Moje dojmy a pojmy...
Boss mulťáky byly vždycky našlapané a je tomu tak i zde.
Ostatně stačí si stáhnout manuál.
Nicméně, přes všechnu nabušenost, velké plus vidím v tom, že do MS-3 sice narvali engine z flagshipu, ale je okleštěný o "volovinky" - mám na mysli např. looper nebo simulace zesilovačů a reprobeden. Všeumětelství tak zůstává doménou GT-100.
Čekal jsem z fotek, že efekt bude malý, ale stejně jsem byl trochu překvapený. Přitom jsou footswitche tak akorát daleko od sebe a jejich naklopení nemá chybu. Do pedalboardu perfektní.
Na druhou stranu musí být něco za něco a od velikosti se odvíjí komfort štelungu. Editace na prťavém displeji jen se třemi enkodérky a pěti čudlíčky je rozhodně zkouška trpělivosti. Ale protože je to Boss, jde jimi nastavit úplně všechno a menu má přehlednou logiku. Ostatně dal jsem to intuitivně bez manuálu. Zatím. Až dojde na nějaký ten externí footswitch, uvidíme kdo z koho.
Velmi se těším na SW editor, jehož vydání vývojáři z Hamamatsu už 2x odsunuli. Jako správný čecháček se domnívám, že pouze chtějí mučit bílé ďábly s kulatýma očima, protože na YT jsou videa s beta verzí kýženého softwaru. Dle všeho to pak bude velká pohoda, pokud to bude dobře běhat. O což jim tím odkládáním asi jde... aspoň doufám... editor k DD-500 byl k dispozici po víc než roce od prodeje, snad to s MS-3 dopadne lépe.
Nuže k praxi...
Zatím jsem jen šoupnul do první smyčky preamp LeLead a zkoušel jsem aktivaci smyčky a přepínat kanály přes midi. Všechno se mi zdá rychlé, bez dropoutů. Ale je fakt, že jsem nezkoušel ultrasložité patche s harmonizerem a nekonečnými reverby a delayi, bo takové srandy nepoužívám.
Super jsou zdublované efektové sekce FX (compresory, overdrivy, wahy...) a MOD (modulační blbinky). Obě sekce tedy můžete mít před i za smyčkami. Za perfekcionismus považuju možnost libovolného přesouvání, resp. řazení ef. sekcí, samozřejmě lze přesunout i reverb a delay sekce.
Ovšem pozor - všechny 3 smyčky jsou jako jeden blok, nelze je přesouvat po jedné a jsou fixně seřazené za sebou 1-2-3. To by v některé situaci mohlo být nevýhodou - např. kdybych chtěl zapojit nějaký externí delay/reverb do Loop 3, nepůjdou před něj (t.j. mezi L2 a L3) vřadit sekce FX2 a MOD2. Takže je nutno s tímto kdyžtak počítat.
V presetovém modu se mi líbí přednastavení enkodérů na rychlou změnu:
1. presetu / 2. bpm / 3. hlasitosti patche.
Myslím, že toto nastavení půjde "customizovat" (nutno ověřit). Mně to takto vyhovuje, uvidíme časem.
Posouvání mezi bankami sešlapem 1+2 down a 3+4 up je fajn.
Ledaskoho by mohlo zajímat možnost přepnutí pravým horním fujswičem do "čtyřkrabičkového" modu - display zobrazuje který efekt je na které ťapce.
Podržením tohoto ftsw zamutujete zvuk a zapnete ladičku. Polytunka to není, ale funguje dobře, no problema za ty prachy.
Zkoušel jsem exp. pedál na nějaké wahy a parametry několika modulací, funguje to v pohodě.
Budu "nutně" potřebovat nějaký CTRL/TAP switch. Buď externí a ještě lépe by bylo, kdyby šel naložit na ťapku 4 - to by mi vyhovovalo nejvíc. Toto ještě prozkoumám, nejspíš dokonce zalistuju v manuálu.
Efekty hm... je jich hodně a nemá smysl se o nich rozepisovat, mimoto zodpovědně zkusit všechny je běh na dlouhou trať. Teď bych vypíchnul jenom gate (noise supressor), který je s jakýmkoli higain preampem ve smyčce životní nutností - funguje velmi dobře.
Poněvadž mám skvělý DD-500, mrzí mě, že oproti němu v MS-3 chybí tři algoritmy. To platí i pro další dvě novinky z téhle vypečené série: RV-500 má snad o 5 algoritmů víc a i MD-500 obsahuje navíc minimálně "Dimension". Vesměs se jedná o zajímavé kreativní zvuky a myslím, že je jasné, proč to tak výrobce uklohnil. Nicméně, jak jsem psal výše, MS-3 nepodceňujte a doporučuju aspoň ze zájmu zkouknout obsah na str. 2 v pdfku "Parameter Guide", je to úctyhodný výpis.
Jak jsem si s tím X hodin nepřetržitě hrál, dvakrát zamrzla možnost volby efektů v sekci, která se dělá enkodérem č.3. Samozřejmě pomohl restart. Podle mě při tak brutálním hrabání se v mašině je nějaký ten zámrz běžná věc, neberu to jako nic fatálního.
No a co se týká zvuku obecně... podle mě není co řešit, je to úplně v pohodě, špica. Ovšem já nejsem z famílie truebypass boutique nadšenců, takže můj úsudek berte jak chcete.
Toť zatím vše, třeba něco doplním.
Oficiální návody jsou tady:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... eFgaZzV-Ht