prohmatane prazce

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
julo

prohmatane prazce

Příspěvek od julo »

Ahoj,
mam akusticku kytaru Martin (temer 2 roky stara) a objevil jsem, ze mam prohmatane tri prazce. Je to podle vas normalni stav? Ocekaval bych, ze u drazsi kytary tyto veci vydrzi dele. Myslite, ze to lze vyresit v ramci zaruky?
Dekuji
Jester
Rádce

Re: prohmatane prazce

Příspěvek od Jester »

Ano.
Ne.
starypard

Příspěvek od starypard »

Za prohmatání pár pražců během dvou let - pochvala!!! Zřejmě hraješ. Cvičíš, provozuješ, produkuješ, používáš ... tak to má být. Hraj dál, měň pražce, tak to bude až do smrti!!
Pak je tady ještě jedna věc, pokud máš opotřebené jen tři pražce (a předpokládám jen na některých strunách), zřejmě hraješ "furt to samé". To není nejlepší vizitka pro kytaristu - je to známka značně zúženého repertoáru, rejstříku dovedností, vkusu, nápadů ... ale to už jen projektuji. A týkalo by se i mne - můj strat s javorovým hmatníkem je pekelně špinavý od sedmého do čtrnáctého pražce - hraju tam nejčastějš. Zřejmě také nic jiného neumím - a to není pěkné!
julo

Příspěvek od julo »

Jsem amater a na kytaru hraju v prumeru 60-90min denne, z toho na tuto akustiku to bude asi polovina. Proto se mi zda, ze by se prazce nemely prohmatnout tak brzy.
S tim co pisete ve zbytku bych si dovolil (jako technicky vzdelany clovek) nesouhlasit. Na prvnim a (mozna druhem) prazci potrebuju pouzit vetsi silu nez nekde dal, zejmena kvuli nultemu prazci a tvrdsim strunam. Dal samozrejme tlusta struna nezanecha takovou stopu jako struna tenka. Takze prohmatnuti musi byt logicky nejvic viditelne u tenkych strun na zacatku hmatniku.
Me spise zajimalo jestli je toto normalni u kytar Martin, ktere se povazuji za ty "lepsi".
starypard píše:Za prohmatání pár pražců během dvou let - pochvala!!! Zřejmě hraješ. Cvičíš, provozuješ, produkuješ, používáš ... tak to má být. Hraj dál, měň pražce, tak to bude až do smrti!!
Pak je tady ještě jedna věc, pokud máš opotřebené jen tři pražce (a předpokládám jen na některých strunách), zřejmě hraješ "furt to samé". To není nejlepší vizitka pro kytaristu - je to známka značně zúženého repertoáru, rejstříku dovedností, vkusu, nápadů ... ale to už jen projektuji. A týkalo by se i mne - můj strat s javorovým hmatníkem je pekelně špinavý od sedmého do čtrnáctého pražce - hraju tam nejčastějš. Zřejmě také nic jiného neumím - a to není pěkné!
waldir

Příspěvek od waldir »

julo píše: S tim co pisete ve zbytku bych si dovolil (jako technicky vzdelany clovek) nesouhlasit. Na prvnim a (mozna druhem) prazci potrebuju pouzit vetsi silu nez nekde dal, zejmena kvuli nultemu prazci a tvrdsim strunam.
Omlouvam se, ze zanasim tema, ale s tim co pises si jako dlouholety kytarista a technicky vzdelany clovek dovolim nesouhlasit.

1. Praxe i technicka intuice mi rika, ze cim vyssi prazec, tim vyssi je potrebna sila, protoze se vzdalenosti roste dohmat, tedy vzdalenost, o kterou je nutne strunu vychylit. Dale mi intuice a letme vyzkouseni rika, ze uhel struny od nulaku ke zmacknute strune je vicemene stejny nehlede na to, ktery prazec je zmacknut (tzn. napr. pri stisknuti tretiho prazce se struna temer ci uplne dotyka i prvniho a druheho), takze ani to nehraje velkou roli a potrebna sila v prstech tedy monotonne roste.

2. Dale mi technicka intuice rika, ze kdyz se bavime o promacknuti prazcu, tak ti nejde o mnozstvi sily, kterou v prstech aplikujes, ale jen o mnozstvi sily, ktere je potrebne k udrzeni kmitajici struny na prazci (tzn. rozdil klidove reaktivni sily struny a sily tveho stisku) , coz rozhodne nema nic spolecneho s vyskou nulteho prazce. Presne mnozstvi sily bych ocekaval, ze bude primo umerne mnozstvi sily, ktere struna kmitanim ztraci. Pokud je to procento z jeji kineticke energie na kazdy kmit, pak ta sila bude opet vyssi na vyssich tonech. (Za predpokladu prumerne delky stisku vyrazne kratsi nez je sustain kytary... ...a stejne intenzity hrani na vsech prazcich... aneb kulata krava ve vakuu.)

3. Co s tim ma tvrdost strun co docineni? Ja si myslim, ze ta je jen multiplikativni konstantou ktera se aplikuje na vsech prazcich stejne.

Jinak receno jen tak zcela mimochodem:
- Strunu mas mackat prave tak, aby se zlehka dotykala prazce a mas tak cinit tesne u prazce. (tzn. prst se vubec nedotyka hmatniku)
- Pokud se rozdil vysky nulaku a prvniho prazce podstatne lisi od rozdilu vysky prvniho a druheho prazce, pak je neco spatne (jmenovite vyska nulaku a pripadne dalsi atributy kytary).

Zpatky k prazcum - rekl bych, ze dva roky jsou malo (i kdyz jako klasik asi v tomto smeru nejsem vubec vypovidajici, narozdil od Jestera), predpokladam-li zminenou intenzitu hrani, spravnou silu stisku a to, ze prazce jsou tak sjete, ze na to uz nejde hrat. Na reklamaci bych spise rekl, ze to neni, ale mohu se mylit - odnesl bych to kytarari (respektive do libovolneho servisu zamerujiciho se na strunne nastroje) a nechal prazce vymenit. (Nebo to muzes zkusit i doma - prazcovy drat se koupit da i v malych mnozstvich, ale osobne bych to rozhodne nechal na nekom zkusenem - hmatnik si tim muzes dozajista poskodit. )
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

waldir píše: Zpatky k prazcum - rekl bych, ze dva roky jsou malo (i kdyz jako klasik asi v tomto smeru nejsem vubec vypovidajici, narozdil od Jestera), predpokladam-li zminenou intenzitu hrani, spravnou silu stisku a to, ze prazce jsou tak sjete, ze na to uz nejde hrat.
Na klasikách opravdu pražce vydrží násobně déle než na akustikách s kovovými strunami.

Problém otázky, resp. adekvátní rady, je ale také v tom, jak moc má tazatel sjeté ty pražce. Takže dle mého soudu se jakési opotřebení na pražcích objeví asi u všech akustik s kovovými strunami po dvou letech a hodinovém hraní denně.
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

Doporucil bych ti v prvni rade dat si pozor na cisteni strun po hrani. Nekdo ma agresivnejsi pot (ja napriklad) a pokud hrajes tak casto, coz je mimochodem chvalyhodne, tak muze dochazet prave k tomu, ze tvuj pot se spolecne s beznou spinou usazuje na strunach zespoda a prispiva to jak k nizsi zivotnosti strun, tak samozrejme k opotrebeni prazcu.

Doporucil bych ti minimalne po hrani otrit hadrem ze vsech stran, idealne pak pouzivat nejaky fastfret a podobne.

Cili, ano, je to normalni, ale zaruka se na to nevztahuje.
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
julo

Příspěvek od julo »

Ja mam struny nizko, takze "ze cim vyssi prazec, tim vyssi je potrebna sila" tam prakticky nehraje roli. Mozno jsem se nevyjadril uplne spravne, ale mam pocit, ze na prvni prazec musim pusobit silneji, pravdepodobne kvuli pevnemu nultemu prazci. Kazdopadne dik vsem za reakci.
waldir píše:
julo píše: S tim co pisete ve zbytku bych si dovolil (jako technicky vzdelany clovek) nesouhlasit. Na prvnim a (mozna druhem) prazci potrebuju pouzit vetsi silu nez nekde dal, zejmena kvuli nultemu prazci a tvrdsim strunam.
Omlouvam se, ze zanasim tema, ale s tim co pises si jako dlouholety kytarista a technicky vzdelany clovek dovolim nesouhlasit.

1. Praxe i technicka intuice mi rika, ze cim vyssi prazec, tim vyssi je potrebna sila, protoze se vzdalenosti roste dohmat, tedy vzdalenost, o kterou je nutne strunu vychylit. Dale mi intuice a letme vyzkouseni rika, ze uhel struny od nulaku ke zmacknute strune je vicemene stejny nehlede na to, ktery prazec je zmacknut (tzn. napr. pri stisknuti tretiho prazce se struna temer ci uplne dotyka i prvniho a druheho), takze ani to nehraje velkou roli a potrebna sila v prstech tedy monotonne roste.

2. Dale mi technicka intuice rika, ze kdyz se bavime o promacknuti prazcu, tak ti nejde o mnozstvi sily, kterou v prstech aplikujes, ale jen o mnozstvi sily, ktere je potrebne k udrzeni kmitajici struny na prazci (tzn. rozdil klidove reaktivni sily struny a sily tveho stisku) , coz rozhodne nema nic spolecneho s vyskou nulteho prazce. Presne mnozstvi sily bych ocekaval, ze bude primo umerne mnozstvi sily, ktere struna kmitanim ztraci. Pokud je to procento z jeji kineticke energie na kazdy kmit, pak ta sila bude opet vyssi na vyssich tonech. (Za predpokladu prumerne delky stisku vyrazne kratsi nez je sustain kytary... ...a stejne intenzity hrani na vsech prazcich... aneb kulata krava ve vakuu.)

3. Co s tim ma tvrdost strun co docineni? Ja si myslim, ze ta je jen multiplikativni konstantou ktera se aplikuje na vsech prazcich stejne.

Jinak receno jen tak zcela mimochodem:
- Strunu mas mackat prave tak, aby se zlehka dotykala prazce a mas tak cinit tesne u prazce. (tzn. prst se vubec nedotyka hmatniku)
- Pokud se rozdil vysky nulaku a prvniho prazce podstatne lisi od rozdilu vysky prvniho a druheho prazce, pak je neco spatne (jmenovite vyska nulaku a pripadne dalsi atributy kytary).

Zpatky k prazcum - rekl bych, ze dva roky jsou malo (i kdyz jako klasik asi v tomto smeru nejsem vubec vypovidajici, narozdil od Jestera), predpokladam-li zminenou intenzitu hrani, spravnou silu stisku a to, ze prazce jsou tak sjete, ze na to uz nejde hrat. Na reklamaci bych spise rekl, ze to neni, ale mohu se mylit - odnesl bych to kytarari (respektive do libovolneho servisu zamerujiciho se na strunne nastroje) a nechal prazce vymenit. (Nebo to muzes zkusit i doma - prazcovy drat se koupit da i v malych mnozstvich, ale osobne bych to rozhodne nechal na nekom zkusenem - hmatnik si tim muzes dozajista poskodit. )
TWitko

Příspěvek od TWitko »

Zeptam se asi blbe .. ale co jsou to "prohmatane" prazce ? Nebo presneji ... odkdy lze mluvit o skutecne "prohmatanych" prazcich ? Tedy stavu, ktery zacina vadit a vyzaduje servisni zasah a dokdy je to jen nejaka znamka lehkeho opotrebeni/castejsiho hrani .. treba nejaka fotka by pomohla :wink:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

IMHO je to už jasné, když ti struna drnčí o následující pražec před pražcem, který chceš hrát. Jinak pokud ti prohmatanost pražce již vadí v technice hraní a vnímáš ji jako nežádoucí (jiné chování struny při bendu na neprohmátnutých vs. prohmátnutých pražcích, atd.).
Merunak
Nový uživatel

Opotřebení pražců

Příspěvek od Merunak »

Zdravím,
potřebovala bych poradit. Na 1. a 2. pražci akustiky mám viditelné opotřebování. Viz. Foto. Je prosím potřeba přebrousit/přepražcovat, nebo je to ještě v pohodě a nemám to řešit?
Díky

Jinak kytaru mám 7 let a hraju na ni 3x týdně vždy okolo hodinky.
IMG_20210830_163536183.jpg
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Přebrousit pražce, v tomto stavu půjdou ještě pěkně srovnat a zaoblit.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

To je pohoda, práce na 10 minut, jen je dobré použít pilník na pražce.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Není třeba psát vědecké elaboráty ...
Tak v první řadě, pražce jsou spotřebák, a ubývají od první minuty hraní, otázkou je jen jak rychle, a kde. Je naprosto přirozené, že na pár místech je to opotřebení výrazně rychlejší. To není "známka značně zúženého repertoáru, rejstříku dovedností, vkusu, nápadů", to je prostě tím jak převažuje 1 tónina v doprovodech (třeba kvůli zpěvu), nebo prostě stylem který hraješ. Třeba v bluegrassu je banjo a dobro laděné do open G, a prostě se hraje víc v G, což odnese 2. a 3. pražec na neopletených strunách.
Pokud potřebuješ na první pražci vyvynout větší sílu než jinde, máš blbě seřízený ořech - nech si to upravit. Je to jednoduché, ale musíš o tom něco vědět (když to přeženeš, je to na nový ořech), a potřebuješ speciální dost drahé pilníky, jinak to doprasíš.
Já dávám přednost častější výměně prvních pražců, než přebrušování a potom přepražcování celé kytary.
Před samovýměnou pražců důrazně varuju. Bez zkušeností by se do toho u lepší kytary pustil jen magor.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“