Výměna ladících mechanik
Pravidla fóra
Re: Výměna ladících mechanik
Nu, nic na světě nechodí plynule. Kdyby věci neměly vakl, nemohly by se vůbec hýbat. I mnohatunová, drahá, obráběcí mašina, pracující na setinu mulimetru, se nastavuje tak, že přejedeš tu správnou polohu o kus dál a pak se vrátíš. Dle toho jak to je konstruované, jak jsou rozložené síly, hmotnosti, a tak.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To teda nesouhlasím. U Squier Standard Strata se mi to se stock mechanikama nestalo snad nikdy a ladění drží jak hebrejská víra.
hendreku, máme stejný nástroj a souhlas, mechaniky jsou velmi dobré a tremolo (hodně ho používám) také. Kytara ladí skoro furt.
Zas jsou jako jiné kytary, třeba i o dost dražší, kde prostě musím uplatnit zmíněné triky. On se hodně projevuje i nulťák, průchod strun těmi drážkami. Musí být prostě perfektní. A nemluvím o usazení strun v kobyle. Nikdo nikomu nevidí do duše a pod ruce, jak vlastně ty struny natáhl. Málokdo to dělá pořádně. I proto jsem třeba používal roky u strata "bullet end strings". I taková pitomina, jako zakončení struny a její pořádné zakotvení, hraje roli. Lidi na to obecně s***u. Namrdaj struny kytaru co nejrychlejš a pak se divěj. U nylonu a španěly je to důležité taky. Kolik lidí si tady stěžuje na dreadnoughty, na vyskakující kolíčky, na poskakování v nuláku a v mechanikách ....
Zas jsou jako jiné kytary, třeba i o dost dražší, kde prostě musím uplatnit zmíněné triky. On se hodně projevuje i nulťák, průchod strun těmi drážkami. Musí být prostě perfektní. A nemluvím o usazení strun v kobyle. Nikdo nikomu nevidí do duše a pod ruce, jak vlastně ty struny natáhl. Málokdo to dělá pořádně. I proto jsem třeba používal roky u strata "bullet end strings". I taková pitomina, jako zakončení struny a její pořádné zakotvení, hraje roli. Lidi na to obecně s***u. Namrdaj struny kytaru co nejrychlejš a pak se divěj. U nylonu a španěly je to důležité taky. Kolik lidí si tady stěžuje na dreadnoughty, na vyskakující kolíčky, na poskakování v nuláku a v mechanikách ....
Do drážek v nuláku dej nastrouhanou tuhu z obyčejné tužky nebo třeba grafitovou vazelínu, aby se struna volně pohybovala v nuláku a nesekala se a nedělala ono "pink" 
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tuhu zkusím a Parda ujišťuji, že mám struny namotány pěkně pečlivě, závit po závitu. Žádné halabala, to bych nesnesl.
Já to "pink" fakt neznám. 
Ale možná jen proto, že při výměně strun do drážek v nuláku dávám tohle (i na nylonce): https://kytary.cz/big-bends-lil-luber-u ... /HN112335/
Ale možná jen proto, že při výměně strun do drážek v nuláku dávám tohle (i na nylonce): https://kytary.cz/big-bends-lil-luber-u ... /HN112335/
| Cruel YT | Cruel sptf
To vše zmíněné se jeví pouze mechanistickým přístupem ku věci. Je potřebí se zanořiti do problému hlouběji. Vžijme se do pocitů struny, která jest prostrčena otvorem v kolíku, pečlivě navinuta .... a když se již, již, těší na první vibrace, první rozezpívání se, první okamžiky, kdy dá světu o sobě vědět, objeví se štípací kleště a ufiknou jí 20-25 cm "přečnívající" nádhery. Přátelé, ruku na srdce, co kdyby toto učinili vám? Již při této představě se mnozí z nás podvědomě choulí, stahují, uhýbají. A přesně toto struna činí!!! Snaží se prostě opustit místo, kde zažila tak traumatizující zážitek.
My, psychologové, tedy struny zásadně nešmikáme, naopak plandající konce hrdě vystavujeme světu, takříkajíc cizím očím (někdy i svým), struna je hezky spokojená a odvděčí se nám nejen dobrým laděním, ale i zvonkohrou z vlajících konců. Jde vlastně o obdobu sitáru. Takto ozbrojeni též lépe odoláváme náporům fanynek, které se neodváží přiblížit blíže než na metr. Respekt si vydobudeme i od spoluhráčů, takže máme na podiu vždy dost místa kolem sebe a tím lépe vynikneme (o což nám především jde).
My, psychologové, tedy struny zásadně nešmikáme, naopak plandající konce hrdě vystavujeme světu, takříkajíc cizím očím (někdy i svým), struna je hezky spokojená a odvděčí se nám nejen dobrým laděním, ale i zvonkohrou z vlajících konců. Jde vlastně o obdobu sitáru. Takto ozbrojeni též lépe odoláváme náporům fanynek, které se neodváží přiblížit blíže než na metr. Respekt si vydobudeme i od spoluhráčů, takže máme na podiu vždy dost místa kolem sebe a tím lépe vynikneme (o což nám především jde).
Naposledy upravil(a) starypard dne 27.09.2018 5:44, celkem upraveno 1 x.
... dobrej matroš, ale takhle brzo po ránu, pane kolego! 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Big Bends neznám, díky za tip.
Parde, ty už to nehul
.
Parde, ty už to nehul
Díky za tipy. Šlo mi hlavně o to, jestli má někdo odzkoušené konkrétní "Ali" mechaniky. Asi se role testery chopim sám. Kytara je fakt relativně levná a po výměně půjde do světa.
Ad. Pard: Tohle je top příspěvek
Jak už mě tvoje posty všude dost otravují, tak dnes jsem se výborně pobavil. Díky 
Ad. Pard: Tohle je top příspěvek
U Ali se drž recenzí, pokud jsou vyloženě špatné tk to neber, jinak zamykačky už jsou náročnější na zpracování a materiál, klasické die cast budo na levné kytaře sloužit slušně.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Trochu odbočím od tématu, ale možná to bude zajímat i ostatní. Jak postupujete při aplikaci tuhy na drážky nulťáku? Nastrouháte a pak nasypete nebo něčím nanesete, nebo strouháte přímo nad tím, nebo jak? A jakou tvrdost tuhy? Je to jedno, nebo ty měkčí budou víc klouzat nebo naopak?
Já míchal nastrouhanou tuhu s trošičkou čisté vazelíny a nanášel uštíplým starým tenkým éčkem
Já dřív tuhu do drážek strouhal. Dnes už jen styčné plochy včetně kobylky tužkou "pokreslím".
Ja jsem ty drazky nulaku taky "pokresloval", pouzival jsem mikrotuzku, aby se vesla tuha.
Ale nut sauce mi pripada lepsi. Aby ne, za ty prachy.

Ale nut sauce mi pripada lepsi. Aby ne, za ty prachy.
| Cruel YT | Cruel sptf
Nijak
Tuha je typický priklad reliktu z dob, kdy nebylo nic jineho (neco jako torstova smradlava Diava)
Jasne funguje to, ale proč si špinit kytaru tuhou? Pouzivat divoke DIY postupy jmenovane výše?
FYI - Tu jednu 0,5 ml "strikacku" mám už víc než pět let a na sve desitky kytar ji pouzivam vzdy pri vymene strun.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak já to ve čtvrtek zasvinil tou tuhou a doma mi to zatím funguje pěkně. Uvidím, jestli to pomůže i při přenášení, změně teploty a jiných srandách, kdy se to vždy rozjede.
A teď upřímně. Zhruba před deseti lety jsme doma začali v podstatě na všechno používat wédéčko. Na věci, které se mají povolit a rozebrat, na věci, které mají nějaké otřepky a do sebe nejdou, na věci, které mají klouzat a nekloužou, na věci, které se mají točit a netočí se. Nevidím podstatný rozdíl mezi čímkoliv mechanickým a pohyblivým na kytaře a částmi strojů a přípravků v dílně. Je to strojařina, oboje. Kytary mám prostříknuté do morku kostí. Laku a kovu to neškodí, účel plní. A docela hezky to, nám hochům od řemesla, voní.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak hlásím, že grafit v drážkách nulťáku se nejspíše minul účinkem. Po přinesení kytary domů z hraní a aklimatizování v gigbagu (nechal jsem ji zavřenou několik hodin, než jsem se k ní dostal), byly dvě struny úplně mimo ladění. Teď vyvstává otázka, čím jiným, než ladicími mechanikami by to mohlo být způsobeno.
Abych neměnil něco, co za to třeba ani nemůže. Kytara HB-35, kobylka tune-o-matic. Nemohla by to mýt na svědomí třeba i ta kobylka? Že je v gigbagu třeba vystavena nějakému tlaku (multiefekt a kabely ve vnější kapse) nebo co já vím?
Abych neměnil něco, co za to třeba ani nemůže. Kytara HB-35, kobylka tune-o-matic. Nemohla by to mýt na svědomí třeba i ta kobylka? Že je v gigbagu třeba vystavena nějakému tlaku (multiefekt a kabely ve vnější kapse) nebo co já vím?