Vyber elektroakustiky alebo akustiky s vyrezom do 45000kc

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Vyber elektroakustiky alebo akustiky s vyrezom do 45000kc

Příspěvek od Kinx »

Ja jsem uz skoro rok nadseny z OMka od BSG - kolem 45 se daji poridit nove, jete ty nizsi rady na bazaru moc nebyvaji, ale kdyz uz, tak v relaci mezi 20 a 30. Honza dela i sirsi hmatniky, ta moje jej tez ma.

Sent from my iPhone using Tapatalk
johny_r

Re: Vyber elektroakustiky alebo akustiky s vyrezom do 45000k

Příspěvek od johny_r »

Díky kluci za názory.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

kulidone píše: Dotaz k Jesterovi.... neprecenuje sa to. Ono to fakt zalezi na daneho jedinca. Ak ma clovek male ruky tak asi neutiahne 45mm+ a robi mu to problem sam som jednym z nich a poznam dalsich ... akoze nehovorim, ze je to nehratelne. Pointa je taka, ze hladam sirku hmatniku na ktorom sa mi hra najlepsie.
No když vidím malé děti, jak dokážou skvěle hrát na klasickou kytaru (a mají neuvěřitelně malé a útlé prsty), tak si fakt myslím, že se to přeceňuje. To ale samozřejmě neznamená, že si člověk nevybere to, na co se mu nehraje pohodlně.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

No, jedna věc je, na co člověk dokáže zahrát a na co se mu hraje dobře. Na těch dětičkách je většinou vidět, jak si ty prstíčky musí pomalu vykloubit, aby tam dosáhly. Já taky zahraju na všechno, ale třeba hrát na nylonku s 52mm rovným hmatníkem a hlubokým profilem krku (klasická španěla stavěná na klasickou techniku) nebo na 48mm s radiem a plochým profilem je prostě brutální rozdíl. Tu první zmíněnou jsem měl roky a i když byla zvukově super, tak se mi na ní nikdy nehrálo pohodlně. Po té druhé běhá ruka úplně sama. Akustiku mám od Seagulla s 45mm, kamarád měl něco s krkem jak housle. Tam jsem se prostě nevešel (mám hodně velké ruce).
Takže si myslím, že krk je naprosto rozhodující, pokud jde o pohodlnost hraní a pokud se bavíme o kytaře za 45k, tak bych neslevoval absolutně z ničeho, natož pak z hráčského pohodlí. To, že jsem se ptal na konkrétní rozměr vychází z toho, že mi přijde dobré mít všechny kytary v tomto ohledu stejné, což usnadní jejich střídání.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

johny_r píše:No, jedna věc je, na co člověk dokáže zahrát a na co se mu hraje dobře.
Tak zvyk je zvyk, každý má ruce jinak velké, a jsou různé techniky hry ... každopádně klasická kytara se vyvíjí už několik staletí, a udělat užší krk už asi někoho za tu dobu napadlo. Přesto krk vypadá tak jak vypadá, takže špatně to asi není. Ani nevím o žádném klasickém kytaristovi, ktrý by si nechal udělt kytaru nějak výrazně mimo "standard".
A střídání krků je jako střídání aut - spojka zabírá jinde, volat je menší a níž, ale sedneš a jedeš. A nakonec když hraješ třeba i na 12ti strunku, tak to ani jinak nejde. A co se dost přehlíží, je vzdálenost krajních strun. Pocitově se krk s různou roztečí strun jeví v ruce dost jinak.
Každopádně krk je třeba zhodnotit (to jde jen subjektivně) až po nějaké době, jinak hraje velkou roli na co zvyklý.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
litrfree
Bandzone: https://bandzone.cz/_109713
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od litrfree »

Nejsou ty s tim výřezem - stejnej model, nebo inspirace, lacinější? Srovnával to někdo?
Basy: Squier PB Silver series, Squier PB Special DiMarzio, SX PJ FL DiMarzio. Upy: RR SVT-CL klon 250W & Soundelirium The 14,5 500W & The 15 500W. Przny: B3. Rec&Rhythm: Samson Q7. Lexicon Omega & Olympus VN480PC. Metro: Ymh PSS-190, Seiko SMP10. Back: RR Marshall JCM 800 2204 Mk.II klon 50W, Vox AmPhone Bass & KOSS UR 30. Lajny: Hendrex Cables. Visy: Sepp Wotan. System service: Kardiocentrum Agel & Vebr Guitars. Band: Pichua Shiski Raw Punk.
ekvb

Příspěvek od ekvb »

u Taylorov ten výrez stojí cca. 200 Eur navyše :)
kulidone

Příspěvek od kulidone »

No ono to vychadza podla kytary.cz ... 200 eur (8. rada),220(1. rada),250 (4. rada) eur za cutaway... Drahsi poplatok som snad za soft cutaway este nevidel aj ked som pozeral custom gitary vacsinou sa to pohybovalo okolo 100-150 eur.
Taylor 412ce LTD (rosewood), Taylor 114ce, Fernandes Revolver Pro 81/85, Landscape SPT-CST/F Custom
johny_r

Příspěvek od johny_r »

čavli: To je jasný. U klasický kytary je širokej krk naprosto v pořádku. Technika hry je úplně jiná než to, jak většina lidí (neklasikářů) hraje. Pokud mám palec opřenej vzadu, kytaru na levém stehně atd., tak je to asi ideální řešení. Na tom není co měnit. Když ale občas potřebuju palcem zmáčknou E (jak říká Tommy Emmanuel, když ten palec mám, tak je škoda s ním nehrát), tak je široký a hluboký krk na překážku. Mluvil jsem spíš o tom, že většina lidí, kteří klasiku nehrají spíš ocení užší a subtilnější krk i u nylonu (viz já). Na klasicky postavenou španělu se neklasickou technikou hraje blbě (cca. 13 let vlastních zkušeností s mistrovskou španělkou).
To přirovnání k autům je výstižný. Zrovna teď jezdím půjčeným autem, protože svoje mám v servisu, a jezdí se v něm prostě blbě. Sedadlo nejde dát dost dolů, volant nejde dát dost blízko atd. atd. Sice sednu a jedu, ale nikdy bych si ho nekoupil, protože se nedá seřídit na moje potřeby. S kytarou je to stejný.

Jinak co se krků týče, je pravda, že rozteč strun hraje roli. Třeba ta španěla, co jsem měl, měla vůči šířce krku relativně malou rozteč (na krajích zbývalo víc místa než by bylo příjemné). Ale ještě k těm krkům. Dnes je díky různým karbonovým výztuhám a kvalitním materiálům možné udělat parádně subtilní krky, které drží. Probíral jsem to s kytarářem a dozvěděl jsem se, že častý problém s příliš masivními krky u českých kytar ze začátku 90 let je způsoben tím, že se tehdy těžko shánělo kvalitní dřevo, takže se pevnost krku musela dohnat množstvím materiálu. Tahle doba je už naštěstí pryč.

Co se týče poplatku za výřez, tak si myslím, že jde spíš o obchodní tah. Kytary s výřezem lákají i lidi, co to nepotřebují, protože to prostě vypadá tak nějak "víc profi", takže proč tam nenapálit cenu, když to lidi zaplatí. Domnívám se, že co se týče náročnosti konstrukce, je celkem jedno, jestli kytara výřez má nebo nemá a pokud si kytarář řekne o příplatek za výřez, tak bych tipoval, že důvodem bude spíš to, že na ten tvar nemá šablonu a musí ji vyrobit, což je nějaká práce. U svojí kytary jsem taky připlácel nějaké 2000 za výrobu šablony, protože šlo o atyp.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Chtít za výřez peníze navíc je nečestné a nesportovní, výrobně to vyjde prakticky nastejno jako bez výkroje, stejná práce, stejná spotřeba materiálu. Taylor je mi sympatický, ale tohle přehání...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Šimkojc píše:Taylor je mi sympatický, ale tohle přehání...
Ale proč? Když to lidi zaplatí ... a Tayloru se to vyplatí. Takhle bys vlastně mohl kritizovat celou cenovou politiku Tayloru. Proč je PS14 2x tak drahá jak před pěti lety? Atd.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Šimkojc píše:Chtít za výřez peníze navíc je nečestné a nesportovní, výrobně to vyjde prakticky nastejno jako bez výkroje, stejná práce, stejná spotřeba materiálu. Taylor je mi sympatický, ale tohle přehání...
chtít peníze za kytary je nečestné a nesportovní, zadarmo by nám je měli dávat!
A být rádi, že na ně aspoň někdo hraje, ne? Srdíčko, feeling, skutečné umění... 8)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Já pouze kritizuji 6 000 Kč navíc za cutaway, protože spousta jiných firem má tento cenový rozdíl malý, nebo žádný. Cena kytary je jiná věc. Ceny jdou nahoru, ale stoupají i platy, mění se kurzy měn, nakonec z toho všeho vypadne nějaké číslo a zákazník to buď zaplatí, nebo ne.
Jako občasný prodejce kytar souhlasím, že někteří spoluobčané by opravdu chtěli kytary nejlépe zadarmo, s dovozem až domů a s doživotní zárukou...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Šimkojc píše:Chtít za výřez peníze navíc je nečestné a nesportovní
V tom případě máš jako zákazník právo si rozhodnout, že takový nástroj nekoupíš, a pokud bude podobných lidí víc, tak třeba výrobce změní poliku.

Nicméně do té doby, dokud jsou lidi ochotní si připlácet, tak se jen výrobce chová ekonomicky a racionálně :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“