BOSS MS-3 Multi Effects Switcher

Pedály, multiefekty, procesory, ...
cherreda
Rádce

BOSS MS-3 Multi Effects Switcher

Příspěvek od cherreda »

https://www.boss.info/us/products/ms-3/support/

Moje dojmy a pojmy...

Boss mulťáky byly vždycky našlapané a je tomu tak i zde.
Ostatně stačí si stáhnout manuál.
Nicméně, přes všechnu nabušenost, velké plus vidím v tom, že do MS-3 sice narvali engine z flagshipu, ale je okleštěný o "volovinky" - mám na mysli např. looper nebo simulace zesilovačů a reprobeden. Všeumětelství tak zůstává doménou GT-100.

Čekal jsem z fotek, že efekt bude malý, ale stejně jsem byl trochu překvapený. Přitom jsou footswitche tak akorát daleko od sebe a jejich naklopení nemá chybu. Do pedalboardu perfektní.
Na druhou stranu musí být něco za něco a od velikosti se odvíjí komfort štelungu. Editace na prťavém displeji jen se třemi enkodérky a pěti čudlíčky je rozhodně zkouška trpělivosti. Ale protože je to Boss, jde jimi nastavit úplně všechno a menu má přehlednou logiku. Ostatně dal jsem to intuitivně bez manuálu. Zatím. Až dojde na nějaký ten externí footswitch, uvidíme kdo z koho.
Velmi se těším na SW editor, jehož vydání vývojáři z Hamamatsu už 2x odsunuli. Jako správný čecháček se domnívám, že pouze chtějí mučit bílé ďábly s kulatýma očima, protože na YT jsou videa s beta verzí kýženého softwaru. Dle všeho to pak bude velká pohoda, pokud to bude dobře běhat. O což jim tím odkládáním asi jde... aspoň doufám... editor k DD-500 byl k dispozici po víc než roce od prodeje, snad to s MS-3 dopadne lépe.

Nuže k praxi...

Zatím jsem jen šoupnul do první smyčky preamp LeLead a zkoušel jsem aktivaci smyčky a přepínat kanály přes midi. Všechno se mi zdá rychlé, bez dropoutů. Ale je fakt, že jsem nezkoušel ultrasložité patche s harmonizerem a nekonečnými reverby a delayi, bo takové srandy nepoužívám.

Super jsou zdublované efektové sekce FX (compresory, overdrivy, wahy...) a MOD (modulační blbinky). Obě sekce tedy můžete mít před i za smyčkami. Za perfekcionismus považuju možnost libovolného přesouvání, resp. řazení ef. sekcí, samozřejmě lze přesunout i reverb a delay sekce.

Ovšem pozor - všechny 3 smyčky jsou jako jeden blok, nelze je přesouvat po jedné a jsou fixně seřazené za sebou 1-2-3. To by v některé situaci mohlo být nevýhodou - např. kdybych chtěl zapojit nějaký externí delay/reverb do Loop 3, nepůjdou před něj (t.j. mezi L2 a L3) vřadit sekce FX2 a MOD2. Takže je nutno s tímto kdyžtak počítat.

V presetovém modu se mi líbí přednastavení enkodérů na rychlou změnu:
1. presetu / 2. bpm / 3. hlasitosti patche.
Myslím, že toto nastavení půjde "customizovat" (nutno ověřit). Mně to takto vyhovuje, uvidíme časem.

Posouvání mezi bankami sešlapem 1+2 down a 3+4 up je fajn.

Ledaskoho by mohlo zajímat možnost přepnutí pravým horním fujswičem do "čtyřkrabičkového" modu - display zobrazuje který efekt je na které ťapce.
Podržením tohoto ftsw zamutujete zvuk a zapnete ladičku. Polytunka to není, ale funguje dobře, no problema za ty prachy.

Zkoušel jsem exp. pedál na nějaké wahy a parametry několika modulací, funguje to v pohodě.
Budu "nutně" potřebovat nějaký CTRL/TAP switch. Buď externí a ještě lépe by bylo, kdyby šel naložit na ťapku 4 - to by mi vyhovovalo nejvíc. Toto ještě prozkoumám, nejspíš dokonce zalistuju v manuálu.

Efekty hm... je jich hodně a nemá smysl se o nich rozepisovat, mimoto zodpovědně zkusit všechny je běh na dlouhou trať. Teď bych vypíchnul jenom gate (noise supressor), který je s jakýmkoli higain preampem ve smyčce životní nutností - funguje velmi dobře.
Poněvadž mám skvělý DD-500, mrzí mě, že oproti němu v MS-3 chybí tři algoritmy. To platí i pro další dvě novinky z téhle vypečené série: RV-500 má snad o 5 algoritmů víc a i MD-500 obsahuje navíc minimálně "Dimension". Vesměs se jedná o zajímavé kreativní zvuky a myslím, že je jasné, proč to tak výrobce uklohnil. Nicméně, jak jsem psal výše, MS-3 nepodceňujte a doporučuju aspoň ze zájmu zkouknout obsah na str. 2 v pdfku "Parameter Guide", je to úctyhodný výpis.

Jak jsem si s tím X hodin nepřetržitě hrál, dvakrát zamrzla možnost volby efektů v sekci, která se dělá enkodérem č.3. Samozřejmě pomohl restart. Podle mě při tak brutálním hrabání se v mašině je nějaký ten zámrz běžná věc, neberu to jako nic fatálního.

No a co se týká zvuku obecně... podle mě není co řešit, je to úplně v pohodě, špica. Ovšem já nejsem z famílie truebypass boutique nadšenců, takže můj úsudek berte jak chcete.

Toť zatím vše, třeba něco doplním.

Oficiální návody jsou tady:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... eFgaZzV-Ht

Přílohy
Boss MS3 - test 01.jpg
torst

Re: BOSS MS-3 Multi Effects Switcher

Příspěvek od torst »

Tak téma založeno ! Zrovna včera vyšel test v novém Musikusu, ale velice stručný. Cherredův je podstatně lepší. Nejsem užvatelem podobných kombajnů - tak jen teleg(teo)raficky : Že neobsahuje amp simulátory spíš vítám. Ty BOSS nikdy neuměl. (No, neuměl). Pro Live provoz jsou drivy a distortiony daleko lepší.
Že se smyčky nenechají prokládat interníma efektama je celkem škoda.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Dík za pochvalu. :wink:

"Že neobsahuje amp simulátory spíš vítám"
Vždyť taky píšu, že je to plus. :)

"Že se smyčky nenechají prokládat interníma efektama je celkem škoda."
Jj, to je. Ale nedokážu posoudit, proč tomu tak je. Přičemž pochybuju, že by na to vývojáři nepomysleli, protože jinak mysleli snad na všechno. :) Možná by to bylo interně mnohem složitější ošetřit? Tedy dražší na výrobu? Tak jim to někdo zatrhnul? :) Možná jsem paranoidní, ale řídím se pravidlem "za vším nelogickým hledej čerta, tedy marketingové oddělení". :) Nevím. Vydejchám to, beztak tam míním prdnout jen kopátko-kreslítka a preamp.
torst

Příspěvek od torst »

Každej, kdo má nějakou tu analog krabici jí určitě připojí a bude porovnávat s interní digi simulací. Aspoň já bych se neubránil.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Placka

Příspěvek od Placka »

díky za postřehy, o MS-3 fakt vážně uvažuju, ale ještě nejspíš počkám na ten editační SW:-)

Že jsou loopy v řetězci napevno jsem věděl předem, dost se to řešilo v diskuzi na gearpage. Pokud by měly být přehazovatelné, musel by MS-3 obsahovat analogovou matici podobně jako řada ES (a ES-5 bez efektový jednotky stojí tolik co MS-3). Pokud by mezi loopy měly být zařaditelné interní efekty, musel by na každém loopu být DA/AD převodník + asi nějaká ta elektronika nebo logika okolo.

Ne, že by to byly velký náklady navíc, ty převodníky jsou určitě docela malý položky. MS-3 je ale marketingově jasně určeno místo někde ve středu, nikoliv na špici (to je vidět třeba z menšího výběru algoritmů, jak popsal výše Cherreda)

Pevně daný pořadí smyček mě nevadí, chci do nich umístit akorát preamp a případně nějaký zkreslení. Na modulace, delay apod. nejsem žádnej velkej fajnšmekr, takže mě budou bohatě stačit ty interní.

Co mám v plánu je připojení externích switchů a expression pedálu...

Na FB skupině jsem viděl peknou pičičandu:
Přílohy
barefoot buttons.jpg
Placka

Příspěvek od Placka »

Tak pc editor je oficiálně venku. Jsem na dovolený, tak jsem se na to zatím nedíval, ale doma mrknu a myslím, že pak MS-3 objednám:)
Navíc vydali i nový firmware, o tom vím ještě míň. V diskuzích je vyjadřována určitá naděje, že by se novými firmwary mohly přidávat i efekty (jako třeba u zoomu). Na to bych ale moc nespolehal...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Zrovna jsem to sem chtěl napsat. :) Tak jsem na to zvědavej, dostanu se k tomu asi o víkendu.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

další recenze, poslední číslo str.98
https://www.guitarinteractivemagazine.com/
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Editor je v pohodě.
Takovej oldschoolovej, jednoduchej, velké buttony, přehlednej, líbí se mi - zatím na co jsem kliknul, to fachčilo. Blbnul jsem s ním cca hodinu, ani jeden zámrz, uvidíme. Latence SW vs HW je únosná.
Pro mě je to teda velká úleva. 8)
Placka

Příspěvek od Placka »

Editor se mi líbí, právě ta jednoduchost, velký točítka, přehledný ovládání...Přesnej opak editoru k G-systemu, kterej se mi do teď nedaří pochopit:-). V tejdnu asi MS-3 objednám...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

cherreda píše:Budu "nutně" potřebovat nějaký CTRL/TAP switch. Buď externí a ještě lépe by bylo, kdyby šel naložit na ťapku 4 - to by mi vyhovovalo nejvíc. Toto ještě prozkoumám, nejspíš dokonce zalistuju v manuálu.
Na kterýkoli ftsw jdou naložit libovolné TAP či CTRL funkce, ale funguje to pouze při přepnutí presetu do modu MANUAL. Přístroji bohužel nelze přikázat 1+2+3 budete presety a 4 bude CTRL/TAP.
Takže toto asi nejlépe vyřeší externí ftsw.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Velice nenápadná, ale o to příjemnější blbůstka je zamknutí, resp. deaktivace enkodérů a čudlů - na 2 sekundy se zmáčkne čudl ON/OFF.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

super takže si poridis switcher abys ho nahodou nepřepl :))))))
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) Ale no tak... přešlápněte na kabelu, pane, Boššové nejsou idioti. 8) Footswitche samozřejmě přepínají, deaktivujou se jen 3 enkodéry/poťáky/točítka a pětice buttonků/čudlů/tlačítek... prostě ty malé obdélníčky... 8) Jestli je něco cool, tak tahle nenápadná funkce. 8) Nevím, jestli je u Bošš mulťáků standardní.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

beru jizlivost zpet a sypu si egopopel na hlavu.
pro tebe, co vždycky chces rozšlápnout všechno co není dobře ukryte je to vyborna funkce 8)
madro
Nový uživatel

Příspěvek od madro »

Ahojte,

nevíte někdo jestli jde na ms-3 přepínat presety pomocí MIDI příkazu (program change) z nějakého DAW v počítači. Asi přes ten USB kabel když to nemá MIDI-IN.
Placka

Příspěvek od Placka »

Myslím, že tohle MS-3 neumí.

Btw. Už mám taky objednáno, ale jaksi nikde nejsou skladem a čekám na dodávku :-/
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Myslím, že i kdyby to náhodou šlo, tak to bude na prd, protože komunikace přes usb má solidní latenci.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

cherreda píše:Všechno se mi zdá rychlé, bez dropoutů. Ale je fakt, že jsem nezkoušel ultrasložité patche s harmonizerem a nekonečnými reverby a delayi, bo takové srandy nepoužívám.
Zkusil jsem nabouchanější presety - bohužel a očekávatelně jsou pak při přepínání dropouty patrné. Zdaleka to není takový průšvih, jak už jsem zažil dřív na nějakých starších mulťákách - přece jen se HW asi zase zrychlil - ale jsou tam. Radši na to upozorňuju, tohle je hodně subjektivní a fakt je potřeba si to zkusit. Ono se to jinak vnímá v klídku doma a jinak naostro při hře s kapelou a znám lidi, kteří by to nevydejchali.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“