástroji zabere mnoho hodin práce.
Neviděl, bylo to jenom orientační.
Ahoj,
jelikož je vidět z fotek zde na foru,že výrobky některých z vás hravě přetlučou svou kvalitou běžnou "konfekci",
tak se chci zeptat jak pražcujete,jak postupujete,typy,triky,udělátka?
Před delším časem jsem dělal svého starého LP. Nemám žádné spešl kytarářské nářadí-pilníky apod. Pražce jsem natloukal s přesahem asi 1-2mm přes kraje s odbroušenou sťopkou u krajů. Potom zarovnal k tomu bílému plastu co lemuje hmatník.Dotud to byl mazec. Pak ale nastala pakárna se zabroušením a zaleštěním konců pražců,maskováním dřeva a toho plastu abych to nedodrbal.Nakonec se stejně ukázalo,že je nutné srovnat výšku pražců byť jen jemně a některé znovu zakulatit,zaleštit...
Když jsem to nakonec sečetl od vytrhání starých se zbroušením vyškrábaného dřeva od nehtů,tak to byla dobře hodina na pražec.
Nyní řeším čerstvě nabytého strata.Tentokrát si napřed chystám pražec do finální podoby a pak ho tam tluču přes rádius z tvrdého dřeva.Jedu od patky krku k hlavě.S obroušením a lakováním hmatníku se to zatím vyvíjí časově dost podobně.
jelikož je vidět z fotek zde na foru,že výrobky některých z vás hravě přetlučou svou kvalitou běžnou "konfekci",
tak se chci zeptat jak pražcujete,jak postupujete,typy,triky,udělátka?
Před delším časem jsem dělal svého starého LP. Nemám žádné spešl kytarářské nářadí-pilníky apod. Pražce jsem natloukal s přesahem asi 1-2mm přes kraje s odbroušenou sťopkou u krajů. Potom zarovnal k tomu bílému plastu co lemuje hmatník.Dotud to byl mazec. Pak ale nastala pakárna se zabroušením a zaleštěním konců pražců,maskováním dřeva a toho plastu abych to nedodrbal.Nakonec se stejně ukázalo,že je nutné srovnat výšku pražců byť jen jemně a některé znovu zakulatit,zaleštit...
Když jsem to nakonec sečetl od vytrhání starých se zbroušením vyškrábaného dřeva od nehtů,tak to byla dobře hodina na pražec.
Nyní řeším čerstvě nabytého strata.Tentokrát si napřed chystám pražec do finální podoby a pak ho tam tluču přes rádius z tvrdého dřeva.Jedu od patky krku k hlavě.S obroušením a lakováním hmatníku se to zatím vyvíjí časově dost podobně.
Naposledy upravil(a) oldav dne 24.11.2019 14:44, celkem upraveno 2 x.
Máš to pěkně. Ty semi hemi na stratu takhle nachystat je asi dost práce. Stejně bude třeba líznout hranu hmatníku, aby se konce přesně zalícovaly. Při zatloukání ti desetinka uteče jak nic.
Já pražce raději lisuju na velké stojanovce, taky takovým dřevěným špalíkem. Jinak není co ti radit, na youtube je spousta návodů co a jak. Konce zakapávám vteřinovým, mám jeden rovný jemný pilník na hrubší srovnávání, nové pražce rovnám jen skleněným blokem s nalepeným vodním šmirglem 320-400-800, na korunky pilník Göldo a na konce upravený jehlový pilníček, leštím ručně ocelovou vlnou nebo kotoučem. Dobrý pomocník je pak kvalitní maskovací páska, kterou už nemůžu sehnat, byla vícevrstvá asi na lehké pískování skla.
A pořídil jsem kvalitní ostré štípačky.

Já pražce raději lisuju na velké stojanovce, taky takovým dřevěným špalíkem. Jinak není co ti radit, na youtube je spousta návodů co a jak. Konce zakapávám vteřinovým, mám jeden rovný jemný pilník na hrubší srovnávání, nové pražce rovnám jen skleněným blokem s nalepeným vodním šmirglem 320-400-800, na korunky pilník Göldo a na konce upravený jehlový pilníček, leštím ručně ocelovou vlnou nebo kotoučem. Dobrý pomocník je pak kvalitní maskovací páska, kterou už nemůžu sehnat, byla vícevrstvá asi na lehké pískování skla.
A pořídil jsem kvalitní ostré štípačky.
Ahoj, prosím o radu. Dá se s tím něco vymyslet nebo to mám přepražcovat?
Díky za případnou reakci.
To ještě zvládne přebrus a zaoblení, zbývá dost materiálu. Přepražcování nech na později za pár let, až bude zbývat třeba 0,6mm.
Hlavně trvej na tom ZAOBLENÍ - jak píše kmemsik. V ruce už jsem držel nemálo kytar od různých českých "kutilů", kteří umí nastroj akorát zlikvidovat - mezi jejich operace patří třeba nádherné zbroušení pražců totálně naplocho, takže na takové koumáky pozor. Pokud se bude brát víc materiálu, tak by měl být adekvátně prořezán i ořech a nástroj by měl být znovu seřízen.
Opravdu stačí jen mírné zbroušení. Pro zaoblení existují speciální pilníčky - sada pro různé velikosti pražců. Bohužel nejsou z nejlevnějších.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Super systém. Takže přebroušení rovná se plošky na pražcích (nahovno), zaoblení hran znamená rozrytý hmatník, a to příčně, po obou stranách každého pražce. Scalloped ale má vypadat trošku jinak!!!! 
myslím, že podobně rovné pražce jsem kdysi na něčem měl. nijak to nevadilo.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Já komentoval hlavně odbytou truhlařinu - probroušená úžlabí pražců. Zbytečně.
Tak kmensik to tady dával asi jako odstrašující případ, doufám, že se nepletu.
Torst - tomu asi nevadí obecně nic. Prostě ukázka toho, že punk stále žije. Nemyslím to ve zlém, ona je to někdy výhoda, že člověk nemá nějaké ty větší požadavky.
Torst - tomu asi nevadí obecně nic. Prostě ukázka toho, že punk stále žije. Nemyslím to ve zlém, ona je to někdy výhoda, že člověk nemá nějaké ty větší požadavky.
Právě proto jsou ty speciální pilníčky vytvarované do profilu pražce. Při běžné pečlivosti by k poškození hmatníku nemělo dojít. U baskytary ploška zase tolik nevadí, - u kytary kvůli ladění bych zaoblení doporučil.starypard píše: 13.03.2019 17:34 zaoblení hran znamená rozrytý hmatník, a to příčně, po obou stranách každého pražce.
GK MB 150 S, GK MB 800
I speciálním crowning file se dá hmatník z nepozornosti podrápat. Ale ne tolik, jako se to povedlo tady. To byl fakt prasák, to musel dělat pilkou na železo. To je odstrašující případ, bazarová kytara. Na fotce je už pražec mnou zaoblený, rýhy v hmatníku zůstaly.

Foto z lehkého přebroušení, viz dotaz uživatele "streda", třeba zde: https://kmensik.rajce.idnes.cz/Badal/
Taky dobrej odstrašující případ a záchrana:

Foto z lehkého přebroušení, viz dotaz uživatele "streda", třeba zde: https://kmensik.rajce.idnes.cz/Badal/
Taky dobrej odstrašující případ a záchrana:

Ok, mockrát děkuju.kmensik píše: 13.03.2019 11:03 To ještě zvládne přebrus a zaoblení, zbývá dost materiálu. Přepražcování nech na později za pár let, až bude zbývat třeba 0,6mm.
Připojím se k tématu. Věděli byste o nějakém servisu v Praze, kde by zvládli přebrousit pražce rychle a dobře? Zatím jsem zkoušel Alexim a tam mi řekli, že by to mohli udělat tak za 2 týdny...
Nové album Dusty road:
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/